Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Jakie są koszty dzieci w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym?

Napisany przez ADMCI4
Cześć; Jestem kompletnym laikiem w sprawach ubezpieczenia zdrowotnego. Jednakże prawdopodobnie w ciągu następnych dwóch lat będę zarabiać na tyle więcej, że będę miał możliwość przystąpienia do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, więc już teraz zaczynam się tym interesować. Moje dzieci mają 3 i 6 lat i są obecnie ubezpieczone ze mną w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym. Jeśli faktycznie zmienię ubezpieczenie, będą musiały być opłacane osobno. Czy istnieją specjalne stawki, czy będą one ustalane na podstawie mojego dochodu? Jak wysokie będą koszty przy dochodzie w wysokości 4500 euro brutto? Oliver

Napisany przez 2Bolitho
O ile mi wiadomo, dochód nie odgrywa roli w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym. W prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym płaci się za świadczenia. W zależności od wybranego planu i pożądanych świadczeń, składka może być wyższa lub niższa. Spróbuj porównać oferty w internecie. Dzięki temu zauważysz wyraźne różnice między PKV a publicznym ubezpieczeniem zdrowotnym. Pamiętaj jednak, że porównania te rzadko są obiektywne. Przeprowadzenie jednej lub kilku osobistych konsultacji w sprawie prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego jest konieczne i powinno być odpowiednie w przypadku takiej inwestycji.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Misiek, najpierw złe wieści. Dochód brutto w wysokości 45.000 euro niestety nie upoważnia Cię do zmiany z ZUS na prywatne ubezpieczenie zdrowotne jako pracownik. Roczna granica zarobkowa obecnie wynosi 49.500 euro, abyś mógł być zwolniony z obowiązku ubezpieczenia w ZUS. Ta granica od lat ( oprócz tego roku, dzięki Panu Rößler ) z brutalną regularnością jest podnoszona, aby utrudnić lepiej zarabiającym rozważenie zmiany. W końcu z wysokimi składkami ZUS jesteś ukochanym dzieckiem i tym samym podtrzymujesz solidarność społeczną! Jeśli otrzymujesz dodatkowe składniki wynagrodzenia, takie jak 13 pensja, opłata urlopowa, czy świąteczne dodatki, inne dochody podlegające opodatkowaniu i ubezpieczeniu społecznemu, może istnieć możliwość ubezpieczenia w prywatnej firmie ubezpieczeniowej. Proszę to sprawdzić. Co do drugiej części Twojego pytania. Twój dochód, bądź jego wysokość są całkowicie nieistotne dla wysokości składki w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym! Jedynym wyjątkiem byłaby tylko podstawa obliczeniowa ewentualnego ubezpieczenia dodatkowych wynagrodzeń za czas choroby. Zawsze jest to zalecane, jeśli dochodzi do długotrwałych absencji w pracy. Wobec tego do obliczenia składki mają znaczenie jedynie Twoja pierwsza data urodzenia, rodzaj taryf i Twój stan zdrowia. Składki dla dzieci w prywatnych ubezpieczeniach zdrowotnych są zawsze ubezpieczane osobno i wahają się w zależności od jakości taryf od około 70 do 160 na osobę. Widzisz więc, może być to również droższe. Jednak jakość ubezpieczenia jest zwykle znacznie lepsza. Ponadto nie jesteś narażony na kaprysy, takie jak obcinanie świadczeń, które mogą być stosowane w ZUS. W prywatnej firmie ubezpieczeniowej to nie jest możliwe. Niestety, ZUS robi oba! Staje się droższy i obcina świadczenia! W przyszłości firmy ubezpieczeniowe zdrowotne także będą musiały podnosić składki. Po prostu wynika to z coraz lepszej opieki medycznej i wyższej przewidywanej długości życia ludzi. Co do Twojego szczególnego przypadku, nie można niestety wejść w szczegóły, ponieważ nie są znane ani Twoje wiek, ani stan zdrowia. Ponadto byłoby również interesujące dowiedzieć się, czy jesteś żonaty. Jeśli tak, jakie źródło dochodu lub ubezpieczenia społeczne posiada Twoja żona. W razie dodatkowych pytań jestem do Twojej dyspozycji. pozdrowienia mike

Napisany przez 2Bolitho
Mike Spezi pisze: Cześć niedźwiadku, najpierw zła wiadomość. Dochód brutto w wysokości 45 000 euro niestety nie uprawnia Cię do zmiany na prywatne ubezpieczenie zdrowotne jako pracownika.
Prawdopodobnie będzie miał 54 000 euro rocznie. 12 x 4 500 euro.

Napisany przez Mike Spezi
OH tak, Bolitho, dziękuję, źle przeczytałem. To jest 4500 euro miesięcznie. Oczywiście, jest to znacznie powyżej. pozdrawiam mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata