Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Karta kredytowa - Czy DKB to właściwy wybór???

Napisany przez xantus
Cześć i dzień dobry, jestem tutaj nowy i witam Was wszystkich. Od razu chcę wspomnieć, że nie jestem ekspertem w dziedzinie kart kredytowych, dlatego mam nadzieję na pomoc specjalistów tutaj. Jednakże już przeczytałem wiele rzeczy na forum. Chciałbym zaopatrzyć się w kartę kredytową do korzystania z internetu, na przykład do płacenia za aplikacje, pobierania ebooków, wypożyczania samochodów... Być może także do wypłacania gotówki za granicą. Początkowo nie chciałem dodatkowego konta bieżącego, ale to w DKB zdaje się nie być kontem wynagrodzeń. Teraz prawie zdecydowałem się na kartę DKB. Alternatywą byłaby karta Netto card Nmore. Norisbank również oferuje darmowe karty kredytowe, ale jedynie z kontem bieżącym z wpływem wynagrodzenia, co początkowo nie jest podawane. No cóż, a IngDiba oferuje kartę debetową. Teraz moje pytania: 1. Czy karta DKB Cash to odpowiednie rozwiązanie dla mnie przy powyższym profilu? 2. Czy konto bieżące zobowiązuje do wpływu wynagrodzenia, czy nie? Ponieważ chciałbym zachować to u mojego banku lokalnego. 3. Czy karta Netto card Nmore ma jakieś zalety? Z góry dziękuję! Pozdrowienia z pięknej północy... P.S. Nie wiem, jak długo trwa proces PostIdent... ponieważ za około 3 tygodnie wybieram się na wakacje.

Napisany przez 2Escorpio
Hej, ogólnie nie trzeba prowadzić konta osobistego jako konta wynagrodzenia, ale może się zdarzyć, że wtedy naliczane są miesięczne opłaty. Problem, który widzę z kartą DKB, polega na tym, że koszty związane z kartą są zawsze pobierane z konta osobistego w DKB, a nie z Twojego istniejącego konta. Oznacza to, że zawsze musisz zadbać o odpowiednie pokrycie środków. Ponadto, jeśli nie będzie wpływu wynagrodzenia, DKB anuluje debet i ogranicza limit karty kredytowej do 500 euro dostępnych środków. Nie znam karty Netto ... ale na pewno nie jest to najładniejszy model. Zdecydowanie poleciłbym Ci kartę Payback Visa ... za każde wydane 4 euro zbierasz punkty Payback (choć nie musisz). Darmowe wypłaty gotówki na całym świecie. Ewentualnie możesz spłacać zaległe kwoty kart kredytowych na raty, możesz zlecić pobranie zaległych opłat z dowolnego konta osobistego zlokalizowanego w Niemczech i w pierwszym roku korzystania jest bezpłatna, a od kolejnego roku tylko 29 euro ... jeśli osiągniesz obrót roczny powyżej 3000 euro, możesz zadzwonić i otrzymasz dobre zniżki na opłaty roczne w kolejnych latach. 3 tygodnie do wakacji ... hm, z weryfikacją tożsamości przez pocztę będzie bardzo, bardzo ciasno! .. Pocztową weryfikację tożsamości otrzymasz stosunkowo szybko (3-5 dni roboczych), ale myślę, że minie około 3 tygodnie zanim wszystko się ustali i otrzymasz ostatecznie kartę kredytową. Musisz teraz zdecydować, co dla Ciebie jest ważniejsze ... Karta kredytowa odpowiadająca Twoim upodobaniom, która prawdopodobnie nie dotrze w ciągu 3 tygodni (choć oczywiście możesz mieć szczęście), lub pewność posiadania karty kredytowej w ciągu trzech tygodni ... w drugim przypadku bank na pewno zdąży. Musi tylko ją zamówić, ponieważ konta już istnieją. Pozdrawiam, esco

Napisany przez xantus
Escorpio pisze: Hej, ogólnie rzecz biorąc, nie ma konieczności prowadzenia konta osobistego jako konta wynagrodzenia, ale może się zdarzyć, że wtedy mogą być naliczane miesięczne opłaty. Problem, jaki widzę z kartą DKB, polega na tym, że koszty, jakie generujesz kartą, zawsze są pobierane z konta osobistego w DKB, a nie z twojego istniejącego konta. Oznacza to, że zawsze musisz zadbać o wystarczające środki. Ponadto, jeśli nie będzie wpływu pensji, DKB usunie limit debetowy i ograniczy limit na karcie kredytowej do 500 euro. ... pozdrowienia esco
Dziękuję za odpowiedź. 1. W Noris nie dostaniesz karty kredytowej z bezpłatnym kontem osobistym, jeśli nie prowadzisz tego konta również jako konta wynagrodzenia. Więc bez regularnych wpływów wynagrodzenia nie ma karty kredytowej! 2. Problem z wystarczającymi środkami na koncie osobistym w DKB nie stanowiłby dla mnie problemu, bo otrzymuję tam nawet oprocentowanie dodatnie w porównaniu do mojego domowego konta osobistego. Czy wtedy np. nie mogę wypłacić gotówki we Włoszech? Czy tylko do wysokości dostępnych środków. Jeśli wypłacam pieniądze we Włoszech 20., nie zdążę zabezpieczyć konta do 22. miesiąca według DKB. Czy nie dałoby się tego zrobić z dodatkowymi odsetkami? To tylko dla zapewnienia bezpieczeństwa. 3. No cóż, co do tych 3 tygodni, teraz o tym zapominamy, załatwię to w inny sposób. To był tylko taki pomysł, na wszelki wypadek... 4. W moim domowym banku karta kredytowa nie stanowi problemu, ale kosztuje 20,00 €/rok. I co teraz z DKB i mną? Będziemy jeszcze przyjaciółmi? Dzięki... i pozdrowienia xantus

Napisany przez ProperSoul
Cześć xantus, czy zostaniesz przyjacielem DKB (Deutsche Kreditbank), to zależy w dużej mierze od tego, czy miesięczny limit transakcyjny w wysokości 500 euro na karcie kredytowej będzie dla Ciebie wystarczający. Bez wpływu wynagrodzenia, taka właśnie będzie granica. Osobiście jestem studentem i mam konto DKB Cash z kartą VISA do zakupów online. Limit transakcyjny mi w zupełności wystarcza. Zazwyczaj nie przekraczam miesięcznego obrotu na karcie kredytowej w kwocie 50-100 euro. Sytuacja, gdzie wypłacasz pieniądze 20. w Italii, a następnie spłacasz zaległość do 22. miesiąca, nie będzie możliwa. Karta VISA DKB zawsze obciąży debet karty kredytowej 22. dnia miesiąca z powiązanego konta bieżącego, które wpadnie w debet. Problem można rozwiązać poprzez przelew z konta w innej banku do konta bieżącego w DKB. Musisz wziąć pod uwagę, że otrzymujesz 1,65% odsetek od salda na koncie VISA. Warto więc przechowywać tam pewną sumę na parkingu. Co do norisbank i karty netto, niestety nie mam informacji.

Napisany przez 2Escorpio
ProperSoul pisze: Przypadek wypłacenia pieniędzy we Włoszech 20. i rozliczenia się do 22. miesiąca jest niemożliwy. Karta VISA DKB zawsze obciąża debet karty kredytowej 22. dnia miesiąca z podłączonego konta oszczędnościowego, które staje się zadłużone. Przelew z konta w banku domowym na konto DKB rozwiąże ten problem.
Tu właśnie tkwi problem. Jeśli na koncie nie będzie żadnego wpływu wynagrodzenia, linia kredytowa zostanie usunięta, a limit na karcie Visa zostanie obniżony do 500 euro. Jeśli teraz wypłaci pieniądze we Włoszech 20. i zostaną one obciążone 22., a na koncie oszczędnościowym nie ma pieniędzy, to będzie kłopot, ponieważ nie ma dostępnego debetu.

Napisany przez xantus
Dziękuję wam obojgu. Tak jak PropperSoul, tak też miałem to w zamyśle. DKB Cash ma służyć tylko do wyżej wymienionych celów. Limit debetowy w wysokości 500 € byłby dla mnie wystarczający. A następnie tylko jako zabezpieczenie, na przykład jeśli na wakacjach zabraknie pieniędzy. Wtedy nie miałbym problemu z płaceniem odsetek w wysokości 10 € lub więcej. Tylko nie wiem, czy to by zadziałało, na przykład debet w wysokości 500 € i wypłata 600 €. Kolejną zaletą DKB Cash byłoby przeniesienie mniejszej części moich środków z lokaty terminowej, ponieważ obecnie oferuje ona wyższe oprocentowanie. Jednak przyznam, że z tego, czego dotąd się nauczyłem, jeśli wszystko porównam, to najczystsze rozwiązanie do uzyskania karty kredytowej byłoby połączenie jej z kontem wynagrodzeniowym, w moim przypadku z moim bankiem. Tylko tam karta MasterCard kosztuje 20 €/rok, a dodatkowa karta 15 €/rok, a mi wystarczy jedna. Którą z nich jest obojętne. Muszę się jednak jeszcze bliżej przyjrzeć warunkom. Jeden z minusów to: Podczas wypłaty gotówki z bankomatu pobierane są opłaty w wysokości 2% wypłaconej kwoty - ale co najmniej 5,11 euro. Jednak kiedy to może mieć miejsce? Pozdrowienia, xantus

Napisany przez 2Escorpio
Doskonale zrozumiałeś/aś. Przewidję, że kredyt odnawialny zostanie całkowicie zawieszony w krótkim czasie, jeśli nie wpłynie żadne wynagrodzenie na konto. Masz tylko limity w wysokości 500 euro na karcie kredytowej, to oznacza, że twoje wydatki za pomocą karty nie mogą przekroczyć 500 euro od 22. dnia miesiąca do 22. dnia kolejnego miesiąca, ponieważ w przeciwnym przypadku karta odrzuci kolejne płatności. Oznacza to, że nie możesz wydać 600 euro płacąc kartą ani wypłacić 600 euro... lecz tylko 500 euro w ciągu miesiąca / okresu rozliczeniowego. Nie musisz mieć karty w banku domowym, istnieje wiele banków oferujących karty kredytowe bez konta osobistego i pobierające opłaty z twojego konta referencyjnego (czyli twojego konta osobistego w twoim banku domowym, które tam podajesz). Limit dostępnych środków jest tam znacznie wyższy niż 500 euro miesięcznie / w okresie rozliczeniowym. Nie jestem w stanie powiedzieć, ile razy planujesz wypłacać gotówkę za pomocą karty kredytowej. Sam/a korzystam z tego serwisu dość często, ponieważ mogę wypłacać pieniądze w każdym banku i nie muszę zawsze biec do mojego banku domowego.

I dokładnie tutaj, korzystając często z wypłat gotówki, korzyść byłaby jasno po stronie karty Visa DKB, ponieważ zaopatrzenie w gotówkę odbywa się bez opłat. Co do utraty debetu, nie mogę tego potwierdzić. Dwa miesiące temu przypadkowo wpadłem na minus. Kiedy zdałem sobie z tego sprawę, natychmiast przelałem trochę pieniędzy na konto bieżące DKB i wszystko było w porządku. Jeśli to się zdarza częściej, może mieć miejsce wypowiedzenie debetu. Ale nie mogę na ten temat nic powiedzieć... Na szczęście Do zobaczenia

Napisany przez 2Escorpio
ProperSoul pisze: I dokładnie przy częstym wypłacaniu gotówki korzyść jest oczywista z kartą Visa DKB, ponieważ zaopatrzenie w gotówkę odbywa się bezpłatnie. Co do utraty debetu, nie mogę tego potwierdzić. Dwa miesiące temu przypadkowo wpadłem na minus. Kiedy zdałem sobie z tego sprawę, od razu coś przelałem na konto bieżące w DKB i wszystko było w porządku. Jeśli to się zdarza częściej, to oczywiście może się zdarzyć, że debet zostanie wypowiedziany. Ale w tej kwestii nie mogę nic powiedzieć... Na szczęście Do zobaczenia
Czasy się zmieniły... limity zostały obniżone przez DKB jakiś czas temu, a debety są bezlitosne po 3 miesiącach bez wpływu wynagrodzenia. Dla stałych klientów, takich jak ty, sprawy wyglądają nieco inaczej... to jasne.

Napisany przez xantus
Dziękuję, uczę się ponownie. ... i po 3 miesiącach bez wpływu wynagrodzenia, kredyt odnawialny zostanie bezlitośnie zawieszony ... Jeśli nie będę miał już kredytu odnawialnego, nie będę mógł kupić żadnej e-książki, aplikacji ... A przecież do tego jest karta, aby dokonywać drobnych sensownych wydatków i transakcji. Więc pozostaje bank.

Napisany przez 2Escorpio
xantus pisze: Dziękuję, uczę się ciągle. ... i limity kredytów zostaną bezlitośnie usunięte po 3 miesiącach bez wpływu wynagrodzenia ... Jeśli nie mam już żadnych środków z tytułu kredytu, nie będę mógł kupować eBooków, aplikacji ... Więc po co w ogóle jest ta karta, właśnie dla drobnych sensownych wydatków i kwot. Więc pozostaje bank domowy.
Ale *g* ... Dispo to możliwość przekroczenia konta bieżącego w banku DKB. Limit dostępny na karcie kredytowej pozostaje na poziomie 500 euro miesięcznie / okresie rozliczeniowym. Dispo = konto bieżące Limit dostępności = karta kredytowa To dwie różne pary butów Ale według mnie limit dostępności w wysokości 500 euro na karcie kredytowej (miesięcznie) jest zbyt niski, zwłaszcza podczas podróży... zwłaszcza że hotele, wypożyczalnie samochodów itp. również blokują zabezpieczenia.

Napisany przez xantus
Oczywiście, masz rację. Tutaj się pomieszało. Z drugiej strony, ramy dyspozycyjne karty kredytowej mogą być takie same jak gotówka na koncie DKB-Giro albo do przekroczenia limitu debetowego, prawda? A gdy trzeba zapłacić za wynajem samochodu, no cóż..., chyba to nie zadziała.

Napisany przez 2Escorpio
xantus pisze: Masz rację, zgadza się. Tutaj się pomyliłem. Z drugiej strony, dostępny limit karty kredytowej może być tylko tak wysoki, jak gotówka na koncie DKB-Giro lub do osiągnięcia limietu debetowego, prawda? A jeśli trzeba zapłacić za wypożyczony samochód, hm..., nie sądzę, że się to sprawdzi.
Nie, karta kredytowa oraz dostępny limit na karcie kredytowej są zupełnie niezależne od konta bieżącego. Załóżmy, że masz 3000 euro na koncie DKB Giro... możesz mimo to korzystać tylko z 500 euro miesięcznie / w okresie rozliczeniowym za pomocą karty kredytowej. Załóżmy, że masz tylko 1 euro na koncie i nie masz debetu... mimo to możesz korzystać z tych 500 euro na karcie kredytowej. Karta kredytowa działa jak osobne konto i działa równolegle do konta bieżącego, ale nie są połączone. Nie jest to porównywalne z kartą debetową.

Napisany przez xantus
Wygląda na to, że nie wyraziłem się specjalnie fachowo, albo może nie zostałem w pełni zrozumiany, hm ... W przypadku DKB mamy a.) kartę kredytową b.) rachunek bieżący w DKB Co do a.): Miesięczny limit dostępu do środków zostanie pewnie ograniczony do 500 €. W zasadzie to byłoby dla mnie wystarczające. Jednak może być kłopot z wypożyczeniem samochodu. Co do b.): Moim zdaniem DKB-Giro służyłoby tylko do obciążenia kosztów związanych z a.) przez DKB. Trzeba zawsze zadbać o odpowiednią wyrównanie/pokrycie. Bez regularnych wpływów wynagrodzenia odpadałby chyba debet, czyli możliwość przekroczenia limitu. Ale w zasadzie ten debet mnie po prostu nie interesuje. W przypadku wypłaty pieniędzy za granicą z bankomatu wystarczy chyba też karta SparkassenCard, tak mi się wydaje. Czy wszystko do tej pory jest zrozumiałe? Istnieją też karty kredytowe bez rachunku bieżącego, gdzie zgłaszane są opłaty bezpośrednio z własnego rachunku bieżącego. Do takich kart należy moim zdaniem Netto cardNmore.

Napisany przez 2Escorpio
Wszystko aż tak... ale dlaczego chcesz założyć kartę kredytową, na której można bezpłatnie wypłacać gotówkę na całym świecie, a potem wypłacić pieniądze kartą Sparkassen i zapłacić opłatę w wysokości 6 euro? *g* Oczywiście, możesz to zrobić, ale to chyba nie miałoby większego sensu. Wydaje mi się, że karta DKB nie jest dla Ciebie w tych okolicznościach. A może chodzi Ci o dodatkowe konto osobiste, aby rachunek z kart kredytowych nie był potrącany przez Sparkasse? Również limity w wysokości 500 euro uważam za zdecydowanie za małe. Na co dzień wystarczy, ale na wakacjach szybko wydaje się znacznie więcej niż 500 euro.

Napisany przez xantus
Escorpio pisze: Wszystko jest w porządku... ale dlaczego chcesz mieć kartę kredytową, za pomocą której możesz bezpłatnie wypłacać gotówkę na całym świecie, a potem wypłacać ją kartą Sparkasse i płacić 6 euro opłat? *g* Oczywiście możesz tak zrobić, ale to nie miałoby sensu. Myślę, że karta DKB nie jest dla ciebie w tych okolicznościach. A może chodzi ci o to, żeby mieć DODATKOWE konto bieżące, aby rozliczyć wydatki kartą kredytową bez listy zakupów od banku Sparkasse? Również uważam, że 500 euro limitu wydawania jest znacznie za mało. Wystarczy na co dzień, ale na wakacjach łatwo wydać więcej niż 500 euro.
He Escorpio, hm ..., 03:16, ... powiedz, czy twoje łóżko się zepsuło...??? :razz: Chciałem właściwie mieć kartę kredytową DKB, także ze względu na korzystne warunki i m.in. dlatego, że niekoniecznie chcę wspierać swojego dość drogiego banku domowego (Sparkasse). Wiadomo, że potrzebują pieniędzy, skoro wydali 80 milionów na nową siedzibę. konto bieżące DKB zupełnie mnie nie interesuje, wolałbym mieć większy limit wydatków na kartę kredytową i potem ściągać z mojego konto bieżącego domowego, które zawsze jest dobrze wypełnione. Ale nie można mieć wszystkiego. Myślę, że DKB-Cash nie chce mnie, gdy nie ma wpływu wynagrodzenia, zysk jest za niski. Ale mam jeszcze pytanie: na ich stronie internetowej jest napisane: 1,65% p.a. Oprocentowanie saldo na karcie DKB-VISA od pierwszego euro... Co znaczy to: ...na karcie DKB-Visa??? Czy to saldo wynika z przelewu ręcznego kwoty na konto DKB-Giro, ale transakcje tam są mniejsze, więc jest to saldo dodatnie? To ...na karcie DKB-Visa... trochę mi przeszkadza, to przecież nie karta prepaid. Ponieważ limit wydawania w moim przypadku wyniósłby prawdopodobnie 500 €, ta karta, jak również mówisz, nie jest dla mnie i dlatego pewnie nie chcą mnie mieć. Jak już wspomniałem wcześniej, na stronie internetowej >>> Netto cardNmore (Barclay), strona bardzo kolorowa, jest inaczej. Wygląda na to, że nie ma tam konta bieżącego, kwota rozliczeniowa jest pobierana z własnego konta bieżącego, więc dokonuje się tutaj rozliczenie. Tak przynajmniej wydaje się być. Nie wiem jednak, na jakiej podstawie określany jest limit wydatków. Znalazłem coś takiego... W zasadzie można zwiększyć swój limit wydatków, który zależy od zdolności kredytowej, poprzez wpłaty.... Tylko jak zrobić wpłatę, skoro nie ma konta bieżącego wraz z kartą??? Na jakie konto/z co trzeba wpłacić??? Pozdrawiam xantus

Cześć xantus, jeśli chcesz, możesz traktować kartę Visa DKB jako ukryte konto oszczędnościowe. Oznacza to, że jeśli przetransferujesz kwotę X na konto VISA i ją pozostawisz, otrzymasz odsetki za tę kwotę lub kwotę - dokonane transakcje, nie jestem pewien na poczekaniu, jak dokładnie to działa. Odstępy są przyznawane. I to miesięcznie, więc co miesiąc otrzymasz odsetki w wysokości 1,65%/12, co daje (niewielki) odsetek składany. I nie, to nie jest karta prepaid, masz rację. Może powinniśmy powiedzieć od samego początku: Do karty kredytowej zawsze należy konto karty kredytowej z numerem konta, przynajmniej po to, aby otrzymywać płatności. Niestety jeszcze nie zajmowałem się Netto CardNmore i nie mogę nic na ten temat powiedzieć. Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia trochę Cię posuną do przodu.

Napisany przez 2Escorpio
"
He Escorpio, hm ..., 03:16 Uhr, ... powiedz mi, czy twoje łóżko jest zepsute ...??? :razz:

Faktycznie chciałem załatwić sobie kartę kredytową DKB, również ze względu na korzystne warunki i m.in. dlatego, że niekoniecznie chcę wspierać mojego dość drogiego banku (Sparkasse). Oczywiście potrzebują pieniędzy, przecież dopiero co wydali 80 milionów na nowy budynek.

[url]konto[/url] bieżące DKB w ogóle mnie nie interesuje, wolałbym mieć większy limit wypłat dla karty kredytowej, a potem obciążają to z mojego konta domowego, które zawsze jest dobrze wypełnione. Ale nie można mieć wszystkiego.

Myślę, że DKB-Cash nie chce mnie bez wpływu wynagrodzenia, zysk jest zbyt mały.

Ale mam jeszcze jedno pytanie: na ich stronie internetowej stoi:
1,65% oprocentowanie salda rocznego od pierwszego [url]euro[/url] na karcie VISA DKB ...

Co to znaczy: ... na karcie DKB-VISA??? Czy to saldo jest generowane poprzez ręczne przelewanie kwoty na [url]konto[/url] DKB, a transakcje tam są mniejsze, jest to więc saldo aktywne?
To ... na karcie DKB-VISA ... drażni mnie trochę, przecież to nie jest karta prepaid.

Ponieważ limit dostępności w moim przypadku prawdopodobnie wynosiłby 500 €, ta karta, jak i mówisz, nie jest dla mnie, dlatego pewnie też nie chcą mnie mieć.

Jak już wspomniałem, w przypadku >>> karty Netto cardNmore (Barclay), strasznie kolorowa strona, jest inaczej. Wygląda na to, że nie trzeba mieć konta bieżącego, kwota rachunku jest pobierana z własnego konta bieżącego, dlatego tutaj następuje wyrównanie. Wydaje się przynajmniej tak. Jednak nie wiem, od czego zależy limit dostępności. Znalazłem to ... W zasadzie można zwiększyć swoją zdolność kredytową, która zależy od zdolności kredytowej, poprzez wpłaty .... Ale jak zrobić tę wpłatę, przecież nie ma konta bieżącego przypisanego do karty??? Na jakie [url]konto[/url] i na co należy wpłacić???

pozdrawiam xantus

Tak, aktualnie jest trochę trudno z zasypianiem... strasznie mnie to irytuje :/

Co do odsetek od salda karty DKB, ProperSoul już to wyjaśnił.

Teraz przyjrzałem się ofercie Netto. Jest to oferta od Barclaycard, również solidnego banku kredytowego.

Karta NettoCard będzie naliczać płatności bezpośrednio z twojego konta bieżącego w Sparkasse, gdzie możesz wybrać, czy 100% kwoty, czy też na raty, ale co najmniej 5% od zaległej kwoty. Jednak polecam to tylko w największej potrzebie, ponieważ oprocentowanie wynosi ponad 16%, co jest bardzo dużo.

Z tego co wiem, Barclaycard przyznaje początkowy limit w wysokości od 1000 do 1500 [url]euro[/url]. Jednak ten limit jest szybko zwiększany w przypadku korzystania z karty i terminowej płatności składek. Barclaycard nie obniża limitu w przypadku niekorzystania z karty, chyba że twoje dane w Schufa ulegną negatywnej zmianie.

Podsumowując: z tego, co piszesz, NettoCard jest jasno lepsza dla ciebie niż karta DKB. Jedynym haczykiem jest to, że nie możesz bezpłatnie wypłacać gotówki kartą NettoCard. W pozostałym zakresie spełniłaby ona twoje oczekiwania i jest również bezpłatna."

Napisany przez xantus
Tak więc dziękuję. Teraz wiem także, gdzie głównie popełniłem błąd myślowy. Nie wiedziałem, że do karty VisaCard DKB przypisane jest dodatkowe konto, oprócz DKB-Giro. Znalazłem także informacje >>> tutaj. Wygląda na to, że zasadniczo do każdej karty kredytowej należy konto. Jednakże współpraca/różnice między dwoma kontami DKB przypisanymi do jednej karty kredytowej nie są tak łatwe do zrozumienia, jeśli nie ma się dużej wiedzy na ten temat. Wkrótce więc złożę wniosek o kartę kredytową w moim banku.

Napisany przez 2Escorpio
xantus pisze: Tak więc, dziękuję. Teraz też wiem, gdzie głównie popełniłem błąd w myśleniu. Nie wiedziałem, że do karty Visa DKB należy dodatkowe konto, obok DKB-Giro. Znalazłem także w tej sprawie >>> to. Wygląda na to, że ogólnie do każdej karty kredytowej należy konto. Jest to jednak trudne do zrozumienia, jeśli ktoś nie ma zbyt dużo wiedzy na ten temat. Wkrótce więc złożę wniosek o kartę kredytową w moim banku.
*uśmiech*... tak, wydaje się, że teraz to zrozumiałeś Banku domowego? no cóż, pracujemy nad tym już tak długo i wydaje mi się, że zrozumiałem, że karta kredytowa w banku domowym w ogóle ci nie odpowiada. Może spróbujmy podejść do tego zupełnie inaczej... napisz co jest dla ciebie ważne przy karcie kredytowej, co MUSI ona zawierać, co byłoby fajne, gdyby to zawierała, ale mogłaby się również różnić. Wtedy możemy sprawdzić, która karta najlepiej pasuje do twoich planów i oczekiwań.

Nie chciałem przerywać, ale czy wiesz, że twoje bank również otworzy osobne konto kredytowe, na którym będą gromadzone wszystkie transakcje, aż nadejdzie miesięczne rozliczenie, niezależnie od tego, gdzie składasz wniosek o kartę kredytową? Jeśli potrzebujesz dalszej pomocy, podaj nam kilka wskazówek dotyczących tego, czego karta kredytowa musi/może dokonać, jak sugerował Escorpio. Pozdrowienia

Napisany przez xantus
Dziękuję, ale moje dane do karty kredytowej są już znane. Zazwyczaj używam jej rzadko i do mniejszych kwot. To, co mnie martwi w DKB-Cash, to te 2 konta. Na ich stronie internetowej nie mogłem znaleźć zbyt wielu informacji na ten temat. Kiedy zostanie pobrana płatność z konta DKB-Visa, a kiedy z konta bieżącego? Które z nich trzeba uregulować w jakim momencie, aby uniknąć salda ujemnego? Wydaje mi się to dość skomplikowane, być może dlatego, że jeszcze nie do końca zrozumiałem sens obu kont i ich współdziałania. Wygląda na to, że konto bieżące, które tak naprawdę nie jest mi potrzebne, a nie widzę sensu w posiadaniu go bez wpływu wynagrodzenia, w zasadzie nie ma nic wspólnego z Visą, a jedynie w przypadku pustego konta Visa, sięga się po konto bieżące w celu uregulowania należności. Czy tak właśnie jest, nie mam pojęcia... Jak można zwiększyć limit wydatków w DKB bez stałego wpływu wynagrodzenia? Ale większość już została powiedziana lub napisana. Pozdrowienia z nasłonecznionego północy Pozdrawiam xantus

Pozwól mi spróbować jeszcze raz wytłumaczyć System DKB Cash. Po otwarciu konta otrzymujesz 2 konta, rachunek oszczędnościowy (z kartą EC, konto referencyjne karty kredytowej) oraz konto karty kredytowej (z kartą Visa). Wszystkie transakcje za pomocą karty VISA zasadniczo przechodzą przez konto karty kredytowej. W dniu 22. lub 23. miesiąca saldo na koncie karty kredytowej jest rozliczane. Jeśli masz nadwyżkę na koncie Visa, zostanie ona najpierw odliczona. Jeśli nie masz nadwyżki na koncie Visa lub nie wystarcza jej, zostanie odliczona z konta referencyjnego. Dzieje się to automatycznie. Saldo na koncie Visa jest oprocentowane miesięcznie o 1,65/12%, co daje niewielkie odsetki skumulowane. Nie jestem pewien, czy duże saldo na koncie Visa może zwiększyć limit transakcyjny, ponieważ moje możliwości finansowe są ograniczone (jestem studentem). Bezgotówkowa płatność kartą EC na kasie jest bezpłatna. Jeśli chcesz podjąć gotówkę z konta DKB, możesz to zrobić kartą EC (z rachunku oszczędnościowego, bardzo drogo) lub kartą Visa (z konta Visa, bezpłatnie) Wygląda na to, że głównie chodzi o limit transakcyjny, który w przypadku DKB jest dość niski. W takim przypadku twoje domowe bankowo może być lepszym rozwiązaniem. Jednak co do warunków karty kredytowej nie jestem w pełni pewien, ponieważ zależy to również od warunków oferowanych przez twoją lokalną kasę oszczędnościowo-kredytową. Gdybym był na twoim miejscu, porównałbym warunki i się zastanowił. Jeśli potrzebujesz dalszych informacji, daj znać Pozdrowienia

Napisany przez xantus
A więc u nas na północnym zachodzie jest większa kasa oszczędnościowa, a mianowicie >>> Landessparkasse zu Oldenburg, po lewej stronie Konten und Karten, a następnie w dolnej części środka Kreditkarten. Tam chyba zamówię kartę kredytową. Mają teraz na 1 rok Gold za 22,50 €, ale mam na przykład ubezpieczenie zdrowotne za granicą. Jednakże po roku kosztuje to również 55,00 €, czego raczej nie potrzebuję. Rozumiem to z kontami itd. w DKB, dzięki. Jednakże nie jestem pewien, czy mogę otrzymać takie konto karty kredytowej także w LzO. Używanie bankomatu z opłatą ... 2% wypłaconej kwoty - ale co najmniej 5,11 euro jest dość drogie. Jednak rzadko się to zdarza za granicą, w kraju wystarczy karta debetowa. Jak już powiedziałem, nieco większy limit w DKB oznacza nieco większe bezpieczeństwo. Jeśli na przykład uszkodzi się samochód wypożyczony za granicą, może to stwarzać problem. W przeciwnym razie 500,00 € jako limit w zasadzie wystarczy. @ProperSoul: Możesz mi powiedzieć jaki masz limit (jako student)? Masz regularne wpływy lub raczej planujesz tak jak ja? Pozdrowienia, xantus

xantus pisze: @ProperSoul: Czy mógłbyś mi powiedzieć, jaki masz dostępny limit (jako student)? Masz tam regularne wpływy pieniężne, czy raczej tak jak to planuję? Pozdrowienia xantus
Cześć xantus, mam teraz konto w DKB od ponad 2 lat. Mam dostępny limit w wysokości 500 euro. Nie mam regularnych lub nieregularnych miesięcznych dochodów. Za każdym razem, gdy coś kupuję kartą kredytową, przelatuję pieniądze na moje konta DKB, aby zawsze mieć niewielki nadmiar. Dotychczas nigdy nie wyczerpałem swojego limitu. Chyba miałem tylko raz więcej niż 100 euro obrotu na karcie Ale jeszcze raz odnośnie karty kredytowej/konta: Moim zdaniem bank musi utworzyć konto dla karty kredytowej, ponieważ wszystkie transakcje dokonywane kartą kredytową są rejestrowane gdzieś w systemie komputerowym banku. I z tego co wiem, transakcje bezgotówkowe zawsze przechodzą przez konta, nawet w obrębie jednego banku. Ale sam nie pracuję w banku, więc może kto inny - na przykład Escorpio lub Bolitho - będzie mógł coś więcej na ten temat powiedzieć. Kartę, którą podlinkowałeś, sprawdzę później. Pozdrowienia

Napisany przez xantus
ProperSoul pisze: Cześć xantus, mam teraz konto w DKB od ponad 2 lat. Mam limit w wysokości 500 euro. Nie mam regularnych miesięcznych wpływów. Za każdym razem, gdy coś kupuję kartą kredytową, przekazuję pieniądze na moje konta w DKB, aby zawsze mieć mały nadmiar. Dotychczas nigdy nie wykorzystałem całego swojego limitu. Chyba miałem tylko raz transakcję kartą na kwotę większą niż 100 euro. ... Pozdrawiam
Cześć ProperSoul, dziękuję za odpowiedź. Wydaje mi się, że postępowałbym podobnie jak Ty tu opisujesz. Jednak z przyczyn bezpieczeństwa chciałbym mieć większy limit dostępności, na wszelki wypadek. Cytat od ProperSoul Cześć xantus, ... Ale ponownie odnośnie karty kredytowej/konta: Moim zdaniem bank musi założyć rachunek dla karty kredytowej, ponieważ transakcje dokonane kartą są rejestrowane gdzieś w systemie bankowym. A moim zdaniem wszystkie transakcje bezgotówkowe odbywają się za pośrednictwem kont, nawet w obrębie jednego banku. Jednakże osobiście nie pracuję w banku, ktoś inny może coś więcej na ten temat powiedzieć - na przykład Escorpio lub Bolitho. Kartę, którą podlinkowałeś, przyjrzę się później. Pozdrawiam Wydaje mi się też, że za każdą kartą kredytową stoi konto. Jednakże istnieje różnica polegająca na tym, że w przypadku karty w DKB można to konto obsługiwać, czyli przelać coś na kartę. A także nie wiem, czy można w ten sposób zwiększyć limit dostępności na stałe. W każdym razie zdecydowałem się i zamówiłem kartę Gold w LzO, którą podlinkowałem, za 22,50 €/rok, zamiast 55,00 €. Co zrobię za rok... hm, zobaczymy. Ponieważ mam np. zagraniczną podróż służbową, w porę zdecyduję się na rezygnację i przejście na zwykłą. Jeśli ktoś przeczyta ten cały post w poszukiwaniu karty kredytowej, chciałbym jeszcze raz zaznaczyć, że również >>> nettoNmore nie jest zła, zawsze dostosowana do potrzeb, np. jeśli nie chcesz dodatkowego konta osobistego. Dziękuję za informacje!

Napisany przez 2Escorpio
xantus pisze: Witaj ProperSoul, dziękuję za odpowiedź. Wydaje mi się, że zachowałbym się podobnie jak Ty to opisałeś. Jednak z uwagi na bezpieczeństwo chciałbym mieć większy dostęp w razie wypadku. Podejrzewam, że za każdą kartą kredytową kryje się konto. Różnica polega chyba na tym, że w przypadku karty DKB można z tego konta korzystać, czyli przelać jakieś środki na kartę. Nie jestem jednak pewien, czy dzięki temu można długoterminowo zwiększyć dostępny limit. W każdym razie, zdecydowałem się i zamówiłem kartę złotą w banku LzO, którą linkowałem, za 22,50 € rocznie zamiast 55,00 €. Co będę robił za rok... hmmm, zobaczymy. Na przykład mam ubezpieczenie zagraniczne, więc chyba wcześniej zrezygnuję i zmienię na zwykłe. Jeśli ktoś kiedyś przeczyta ten cały post w poszukiwaniu karty kredytowej, warto wspomnieć, że również >>> nettoNmore nie jest zła, dostosowana do potrzeb, na przykład jeśli ktoś nie chce dodatkowego konta. Dziękuję za informacje!
To do zobaczenia za rok ^-^ Mam nadzieję, że wybór spełni Twoje oczekiwania. Pozdrawiam, esco

Napisany przez xantus
Escorpio pisze: Wtedy spotkamy się tu za rok ^-^ Mam nadzieję, że wszystko działa teraz zgodnie z Twoimi oczekiwaniami. Pozdrowienia, esco
No cóż, ale raczej chodzi o inny temat. Mam na myśli, teraz jestem świadomy moich potrzeb, także dzięki Waszej pomocy. Zamierzam złożyć wypowiedzenie karty złotej w terminie i zmienić na zwykłą Visę. Chociaż przyznaję, że karta kredytowa DKB wciąż mnie kusi..., hm...

Napisany przez calaidoska
Hej najpierw, r n nie znam jeszcze tego forum finansowego, natknąłem się na ten wątek raczej przypadkowo. I pytania xantusa mogę zrozumieć. Niestety DKB nie zapewnia obszernych wyjaśnień na swojej stronie internetowej. r n Ponieważ jestem klientem DKB od ponad 6 lat, mogę głównie zgodzić się z ProperSoul i tylko podzielić się jego wyjaśnieniem. r n Chciałbym to tutaj przedstawić w prosty sposób. r n r n Jeśli składasz wniosek o DKB Cash, otrzymasz r n 1. konto internetowe r n 2. kartę Visa / kredytową Visa z kontem karty Visa r n r n Jeśli chcesz coś zapłacić w internecie, podajesz dane swojej karty kredytowej podczas płatności. r n r n Co się stanie? r n Kwota zostanie pobrana z Twojego konta karty Visa. r n Jeśli masz np. 200 euro na swoim koncie karty Visa i zamawiasz coś za 30 euro, saldo Twojego konta karty Visa wynosi tylko jeszcze 170 euro r n r n Co się stanie, jeśli zamówisz coś za 230 euro? r n Wtedy saldo Twojego konta karty Visa wyniesie minus 30 euro później. r n r n Czy to źle? r n Nie, jeśli masz jeszcze pieniądze na swoim normalnym koncie internetowym DKB, brakujące 30 euro zostaną odjęte 22. dnia miesiąca, co spowoduje wyrównanie salda Twojego konta karty Visa. r n r n Jeśli nie masz pieniędzy na swoim koncie internetowym DKB, saldo wynosi 40 euro minus, za które trzeba zapłacić odsetki. r n r n Dokładnie omówiłem to w filmie, który teraz nie mogę tutaj umieścić. r n Jeśli potrzebujesz bardziej szczegółowych informacji o karcie kredytowej DKB, po prostu napisz do mnie.

Napisany przez Staubkuchen
To jest trochę późno, ale lepiej późno niż wcale :wink:

Tutaj znalazłem bardzo dobry artykuł o karcie kredytowej DKB, jest naprawdę interesująco napisany.

Jeśli jesteś zainteresowany, oto link:

Mam nadzieję, że to Ci pomoże.

Pozdrowienia

*Link został usunięty* escorpio

Napisany przez Hummel1
Dziękuję :smile:

Za późno, co to znaczy za późno... Ten artykuł jest świetny.

Dzięki

Napisany przez rotertarzan
@Staubkuchen

Również dziękuję. Artykuł jest naprawdę świetny.

Napisany przez Dahut
To, że limit wypłat z karty wizytówkowej DKB wynosi 500 euro, również nie jest do końca prawdą. Masz tam 500 euro plus to, co wpłaciłeś: Jeśli więc wiesz, że będziesz potrzebować 2000 euro, po prostu wpłacisz 1500 euro na konto Visacard i będziesz mógł dysponować kwotą 2000 euro, niezależnie od wpływu wynagrodzenia.

Napisany przez Amy2014
Cześć,

oczywiście zawsze zależy od tego, jakie potrzeby chce się zaspokoić za pomocą karty kredytowej.

Warto skorzystać z odpowiedniego programu lojalnościowego danego wydawcy karty, na przykład przy zakupach na Amazon za pomocą karty kredytowej Amazon można zdobyć punkty (1 punkt za euro obrotu). Zaletą karty kredytowej DKB jest na pewno bezpłatne wypłacanie gotówki z zagranicznych bankomatów lub atrakcyjne oprocentowanie środków na koncie. Tutaj jest jeszcze kilka dodatkowych informacji o kolejnych zaletach, które mogą Ci pomóc.

Znajomy mnie również ma kartę DKB i jest z niej bardzo zadowolony, zwłaszcza z konta DKB Cash, które również jest w zestawie, nie zapomnij o tym.

Mam nadzieję, że udało mi się nieco pomóc.

Pozdrowienia,
Amy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata