Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy wniosek o pożyczkę ma wiążące skutki prawne

Napisany przez ADMCI4
Cześć specjaliści od finansów, jesteśmy pewnie nieurodzonymi kupcami nieruchomości, dlatego mamy wiele pytań w tej sprawie. Oto jedno z nich: w ciągu najbliższych miesięcy możemy kupić Dom obok moich rodziców, ponieważ właściciele się wyprowadzają. Teraz chodzi o znalezienie korzystnego i odpowiedniego finansowania. Być może powinniśmy zasięgnąć kilku ofert. U przyjaciół widziałem, jak obszerny jest sam wniosek o pożyczkę. Bank na pewno nie robi tego zwykle tak po prostu. Czy zakłada wtedy, że faktycznie będziemy tam finansowali? Czy wniosek ma już jakiś prawnie wiążący charakter?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Hilmar77, nie, wniosek służy jedynie do uzyskania od Ciebie danych osobowych oraz informacji o planowanym przedsięwzięciu, aby móc przygotować spersonalizowaną ofertę finansowania. Następnie bank przygotowuje ofertę kredytu, która jest wiążąca ze strony banku, którą możesz zaakceptować lub odrzucić! Korzystne może być skorzystanie z usług jednego z dużych bezpłatnych pośredników kredytów hipotecznych, którzy porównają oferty około 120 banków w Niemczech za pomocą specjalnego oprogramowania online, bazując na informacjach o Twoim planowanym przedsięwzięciu! Tam znajdziesz wszystkie, naprawdę wszystkie banki, które wchodzą w grę. Otrzymasz również tam doradztwo, czasami nawet lokalnie, jeśli sobie tego życzą. Najpierw jest koncepcja finansowania, a następnie najlepsze warunki są ustalane na podstawie spersonalizowanej koncepcji stworzonej wspólnie z Tobą! Podczas zapytania ofertowego z samooceną lub podczas tworzenia spersonalizowanej najlepszej oferty finansowania, nie będzie pobierana informacja z rejestrów dłużników, dzięki czemu zachowasz swój scoring w tych rejestrach! Oferta staje się wiążąca dopiero wtedy, gdy zdecydujesz się na najlepszą ofertę i wyrazisz zgodę na sprawdzenie rejestrów dłużników. Następnie zostaną przygotowane umowy kredytowe, które same w sobie nie stanowią jeszcze wiążącego zobowiązania. Dopiero po podpisaniu oferty kredytowej i upłynięciu 14-dniowego terminu odstąpienia, oferta staje się prawnie wiążąca. Wtedy jednak właśnie tego będziesz chciał, ponieważ w międzyczasie wiedziałeś już, że uzyskasz pieniądze u notariusza! Jeśli wszystko poszło gładko z zakupem, zaczekaj na upływ terminu odstąpienia, a zarówno zakup, jak i finansowanie będą prawnie wiążące i zgodne z Twoją satysfakcją! Wszystkim tym zarządza bezpłatnie pośrednik kredytów hipotecznych, równocześnie oczywiście również kontaktujesz się ponownie z Twoim bankiem domowym i/lub kasą oszczędnościowo-budowlaną/ firmą ubezpieczeniową! Wszystko naprawdę jest dość proste, krok po kroku zbliżasz się do swojego planu finansowego!

Napisany przez podobro_de
Dobrze, że się wcześniej pytasz. Bardzo ważne jest, że samo złożenie wniosku nie zobowiązuje banku ani kupującego do niczego. Wielu kupujących popełnia błąd, podpisując umowę kredytową... i po kilku pustych obietnicach doradcy bankowego (wygląda dobrze...) podpisują umowę kupna. Nastoje zło wtedy, gdy dzwoni pracownik banku, że jednak nie chce tego zrobić. Spróbuj teraz, po tym jak bank zdecydowanie odrzucił, znaleźć bank, który nadal będzie chciał podjąć tę sprawę. Powodzenia w tym. Mała wskazówka, zwracaj uwagę przy składaniu wniosków kredytowych, żeby bank tylko wpisał zapytanie o warunki do Biura Informacji Kredytowej, a nie zapytanie o kredyt, albo poproś o to na piśmie, że bank zapyta tylko o warunki. Zapytania kredytowe to popularny trik banków, aby pozbyć się niepożądanej konkurencji, co nie jest dobre dla klientów. Z pozdrowieniami i miłej niedzieli Sokol Mihajlovic

Napisany przez Naseweis
Hilmar77 pisze: Cześć eksperci finansowi, wygląda na to, że nie jesteśmy urodzonymi nabywcami nieruchomości, dlatego mamy kilka pytań w tej sprawie. Oto jedno z nich: w ciągu kolejnych miesięcy możemy kupić Dom obok moich rodziców, ponieważ właściciele się wyprowadzają.?
to brzmi świetnie. Zdecydowanie poproś sąsiadów o nieuwierzytelniony odpis z rejestru gruntowego (najnowszej daty), obliczenie powierzchni mieszkalnej, plany domu, plan działki, kopię ubezpieczenia budynku. Dodatkowo zrób kilka zdjęć z każdej strony budynku. Będą potrzebne do finansowania. Teraz chodzi o znalezienie korzystnego i odpowiedniego finansowania. W tym celu powinniśmy zasięgnąć kilku ofert. Widziałem u przyjaciół, jak obszerny jest sam wniosek o pożyczkę. Bank na pewno nie robi tej pracy tak po prostu.? Nie martw się, wypełnienie takiego wniosku jest całkiem proste. Najpierw jednak trzeba sprawdzić zdolność kredytową. Przyjmując, że od Twojego wynagrodzenia netto odjęta zostaje kwota raty kredytu, powinien pozostać następujący miesięczny dochód: dla małżeństw 1,300 € + 200 € na każde dziecko Zalecany jest także wkład własny w wysokości około 20% ceny zakupu. I pamiętaj - za finansowanie otrzymasz także prowizję pośrednika. Sugeruję złożenie wniosku o finansowanie w swoim banku hipotecznym, u kas oszczędności mieszkaniowych lub u swojego doradcy ubezpieczeniowego. Trzeba wybrać osobę, której można zaufać, która jest też w pobliżu i staje na wysokości, gdy pojawiają się problemy. Odradzam finansowanie przez internet, lub przez organizację, która nie przychodzi do Ciebie do domu. Czy można założyć, że potem rzeczywiście będzie się tam finansować? Czy wniosek ma już jakieś prawnie wiążące zobowiązanie? Najlepiej jest najpierw zasięgnąć porady i złożyć różne oferty. Wniosek o finansowanie budowlane nie powinien zostać podpisany, zanim nie jesteś pewien, że chcesz przyjąć tę oferowaną pożyczkę. Jeśli masz jeszcze pytania, możesz również skontaktować się ze mną prywatnie. Pozdrowienia!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Nasewies, Twój post brzmi tak, jakby banki, ubezpieczyciele i kasy oszczędnościowo-budowlane robiły wszystko za darmo, szczególnie oferując najlepsze oferty i najlepszą obsługę osobiście na miejscu. Podejście do zaufanego banku jest ważne i również polecam, jednak nie podoba mi się twoje uzasadnienie oraz brak zrozumienia dlaczego klient nie powinien składać wniosku o kredyt hipoteczny, czy to na zakup czy na budowę, online lub poprzez pośrednika finansowego przez internet! Przepracowałem się w jednym z największych niemieckich banków, później byłem odpowiedzialny za dużą kasę oszczędnościowo-budowlaną i mogę jednoznacznie powiedzieć, że moi klienci, niezależnie od tego, gdzie budują czy kupują, są dzisiaj lepiej doradzeni i obsługiwani, niż gdy byłem jeszcze związany z jedną firmą (mówiąc o ekskluzywnej współpracy)! Jak można uzyskać dobrą ofertę, jeśli klient nie podpisze wniosku kredytowego wraz ze swoim CV??? Jak bank ma złożyć indywidualną ofertę, która będzie wiążąca ze strony banku??? Czy chyba sugerują, że powinno to nastąpić na podstawie tabeli, uniwersalnej dla wszystkich, niezależnie od tego, co ktoś wnosi, jak wygląda jego zdolność kredytowa i co planuje??? Oczywiście należy uważać, aby nie dochodziło do wpisów do Schufa, a jeśli już to tylko w formie zapytania o warunki, ale muszę zaczynać oficjalne zapytanie, jeśli chcę otrzymać indywidualną i wiążącą ofertę ze strony banku. Jeśli kieruję się opinią Stiftung Warentest, wybieram dużego pośrednika finansowania hipotecznego i zlecam mu porównanie mojego wniosku wśród aż do 120 banków! Oferują oni również usługi, zarówno osobiste, telefoniczne, jak i mailowe! Wszystko może być bardzo proste, ale wielu robi to sobie trudniejsze, ponieważ wybierają łatwiejszą drogę, która potem kosztuje ich przez nawet 3 dekady, w postaci złych koncepcji i bardzo drogich oprocentowań, obliczanych w efekcie skumulowanych odsetek! Koszt porównywania ponosi klient, nie ma zobowiązań, opłata jest pokrywana z marży, którą bank i tak bierze, ponieważ ma z tego zysk, ponieważ nie ma żadnych nakładów, bo klienta obsługują pośrednicy, a co więcej, banki zyskują z przeprowadzonych transakcji, a nie tylko z zapytań, co eliminuje konieczność znaczących wysiłków w zakresie doradztwa, doradztwa, które nie gwarantuje nawet przyszłej transakcji! Klient znacznie zyskuje na tych oszczędnościach, a w ostatecznym rozrachunku nasi klienci opłacają również nasze usługi poprzez to!

Napisany przez Naseweis
noelmaxim pisze: Witaj Nasewies, Twoja wypowiedź wydaje się sugerować, że banki, ubezpieczyciele i kasy oszczędnościowo-budowlane wszystko robią za darmo, zwłaszcza lokalnie i osobiście oferują najlepsze oferty i najlepszą obsługę. !!
Witaj Noelmaxim, Czy masz problemy z oczami? Twój komentarz na temat tego, że wszyscy otrzymują prowizję za pośrednictwo, wygląda na pominięty przez Ciebie! Odwiedzenie banku zaufania jest ważne i zalecane również przeze mnie, ale nie podoba mi się twoje uzasadnienie dlaczego klient nie powinien składać wniosku o finansowanie budowy lub zakupu online lub przez pośrednika finansowego przez internet, całkowicie mi to umyka!!! Moje stwierdzenia opierają się na moich doświadczeniach związanym z pracą w branży finansowej. Kiedy pojawią się problemy klientów, np. dodatkowe finansowanie, zmniejszenie miesięcznych obciążeń itp., to ci pośrednicy internetowi zwykle nie są już dostępni. Wtedy klienci zwracają się o pomoc do swojego banku lub pośrednika ubezpieczeniowego, którzy muszą uregulować sprawę. Byłem zatrudniony w dużym niemieckim banku, następnie byłem odpowiedzialny za dużą kasę oszczędnościowo-budowlaną i mogę teraz jasno powiedzieć, że moi klienci, bez względu na to, gdzie budują lub kupują, są teraz lepiej doradzeni i obsługiwani niż wcześniej, gdy byłem zatrudniony w systemie ekskluzywnym! Byłoby dla Ciebie korzystne, gdybyś pominął kasy oszczędnościowo-budowlane! Poza tym, jak można uzyskać dobrą ofertę, nie podpisując wniosku o finansowanie budowy wraz z deklaracją o stanie własnym???? Jak bank może złożyć spersonalizowaną ofertę, która musi być również wiążąca ze strony banku??? Czy myślisz, że powinno to się odbywać według tabeli, coś na kształt standaryzacji, która obowiązuje wszystkich, bez względu na to, co ktoś wnosi, jak wygląda jego sytuacja kredytowa i co planuje zrobić??? !! Wydajesz się być bardzo naiwny. Przecież po co jest specjalista od finansowania? Powinien on być w stanie ocenić zdolność kredytową! Należy zwrócić uwagę, aby nie pojawiały się wpisy w rejestrze dłużników, lub jeżeli już najwyżej zapytanie o warunki, ale trzeba rozpocząć oficjalne zapytanie, aby otrzymać spersonalizowaną i wiążącą ofertę ze strony banku, a jeśli orientujemy się wg opinii instytutu badawczego, to należy wybrać renomowanego pośrednika w finansowaniu budowy i zlecić mu porównanie naszego wniosku do nawet 120 banków! Oferują oni również usługi, czy to osobiście, telefonicznie i/lub mailowo! !! ale teraz uwaga ... pośrednik finansowania budowy powołuje się na Instytut Badania Rynku - to dopiero niesamowite! Zastanawiam się tylko, jakich klientów masz. W mojej ponad 20-letniej pracy, nigdy nie miałem klienta, który miał negatywną informację w rejestrze dłużników. zdolność kredytowa klienta powinno się sprawdzić z góry, a nie tylko opierać na informacjach w rejestrze. Wszystko może być bardzo proste, ale wielu ludzi robi to sobie trudne, także dlatego, że idą łatwą drogą i za to płacą przez często 3 dekady, a mianowicie złymi koncepcjami i zupełnie przesadzonymi oprocentowaniami, które odwracają efekt odsetkowy wstecz! Koszty porównywania nie są ponoszone przez klienta, nie ma zobowiązań, opłacane są z marży, której bank i tak bierze, bo może to zrobić, bo nie ma żadnych kosztów, klienta bank nie widzi, zajmują się tym pośrednicy, a zwłaszcza, banki zyskują na tym, że zawierają transakcje, a nie tylko przyjmują zapytania, co pozwala zaoszczędzić znaczną ilość czasu i zarobku na doradztwie, doradztwie, które nawet nie zabezpiecza transakcji! Klient znacznie zyskuje na tych oszczędnościach i w ostatecznym rozrachunku nasze usługi są z tego opłacane! Moje zdanie niestety się nie zmienia, Mogę tylko polecić każdemu szukającego kredytu, aby znalazł specjalistę finansowania w swojej okolicy, który będzie stał na posterunku przy wszystkich problemach. Co Ci pomoże zaoszczędzić może 0,2% odsetek, ale za to gdy pojawią się problemy, będziesz pozostawiony na lodzie! Pozdrowienia!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Naseweis, nie, nie mam problemów z oczami, ale częściowo z Twoimi wypowiedziami i wiedzą na temat obecnego rynku! 1) Jakie znaczenie ma wynagrodzenie, gdy nie ma żadnych opłat, oprocentowanie jest częściowo znacznie tańsze, a obsługa nie cierpi? Czy nie powinno to być oczywiste, że dobry serwis powinien być wynagradzany? 2) Moje doświadczenia nie pokrywają się z Twoimi, jeśli chodzi o rozwiązywanie problemów, które się pojawiają, albo bycie dostępnym dla klienta w razie potrzeby. Moje wymagania oraz innych specjalistów finansowych są inne, między innymi dlatego, że może to prowadzić do nowego podejścia biznesowego, na przykład jeśli potrzebne jest nowe finansowanie lub staje się potrzebny refinansowanie, ale także z powodów moralnych i etycznych!! 3) Oszczędzanie na cele mieszkaniowe pozostaje zazwyczaj na uboczu, ale może być zintegrowane jako dodatek (poprawnie zastosowane, zwłaszcza przy właściwej kasie), gdzie ma to sens! Dzisiaj bardziej niż kiedykolwiek, ""Stiftung Warentest"" w bieżącym wydaniu częściowo wyraził swoje stanowisko i przeprowadził testy! 4) Bonitę można ostatecznie i wiążąco sprawdzić tylko wtedy, gdy klient wypełnił oświadczenie o swojej sytuacji majątkowej i podpisał oświadczenie dotyczące Schufy. Wszystko inne to bełkot i nie prowadzi do jednoznacznego rozstrzygnięcia co do akceptacji! Specjalista finansowy ma za zadanie przestrzegać zasad oceny zdolności kredytowej, co nie jest możliwe bez informacji z Schufy, przynajmniej nie ostatecznie i wiążąco! Sprawdzenie w porządku, robi się to na kartce papieru, niestety jest niewarte niczego ani nie prowadzi do wiążącej oferty! Ponadto specjalista finansowy powinien umieć znacznie więcej niż tylko oceniać zdolność kredytową! 5) Tak, również ja cytuje ""Stiftung Warentest"", chociaż nie zawsze chętnie, ale tam, gdzie mają rację, mają rację, a w aktualnym raporcie na temat finansowania nieruchomości dokonali dobrze i obiektywnie przeprowadzonego badania! Co najmniej zgadzam się ze stwierdzeniami merytorycznymi lub mogę je zrozumieć na podstawie mojego doświadczenia!! 6) Informacja z Schufy odgrywa drugorzędna rolę w ustalaniu warunków, ale do czego służy najlepsza oferta, jeśli jej ważność znika, gdy ostateczna informacja z Schufy jest wyjęta. Oczywiście jest to ostatnia rzecz, którą się robi, gdy strony dochodzą do porozumienia, a w fazie poszukiwania należy tego raczej unikać (ze względu na potencjalne pogorszenie scoringu, które jednak nie występuje w przypadku zapytania o warunki!!!), ale to czyni wszystko wiążącym! Być może możemy dojść do porozumienia, że nawet możliwie niezależny specjalista finansowy (lub raczej makler finansowy) powinien przedstawić ofertę, tak, a nawet najlepszą konfigurację, podobnie jak bank lokalny lub przedstawiciel kasy oszczędnościowo-budowlanej czy ubezpieczenia, bo to jest dokładnie moje zdanie! Lepsza opcja powinna zyskać uznanie! Tak jak piszesz, że nigdy nie wystąpiła u Ciebie negatywna informacja z Schufy ani problemy z raportem (co prawie jest trudne do uwierzenia, nie musi to być nic negatywnego, może się zdarzyć, że klient zapomniał o kredycie albo były niezgodności, ponieważ kredyt nie został zgłoszony jako spłacony), mogę powiedzieć, że problemy, o których tak stanowczo mówisz, zdarzały mi się rzadko przez 15 lat, a jeśli już, to byłem tam, problem został rozwiązany, niezależnie od tego, czy klient otrzymał tutaj osobiste doradztwo czy nigdy go nie widziałem, bo ustaliliśmy finansowanie telefonicznie, drogą mailową i/lub faksem!!

Napisany przez Naseweis
Cześć Noelmaxim, Tylko dla jasności: w żadnym z moich tekstów nie znajdziesz stwierdzenia odnośnie wykluczenia pośredników. Oczywiście nie każdy rzekomy ekspert od finansowania, czy to pośrednik, pracownik banku czy agent ubezpieczeniowy, faktycznie może być zaliczony do tej grupy. Ponieważ wszędzie są czarne owce, które tylko pozorują, ale nie mają rzeczywistej wiedzy. Pozdrowienia!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Spryciarzu, masz całkowitą rację, jesteśmy więc w zgodzie! Chciałbym zwrócić uwagę na różnych klientów pozyskanych z tego forum, niezależnie od mojej roli w Baufi-Direkt (oczywiście można się domyślić, kim jestem i jaką funkcję tam pełnię). Nie jest to moim głównym celem, wolę raczej wskazać wiele raportów, które mam nadzieję pomogą innym osobom! Nie mam zamiaru krytykować ani doskonalić, chcę raczej przyczynić się do tego, aby użytkownicy uzyskali odpowiedni przegląd, umożliwiający podejmowanie decyzji dotyczących finansowania budowy. Czasami konieczne jest poprawienie nieścisłości, jeśli uważam, że coś zostało źle przedstawione lub zrozumiane. W gruncie rzeczy, dla forum tej klasy ważne jest prowadzenie żywej wymiany poglądów, a twoje wpisy nie są pozbawione podstaw.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Psotniku, Twoją uogólnioną opinię uważam za nonsens. Do tej pory finansowałem się tylko przez internet i pośredników kredytowych, takich jak Dr. Klein, Interhyp, Creditweb, itp. Zawsze było to rzetelne i zadowalające, a przede wszystkim znacznie tańsze niż w bankach stacjonarnych!

Napisany przez Naseweis
Cześć Gościu222, to naprawdę świetne. Po prostu nie odczytałeś mojego tekstu prawidłowo albo go nie zrozumiałeś! Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata