Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Zmiana ubezpieczenia zdrowotnego -> Pokrycie kosztów kursu regresji po porodzie

Napisany przez ADMCI4
Cześć,
ponieważ skończę 25 lat pod koniec maja, wypadnę z ubezpieczenia rodzinnej (jestem studentką). Dlatego zaczęłam szukać nowego ubezpieczenia. Dzisiaj odwiedziłam wybraną mnie kasę opieki zdrowotnej i byłam od razu zszokowana.
4 marca zostałam mamą i obecnie uczęszczam na zajęcia gimnastyki poporodowej, które są objęte ubezpieczeniem zdrowotnym. Zajęcia te trwają do 17 czerwca, co oznacza, że 3 zajęcia przypadają na okres, w którym nowe ubezpieczenie ma odpowiedzialność. Tutaj był szok: nowa kasa nie pokryje kosztów, ponieważ rozpoczęłam już zajęcia. Więc szybko udałam się do obecnej kasy i co usłyszałam: Nie kończysz kursu w okresie, gdy jesteś u nas ubezpieczona, więc nie masz prawa do zwrotu kosztów.
Czy to naprawdę prawda? Czy muszę teraz płacić za te zajęcia samodzielnie? Czy mogą sobie tak łatwo odmówić?
Będę wdzięczna za pomoc.
Nicky

Re: Zmiana ubezpieczenia zdrowotnego -> Pokrycie kosztów kursu regresji po porodzie

Napisany przez Naseweis
Cóż szkodzi pozostać w tej samej ubezpieczalni?

Napisany przez ADMCI4
Na to wskazuje zasób mojej obecnej kasy. Nawet na rynku istnieje teraz coś na kształt konkurencji, a jeśli już muszę płacić sam, chcę, żeby moja kasa pokrywała rzeczy, z których korzystam. Dotychczas dużo na to wydawałem.
Sprawa została już wyjaśniona, zajmuje się tym moja położna.
Nicky

Napisany przez Daira
Cześć Nicky,

nie martw się tym, jeśli kurs został zatwierdzony przez starą kasę chorych, to stara kasa musi go koniecznie rozliczyć do końca. Inaczej byłoby, gdyby Stara Kasa tylko zatwierdził kurs. W takim przypadku nowa kasa musiałaby zwrócić koszty. Kasy chorych są korporacjami prawa publicznego, każda decyzja opiera się na decyzji podlegającej odwołaniu. A decyzje jednej kasy chorych obowiązują również drugą.

Pozdrowienia

Daira

Napisany przez Naseweis
Cześć Dair,

uważaj... takiej informacji w tej formie nigdy bym publicznie nie udzielił.
Pamiętaj o swojej odpowiedzialności za poradę.

Pozdrowienia

Napisany przez Daira
Cześć Spryciarzu, (często niepoprawne)

również tutaj znowu obowiązuje (często niepoprawne). Nie udzieliłem żadnych porad. Po prostu sformułowałem ogólną sytuację prawna. Konsultacje ze mną nigdy nie odbywają się przez internet, a tym bardziej bez przedstawienia dokumentów. Każdy pracownik przekazu nie będący w poczekalni na świadczenie potwierdzi moje oświadczenie.
Poza tym, kwestie ubezpieczeń zdrowotnych to moje osobiste zawodowe hobby. Tak więc, to zostało zauważone.

Pozdrowienia

Daira

Napisany przez Naseweis

Cześć Mądralo, (często nieprawda)

tutaj znowu to samo (często nieprawda). Nie udzieliłem porady. Po prostu wyłożyłem ogólną sytuację prawną.

i dlaczego znowu złe wskazówki?
Jeśli ubezpieczenie kończy się 31.05, stara NFZ nie zapewni już świadczeń od 01.06.

Porady u mnie nigdy nie odbywają się przez internet, a tym bardziej bez zobaczenia dokumentów. Każdy pracownik NFZ, który nie jest w strefie nieudzielania świadczeń, potwierdzi moje zdanie.

z pewnością nie!

Zresztą NFZ to moje osobiste hobby zawodowe. Zapamiętaj to.

wow... musisz jednak jeszcze wiele się nauczyć!

Pozdrowienia

Daira

Pozdrowienia

...................

Napisany przez Mike Spezi
Powoli zaczynam się naprawdę dobrze bawić!

W jakiś sposób wydaje się, że chcecie sobie wzajemnie udowadniać, jak sprawni jesteście. Niestety, zazwyczaj prowadzi to do niczego.

Odpowiedzialność za poradę w forum????

Zawodowe hobby ubezpieczenia zdrowotne??
Musiałem zauważyć dotychczas zbyt wiele deficytów!

I ogólnie rzecz biorąc, ponieważ nie znoszę tego tam i z powrotem,
co stoi na przeszkodzie wprowadzeniu porządnego taryfy lekarza w PKV??
Musi być dobry, po prostu!

Niestety, jest to prawda, że DBV zostało wchłonięte przez AXA, podobnie jak wiele innych! Mówię świadomie niestety, ponieważ DBV było wcześniej dobrym ubezpieczycielem zdrowotnym. Dla starych umów nic się nie zmieni.
Pomimo wszystko świat taryf i składki w AXA będą coraz bardziej się zmieniać. AXA jest globalnym graczem, a przede wszystkim zobowiązanym do działania na rzecz akcjonariuszy. Ten, kto ma pojęcie, wie, że nie jest to korzystne dla prywatnej opieki zdrowotnej.

Być może zorganizujesz tutaj quiz i będziesz zadawał sobie nawzajem pytania dotyczące prawa dotyczącego prywatnych i publicznych ubezpieczeń zdrowotnych.

Pozdrowienia
mike

Napisany przez Naseweis
Cześć Mike,
Fuzję z AXA można postrzegać zarówno pozytywnie, jak i negatywnie. Nie ma to jednak nic wspólnego z faktem, że stawki dla lekarzy oferowane są teraz pod marką DÄV.
Zaczyna mnie powoli irytować, gdy w forum często czytam wypowiedzi pewnej tzw. pośredniczki, które są z reguły całkowicie błędne, a ona sama twierdzi, że jej hobby zawodowe to ubezpieczenia zdrowotne.
Nie muszę nikomu niczego udowadniać. Pracuję od ponad 20 lat dla DBV, z naciskiem na sektor publiczny i ubezpieczenia zdrowotne.
Pozdrowienia
Norbert

Napisany przez Daira
Hej Naseweis,

i dlaczego znowu błędne wskazówki?
Jeśli ochrona ubezpieczenia kończy się 31.05, to stara GKV nie wypłaca już żadnych świadczeń, które mają miejsce od 01.06.

Ponieważ to nie jest błędna wskazówka. Obowiązek świadczenia zaczyna się od zatwierdzenia kursu. W związku z tym stara kasa musi pokryć pełne koszty starego kursu. Sprawdź tylko Ustawę o ubezpieczeniu społecznym. Na pewno ci pomoże. I dzięki za publiczne kwestionowanie mojego zezwolenia, na szczęście można je jednoznacznie sprawdzić w IHK.

Witaj MikeSpezi,

Nie muszę niczego udowadniać, lata, w których to robiłem, dawno minęły. Wiem, co potrafię. Ach, i moje zawodowe hobby to kasy chorych, nie ubezpieczenia zdrowotne. Istnieje ogromna różnica. Kasa chorych to korporacja prawa publicznego, przypominająca instytucje takie jak urzędy pracy czy urzędy skarbowe. ubezpieczenie zdrowotne to w optymalnym przypadku stowarzyszenie ubezpieczeniowe wzajemne, a w najgorszym przypadku notowana na giełdzie spółka akcyjna.

Miłej niedzieli

Daira

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata