Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jakie jest maksymalne obciążenie naszego budżetu miesięcznego?

Napisany przez ADMCI4
Hej, cześć. Wkrótce możemy kupić Dom w naszej ulicy, jeśli tylko uda się nam uzyskać finansowanie. Musimy jeszcze to ustalić w banku lub w różnych bankach. Ale wcześniej chciałem zapytać tutaj, jaka może być nasza maksymalna miesięczna obciążenie. Całkowity miesięczny dochód netto wynosi 3000 euro. Mamy dwójkę dzieci i oczywiście odpowiednie wydatki. Jeśli moglibyśmy dowiedzieć się tutaj, jaka może być nasza maksymalna obciążenie, będziemy wiedzieć także, jaka może być łączna cena zakupu. Pozdrowienia, Gandalf33

Napisany przez 2Bolitho
Chwileczkę! Kto, jeśli nie Wy, powinniście wiedzieć, na co Was stać? Rodzina na wsi z dwójką małych dzieci ma inne budżet niż ta sama rodzina w Monachium. Nawet dwie rodziny w sąsiedztwie mają różne budżety. To zależy od samochodu przed drzwiami, oczekiwań wakacyjnych i czy gotuje się samemu czy korzysta z gotowych posiłków. Zsumujcie wszystkie aktywa i długi, a następnie wszystkie wydatki i dochody. Jeśli tego jeszcze nie zrobiliście, jak inaczej możecie zarządzać Waszym budżetem domowym? Zróbcie to dla ostatnich 6-12 miesięcy i uwzględnijcie rezerwy na naprawy, nowy samochód, urlop, budowę majątku itp. Wtedy będziecie wiedzieć, na co Was stać. Bank ma pewne stałe stawki, ale co z tego, jeśli wszystko pasuje pod względem kalkulacji, a Wy nie dajecie sobie z tym rady i przestajecie się dogadywać, ponieważ Święta wychodzą skromne, a urlopu już nie ma. Wszystko z powodu spraw domowych. Rewelacja. Aha, kupno domu oznacza także utrzymanie. Jako wynajmujący płacicie tylko czynsz i opłaty dodatkowe. Jako właściciel pojawiają się również naprawy (które oszacowałbym na 50% kosztu obsługi kapitałowej) i inne koszty...

Napisany przez podobro_de
Z mojego doświadczenia z klientami, których obsługuję od dłuższego czasu, mogę wam polecić, że całkowite obciążenie nowego domu nie powinno przekraczać 40% dochodu netto. Idealne jest 25% lub mniej. W waszym przypadku maksymalnie 1200€. Ale uwaga, jak składa się dochód, czy jest to stałe 3000€, czy zawiera zmienne, czyli niepewne składniki (premie za sukces, świadczenia od osób trzecich (alimenty) i inne. Czy przychody pochodzą z wynajmu, dodatkowej pracy na pół etatu/na zlecenie, działalności gospodarczej lub pracy samodzielnej. Co do zasiłku rodzinengo, ile mają dzieci? Jak długo będzie się otrzymywało zasiłek rodzinny? Najlepiej pominąć zasiłek rodzinny podczas planowania finansowego lub mieć nadwyżkę w wysokości zasiłku, ponieważ dzieci również kosztują, a wraz z wiekiem dzieci koszty rosną. Im bardziej niepewne są przyszłe dochody, tym mniejszy powinien być udział kosztów stałych, zwłaszcza z bardzo długoterminowego finansowania budowy, w dochodach ogółem. Z drugiej strony, nie da się łatwo określić, ile można sobie pozwolić na cenę zakupu, ponieważ brakującymi zmiennymi są stopa procentowa i stopa spłaty. Ogólnie rzecz biorąc, wasze pytanie brzmi prosto, ale w praktyce nie jest tak łatwe do odpowiedzenia, zwłaszcza bez dodatkowych informacji. Z serdecznym pozdrowieniem i miłej niedzieli (Dzień Matki), Sokol Mihajlovic

Napisany przez Naseweis
Sprawdzenie zdolności kredytowej większości banków hipotecznych i ubezpieczeń: Ogólnie przyjmuje się, że 40% rodzinnego dochodu netto, wliczając stałe dodatkowe dochody i zasiłki rodzinne, należy przeznaczyć na koszty utrzymania. Przy czym nie wolno przekraczać poniższych minimalnych kwot: Osoba samotna = 1 100 € Osoba w związku małżeńskim = 1 300 € Dodatkowo na każde dziecko = 200 € Minimalny wymagany dochód podlegający opodatkowaniu: Osoba samotna 40 000,00 € Osoba w związku małżeńskim 50 000 € Ponadto, należy mieć kapitał w wysokości 20% kosztów budowy lub ceny zakupu. Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Mądra główko, generally nie można wyciągnąć ogólnych wniosków na temat ryczałtów domowych, ponieważ każdy bank postępuje w tej kwestii inaczej, indywidualnie! 40% również nie zawsze są prawdziwe, chciałem tylko przypomnieć, ponieważ podaliście to jako ogólną zasadę. Trzeba sprawdzić indywidualnie bank po banku, gdzie klient się mieści. Uważam, że to jest sensowne podejście, ponieważ nie mam prawa decydować w imieniu klientów, co może być sfinansowane z ich dochodów, a co nie! To musi być indywidualna decyzja każdej rodziny. System oblicza ratę (w zależności od preferowanego modelu, który wcześniej został ustalony indywidualnie z klientem) spośród 120 banków i jednocześnie rozstrzyga, czy obciążenie (odsetki i spłata kapitału) mieści się w ramach budżetu domowego! Na podstawie tego wyniku oraz pozostałych dostępnych dochodów klient musi samodzielnie zdecydować, czy może z tego żyć i pokryć wszystkie pozostałe wydatki. Nie mogę i nie chcę podejmować tej decyzji, moim zadaniem jest zaprezentowanie finansowania (oczywiście w najlepszych warunkach) lub uzyskanie pozytywnej decyzji. Jeśli tak się stanie, bank uważa, że pasuje, ale ostateczną decyzję musi podjąć klient, ponieważ każdy klient indywidualnie potrzebuje swoich dostępnych środków. Co z tego, że są nadwyżki w wysokości 2000 euro, jeśli wydaje się zbyt wiele, podczas gdy inna rodzina ma tylko 1200 euro, ale zawsze była w stanie sobie poradzić? Jeśli coś jest możliwe do przedstawienia, jest to pierwszy wynik ze strony banku, który w pierwszej kolejności zostaje zgłoszony przez klienta, jak wspomniałem, klient musi zdecydować, czy to jest akceptowalne czy nie! Każdy klient musi sam siebie zweryfikować i sprawdzić, czy to przedsięwzięcie jest możliwe do zrealizowania i przede wszystkim czy pozostanie zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju! Innymi słowy, jeśli bank mówi tak (niezależnie od przyjętych ryczałtów domowych), to jest to kluczowe potwierdzenie, a następnie klient musi działać!!

Napisany przez Naseweis
noelmaxim pisze: Drogi Naseweis, ogólnie mówiąc nie można wydać ogólnej opinii na temat ryczałtów domowych, ponieważ każdy bank traktuje to indywidualnie! Te 40 % również nie zawsze się zgadzają, tylko krótkie ostrzeżenie, ponieważ piszą Państwo, że ogólnie jest tak. !!
Powinniście Państwo właściwie przeczytać mój tekst! Proszę zwrócić uwagę na pierwsze zdanie - Weryfikacja zdolności kredytowej większości banków hipotecznych i firm ubezpieczeniowych. Różnica między bankami hipotecznymi a innymi bankami oraz bankami oszczędnościowymi na pewno jest Państwu znana. Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Śmieszku, Nie miałem złych zamiarów. Po prostu mogę tylko ograniczenie potwierdzić ich oświadczenie, lub to tylko mały wycinek tego, jak niektóre banki postępują. Jeśli przyjmiemy ich oświadczenia jako zasadę, to można to ewentualnie odczytać lub interpretować tak, że 20-30% moich klientów otrzymałoby odmowę kredytu, ponieważ parametry by nie pasowały, a ja po prostu chcę zapobiec sytuacji, w której klienci otrzymują odmowę w banku x, podczas gdy banki y lub z poparłyby plan wytłumaczalny i uzasadniony. Istnieją również banki, które łączą kwoty domowe z dochodem rodzinny, co może szczególnie występować u rodzin o niskich dochodach, prowadząc do sytuacji, w której obciążenie finansowe np. z niewielkiego mieszkania typu ETW pasuje do obliczenia! Istnieją również banki, które ustawiają kwoty domowe niższe, ale z kolei uwzględniają koszty utrzymania związane z powierzchnią mieszkalną. Nie chodzi mi tutaj o pouczanie, ale o informowanie, i to nie tylko na kilka banków lub ogólnie, ale na cały rynek, gdzie zdecydowanie nie ma jednolitego podłoża lub podejścia!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata