Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Bezpieczna inwestycja na okres 12 lat

Napisany przez TSH
Cześć, Szukam bezpiecznej inwestycji dla mojej małej córki, która ma działać przez 12 lat (wpłata 100€ miesięcznie). Co byłoby najlepsze do tego celu? ubezpieczenie na życie z kapitałem? A może coś innego? Obawiam się, że obecnie nie ma zbyt wielu świetnych możliwości inwestycyjnych, prawda? Będę wdzięczny za każdą odpowiedź!

Napisany przez 2Bolitho
Nigdy nie jest łatwo. I mimo wszystko wszędzie się zarabia. ;-) Ze względu na ryzyko inflacji uważam, że obecnie rynek pieniężny jest bardzo trudny. Może zainteresuj się funduszami akcyjnymi lub ETF-ami na indeksy akcji. Osobiście nie jestem zwolennikiem oszczędzania regularnych kwot ani inwestowania w pojedyncze aktywa, ale w Twojej sytuacji widzę niewiele innych możliwości. Oczywiście wymaga to zaufania do obecnego systemu gospodarczego. Zazwyczaj powiedziałbym: Zbieraj pieniądze na koncie oszczędnościowym do 1000 euro, a następnie dystrybuuj je na różne klasy aktywów, na przykład obligacje, akcje, surowce (złoto, srebro). Jednakże wydaje się, że jest to raczej trudne do zrealizowania i wymaga pewnej wiedzy.

Napisany przez TSH
Dziękuję, ale to powinno działać całkowicie samodzielnie, bez przetasowania i ingerencji. Nie muszę wyciągnąć ostatniego dziesiątego procenta, ale przecież nie chcemy wracać do domu z oprocentowaniem poniżej inflacji.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, ubezpieczenie na życie: To ma największy sens, gdy ty (lub matka dziecka) nie masz jeszcze wystarczającego zabezpieczenia na wypadek śmierci. Jeśli chodzi o lokatę, niewykorzystane pieniądze zazwyczaj są lokowane głównie w obligacje o stałym oprocentowaniu. Rentowność w ostatnich latach była malejąca i obecnie wygląda dość nisko. Jednak inflacja w ostatnich latach także była bardzo niska. Obecnie zarówno inflacja, jak i oprocentowanie rosną ponownie. Może więc się zdarzyć, że rentowność za 12 lat będzie wyższa niż obecnie. Jednak nie stanie się się tym bogaty. Aby zarobić prawdziwe pieniądze, musisz być na tyle mądry, aby móc podpisać umowę z bezpośrednim ubezpieczycielem (i wiedzieć, co robisz) i w ten sposób zredukować wysokie koszty związane z zawarciem umowy. Jednakże, zajmie to dużo czasu. Oszczędzanie w funduszach i ubezpieczenia na życie związane z funduszami: Sposób opisany przez bollitho nie jest tak prosty, jak tego wymagasz. Wyjaśnienie na ten temat znajdziesz tutaj. Możesz zainwestować w fundusze mieszane lub zarządzane przez specjalistów od zarządzania majątkiem. Jednakże także te fundusze wymagają monitorowania. Na finansowym języku niemieckim znajdziesz także interesujący artykuł na ten temat. Jeśli zdecydujesz się na fundusze, nie polecałbym ubezpieczenia życiowego związane z funduszami. Normalny plan oszczędzania w funduszbanku (np. ebase lub FFB) jest bardziej przejrzysty i łatwiejszy w obsłudze. Zabezpieczenie na wypadek śmierci można ewentualnie dodatkowo uzyskać poprzez ubezpieczenie na życie związaną z ryzykiem. Innym sposobem byłby regularny zakup papierów wartościowych państwowych. Chociaż obecnie ich zwrot z inwestycji nie jest spektakularny, to jednak powinno się to ponownie ustabilizować. I zgodnie z ludzkim osądem jest to również pewne. Informacje na ten temat znajdziesz tutaj: Federalna Agencja Skarbu Niemiec: Zakup (Bezpośredni zakup) Powodzenia! Pozdrowienia, Paule

Napisany przez TSH
Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie. Jednakże muszę zaznaczyć, że osobiście nie będę dokonywał wpłat, a będą to robić dziadkowie Malucha. Chcą oni co miesiąc wpłacać pewną symboliczną kwotę poprzez stałe zlecenie. Nie mogę po prostu powiedzieć: Przelejcie mi pieniądze, a ja co 2 lata zastanowię się, gdzie je ulokować. Najprostszym rozwiązaniem byłoby, gdyby była to forma lokaty, którą mogę załatwić poprzez bank domowy lub ubezpieczyciela. Jednakże, nie można oczekiwać zbyt wiele od tego rodzaju produktów, prawda?

Napisany przez EuroPaule
TSH pisze: Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie. Jednakże nie ja osobiście będę wpłacać pieniądze, lecz dziadkowie Malutkiej. Ma to być więc coś symbolicznego, na co co miesiąc zostanie wpłacony jakiś niewielki abonament. Niestety trudno byłoby mi powiedzieć: Przelejcie mi pieniądze, a ja co 2 lata sprawdzę, gdzie je ulokować.
W takim razie pasuje konto w Federalnej Agencji Finansowej. Sprawdź link w moim pierwszym wpisie. Można wygodnie opłacać przez stałe zlecenie, nawet małymi kwotami. Cytat od TSH Najłatwiej byłoby oczywiście, gdyby to była forma inwestycji, którą mogę zawrzeć przez swojego banku lub ubezpieczyciela. Ale nie można wiele oczekiwać od takich produktów, prawda? Jedni mówią tak, inni tak... Zawsze zależy od tego, co się robi. Jeszcze jedno: Absolutnie nie otworzyłbym umowy na nazwisko dziecka. Problem polega na tym, że niektóre dzieci mając 18 lat są w trudnej fazie, ale nagle mogą dysponować całym tym pięknym pieniądzem, bez możliwości zapobieżenia temu przez rodziców. Może to być szkoda dla pieniędzy.... Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Graufell
Jeśli ma to być coś symbolicznego, to obligacje federalne faktycznie byłyby całkiem niezłe. A może zainteresowałby cię plan oszczędzania na drzewo? Trwa jednak 20 lat.

Napisany przez 2Bolitho
Umowa oszczędnościowa na drzewa | ForestFinance takie coś? Masz z tym doświadczenie?

Napisany przez Graufell
Doświadczeń z tym jeszcze nie można mieć. Zapytaj mnie o to za 20, 25 lat. Tak, o tego miałem na myśli. Przy inwestycji 12 x 33 euro/rok ryzyko jest znośne. Gdyby nie ten długi okres inwestycji. Nawet pilne podlewania nic nie dają. Drzewa po prostu nie rosną szybciej. Mimo to wziąłem udział.

Napisany przez 2Bolitho
Tak, okres karencji jest głupi. Właśnie pomyślałem o zainwestowaniu części pieniędzy, które oszczędzam dla moich dzieci. W takim razie nie będą mieli dostępu do tego majątku w wieku 18 lat, lecz dopiero na początku trzeciej dekady życia... Przyjrzę się temu bliżej: Green Acacia | ForestFinance To trwa tylko 7 lat. Myślę, że podzielę się z moimi dziećmi jednym ćwierćhektarowym terenem. Na razie wygląda to bardzo dobrze.

Napisany przez Graufell
Green Acacia jest obecnie niedostępna z powodu dużej popytu. Mam to również na uwadze na przyszły rok. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat: HOME | LIGNUM Inwestycje w Drewno Szlachetne Najkrótszy okres inwestycji wynosi 12 lat przy jednorazowym wkładzie. Oferują także umowę oszczędnościową, ale jest ona niekorzystna, ponieważ w rzeczywistości jest to pożyczka udzielana „oszczędzającemu”.

Napisany przez 2Bolitho
Tak, jednak nowe powierzchnie powinny być dostępne na początku maja. Mam czas. I już zarezerwowałem. Pomysł z Lignum jest też dobry, ale myślę, że roczna wypłata jest fajna. Można użyć tych pieniędzy jako bazy do nowego planu oszczędzania na drzewa. W ten sposób powoli rośnie przyjemny dochód pasywny...

Napisany przez TSH
Ta historia o drzewach szparagowych brzmi interesująco. Zdecydowanie przyjrzę się jej dokładniej. W międzyczasie moje konto bankowe zaproponowało mi oszczędzanie premiowe. Jest to podobne do tego tutaj. Co o tym sądzisz? Nie miałbym problemu z zainwestowaniem i wpłaceniem pieniędzy na 25 lat. Na pierwszy rzut oka premie wyglądają bardzo dobrze, zwłaszcza w ostatnich latach umowy. Od czego jest haczyk?

Napisany przez EuroPaule
TSH pisze: . W międzyczasie moje bankomat mi zaproponował oszczędności premiowane. Jest to coś w tym stylu. Co myślisz o takich rzeczach? Na pierwszy rzut oka premie w ostatnich latach umowy wyglądają bardzo dobrze. Gdzie jest haczyk?
Cześć, Ponieważ takie umowy oszczędnościowe są objęte gwarancją depozytową, można je przynajmniej uznać za bezpieczne. Jednak zyski wydają się być znacznie lepsze na pierwszy rzut oka, niż są w rzeczywistości. Premia jest zawsze wypłacana tylko od wpłaconych składek, a nie od zgromadzonego kapitału. Zainteresowanie tymi pieniędzmi jest na poziomie oszczędności bankowych, więc w najlepszym przypadku na poziomie inflacji, raczej niższym. Moje zdanie: Produkt jest bardziej atrakcyjny dla banku niż dla klienta.... . Pozdrowienia, Paule

Napisany przez FX-Favorite
Cześć! Ostatnio wprowadzono polisę handlu walutami. Więcej informacji znajdziesz tutaj: FX-Favorite - pierwsza polisa funduszu handlu walutami

Napisany przez natronmalis
jedynym bezpiecznym inwestycją w Twoją córkę jest jej edukacja

Napisany przez 2Bolitho
Jaki konkretnie rodzaj wykształcenia masz na myśli?

Napisany przez natronmalis

Jakiego rodzaju wykształcenie masz na myśli?

Brak konkretnej edukacji. Raczej miałem na myśli coś w tym stylu, jak to zostało powiedziane przez Henryego Forda:

Jeśli pieniądze są twoją nadzieją na bezpieczeństwo, nigdy go nie osiągniesz. Prawdziwe bezpieczeństwo to wiedza, doświadczenie i umiejętność.

Wiele osób skupia się zbyt mocno na metodach lub trendach (inwestowanie w nieruchomości, fundusze, ubezpieczenia na życie, itp.), zamiast skupić się na swoich własnych umiejętnościach, które z czasem stają się coraz ważniejsze. Można powiedzieć, że najlepszą inwestycją jest inwestycja w siebie.

Mam nadzieję, że to ma sens.

Napisany przez Dahut
Przy obecnych stopach procentowych wolałbym nie zawierać stałej umowy oszczędnościowej. Wolę każdego miesiąca wpłacać pieniądze na konto oszczędnościowe i czekać, aż stopy procentowe znowu wzrosną.
Rzeczywiście chciałem polecić program oszczędzania na prawo jazdy ADAC, który zrobiłem dla moich siostrzenic około 2 lata temu. Wtedy stopa procentowa wynosiła 4,5% na 10 lat. Niestety teraz jest już tylko 1,5%.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata