Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Pytanie dotyczące podatku dochodowego

Napisany przez tremitschere
Cześć, niestety nie mam pojęcia o podatkach i zakładam, że możecie mi pomóc zrozumieć. Zarabiam trochę dodatkowo obok studiów jako freelancer (mniej niż 400 euro miesięcznie) i zauważyłam, że pobierana jest ode mnie m.in. podatek dochodowy. Myślałam, że do 400 euro nic nie jest potrącane? Czy muszę złożyć zeznanie podatkowe na koniec roku i dostanę to z powrotem, czy jak to działa? Pozdrowienia, Susi

Re: Pytanie dotyczące podatku dochodowego

Napisany przez 2Bolitho
Tak wygląda. Twój pracodawca mógłby zarejestrować tę pracę jako pracę na pół etatu, wtedy nie byłoby żadnych potrąceń. Ale dziwne, czy złożyłeś kartę podatkową? Przy dochodzie 400 euro potrącenia zgodnie z tabelą podatkową należałyby się dopiero w przypadku klasy podatkowej V i wyższych. Zakładam, że jesteś stanu wolnego i masz klasę podatkową I, czy nie? Klasa podatkowa V dotyczy sytuacji, gdy jesteś żonaty, a partner jest w klasie III. Klasa podatkowa VI dotyczy sytuacji, gdy oprócz głównej pracy masz jeszcze inne zajęcia (albo jeśli nie dostaliście kartę podatkową od pracodawcy). Zapytaj pracodawcę o to. Najlepszym rozwiązaniem byłaby opcja pracy na pół etatu, zdaję się.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata