Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Zniżka dla młodych osób zostaje usunięta - Czy możliwa jest specjalna rezygnacja?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, dziś dostałem pismo od mojego ubezpieczenia informujące mnie, że rabat dla młodych ludzi zostanie zlikwidowany w tym roku (płacę tylko 40% regularnej składki). Sam kompletnie o tym zapomniałem, zakładałem, że mam go do końca studiów, a nie tylko do ukończenia 25 lat. W każdym razie musiałbym zrezygnować najpóźniej do 1.04., ponieważ rok ubezpieczeniowy zaczyna się/kończy 01.07. Teraz jestem w kropce. Sprawdziłem kalkulator online i to będzie dość drogie (majątek 170€, OC ubezpieczenia 95€). Ubezpieczyciel nie przesłał mi jeszcze nowych składek, więc nie wiem, czy kwoty się zgadzają. Czy mam prawo do zrezygnowania teraz z powodu podwyżki składki, czy muszę trzymać się tych 3 miesięcy, ponieważ było jasne, że rabat zostanie usunięty? Będę wdzięczny za szybką odpowiedź. Pozdrowienia, Nicole

Re: Zniżka dla młodych osób zostaje usunięta - Czy możliwa jest specjalna rezygnacja?

Napisany przez danielp911
Twoje szanse są raczej niskie, ponieważ firma zabezpieczyła się w swoich warunkach... Spróbuj jednak jak najszybciej złożyć wypowiedzenie z natychmiastowym skutkiem, a zobaczysz, jak firma na to zareaguje! W przeciwnym razie składki są dosyć wysokie i każdy dobry agent uzyska dla Ciebie co najmniej obecną cenę! Chętnie pomogę, po prostu napisz prywatną wiadomość! Pozdrowienia, Daniel

Napisany przez EasyD
95 € za standardowe ubezpieczenie OC i aż 170 € za mieszkanie studenckie brzmi naprawdę wysoko. Warto sprawdzić ubezpieczenie mienia rodziców. Niektóre firmy oferują tutaj automatyczne ubezpieczenie ze zniżką dla studentów o ograniczonym zakresie. Jeśli miałbyś szczęście i ta suma byłaby wystarczająca, można by rozważyć rezygnację z podwójnego ubezpieczenia.

Napisany przez Naseweis
Cześć Nicole, zastanawiam się, dlaczego wykupiłaś ubezpieczenie OC? Zakładam, że Twoi rodzice mieszkają w Niemczech i mają własne ubezpieczenie OC! W takim przypadku jesteś ubezpieczony/a w OC Twoich rodziców do momentu ukończenia studiów. U niektórych ubezpieczycieli istnieje także ubezpieczenie na zewnątrz dla mienia, np. mieszkania studenckiego. Istnieje możliwość, że także to jest objęte ubezpieczeniem Twoich rodziców. Wyślij pośrednikowi ubezpieczeniowemu, który Ci to zaproponował, do diabła. Zrezygnuj w każdym razie z ubezpieczenia OC z powodu podwójnego ubezpieczenia i dołącz do listu rezygnacyjnego kopię polisy Twoich rodziców oraz warunki umowy. Pozdrowienia!

Napisany przez Daira
Cześć Nicole, najpierw ta smutna wiadomość - te zasady dla młodych ludzi są niestety prawnie wiążącymi elementami umowy w prawie wszystkich przypadkach, dobry pośrednik jest w stanie wyjaśnić to podczas rozmowy doradczej. Moja rada: zadzwoń do innego mojego kolegi (maklera) i poproś o przygotowanie tańszej oferty na później. @ Naseweis, mówię to często w sposób błędny. Tutaj też Naseweis User się myli. Warunki ubezpieczenia większości ubezpieczycieli jasno określają, że kiedy dziecko wprowadza się do własnego mieszkania, nie jest już objęte ubezpieczeniem rodziców. ubezpieczenie zewnętrzne? Dla stale zamieszkiwanego miejsca zamieszkania? Cóż, chciałbym to zobaczyć w praktyce u jednego z ubezpieczycieli. Jeśli tak, to tylko dla nielicznych elementów w rozszerzonych warunkach, ale również tylko do 25 roku życia. Jednakże, ubezpieczenie mieszkania studenckiego prawdopodobnie jest zbyt wysokie w stosunku to odpowiedniej składki. Pozdrowienia Daira

Napisany przez Naseweis
Daira pisze: Cześć Nicole, smutne wiadomości na początek, te regulacje dotyczące młodych ludzi są niestety w większości przypadków obowiązującymi warunkami umowy, dobry pośrednik wyjaśnia to podczas rozmowy konsultacyjnej. Moja rada to zadzwoń do innego kolegi (maklera) ode mnie i poproś o przygotowanie tańszej oferty na później. @ Nosiciel, powiem tylko często nieprawidłowo. Tutaj także znów błądzi złota rączka, użytkownik Naseweis. Warunki ubezpieczenia większości ubezpieczycieli jednoznacznie stwierdzają, że gdy dziecko wyprowadza się do własnego mieszkania, nie jest już objęte ochroną ubezpieczeniową od rodziców. I znowu maklerka Daira nie przeczytała warunków ubezpieczenia poprawnie! Dzieci są zazwyczaj objęte ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej do końca swojego 1. szkolenia. Studia również się liczą. Gdzie mieszkają, czy to z pierwszym czy drugim miejscem zamieszkania, nie ma absolutnie znaczenia. ubezpieczenie do domu rodzinengo? Dla stałego miejsca zamieszkania? Chętnie zobaczę to w praktyce u jakiegoś ubezpieczyciela. Jeśli tak, jest to obejmowane przez bardzo niewiele z bardziej złożoną polisą, ale tylko do 25. roku życia. Jak można pisać takie bzdury! Mieszkanie studenckie samo w sobie mogłoby być ubezpieczone zbyt wysoką składką. Pozdrawiam Daira
Daira, czy mam Ci przesłać ofertę? Przypuszczam, że nie masz jeszcze umowy z AXA. Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis
No i jako uzupełnienie: Warunki ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej osobistej - już z 2003 r. B Obejmuje ona ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej ustawowej 1. a) małżonka i partnera życiowego *) ubezpieczonego; b) ich niezamężnych dzieci niebędących w zarejestrowanym związku życiowym *) (również pasierbów, przybranych i przyjętych na wychowanie dzieci), w przypadku pełnoletnich dzieci jednak tylko, dopóki kontynuują naukę szkolną lub bezpośrednio po niej przechodzą szkolenie zawodowe (pierwsze szkolenie zawodowe - praktyka i/lub studia -, a nie czas aplikacji, kursy doskonalące itp.). Podczas odbywania zasadniczej służby wojskowej lub zastępczej (włącznie z dobrowolną dodatkową służbą wojskową) przed, w trakcie lub po zakończeniu szkolenia zawodowego ubezpieczenie pozostaje w mocy; W warunkach ubezpieczenia nie ma żadnej informacji o zakończeniu ochrony ubezpieczeniowej, gdy dziecko osiągnie 25 lat lub opuści Dom rodziców. Również jako pośredniczka ubezpieczeniowa powinna Pani o tym wiedzieć.

Napisany przez PI112
@ Naseweis: Czy jesteś może trochę ślepym na firmę? Może faktycznie dzieci są nadal ubezpieczone zgodnie z warunkami AXA. Jednak Daira ma rację, zgodnie z znanymi mi warunkami ubezpieczenia (niewątpliwie nie wszystkie dostępne na rynku, więc odstępstwa nie tylko są możliwe, ale nawet prawdopodobne), dzieci są ubezpieczone tylko wtedy, gdy mieszkają w domu swoich rodziców. Wiele z Twoich wpisów jest dobra i ogólnie ważna, ale zwłaszcza w przypadku różnych warunków licznych konkurentów powinieneś być ostrożny w udzielaniu ogólnych informacji. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Daira
Cześć PI112, Dziękuję za wsparcie. Sądzę, że ten kolega jest lekko ślepy na problemy. Postaram się przyjrzeć warunkom Axa/DBV dokładniej. Myślę, że nasze Często błędne znów zostało zinterpretowane. Pozdrowienia Daira

Napisany przez Naseweis
Cześć Pi112, Cześć Daira, niestety muszę zwrócić komplement. Chciałbym polecić Ci broszurę Niemieckiego Przemysłu Ubezpieczeniowego dla początkujących: https://www.klipp-und-klar.de/dateien...ung_nov_08.pdf na stronie 8. Być może dowiesz się czegoś nowego. Nie znam żadnego ubezpieczenia, które w najnowszych warunkach ubezpieczenia nie obejmowałoby dzieci do ukończenia pierwszego kształcenia. Pozdrowienia!

Napisany przez Daira
Cześć Nicole, Wbrew niektórym opiniom tutaj, powiedziałbym, że nie było podwójnego ubezpieczenia. Gdy wyprowadzasz się od swoich rodziców, w zwykłych okolicznościach prywatne ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej rodziców przestaje obowiązywać. Warto sprawdzić warunki ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej rodziców. Wspomniane podwójne ubezpieczenie miałoby zastosowanie tylko wtedy, gdy byłabyś ubezpieczycielką w obu przypadkach. W twoim opisanym przypadku jesteś jednak ubezpieczycielką tylko w umowach, które zawarłaś w swoim mieszkaniu. W związku z tym nie ma podwójnego ubezpieczenia z podwójnymi opłatami. I z mojego doświadczenia mogę powiedzieć po prostu, że nie ma powodu, aby wcześniej się z tego umowy wycofywać. Przykro mi. Daira

Napisany przez Naseweis
Cześć Nicole! W każdym razie polecam zmianę pośrednika ubezpieczeniowego. Ponieważ powinien był wiedzieć, że jako studentka jesteś nadal ubezpieczona na prywatnej polisie swoich rodziców. W pewnych przypadkach można mówić nawet o błędnej poradzie! Pozdrowienia!

Napisany przez Daira
Cześć Wdowiec, teraz sugeruję ci, abyś zapytał swoją VSH, czy jest ci dozwolone udzielać takiej porady prawnej, zwłaszcza jeśli zbliża się do błędnej porady. Pozdrowienia Daira (nie w złej wierze ani wyniośle)

Napisany przez Naseweis
Cześć Dair, wygląda na to, że nie potrafisz czytać. Wyrażenie unter Umständen oznacza tylko, że istnieje możliwość. Gdzie widzisz w moim komentarzu poradę prawna? Pozdrowienia Ciekawskie

Napisany przez Daira
Cześć Spryciarzku, chodziło mi o informację o błędnej poradzie, a nie o pośrednika, który sprzedał Nicole ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. Bardziej uważam poniższe zdanie za Ponieważ powinien wiedzieć, że jesteś nadal ubezpieczona jako studentka pod prywatną polisą ubezpieczeniową Twoich rodziców. Uważam to za absolutnie kontrowersyjne i bardzo bliskie błędnej poradzie. Pozdrowienia Daira

Napisany przez Naseweis
Cześć Daira, szkoda, że tutaj nie można tak jak w innych forach ukryć tekstów od konkretnych użytkowników. Kontynuowanie odpowiedzi dla nich wydaje mi się bezcelowe. Pozdrowienia!

Napisany przez PI112
@Naseweis: Dla kogoś, kto oczywiście czerpie wiedzę z broszur dla początkujących (które niestety nie są kompletne, ponieważ miejsce zamieszkania jest ważnym kryterium), jesteś dość pyskaty. Czy jest ci znane znaczenie twojego imię?

Napisany przez Naseweis
Cześć PI..... Nie, broszura dla początkujących była przeznaczona dla Ciebie, ponieważ zakładam, że należysz do tej grupy. Przeczytaj najpierw ogólne warunki ubezpieczenia lub po prostu zapytaj w firmie ubezpieczeniowej, wtedy też dowiesz się czegoś nowego. Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Cześć Samuelu, Sądzę, że to dobry pomysł. Przynajmniej adwokaci mają szansę na zarobienie czegoś. Pozdrowienia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata