Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Pieniądze i wychowanie

Napisany przez knowbodie
Cześć, po przeczytaniu książki Rich Dad, Poor Dad, zaczynam rozmawiać z moimi dziećmi o pieniądzach. Pierwsze pytanie brzmiało: Jak mądrze zarządzać swoimi oszczędnościami? Moje dzieci były szczerze zszokowane, gdy usłyszały, że pieniądze tracą na wartości rocznie, gdy leżą w domu. Następnie zapytałem o konto oszczędnościowe. Jeśli takie w ogóle jeszcze istnieje, to żart, że inflacja w tym roku jest wyższa niż oprocentowanie. Trudno mi to zrozumiale wyjaśnić moim dzieciom. Jak dzieci mogą zainwestować swoje pieniądze, aby zwrot z inwestycji był bezpiecznie wyższy od inflacji? Serdeczne pozdrowienia i bardzo dziękuję za odpowiedź...

Napisany przez 2Bolitho
Ostatecznie nie ma sposobu na uniknięcie aktywów rzeczowych, jeśli chcesz bezpiecznie (cokolwiek to znaczy) pokonać inflację. Na przykład aktywa operacyjne (akcje) lub złoto. Jak i czy w ogóle oraz od jakiego wieku można to przekazać swoim dzieciom i inwestować z nimi, sam jeszcze nie wiem. Złoto byłoby najprostszym rozwiązaniem. Moje dzieci mają jeszcze tylko książeczkę oszczędnościową. Przy stosunkowo niewielkich kwotach jest to dla nas na razie w porządku. Czy mógłbyś bardziej opisać/polecić tę książkę?

Napisany przez knowbodie
Rich Dad, Poor Dad to amerykański bestseller z podtytułem Czego bogaci uczą swoje dzieci na temat pieniędzy. Główna przesłanka brzmi: Kto chce pomnożyć pieniądze, musi je pracować. Zrozumiałem to tak, że najlepszym sposobem na zdobycie bogactwa jest: 1. Założenie własnej firmy lub 2. inwestowanie w akcje lub inne udziały lub 3. Oszczędzanie. W tej kolejności. Całość jest następnie rozbijana na drobne kawałki i poddawana retorycznej indoktrynacji. Kolejną ważną nauką jest: Konsumuję z dochodu, a nie z kapitału firmy. Moje dzieci nie miały ochoty na założenie konta oszczędnościowego. Dopiero gdy opowiedziałem im o skutkach inflacji, nagle zdecydowanie chcieli je założyć. Kiedy zapytałem o oprocentowanie, równocześnie pojawiły się najnowsze wiadomości o bieżącej stopie inflacji. Wtedy pomyślałem: Co za głupota? Przynoszę pieniądze do banku, a one tracą na wartości! Moje dzieci będą się teraz zastanawiać... A teraz szukam alternatywy! Złoto jeszcze dla mnie nie jest jasne. Czy złoto się oprocentowuje, czy też nie?

Napisany przez 2Bolitho
Tutaj jest link do książki: Rich Dad, Poor Dad: Co bogaci uczą swoje dzieci o pieniądzach: Amazon.de: Robert T. Kiyosaki, Sharon L. Lechter, Andrea Panster, Andrea Panster: Książki Myślę, że zamówię ją. Złoto: Tak, to prawda. Nie przynosi ono żadnych odsetek. Dobre w tym kruszcu jest to, że każdy człowiek dostrzega wartość złota, ponieważ jest ono dostępne tylko w ograniczonej ilości. Kiedyś czytałem, że całe dotychczas wydobyte złoto zmieściłoby się w zwykłym basenie o długości 50 metrów. To niewiele. A zwłaszcza dzisiaj złoto znów staje się głównym punktem zainteresowania, ponieważ wydaje się, że zaufanie do papierowego pieniądza jest utracone. Faktem jest, że już w czasach Rzymu za uncję złota można było kupić dobre ubranie. A nawet dzisiaj za uncję złota nadal można kupić bardzo dobrą marynarkę. Oznacza to, że siła nabywcza przez bardzo długi czas pozostawała stała. A to właśnie jest twoim celem. Czy tak będzie w przyszłości, to jednak tylko spekulacja. Zwłaszcza że wartość złota czerpie się tylko z zaufania ludzi i ograniczonej podaży.

Napisany przez Birgit
knowbodie pisze: Co to za głupota? Odstawiasz pieniądze do banku, a potem są mniej warte! Moje dzieci będą się z tego śmiać...
Witaj, jeśli zostawisz pieniądze w domu, będą jeszcze mniej warte. Obecnie mamy stopę inflacji na poziomie około 2,5%. konto oszczędnościowe obecnie przynosi około 2% odsetek. Zostawienie pieniędzy w domu nie przynosi żadnych odsetek. Birgit

Napisany przez 2Bolitho
Birgit pisze: Obecnie mamy stopę inflacji wynoszącą około 2,5%
Jeśli chcemy być dokładni, towary w statycznym koszyku towarów są obecnie droższe o około 2,5% w porównaniu z ubiegłym rokiem. To może nie mieć wiele wspólnego z Twoją czy moją osobistą stopą inflacji. Przepraszam za moją nadgorliwość. ;-)

Napisany przez knowbodie
Cześć Birgit, Myślałem, że na początku jasno powiedziałem, że nie chcę zostawiać pieniędzy w domu. Ale jeśli chcę nauczyć moje dzieci czegoś o pieniądzu, to raczej nie, że istnieją sposoby na mniejsze straty, ale że istnieją sposoby na zysk. W przeciwnym razie powiedzą: Głupia gra, jeśli można jedynie przegrać. Wolałbym wydać pieniądze na czekoladowe zające wielkanocne (moja córka kupiła 5 sztuk od Lindt, największy waży 1 kg). Oszczędzanie/inwestowanie wymaga motywującego celu. A co o tym myślisz?

Napisany przez 2Bolitho
Tym samym dochodzimy do sedna sprawy i faktycznie najlepszą strategią jest wydawanie pieniędzy w okresie wysokiej inflacji. Najlepiej na aktywa materialne, które rosną w wartości w równym stopniu. W przypadku deflacji byłoby dokładnie odwrotnie. Najlepszą strategią wtedy byłoby oszczędzanie pieniędzy. Ponieważ aktywa materialne tracą na wartości z dnia na dzień.

Napisany przez GoldFan
Jeśli chcesz zabezpieczyć się przed inflacją, moim zdaniem jedyną opcją jest inwestowanie w złoto. Oczywiście, złoto może chronić kapitał, ale zyski nie są gwarantowane. Na ten temat znalazłem interesującą stronę internetową (spare-sinnvoll.de), która otworzyła mi oczy. Po dalszych badaniach zdecydowałem się rozwiązać moje oszczędności. Wszystko wymieniłem na złoto i nawet miałem szczęście. Kupiłem Uz za 840 USD. Każdy wie, jaki jest kurs dzisiaj. Moi rodzice zabezpieczyli nam dzieciom 30 lat temu polisę ubezpieczeniową edukacyjną. Dla wnuków teraz inwestujemy w złoto.

Napisany przez Graufell
Inwestowanie w aktywa rzeczowe jest najlepsze. A 1 kg czekoladowych zajączków to zjadliwe aktywa rzeczowe. Więc tak czy inaczej jest to słuszne. Ile pieniędzy jest w ogóle potrzebne? Kieszonkowe? Oszczędności dla dzieci?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata