- śr kwie 20, 2011 3:16 pm
Cześć drodzy członkowie (i czytelnicy)
Jestem absolutnym nowicjuszem w tej dziedzinie - do tej pory nie miałem pojęcia o żadnych funduszach, akcjach itp.
Moja sprawa (fikcyjna):
Osoba A ma ojca, który wziął 80 000 € kredytu hipotecznego na swoje mieszkanie. Ojciec (nazwijmy go teraz VB) umiera, a reszta kredytu wynosząca +/- 60 000 € jest nadal otwarta w SPK.
Teraz osoba A ma dwóch rodzeństwo: osobę B i C.
Osoba B chce kupić grunty od swojego ojca. Musi zatem wypłacić osobie A i osobie C.
W umowie kredytowej napisano, że odpowiedzialność za kredyt, czyli odpowiedzialność (czy coś w tym rodzaju) spoczywa na osobie A. Zatem ta osoba jest teraz zadłużona na 60 000 €, ale otrzymuje około 100 000 € z wypłaty.
Teraz osoba A chce bezpiecznie ulokować pieniądze i tak jak jej ojciec, miesięcznie spłacać kredyt. Osoba A chce kontynuować to, korzystając z odsetek, jakie otrzymuje z lokowania swoich pieniędzy (100 000 €).
Mam nadzieję, że to było zrozumiałe.
Moje pytanie teraz brzmi... czy macie sugestie, gdzie osoba A powinna ulokować swoje pieniądze?
Żądania:
+ miesięczne odsetki w wysokości co najmniej 500 € (aby spłacić kredyt).
+ bezpieczne inwestycje.
+ niskie ryzyko
Następny zysk, czyli to co zostaje po odjęciu 500 € na kredyt, nie jest istotny. Najważniejsze, żeby on został spłacony.
Sugestie?
Pozdrowienia
Bass-T