Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Co powinno zawierać ubezpieczenie samochodu?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim...... Wydaje mi się, że w moich 52 latach nie jestem już tak do końca na bieżąco. Moja córka chce teraz kupić samochód i będzie potrzebowała własnego ubezpieczenia samochodowego. Ja mam bardzo proste i klasyczne ubezpieczenie samochodu, ale wiele się od tamtej pory zmieniło. Dla początkujących kierowców obecnie wiele rzeczy stało się trudniejszych. Dlatego byłbym wdzięczny, jeśli w tej miłej społeczności mógłby mi ktoś powiedzieć, co właśnie musi zawierać ubezpieczenie samochodu dzisiaj. Czy na przykład potrzebna jest również ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków dla pasażerów? Czy jest to obowiązkowe?

Napisany przez ADMCI4
cześć, nie potrzebujesz dodatkowego ubezpieczenia pasażera. To pieniądze wyrzucone w błoto, ponieważ standardowe ubezpieczenie OC pokrywa ewentualne szkody materialne i osobowe. Tak przynajmniej było wtedy, gdy zasięgałem informacji od jednego z moich ubezpieczycieli. Po prostu porozmawiaj z ubezpieczycielem i poproś o poradę.

Napisany przez tamatete
Hej, gdy mówisz, że twoja córka musi zacząć od nowa - ostrożnie, samemu bez 3-letniego doświadczenia, zaczyna się od (zazwyczaj) 230%. Musisz najpierw ubezpieczyć jako drugie auto matkę lub ojca (zazwyczaj 85%), a następnie doświadczone lata bezszkodowe mogą być później przeniesione. Jeszcze lepiej jest dokonać wymiany klasy z motocykla lub motocykla kosztem nie tak wysokim. Odnośnie zawartości ubezpieczenia, zgadzam się z moim poprzednikiem; Brak ubezpieczenia na wypadek uszkodzenia pasażerów; lepiej ubezpieczyć dziecko od nieszczęśliwych wypadków, ponieważ wówczas również ubezpieczone są wypadki związane z pojazdem. Pasażerowie są ubezpieczeni przez OC. Opieka drogowa: (ok. 6-8 €) jest dobra, jeśli dziecko jeździ starszym samochodem lub wyjeżdża dalej. Ochrona zniżek: jeśli w ogóle jest oferowana w tym wieku kierowcy, jest bardzo droga. AC: Szkoda częściowa 150, - jeśli nie jest nowy, jeśli masz problem z kunami, koniecznie zawier ubezpieczenie na następstwa szkód oraz tzw. szkody od zwierząt. WSKAZÓWKA: Idź do agenta ubezpieczeniowego, zazwyczaj ma on do wyboru kilka towarzystw i jeśli zrobi coś źle, czyli inaczej niż ustalono, jest odpowiedzialny.

Napisany przez ADMCI4
Hej, tylko ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej jest obowiązkowe. Pozostałe ubezpieczenia związane z samochodem i ruchem drogowym utrzymują ubezpieczycieli i pośredników przy życiu. ubezpieczenie komunikacyjne tylko wtedy, gdy jest to konieczne (standardowe samochody starsze niż 7 lat raczej nie). Jeśli istnieje (niewykorzystana) stara umowa (dotycząca drugiego samochodu), twoja córka może przejąć historię szkód z tej umowy. Oznacza to, że wszystkie szkody i nonszkody z ostatnich lat, do momentu uzyskania przez córkę prawa jazdy, mogą zostać przeniesione. Ta rozwiązanie ma haczyki: 1. Im krótszy okres posiadania prawa jazdy przez córkę, tym mniej SF może zostać maksymalnie przekazane, tym więcej % idzie na straty. 2. Jeśli w ostatnim czasie była konieczna regulacja szkody w ramach starej umowy, przeniesienie historii szkód może sprawić, że cała operacja stanie się zupełnie bezsensowna: Przykład dotyczący punktu 1: Stara umowa 15 lat bez wypadku/ szkody, klasyfikacja na SF 12 (~40%), Córka ma prawo jazdy od 5 lat -> Jej umowa zostanie po przeniesieniu na SF2 (~83-85%) Przykład z punktu 2: Patrz powyżej, ale wypadek w roku poprzedzającym przeniesienie Wtedy zakłada się, że córka jeździła bez wypadku przez 4 lata (SF1) i następnie w piątym roku ma wypadek, który prowadzi do degradacji. Oznacza to degradację z SF1 na S lub 0. Lepsze rozwiązanie: W urzędzie drogowym samochód jest normalnie zarejestrowany na twoją córkę (to jej samochód). Ty pozostajesz ubezpieczycielem wobec ubezpieczyciela. Jako właściciel! jednakowoż prawidłowo informujesz ubezpieczyciela, że jest to twoja córka. Po pierwsze, ubezpieczyciel musi wiedzieć, kto ponosi odpowiedzialność za prowadzenie pojazdu, tj. (uproszczając) kto regularnie dba o to, aby pojazd nie stanowił zagrożenia. Po drugie, w ten sposób jest udowodnione, że prowadziłeś pojazd w tym czasie, jeśli za kilka lat chcesz przejąć SF. (Kiedyś wymaganiem dla przeniesienia SF było to, że rodzice i dziecko muszą mieszkać razem. Jednak nigdy nie miałem wrażenia, że ktoś to sprawdzał) Nawet jeśli umrzesz, to podejście automatyzuje przeniesienie SF na twoją córkę. Prawdziwa korzyść tkwi jednak gdzie indziej: Jeśli pozostaniesz ubezpieczycielem, zachowasz niskie stawki SF % /lub niskie klasyfikacje samochodu drugiego przez lata. Zazwyczaj otrzymasz przynajmniej rabat, ponieważ ubezpieczasz drugi samochód. Obecnie mam również drugi samochód ubezpieczony u tego samego ubezpieczyciela, jest to prowadzone jako umowa w SF4 (umowa nie ma SF4, ale składka jest taka niska, jakby miała), to było coś z Coburg, dwie cztery, o ile dobrze pamiętam. A jeśli córeczka posiada świeżo wydane prawo jazdy, trzeba także liczyć się z tym, że może dojść do kolizji. Jeśli może uniknąć wypadku przez pierwsze 3 lata od uzyskania prawa jazdy, w najgorszym przypadku sama będzie mogła rozpocząć umowę z SF 1/2 (120-140) po upływie tego czasu. (w przeciwnym razie <3 lata 240%) Oznacza to, że jeśli wszystko pójdzie dobrze, zaoszczędzisz sporo na składce (szczególnie patrząc w perspektywie lat). Jeśli wystąpi szkoda, zawsze będzie mogła rozpocząć stosunkowo opłacalną umowę na własny rachunek. Nawiasem mówiąc: Jeśli w ramach jakiejś umowy dotychczas nie była ubezpieczona kasko, w przypadku pierwszego ubezpieczenia kasko zostanie przyjęty ten sam SF co w składzie odpowiedzialności cywilnej. Dlatego warto zastanowić się nad pozostaniem ubezpieczycielem. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata