Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Swisscom

Napisany przez richard100
Zawsze miło obserwować przebieg kursu. Gdy SMI spada, rośnie SCMN, gdy SMI rośnie, spada SCMN. Nie zawsze, ale coraz częściej. Pozdrowienia, Rich

Czy ktoś z Was posiada akcje SCMN w PF. W niedzielnym czasopismie napisano wiele o planowanych przejęciach przez SCMN. Co teraz zrobić? Pozostać w inwestycji czy sprzedać? Czy istnieje ryzyko, że kurs spadnie poniżej 400 po zakupie duńskiej TDC lub Eircom? Pozdrowienia, Rich

Napisany przez 2cybercrash
To po prostu tak, że Federacja nadal posiada duże udziały i często prowadzi gry kursowe. Usługi Swisscom są doskonałe, choć nie najtańsze. Akcje najwyżej zarejestrowałbym ze względu na szacowne dywidendy. Obecnie nie posiadam akcji Swisscom, ewentualnie po uwzględnieniu wskaźnika PE i polityki dywidendowej rozważyłbym zainwestowanie w Swisscom.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Moje akcje SCMN w PF mają już biblijny wiek. Jest ich tylko kilka, ale nawet w największych kryzysach na giełdzie radzą sobie dobrze i regularnie wypłacają ponad 3% dywidendy. Dla mnie to rodzaj zabezpieczenia z oprocentowaniem. Tytuł ten nie nadaje się dobrze do krótkoterminowych inwestycji, nawet w przypadku zbliżających się plotek o przejęciu, ponieważ trudno ocenić wyniki z powodu opóźnienia kursu. Pozdrawiam Quiz

Myślę, że zostawię je jeszcze. Inwestycja przeciwko Trent. Spada giełda, rośnie SCMN i odwrotnie. Dywidenda również wygląda obiecująco. Traktować jak „obligację”.... i zostawić. Pozdrowienia, Rich

PRESSE/TDC naciska potencjalnych nabywców na złożenie ofert 21.11.2005 07:50:00, AWP Podstawowy niemiecki LONDYN (AWP/dpa-AFX) - Duński koncern telekomunikacyjny TDC AS zamierza, według doniesień prasowych, pozyskać dodatkowych potencjalnych nabywców. Firma poprosiła potencjalnych oferentów o przedstawienie w ciągu kilku tygodni w pełni sfinansowanych ofert na zakup przedsiębiorstwa - poinformowała Financial Times (FT, poniedziałek). Według wcześniejszych raportów, TDC otrzymał już ofertę konsorcjum finansowego wynoszącą 11,5 miliarda dolarów. Konkurujące konsorcjum skupione wokół firm inwestycyjnych Apollo i BC Partners prawdopodobnie również planuje złożyć ofertę na przedsiębiorstwo. TDC potwierdziło dotychczas jedynie, że zostało zainteresowane przez potencjalnych oferentów. Według doniesień, zainteresowanie TDC wykazuje również szwajcarski koncern telekomunikacyjny Swisscom, który chce rozszerzyć swoją obecność w Europie. Prawdopodobnie nie złoży oferty niemiecki koncern telekomunikacyjny Deutsche Telekom, który planuje rozszerzyć swoją działalność tylko na istniejących rynkach.

To może oznaczać dla kursu. Pozdrowienia Rich https://www.ftd.de/tm/tk/31943.html

Napisany przez Dany1
richard100 pisze: Co to może oznaczać dla kursu. Pozdrowienia Rich
Czy to może oznaczać, że Swisscom wkrótce zostanie przejęta? Rząd potrzebuje pieniędzy... Patrząc na coroczne wpływy rządu, czy sprzedaż na dłuższą metę nie jest złą inwestycją?

Cześć Dany Uważam, że dobrze, jeśli państwo sprzeda paczkę. Ryzyko, że później zostanie zmuszone do poniesienia odpowiedzialności za błędne inwestycje za granicą jako główny akcjonariusz, jest zbyt duże. Myślę o strategii Huntera... :lol: w przypadku Swissair. Poprzez zmniejszenie 17 miliardów dolarów długu, może też zarobić pieniądze. Oszczędności z tytułu odsetek zamiast wypłaty dywidendy. Ale czy to ma szansę odnieść sukces? Sprawa trafi jeszcze do ludu, i czy to stanowisko ma szansę przejść. Pozostaje tylko pytanie, co się stanie z ceną akcji. Fantazja o przejęciu może podnieść cenę, a duża niepewność może obniżyć cenę. Co jest prawdą...? Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Jestem sceptyczny wobec swisscom. W przeciwieństwie do cper uważam, że usługi swisscom są kiepskie. Zawsze zachowują się jak monopolista. W krajowym rynku daję im niewiele szans. Na rynku mobilnym ustępują orange i innym, a gdy ostatecznie upadnie ostatnia mila w sieci stacjonarnej, masowo przesiądą się do konkurencji. Wątpię, czy swisscom odniesie sukces poprzez ekspansje za granicę. Raczej obawiam się, że może to przebiec podobnie jak w przypadku Swissair.

Gazetowi komentatorzy nie są zgodni co do planów sprzedaży Swisscom 25.11.2005 07:23:39, AWP Podstawowa niemiecki BERN (AWP/sda) - Plan pełnej prywatyzacji Swisscom, zapoczątkowany przez rząd federalny, jest kontrowersyjnie oceniany przez komentatorów prasowych. Dla niektórych sprzedaż w kontekście planów firmy dotyczących działań za granicą jest konsekwentna, inni widzą zagrożenie dla podstawowego dostępu. Jeśli rząd pozwala Swisscom na ekspansję za granicą, to konsekwentnie powinien prywatyzować koncern - pisze Der Bund. Ponieważ na przejęcie irlandzkiej Eircom i duńskiej TDC Swisscom musiałaby zaciągnąć około 20 mld CHF. Jednak zadaniem rządu nie może być ponoszenie z tym związanych ryzyk. Basler Zeitung wskazuje na Swissair. Sprawa ta pokazała, ile może kosztować rząd firma, która rozszerza swoją działalność za granicą. Dokładnie w taką przygodę chce się rzucać Swisscom. Do zwolenników sprzedaży zalicza się również Tages-Anzeiger: Swisscom otrzymałaby większą swobodę działania, co może być przydatne w procesie koncentracji branży telekomunikacyjnej. Komentatorka radzi rządowi federalnemu, by połączył ten projekt z przyszłością Poczty i Banku Pocztowego, aby miał szansę na zaakceptowanie. Dla Neue Zürcher Zeitung rząd federalny wybrał właściwy numer. Obawy przed ograniczeniem dostępu do telefonii muszą jednak być poważnie traktowane. Natomiast dla Neue Luzerner Zeitung nie nadszedł jeszcze odpowiedni czas. Wycofanie się może wydawać się sensowne z ekonomicznego punktu widzenia. Jednak politycznie może okazać się klapą, ostrzega również Mittelland-Zeitung. Blick zdecydowanie sprzeciwia się planom rządu federalnego: Dla większości członków rządu tylko prywatne przedsiębiorstwo jest dobrym przedsiębiorstwem. To czysta ideologia i nonsens. ra

Napisany przez Dany1
Cześć Rich W sumie te ciągłe wachanie się i przede wszystkim ciągłe ingerencje BR Merza nie przynoszą korzyści kursowi. Masz rację, Bund powinien sprzedać.... (i potem zamknąć mordę??)

Cześć Dany Zobacz pełny raport w FuW. :lol: Trudno przewidzieć, dokąd zmierza kurs. :cry: Jak podejmie decyzję lud? Niech żyje strategia łowcy. Miłego weekendu. :lol: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Gotówka z sprzedaży udziałów w Swisscomie może być doskonale wykorzystana, ponadto sprzedaż udziałów w Swisscomie naprawdę uwolniłaby spółkę od więzów zakłócających jej swobodę przedsiębiorczą. Co oznacza zaangażowanie państwa, widzieliśmy niedawno na przykładzie interwencji w przypadku zagranicznych zakupów. To nie są właściwe warunki. Dlatego udziały w Swisscomie powinny być sprzedane, ponieważ jest to nie tylko najbardziej komfortowe, ale również najlepsze rozwiązanie dla obu stron. Ponadto rząd powinien otworzyć ostatnią milę, aby zapewnić czystą, zaciekłą konkurencję.

Napisany przez Dany1
urswi pisze: jestem sceptyczny wobec swisscom. W przeciwieństwie do cper uważam, że usługi swisscom są fatalne.. Zachowują się ciągle jak monopolista. Wewnętrznie swisscomowi daję małe szanse na sukces. Na rynku telekomunikacyjnym mobilnym przegrywają z orange i innymi, a gdy ostatni metr w sieci stacjonarnej upadnie, wielu klientów przejdzie do konkurencji. Wątpię, czy swisscom odniesie sukces dzięki ekspansji za granicę. Obawiam się raczej, że zakończy się to podobnie jak w przypadku swissair.
Cześć, Co według Ciebie jest lepsze w Orange? W każdym razie nie mogę się doczekać marca 2006, gdy wygaśnie moja umowa z Orange i z radością powrócę do Swisscom. ;-)

Napisany przez Simona
Jeśli chodzi o akcje, są one dla mnie już przestarzałe (przepraszam, zaczynają się od Swiss, więc jestem trochę sceptyczna). Jako klient wolałabym jednak Swisscom. Przy prywatnych dostawcach każdy amator może się wtrącać do rozmów, prawda? Tylko profesjonaliści w przypadku Swisscom. Pozdrawiam, Simona

Napisany przez ADMCI4
Simona, Swiss to gwarancja jakości, a nie powód do sceptycyzmu. Tylko dlatego, że Swissair doświadczył fatalnego zarządzania i jego następczyni, Swiss, musiała być skandalem sprzedana Niemcom, nie powinieneś gardzić wszystkim, co ma związek ze Swiss! Co do Swisscom, z innych powodów nigdy bym nie zainwestował: uważam, że ostatnia mili powinna być całkowicie zliberalizowana, ponieważ pochodzi jeszcze z czasów telekomunikacyjnych. VoIP zaczyna pozyskiwać klientów w Swisscom Fixline, a konkurencja w obszarze telefonów komórkowych wzrasta (słusznie). Myślę, że czasy łatwych zysków dla Swisscom minęły :roll:

Napisany przez ADMCI4
Zawsze uśmiecham się, gdy podróżuję za granicą (ostatnio głównie w Europie Wschodniej). Jak pozytywny jest nasz wizerunek tam (nadal), nie odważyłbym się nawet marzyć jako Szwajcar

Napisany przez ADMCI4
W Orange czuję się cenionym klientem. Przykłady w sieci komórkowej... regularne ankietowanie dotyczące jakości/zadowolenia. Za każdym razem otrzymuję 30 darmowych minut. Kiedy zgubiłem telefon, otrzymałem nowy telefon za darmo, chociaż zgubiony został kupiony pół roku temu, bez konieczności przedłużania umowy. Jest więcej przykładów.

Cześć Komendant Bez popadania w szowinizm. Po prostu należymy do najlepszych krajów pod względem: praw człowieka, praw obywatelskich, demokracji, dobrobytu, zabezpieczenia społecznego, wolności słowa, wolności prasy itp. itd. Oczywiście nie możemy opierać się na laurach, ale reszta świata z pewnością ma jeszcze wiele do nadrobienia. USA również. :cry: Pozdrowienia, Rich

Czy rozmowy z Eircom trwają nadal? Pozdrawiam, rich https://www.tagesanzeiger.ch/dyn/news/wirtschaft/566092.html

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Pozostaję przy moich SCMN. Jeśli już nie możesz/ nie możesz się rozwijać, musisz zrobić coś innego ze swoimi pieniędzmi. Wypłata dla akcjonariuszy zawsze jest popularna, a ta na początku 2006 roku nie musi być zbyt mała... Pozdrowienia Quiz

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim! ... jako klient pozostanę wierny Swisscomowi do odwołania. Odstępuję jednak od akcji - zwłaszcza jeśli polityka zacznie się mieszać. Musi to być szybko wyjaśnione! Jednak nawet jako były monopolista firma może tylko przegrać w obliczu rosnącej konkurencji. Usługi stacjonarne zanikną w obliczu nadchodzącej telefoni internetowej, ceny mobilne będą długoterminowo spadać - możliwe jest, że pieniądze można jeszcze zarobić jedynie na technologii szerokopasmowej. Kto jednak będzie w stanie zaoferować najnowsze osiągnięcia, takie jak WiMax (bezprzewodowa transmisja danych do 30 km promienia)? Koncesje w tej sprawie zostały dzisiaj ogłoszone. Pozdrowienia, Felice

Cześć Felice! Czy do tego też trzeba będzie znowu postawić anteny? Zaczyna to być powoli problemem. Patrz na anteny UMTS w Kantonie Valais. :cry: Co z tego, że Szwajcaria przyznaje koncesje, skoro kantony odmawiają wydawania zezwoleń na ustawienie anten. Możemy być ciekawi dalszego ciągu. Pozdrowienia Rich CH/ComCom przyznaje koncesje na szerokopasmowe łącza bezprzewodowe 28.11.2005 12:17:40, AWP Basic German Bernie (AWP/sda) - Federalna Komisja Łączności (ComCom) przyznaje trzy koncesje na bezprzewodowy dostęp do Internetu. Zainteresowane przedsiębiorstwa mogą licytować do końca lutego. Ma to pobudzić konkurencję w ofercie szerokopasmowej. Przydział koncesji dla pasm szerokopasmowych od 3,41 do 3,6 GHz ma nastąpić w drugim kwartale 2006 roku, jak poinformowała ComCom w poniedziałek Weryfikacja zainteresowanych podmiotów przeprowadza Federalny Urząd Łączności (BAKOM). Ogólnie rzecz biorąc, każde przedsiębiorstwo może ubiegać się samodzielnie lub w ramach konsorcjum, pod warunkiem, że spełnia określone wymagania. Obejmują one minimalne wymogi dotyczące budowy sieci, aby zapewnić rzeczywiste wykorzystanie pasma na korzyść konsumentów. Koncesje obowiązują do końca 2016 roku. Osoba lub firma, która otrzyma przydział w licytacji, musi rozpocząć działalność komercyjną najpóźniej do końca 2007 roku i musi prowadzić co najmniej 120 jednostek nadawczo-odbiorczych do końca 2009 roku. Minimalna cena koncesji została ustalona zgodnie z przepisami ustawy telekomunikacyjnej i wynosi, według ComCom, dla dwóch większych koncesji (po 2 x 21 MHz) po 6,1 mln CHF oraz dla mniejszej koncesji (2 x 17,5 MHz) 5,1 mln CHF. W licytacji każdy oferent składa jedną, niezależną i poufną ofertę. Oferty innych oferentów nie mogą być obserwowane. Przydział otrzymuje osoba składająca najwyższą ofertę. Bezprzewodowe łącza szerokopasmowe, zwane także Broadband Wireless Access (BWA) to ogólna nazwa różnych technologii bezprzewodowego dostępu do sieci telekomunikacyjnych. Należą do nich m.in. WLL (Wireless Local Loop), FBWA (Fixed Broadband Wireless Access) czy MBWA (Mobile Broadband Wireless Access). sig

Napisany przez Dany1
urswi pisze: w Orange czuję się ceniony jako klient. Przykłady w sieci komórkowej...regularne badania jakości/zadowolenia. Zawsze dostaję 30 darmowych minut. Kiedy zgubiłem telefon, dostałem nowy za darmo, mimo że zgubiony telefon zakupiłem pół roku wcześniej, bez konieczności przedłużania umowy. Jest jeszcze więcej przykładów.
Cześć urswi, każdy ma swoje doświadczenia...Te regularne badania zaczynają mnie denerwować, właśnie dlatego, że nie jestem zadowolony. Dziewczyny z call center nie chcą tego słyszeć, albo po prostu nie wiedzą co zrobić z reklamacjami lub pytaniami, których nie ma w scenariuszu. Mieszkam w pobliżu granicy francuskiej, a nasza wioska nie ma dobrego zasięgu Orange Szwajcaria. Gdy ktoś dzwoni do mnie w domu, mój telefon przechodzi na Orange Francja. Jest to świetne, ale głównie dla Orange. Płacę taką samą opłatę jakbym był gdzieś we Francji na wakacjach...ale tylko przez kolejne 4 miesiące... 8) Muszę jednak przyznać, że Orange jest bardzo hojny. Dla każdego z nas są pewnie zalety i wady.

Napisany przez ADMCI4
Nie możemy spocząć na laurach niestety, właśnie tak robimy :cry: oczywiście, mamy atrakcyjny poziom dobrobytu, ale mam wrażenie, że Szwajcaria staje w miejscu! i niezbędne liberalizacje mają naprawdę trudne przejście wśród ludności, jak można było zobaczyć znowu w ten weekend... potem vcs, brak importu równoległego, polityka rolna. straszne! naprawdę widzę czarno dla Ch. i jesteśmy stosunkowo dobrze jedynie dlatego, że przede wszystkim sąsiednie kraje mają o wiele gorszą sytuację (niemcy, francja, włochy). do płaczu! przepraszam, to przecież nie forum polityczne :lol:

Napisany przez ADMCI4
Dany1 pisze: Tylko dziewczyny z telefonicznego centrum obsługi nie chcą tego słyszeć, odpowiednio nie wiedzą, co zrobić z reklamacjami lub pytaniami, które nie znajdują się w skrypcie.
Cześć Dany, Z absolutnie fatalnej jakości większość centrów obsługi telefonicznej można wnioskować już na podstawie samej nazwy. Kolejne zupełnie zbędne wprowadzenie angielskiego terminu! Kiedyś nazywano to obsługą klienta, dzisiaj tylko centrum telefoniczne... Klient i prawdziwa obsługa pozostali w tyle... z poważaniem Quiz

Tak bardzo nie ma racji Couchepin, prawda? Pozdrowienia Rich https://www.tagesanzeiger.ch/dyn/news/wirtschaft/566572.html

Napisany przez beta
Mam nadzieję, że odpowiedzialni oszczędzą nam emocjonalno-patriotycznego dramatu w x aktach. Ale chyba nie wygląda na to.... Wkurza mnie dążenie Couchepina do profilowania. Uważa się za coś w rodzaju Superministra. Z drugiej strony mamy Aldera, bez profilu i pazura (biorąc pod uwagę, że kiedyś Alder był w dyskusji w DT.... ha ha). Na koniec jeszcze ludzie.... Zapraszam do oglądania. Nigdy nie miałem akcji Swisscom.... zawsze odradzałem ich kupowanie. Bez znaczenia ile by było wypłacone. Moim zdaniem zawsze brakowało innowacji, wzrost był ledwo widoczny, a jeśli już był, to dzięki wykorzystywaniu monopolu. Kiedyś Swisscom i tak zostanie przejęty. Jestem w 100% pewien. A jeśli w dolinach bocznych istnieje popyt, sądzę, że zostanie on zaspokojony. Przez Vodafone lub kogoś innego, mnie to nie rusza. Ale z punktu widzenia przedsiębiorczego będzie interesujące obserwować, jak zachowają się Swisscom i Rząd. Wolę dobry kryminał niż dramat. Poza tym: Jestem zadowolonym klientem Swisscom. Kiedyś źle się sparzyłem z Worldcom :cry: Pozdrowienia

Odważni znowu zbierają. pozdrowienia, Rich

https://www.baz.ch/news/index.cfm?ObjectID=F5F809E4-60CF-2065-3DB92E0D799DDAC8 Pozdrowienia, Rich

Nic nowego... Pozdrowienia, Rich https://www.baz.ch/news/index.cfm?startpage=1&ObjectID=F9ADD007-60CF-2062-F4C5A5BC909673D8

Napisany przez Dany1
Podczas konferencji prasowej Swisscom nie było zbyt wielu nowości... wszyscy wydają się trochę obrażeni. Wygląda na to, że powinniśmy być zadowoleni, że nie dostaliśmy faulowej Irish Telecom na talerzu. Alder pewnie niedługo zostanie zmieniony... wielu pracowników już na to czeka.

Wreszcie ktoś w Radzie Związkowym, kto ma pojęcie o biznesie giełdowym :lol: Pozdrowienia Rich kredytu, ale tylko prawda. Komunikacja Rady Związkowej po pewnych niepewnościach w wypowiedziach dotyczących strategii w głównym kierunku była nader skuteczna. Akwizycja Eircom została zatrzymana, świadomość rośnie, że państwo jest niewłaściwym akcjonariuszem dla Swisscom. Przedsiebiorstwo jest oceniane krytycznie. Akcja Eircom straciła w ciągu ostatnich jedenastu miesięcy 30% wobec całego rynku. Wzrosła o 40%, gdy plany Swisscom stały się znane. Blocher uważa, że Irlandczycy są dość spuchnięci. Blocher dodał, że państwo jako główny właściciel nie może wydawać poleceń radzie nadzorczej Swisscom. Rada nadzorcza może robić, co chce - ale na własną odpowiedzialność. Dlatego Rada Związkowa zagroziła skierowaniem sprawy o odpowiedzialność. Państwo jasno powiedziało Swisscom, że chce, aby nadmiarowe środki płynęły z powrotem do akcjonariuszy. A jeśli właściciel to mówi, to tak będzie. sig

Swisscom-Szefostwo krytykuje surowo rząd federalny 05.12.2005 12:10:37, AWP Basic German Zurych (AWP/sda) - Władze Swisscom AG ostro skrytykowały w poniedziałek rząd federalny. Jego decyzje dotyczące zaangażowania zagranicznego są niekompetentne i nieświadome rzeczywistości. Przewodniczący Rady Nadzorczej Swisscom, Markus Rauh, i dyrektor generalny Jens Alder okazali się rozczarowani postępowaniem głównego akcjonariusza w swoim pierwszym oświadczeniu po decyzji rządu federalnego o odrzuceniu kosztownych zaangażowań zagranicznych. Jestem zaskoczony i zaniepokojony tym, że rząd federalny, który w ciągu ostatnich lat przelał do kasy Swisscom ponad 10 mld CHF, nagle potraktował Swisscom jako groźne ciężary, które lepiej pozbyć się dziś niż jutro - powiedział Rauh w Zurychu przed mediami. Ale najpierw rząd chce jeszcze solidnie wydoić Swisscom. Swisscom został przez rząd oznaczony jako potencjalny przypadek sanacji Swissair, został zdanym na opiekę i osłupienie. Jens Alder powiedział, że osobiście dotyka go to, gdy Swisscom publicznie pomawiano ogólnikowymi zarzutami. To jest odrzut w kierunku Eircom - powiedział Rauh. Argumenty przeciwko udziałowi w irlandzkiej spółce są niekompetentne. Interpretuje je jako decyzję polityczną. W przeciwieństwie do decyzji rządowych, dokumentacja dotycząca Eircom była już od roku na stole. Próba przejęcia została poprzedzona staranną analizą. Rząd był informowany o wszystkich krokach - powiedział Rauh. Również w przypadku innych projektów, takich jak Telekom Austria czy Cesky, rząd popierał strategię zagraniczną Swisscom. Swisscom bez powodzenia próbował pod swoje skrzydła wziąć Telekom Austria w sierpniu 2004 roku i podobnie jak wiosną 2005 roku Cesky Telecom z Czech. Alder podkreślił, że przyszłość biznesu szwajcarskiego może być zapewniona jedynie poprzez inwestycje zagraniczne. Już dzisiaj Swisscom jest międzynarodowo zintegrowany. Swisscom będzie kontynuował strategię w swojej podstawowej działalności. Swisscom oczekuje teraz od rządu federalnego, że do końca roku określi cele strategiczne obowiązujące od 2006 do 2009 roku. Następnie rada nadzorcza Swisscom oceni nowe wytyczne i zdecyduje, które osoby są odpowiednie do realizacji strategii. Do tego czasu Alder i Rauh będą trzymać stery Swisscom w swoich rękach. sig Jednym z problemów spółek akcyjnych jest, że zarząd często ma poczucie, że firma należy do nich, a akcjonariusze są koniecznym złem. Także tutaj to jasno wynika. Z tego, co rozumiem, akcjonariusze są właścicielami firmy, a więc decydentami, a zarząd ich pracownikami. Swisscom oczekuje teraz od rządu federalnego, że do końca roku określi cele strategiczne obowiązujące od 2006 do 2009 roku. Następnie rada nadzorcza Swisscom oceni nowe wytyczne i zdecyduje, które osoby są odpowiednie do realizacji strategii. Myślę, że tutaj nadal to właściciel decyduje, które zarządzanie wchodzi w grę. Osobiscie jestem rozczarowany arogancją tego zarządu. Pozdrowienia Rich

Napisany przez Dany1
Dobrze zauważone Rich. Porównaj indeks SMI z ostatnimi dwoma latami z kursem Swisscomu. Zarządzanie nie wie, co robić i teraz obarcza winą Bundesrat za spadek kursu, który nawet nie nastąpił. Teraz ci najlepiej zarabiający panowie chcą nawet, żeby pan Blocher (Mister 95% z Bundesratu) opracował strategię do 2009 roku! Mamamia, nie mogę w to uwierzyć! Jestem pewien, że z biedronki wkrótce zostanie orzeł i odleci stad. Już czas, moi przyjaciele z Swisscomu będą z tego zadowoleni... Jednak nadal jestem zdania, że rząd powinien wkrótce zrobić interes i sprzedać akcje. Takie przedsiębiorstwa rządowe nie odpowiadają już dzisiejszemu czasowi.

/Otwarcie ostatniej mili: Rada Narodowa pozostaje na linii restrykcyjnej 08.12.2005 12:57:20, AWP Podstawowy Niemiecki Bern (AWP/sda) - Rada Narodowa chce otworzyć szybki dostęp do Bistrom na miedzianych kablach jedynie na dwa lata, w celu konkurowania z Swisscom. Z 114 głosami przeciwko 55 głosom Senatu, odrzuciła niestanowczy czasowy dostęp. Federalny Radca Moritz Leuenberger nie mógł przekonać Wielkiej Izby, aby poszła za Senatem. Przy ograniczeniu do dwóch lat nikt nie zainwestuje w własne infrastruktury. Przynajmniej szybki dostęp do Bistrom powinien być przedłużony na tyle długo, jak długo Swisscom kontroluje rynek. Georges Theiler (FDP/LU) dodaje swoje trzy grosze. Otwarcie na dwa lata to rozwiązanie pozorne bez efektów rynkowych. Same procedury prawne zajmują półtora roku. Adrian Amstutz (SVP/BE) odpowiada mu, że presja czasowa jest sensowna, aby wywołać inwestycje i zapobiec selektywnemu operowaniu. Ustawa telekomunikacyjna trafia z tą ostatnią różnicą do Senatu. Czy to jednak jest dobre dla SCMN? Czy to wchodzi w kategorię Wishy-washy.. :lol: Kurs na minusie. Pozdrawiam Rich

Przeczytałem dzisiaj to: Niewłaściwe zachowanie Bundesratu spowodowało utratę wartości giełdowej w wysokości 1,5 mld CHF, poinformowała Actares (akcjonariusze dla zrównoważonego rozwoju). Z tego 500 mln CHF zostało poniesione kosztem akcjonariuszy mniejszościowych, w tym wielu funduszy emerytalnych. Dla dialogu między właścicielami przedsiębiorstwa a jego zarządem istnieją wyraźne wytyczne prawne i statutowe. Jednak Bundesrat niepotrzebnie zdecydował się na krok do opinii publicznej zamiast korzystać z tych kanałów. Stowarzyszenie akcjonariuszy zadało pytanie, czy Swisscom powinien zostać cynicznie ofiarowany na ołtarzu osobistych czy politycznych profilowań. Bundesrat, swoimi decyzjami i wypowiedziami dotyczącymi Swisscom, w każdym razie rażąco naruszył zasady właściwego zarządzania przedsiębiorstwem. Jako mały akcjonariusz, pozwole sobie na zadanie następujących pytań: 1. Dlaczego kurs SCMN nie wzrósł proporcjonalnie do SMI? Czy zarząd nie popełnił tutaj poważnych błędów. To także jest niszczenie kapitału! 2. W wyniku działań Bundesratu mówi się o niszczeniu kapitału. Jak dużo kapitału zostałoby zniszczone, gdyby faktycznie doszło do zakupu EIRCOMu? Faktem jest, że kursy spadają dla kupującego podczas dużej transakcji, a dramatycznie rosną dla przejmowanych. 3. Stowarzyszenie akcjonariuszy krytykuje Bundesrat. Kim oni w ogóle są. Czy wszyscy małoakcjonariusze zostali zapytani? Nic mi na ten temat nie wiadomo, ja nie byłem pytany. 4. Moje zdanie: Cieszę się, że Bundesrat zareagował i podjął konieczne działania. Kurs akcji SCMN dzisiaj wyniósłby 300 CHF. 5. Uważam, że oskarżanie Bundesratu o działanie polityczne to pomówienie. Pachnie to silnie trotzkizmem. :lol: 6. Osobiście jako mały akcjonariusz jestem rozczarowany Alderem. Może spokojnie odejść. Pozdrowienia Rich

Dobrze dla SCMN? Kurs spada. ? Pozdrowienia, Rich https://www.baz.ch/news/index.cfm?ObjectID=42AF29A4-1422-0CEF-98C2FE61BB31570B

Oto już rząd zarobił. Dziś kurs jest znacznie niższy. Pozdrowienia, Rich https://moneycab.presscab.com/de/templates/?a=11275&z=2

Ja, tutaj ponownie przykład, że program odkupu akcji nie zawsze przynosi akcjonariuszom korzyści. Bezpośrednie wypłaty byłyby lepsze. Dziś kurs wynosi 409. Duża część akcji została prawdopodobnie wykupiona bezpośrednio od udziałowca państwowego. Tutaj również mały akcjonariusz nic z tego nie ma. Pozdrowienia Rich Swisscom zamyka program odkupu akcji - wykupiono 7,75% akcji o wartości AK 20.12.2005 07:55:43, AWP Podstawowy Niemiecki Berno (AWP) - Swisscom AG zakończyła wczoraj program odkupu akcji o wartości 2 mld CHF, rozpoczęty w maju 2005 roku w ramach swojej polityki dywidendowej. Łącznie wykupiono 4764200 akcji imiennych, co odpowiada 7,75% kapitału akcyjnego, poinformowała firma telekomunikacyjna we wtorek. Średnia cena zakupu akcji wynosiła 419,80 CHF. W bieżącym roku Swisscom wypłacił akcjonariuszom łącznie około 2,9 mld CHF, w formie dywidendy (861 mln CHF) i odkupu akcji (2 mld CHF).

W SCMN można obawiać się, że niedługo spadniemy poniżej poziomu 400. Nie wygląda to zbyt dobrze. :cry: Mam jeszcze trochę resztek. Ale co z tego, zostanę wewnątrz. Pozdrowienia, Rich

Zaledwie coś napiszę, już idą na północ... Dlaczego oni nigdy nie słuchają mnie..... :lol: Tak, niech będzie. Pozdrowienia rich To będzie powód: https://www.baz.ch/news/index.cfm?ObjectID=4DA96415-1422-0CFC-20F447D0EDB4D483

Tak, teraz znowu wygląda na to, że wkrótce spadną poniżej 400. Pozdrowienia, Rich

Bund nadal trzyma ogromny udział i nie wie nic lepszego, niż ciągle wyrzucać akcje na rynek? Alder nie jest również obdarzony zbyt dużą dawką dowcipu i wyobraźni. Jeśli już posiada się takie szafirowe żyłę, należy dbać o kursy, na przykład oferując zwroty wartości dla akcjonariuszy, ogłaszając programy odkupu akcji i również pokazując przejrzystość/obrotność na podstawie kursów stabilizujących lub wzrostowych (na przykład Logitec, którzy osiągają świetną wydajność kursową przy bardzo niskim obrocie i minimalnym kapitale!). Czy nie byłoby może bardziej produktywne zorganizowanie potajemnej dyskusji Christopha/Ruediego/Jensa zamiast demolować się nawzajem jako pannaussens publicznie? Czasem nawet zdemoralizowany rząd powinien wydać kilka franków, aby zdobyć zaufanie inwestorów! Swisscom nadal pobiera opłatę abonamentową za telefon stacjonarny, opłata bez żadnej usługi!

Mogę rozważyć zakup poniżej 400. Jestem zawiedziony firmą Alder. Jego podejście do akcjonariuszy, czyli właścicieli, nie przemawia za nim. Jeszcze gorzej wypada przewodniczący Rady Nadzorczej, Rauh.M. Ta arogancja. Mimo wszystko sądzę, że akcjonariusze wkrótce zostaną nagrodzeni dodatkowym dywidendą. Pozdrowienia, Rich

Marke 400 została dzisiaj kilkakrotnie przebita. Czy będzie jeszcze dalszy spadek? Pozdrowienia, Rich

Jens Alder rezygnuje. Ciekawe, jak zareaguje na to giełda. Dywidenda powinna być wsparciem. Pozdrowienia, Rich Szef Swisscomu, Alder, rezygnuje - nowym CEO zostaje Schloter Jens Alder, CEO Swisscomu. Zdjęcie Keystone Berno. SDA/baz. Około dwóch miesięcy po otwartym sporze z rządem federalnym szef Swisscomu, Jens Alder, podaje się do dymisji. Jego następcą zostanie Niemiec Carsten Schloter, dotychczasowy kierownik działu komórkowego Swisscomu Mobile. Alder podaje się do dymisji z własnej woli z dniem natychmiastowym, jak poinformowała Swisscom w piątek. Podjął tę decyzję w związku z wynikającymi dla niego konsekwencjami z żądanej przez rząd federalny zmiany planów międzynarodowej ekspansji. Nową strategię przedsiębiorstwa ma prowadzić jego następca. Szczególnie rozważane są opcje wzrostu w szwajcarskim segmencie podstawowej działalności oraz związanych z nią działaniach. Szczególny nacisk kładziony jest na krajowy i międzynarodowy segment klientów biznesowych z celem wzmocnienia pozycji w Szwajcarii. Dodatkowo do wypłat zgodnie z obowiązującą polityką dywidendową, do akcjonariuszy ma trafić około 1,5 mld CHF najpóźniej do 2009 roku, informuje Swisscom. Alder został członkiem zarządu w kwietniu 1998 roku, a 16 grudnia 1999 roku objął kierownictwo nad przedsiębiorstwem. Jego następcą na stanowisku szefa Swisscomu, Carsten Schloter, pracował przed zmianą na Swisscom w 2000 roku dla Mercedes i debitel we Francji i Niemczech

Nie rozumiem pana Aldera, dobrze pracował jako menedżer i w zasadzie nie popełnił błędów. Jednak nie zdał sobie sprawy, że jako główny akcjonariusz federalny ponosi współodpowiedzialność za krytyczne decyzje. Ponadto pan Alder nie potrafił ocenić akcji i zwłaszcza kursu z perspektywy i z konsekwencją dla akcjonariuszy. Rezygnacja była zupełnie niepotrzebna, publiczne przyznanie się do nowego kierunku zwiększenia przyjazności dla akcjonariuszy, tak jak teraz się stało, byłoby w zupełności wystarczające. Szkoda, pan Alder był zdolnym menedżerem, ale zbyt uparty mentalnie.

Napisany przez ADMCI4
Nie in SCMN zainwestowałam. Myślę, że w końcu Jens Alder zrobił porządek i przywrócił firmę do życia. Była dość przestarzała. Osobiście jednak nie podobało mi się, jak w stylu Bruggisser zaczął strategię łowcy. W końcu ile miliardów znów stracił z debitel? 1, 2 czy 3?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata