Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ocena możliwych modeli finansowania

Napisany przez ADMCI4
Witaj Forum, Byłbym wdzięczny za ocenę naszych możliwości ze strony ekspertów biorących udział tutaj. Mój przyjaciel i ja chcemy kupić mały Dom. Właścicielką jest nasza znajoma, więc nie ma prowizji dla pośredników. Cena zakupu wynosi między 65.000 a 67.000 euro. Koszty dodatkowe wynoszą około 3.000 euro. Nie musimy remontować, Dom jest bardzo zadbany. Nasza sytuacja: Dochód mojego partnera: około 1.400-1.500 euro netto miesięcznie, w zależności od dni pracy. Umowa o pracę na czas nieokreślony. Brak zadłużeń. Mój dochód: (niestety przez prawie rok byłem bez pracy, od 01.06.11 mam nowego pracodawcę) Dochód od 01.06.: około 1.700 euro netto miesięcznie, 13,5 pensji rocznie (zapisane w umowie), Umowa na 18 miesięcy z ustnym potwierdzeniem przedłużenia. Brak zadłużeń. Mamy brak długów, ale niestety także brak wkładu własnego. Oznacza to, że chcemy sfinansować cenę zakupu + koszty dodatkowe. Chcielibyśmy ustalić miesięczną ratę na 500 euro. Oczywiście możliwa byłaby wyższa rata, ale chcemy, aby rata ta była na tyle niska, żeby jedna osoba mogła ją samodzielnie ponosić. Czy istnieje możliwość początkowego ustanowienia bardzo wysokiej miesięcznej raty i zmniejszenia jej w przypadku bezrobocia, ciąży, choroby itp.? Chciałbym również dowiedzieć się, z jakim oprocentowaniem powinienem się liczyć. Z góry dziękuję za Wasze opinie. Tatze

Napisany przez ADMCI4
Uzupełnienie: Mieliśmy wczoraj spotkanie z niezależnym finansistą nieruchomości. Naszym problemem jest moje półroczne okres próbny w umowie o pracę, oraz brak własnego kapitału. Powiedział nam, że musielibyśmy pokryć koszty dodatkowe własnym kapitałem, ponieważ w przeciwnym razie prawdopodobnie nie uda nam się znaleźć banku, który nas sfinansuje. Ponadto powiedział, że jeśli mój partner kupiłby Dom samodzielnie, prawdopodobnie nie miałby problemów z bankami. Jedynym problemem dla banków wydaje się być mój okres próbny w umowie o pracę. Mimo to, mógł nam zaoferować następującą niezobowiązującą ofertę (do złożenia wszystkich dokumentów): pożyczka 1 20.100€ Bank KFW z oprocentowaniem 3,95% pożyczka 2 46.900€ Bank DSL z oprocentowaniem 4,8% Zakładaliśmy, że cena zakupu wynosi 67.000€. Niestety nie mogę nic więcej powiedzieć (okres ustalania oprocentowania itp.), ponieważ otrzymaliśmy tylko ogólny zarys, a człowiek musiał szybko odejść na inne spotkanie. Muszę powiedzieć, że nie jestem zachwycona. Po pierwsze musielibyśmy sięgnąć do naszych bardzo skromnych oszczędności. Po drugie, nie spodziewałem się tak wysokiego oprocentowania (pożyczka 2). Mamy jeszcze dwa inne spotkania. W Sparkasse (bank partnera) i Deutsche Bank. Bardzo cieszę się z opinii eksperta tutaj na temat tej oferty. Dom nie kupuje się przecież codziennie, dlatego z uwagi na to, że jesteśmy w tym nieco niewprawni i trochę niepewni, będziemy wdzięczni za jakąkolwiek radę. Dziękuję bardzo. Tatze

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Tatze, twój doradca ma rację w kwestii okresu próbnego, twoje dochody nie będą brane pod uwagę, ale dochody twojego męża mogą być wystarczające, ale raczej nie (patrz poniżej) w przypadku DSL Bank! Również słuszne jest, że co najmniej koszty dodatkowe powinny pochodzić od ciebie, jeśli chcesz uzyskać dość atrakcyjną ofertę kredytu. Co niestety nie ma racji, to oferta DSL Bank, ponieważ przy cenie zakupu 67 000 euro i potrzebie finansowania 67 000 euro stopa procentowa dla głównego kredytu wynosi nominalnie 5,6%, a nie 4,8% !!!! Skąd ma się wziąć stopa procentowa KfW, również nie jest dla mnie zrozumiałe! Aby uzyskać oferowaną stopę procentową w DSL Bank, potrzebujesz wkładu własnego mniejszego niż 90%, czyli konieczne byłoby dodatkowe 6 700 euro do kosztów dodatkowych, a wtedy stopa procentowa wynosiłaby nominalnie 4,5%, a nie 4,8%. Nie mogę zrozumieć, co doradca zrobił w swoich obliczeniach dotyczących DSL Bank! Dołączyłem realistyczną ofertę DSL Bank dla pełnego finansowania wraz z kosztami dodatkowymi, ale wątpię, czy DSL Bank będzie prowadzić ten przypadek, ponieważ oprócz kwoty za utrzymanie domu, naliczane są koszty zarządzania w wysokości 2,50 euro za m². Dodatkowo konieczny jest nadwyżka (dochód minus kwota za utrzymanie domu minus koszty zarządzania minus odsetki i spłata kapitału) w wysokości 250 euro w stosunku do dostępnego dochodu, a w przypadku dwuosobowego gospodarstwa domowego zdecydowanie nie ma u was takiej sytuacji! Moje obliczenia dla DSL Bank odnoszą się do pełnego finansowania (koszty dodatkowe są uwzględnione w kredycie) oraz finansowania ceny zakupu (wy ponosicie koszty dodatkowe) !!!! Dzięki warunkom umowy, w zależności od wynagrodzenia masz pewną elastyczność rzędu 0,1%! W przypadku pełnego finansowania, a także finansowania ceny zakupu, bank lokalny z pewnością byłby lepszym partnerem z punktu widzenia stóp procentowych w porównaniu do DSL Bank, zwłaszcza że prawdopodobnie odrzuciłaby finansowanie z powodów związanych z bonitem!!! Nie rozumiem, dlaczego zaproponowano ci DSL Bank oraz warunki, które są kompletnie niezrozumiałe! Mam inny pomysł dotyczący braku własnych środków, z jakiego miasta pochodzisz???

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata