Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Kto przejmuje ubezpieczenie zdrowotne w przypadku bezrobocia?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, obecnie mam umowę o pracę na czas określony, która wygasa latem 2011 roku. Istnieje duża szansa, że nie zostanie ona przedłużona, ponieważ pracodawca dysponuje tylko bardzo skromnymi środkami. W razie zwolnienia z pracy, nie będę już ubezpieczony przez moje miejsce pracy. Kto wtedy mnie ubezpieczy od pierwszego dnia? Czy mogę polegać na Urzędzie Pracy? Czy muszę samemu się ubezpieczyć przez pewien czas? Czy mogę pozostać w mojej starej kasie chorych?

Napisany przez EasyD
Jako odbiorca świadczenia zasiłku dla bezrobotnych (ALG I), koszty ubezpieczenia zdrowotnego pokrywa Urząd Pracy. Urząd ten jest również zobowiązany kontynuować obecną polisę ubezpieczenia zdrowotnego.

Napisany przez Daira
Niestety, mój poprzednik się myli, agencja zatrudnienia lub teraz centrum pracy socjalnej pokrywają tylko część kosztów składki na ubezpieczenie zdrowotne. Pozdrowienia Daira

Napisany przez EasyD
Rozmawiamy tutaj tylko o obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym.

Napisany przez Daira
Czy zrobimy to? ubezpieczenie zdrowotne nie jest tym samym co fundusz zdrowia. W przypadku ubezpieczenia zdrowotnego publicznego, odpowiedź poprzednika jest oczywiście prawidłowa. Niestety nie dotyczy to innych przypadków. Serdeczne pozdrowienia Daira

Napisany przez EasyD
Mirkel pisze: Czy mogę pozostać w mojej starej kasie chorych?
Przy definicji zgadzam się z Tobą, Daira. Pytanie brzmiało: Zatem zgodnie z prawem.

Napisany przez Daira
Ok, niestety przeoczyłam to, więc to, co mówili moi poprzednicy, jest prawdą, i proszę o wybaczenie. Pozdrowienia Daira

Napisany przez Mike Spezi
Daira pisze: Niestety, mój poprzednik się myli, Agencja Pracy lub teraz Jobcenter pokrywają tylko część kosztów składki na ubezpieczenie zdrowotne zgodnie z kosztami ubezpieczenia obowiązkowego.
Właściwie EasyD już udzielił kompletnych odpowiedzi na to pytanie! Jednak tutaj też Daira się myli. Od czasu wprowadzenia ogólnej obowiązkowej ubezpieczenia zdrowotnego także tutaj wprowadzono nowe regulacje. Na przykład, jeśli student był prywatnie ubezpieczony a po ukończeniu studiów pozostaje w prywatnym ubezpieczeniu z powodu tymczasowej bezrobocia i musi zostać w pełnym zakresie w PKV, musi tylko udowodnić, że jego opłata jest niższa niż odpowiednia bazowa opłata w PKV. W takim przypadku również Agencja Pracy pokryje pełną wysokość składek. Pozdrawiam Mike

Napisany przez Daira
Cześć Mike, *uśmiecha się* Idź do urzędu pracy i spróbuj to załatwić, moje osobiste doświadczenia z tym urzędem i moje kalkulatory świadczeń mówią to, co napisałem tutaj. Ale jeśli możesz udowodnić prawnie wiążące przepisami prawnymi, paragrafami i wyrokami sądy, że moje znane mi kalkulatory świadczeń się mylą, to bardzo bym był wdzięczny za tę informację. Pozdrowienia Daira

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Daira, oczywiście mogę to wyjaśnić. Jednak nie prowadzę tutaj seminariów mających na celu odświeżenie podstaw prawnych dotyczących prywatnego i publicznego ubezpieczenia zdrowotnego ani ubezpieczenia emerytalnego. W pewnym stopniu zgadzam się z Tobą! Moje doświadczenia związane z Bundesagentur są podobne. Niestety wydaje się, że ci ludzie często są przytłoczeni i nie znają własnych podstaw prawnych. (albo nie chcą ich znać) Bezrobocie Ogólnie osoby, które zostają bezrobotne i pobierają zasiłek dla bezrobotnych, pomoc dla bezrobotnych lub zasiłek alimentacyjny od Federalnej Agencji Pracy, podlegają obowiązkowemu ubezpieczeniu w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym lub ubezpieczeniu opieki społecznej (SPV). Osoby ubezpieczone prywatnie mogą jednak ubiegać się o zwolnienie z obowiązkowego ubezpieczenia w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym lub SPV i kontynuować swoje prywatne ubezpieczenie zdrowotne lub prywatne ubezpieczenie opieki społecznej (PPV). Warunkiem jest, że w ciągu ostatnich pięciu lat przed utratą pracy osoba była ubezpieczona prywatnie i nadal ma prywatne ubezpieczenie, którego rodzaj i zakres odpowiada świadczeniom oferowanym w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym. Zwolnienie należy złożyć w ciągu trzech miesięcy od utraty pracy w kasie chorych. Przez czas pobierania wymienionych wcześniej świadczeń z Federalnej Agencji Pracy składki na ubezpieczenie zdrowotne lub ubezpieczenie opieki społecznej są w całości pokrywane na wniosek przez Federalną Agencję Pracy - jednakże limitowane do wysokości składek, które musiałaby pokryć ta instytucja w przypadku obowiązkowego ubezpieczenia w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym lub SPV. Jeśli składki na ubezpieczenie zdrowotne lub PPV przekraczają maksymalną kwotę płatności z Federalnej Agencji Pracy, różnica ta zostanie obciążona ubezpieczonemu. Warto zauważyć, że dopłata ta z Federalnej Agencji Pracy nie jest wypłacana, jeśli w gospodarstwie domowym istnieje już osoba obowiązkowo ubezpieczona, która może korzystać z ubezpieczenia rodzinengo. Fragment Federalnej Agencji SGB: Dotacja na składki 12.1 Dotacja na składki ubezpieczeniowe Mimo pobierania świadczeń nie zawsze musisz być ubezpieczony w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym i opieki społecznej lub nie możesz korzystać z ubezpieczenia rodzinengo. W takim przypadku, przy określonych warunkach, możesz otrzymać dotację na swoje składki ubezpieczeniowe do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Z urzędu pracy otrzymasz dotację na składki, które musisz płacić do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Prywatne ubezpieczenie zdrowotne oferuje składkę w tzw. taryfie podstawowej. Jeśli masz uprawnienia do świadczeń, ta składka zostanie pomniejszona o połowę. Jeśli nie wykupiłeś ubezpieczenia w taryfie podstawowej, twój indywidualny składka zostanie również wzięta pod uwagę do porównania. Musisz udokumentować swoją składkę w taryfie podstawowej oraz swoją indywidualną składkę. Wszelkie pytania dotyczące kontynuacji prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego/opieki społecznej w trakcie lub po zakończeniu otrzymywania świadczeń należy kierować do twojego ubezpieczyciela. Dotacja może zostać również wypłacona w przypadku otrzymywania świadczenia socjalnego. Dotacji na składki do ubezpieczenia emerytalnego nie można otrzymać od 2011 r. Proszę zwrócić uwagę na osobny ulotków nt. „Dotacja na składki ubezpieczeniowe. Kto potrafi tutaj policzyć, ten jasno wyróżnia się! Jeśli pracownik prywatnie ubezpieczony jest przed utratą pracy, zwykle musiał zarabiać powyżej granicy rocznego wynagrodzenia. Przy pobieraniu zasiłku dla bezrobotnych i jednoczesnym obowiązkowym ubezpieczeniu, jeśli zwolnienie z niego nie jest możliwe lub niepożądane, składka do publicznego ubezpieczenia zdrowotnego byłaby zdecydowanie wyższa niż jego składka do ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego. Jednak oczywiście w każdym przypadku należy to indywidualnie sprawdzić. Jeśli osoba wchodzi późno do PKV, jej składka może być w niektórych przypadkach wyższa niż maksymalny limit wypłat z Federalnej Agencji. Z tego powodu uogólnienia w tym przypadku nie są skuteczne. Pozdrowienia mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata