- pn maja 09, 2011 9:31 am
Witaj Forum,
Byłbym wdzięczny za ocenę naszych możliwości ze strony ekspertów biorących udział tutaj.
Mój przyjaciel i ja chcemy kupić mały Dom. Właścicielką jest nasza znajoma, więc nie ma prowizji dla pośredników. Cena zakupu wynosi między 65.000 a 67.000 euro. Koszty dodatkowe wynoszą około 3.000 euro. Nie musimy remontować, Dom jest bardzo zadbany.
Nasza sytuacja:
Dochód mojego partnera:
około 1.400-1.500 euro netto miesięcznie, w zależności od dni pracy. Umowa o pracę na czas nieokreślony. Brak zadłużeń.
Mój dochód:
(niestety przez prawie rok byłem bez pracy, od 01.06.11 mam nowego pracodawcę)
Dochód od 01.06.: około 1.700 euro netto miesięcznie, 13,5 pensji rocznie (zapisane w umowie), Umowa na 18 miesięcy z ustnym potwierdzeniem przedłużenia. Brak zadłużeń.
Mamy brak długów, ale niestety także brak wkładu własnego. Oznacza to, że chcemy sfinansować cenę zakupu + koszty dodatkowe. Chcielibyśmy ustalić miesięczną ratę na 500 euro. Oczywiście możliwa byłaby wyższa rata, ale chcemy, aby rata ta była na tyle niska, żeby jedna osoba mogła ją samodzielnie ponosić. Czy istnieje możliwość początkowego ustanowienia bardzo wysokiej miesięcznej raty i zmniejszenia jej w przypadku bezrobocia, ciąży, choroby itp.?
Chciałbym również dowiedzieć się, z jakim oprocentowaniem powinienem się liczyć.
Z góry dziękuję za Wasze opinie.
Tatze