Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy klasyfikacja drugiego pojazdu zawsze jest taka sama?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim... po tym jak moja żona od kwietnia będzie miała nową pracę, będziemy potrzebowali drugiego auta. Niestety nowe miejsce pracy nie jest łatwo dostępne inaczej. Naszą pierwszą myślą było oczywiście zarejestrowanie auta w naszym ubezpieczeniu. Bo w innym wypadku to za drogie. A teraz pytanie: Czy klasyfikacja drugiego auta pod względem procentów zawsze jest taka sama? Czy może opłaca się przenieść oba auta do innego ubezpieczyciela? Czy istnieją tutaj przepisy ustawowe, które jasno określają wymagania dla ubezpieczycieli? Znam tylko klasyfikację przy 140%.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, istnieje zasada dotycząca drugiego samochodu oraz zniżka za drugi samochód. Ogólnie rzecz biorąc, składka jest najlepsza, gdy oba pojazdy są ubezpieczone w tej samej firmie ubezpieczeniowej, a jedna polisa jest w minimum SF3 bez szkód. Ponieważ w trakcie roku nie jest korzystne zmieniać ubezpieczyciela swojego obecnego samochodu, radzę: najpierw zapytaj swojego obecnego ubezpieczyciela o ubezpieczenie drugiego pojazdu. Składka nie powinna być zbyt wysoka na pół roku. Jeśli dogadujesz się z żoną w miarę dobrze, to poleciłbym podać te same dane (dotychczasowego) ubezpieczyciela dla obu samochodów (nazwisko i płatnik składki mogą być dowolnie łączone). To trochę ułatwia porównywanie/rezygnację/zmianę, ale jeśli zajdzie taka potrzeba, twoja żona może łatwo przejąć SF lub umowę. Od października obowiązują ceny na kolejny rok. Od tego momentu możesz sprawdzić, czy istnieje tańsza opcja. Jeśli tak, możesz spokojnie wypowiedzieć obie umowy do końca roku (okres wypowiedzenia do 30.11.11). Sprawdź również, czy obecny samochód przypadkiem nie powinien być lepiej ubezpieczony jako drugi pojazd. (Z uwzględnieniem ewentualnego ubezpieczenia od szkód lub bez niego, jeśli samochód nie jest już warty zbyt wiele). Podstawowe składki (100%) różnią się w zależności od modelu, zwykły Golf jest zazwyczaj dużo droższy od mniej aktualnego Mercedesa, ponieważ Golfs statystycznie częściej okręcają się wokół drzew itp.: Przykładowe obliczenia/ fikcyjne liczby: Załóżmy, że są dwa samochody z odpowiednimi składkami ubezpieczeniowymi, zgodnie z producentem i modelem itp. Mercedes: 100% -> 500€ rocznie (nasze stare rodzinne auto) Golf: 100% -> 1000€ rocznie (nasze nowe auto) Obecne ubezpieczenie dla Auto1 (SF 4 65%) Mercedes: (praktycznie jak dotychczas) 325€ Nowe ubezpieczenie dla Auto 2 (SF 1/2 140%) Golf: 1400€ Razem: 1725€ Lepsza wersja: Obecne ubezpieczenie dla Auto 2 (SF 4 65%) Golf: 650€ Nowe ubezpieczenie dla Auto 1 (SF 1/2 140%) Mercedes: 700€ Razem: 1350€ Oszczędności tylko poprzez wymianę ubezpieczeń pomiędzy Auto 1 i 2 wynoszą tutaj 375€, co często jest pomijane! Pozdrowienia

Napisany przez Daira
Cześć Miro78, niestety mój poprzednik się myli. Aby odpowiedzieć na twoje wejściowe pytanie. Klasyfikacja nie zawsze jest taka sama, mam w mojej agencji 3 ubezpieczycieli komunikacyjnych, którzy zawsze przyznają twojej żonie klasę SF (około 60%), jeśli umowa przechodzi przez moje ręce, nawet tak się zdarza, że twoja żona może otrzymać taką samą klasę SF (z jednym stopniem różnicy). Zamiana obowiązków mojego poprzednika jest w praktyce bardzo nietypowa. Twój samochód nie musi być koniecznie parkowany w tym samym ubezpieczalni co samochód twojej żony.

Napisany przez ADMCI4
@Daira, nie jestem w stanie dostrzec, żebym twierdził, że klasyfikacja zawsze jest taka sama. Podobnież nie, że oba auta muszą koniecznie działać u tego samego VR. A jeśli chodzi o wymianę: czy jest to powszechne czy nie, to bez znaczenia! Płacić mniej za tę samą usługę oznacza płacić mniej za tę samą usługę (porównaj z 1. zasadą ekonomiczną; chyba nawet pytanie egzaminacyjne BWV; nie nauczyłaś się? *g* ) To, że potrafisz z marszu wskazać trzy VR, które udzielają 60% rabatu, to z pewnością godne uwagi osiągnięcie twojej agencji. Pozwalam sobie uznać twoje podejście, polegające na wybieraniu najtańszego dostawcy poprzez porównanie procentowej wysokości udzielonego rabatu, za bardzo ryzykowne. Nazywaj mnie staroświeckim, ale od dziesięcioleci zawsze i wyłącznie porównuję w ten sposób porównywalne koszty absolutne. Pozdrowienia

Napisany przez Mike Spezi
Tak też to widzę Freiefahrt,a zasada drugiego pojazdu obowiązuje mnie tylko wtedy, gdy mam również DRUGI pojazd u ubezpieczyciela.Trzeba także uważać na zniżki. Jeśli zmienię ubezpieczyciela lub zostanę wypowiedziany, zostaną one przeniesione tylko na faktyczne roszczenia.Pozdrawiammike

Napisany przez ADMCI4
-Znak- Mogę jedynie potwierdzić, że nie miałam podobnych doświadczeń. Uważam jednak za dość przygnębiające, że pewne ubezpieczenie chciało mnie sklasyfikować moje drugie auto na SF 1 1/2 do 2, podczas gdy ubezpieczenie B klasyfikowało je na SF3, co stanowiło znaczną różnicę składki. Gdy zapytałam ubezpieczenie A, dlaczego tak jest, albo czy nie mogliby mnie wspomóc, ponieważ do tej pory nie miałam żadnego szkodowego zdarzenia, otrzymałam odpowiedź: Nie, to nasza cena, jeśli ci nie odpowiada, musisz zmienić, jednak dopiero za 8 miesięcy, dopiero od listopada tego roku i uśmiechnęła się do mnie. Niestety, pech miałam, natychmiast zmieniłam, ponieważ zmiana jest możliwa również w ciągu roku ;-)) Trzeba po prostu wiedzieć jak :) Warto porównać i wtedy zmienić. Teraz zaoszczędziłam prawie 300 € rocznie.

Napisany przez fvf-makler
Jeśli chodzi o drugi samochód, istnieją już firmy, które klasyfikują go bardzo korzystnie (czasami nawet do klasy SF pojazdu pierwszego). W warunkach tych firm zazwyczaj wymagane jest, żeby samochód pierwszy też był tam ubezpieczony (najczęściej od 1 stycznia następnego roku). Dlatego korzystanie z niskiej klasyfikacji drugiego samochodu w bieżącym roku nie stanowi problemu. Przy patrzeniu na składki obu pojazdów razem, można stosunkowo łatwo dojść do przekonującego wyniku (o identycznych usługach). Rzeczywiste lata bezszkodowego prowadzenia pojazdu są kontynuowane jak w przypadku każdego innego ubezpieczenia i są brane pod uwagę tylko przy późniejszej zmianie (bez specjalnej klasyfikacji), co jednak obowiązuje również we wszystkich innych firmach stosujących specjalne klasyfikacje. W ten sposób redukuje się składkę szczególnie w pierwszych latach bez wprowadzania później wad w stosunku do innych firm przy zmianie. fvf-makler

Napisany przez Daira
Mogę się tylko zgodzić z kolegą. Pozdrowienia Daira

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata