Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: z miliona życzeń

Napisany przez pawelg
cześć wszystkim, wiem, że ten temat prawdopodobnie był już wielokrotnie omawiany. Oto moje sugestie, a wy powiedzcie mi, jak realistyczne to jest. Załóżmy, że mam milion. Odkładam 100 000 i żyję z tego przez 4 lata (z tego można bardzo dobrze żyć). Pozostałe 900 000 umieszczam na koncie oszczędnościowym. Istnieją konta, które oferują oprocentowanie powyżej 3%, więc zakładam, że przy 900 000 mogą dać ci nawet 4%. Ponieważ oprocentowanie odsetek skumulowanych jest przysługujące przy kontach oszczędnościowych, po czterech latach (w których 100 000 mogło zostać wyczerpane) miałbym ponad 1 052 872 EUR. To wzrost o ponad 150 000. Nawet jeśli musiałbym zapłacić od tego 40% podatków, wciąż jest to dla mnie ładny zysk netto powyżej 100 000. Mogę z tego odłożyć około 60 000, i spokojnie z tego żyć przez 2 lata, bez konieczności rezygnowania z bycia normalnym. Pozostałoby wtedy 940 000 na koncie oszczędnościowym, które zaczęłyby znowu generować oprocentowanie odsetek przez kolejne 2 lata. Po dwóch latach mógłbym ponownie odłożyć 60 000 itd. Co dwa lata miałbym około 60 000 netto, co daje 2500 miesięcznie. Nie miałbym nigdy problemów z pieniędzmi, gdybym żył normalnie. Mogłbym wynająć ładne mieszkanie, jeździć dobrym samochodem, kupować rozsądne ubrania i podróżować odpowiednio. Nie byłbym bogaty, ale byłbym znacznie ponad przeciętnością. Czy to realistyczne?

Napisany przez 2Bolitho
pawelg pisze: co dwa lata miałbyś około 60 000 netto, co daje 2500 miesięcznie. Nie miałbyś nigdy problemów z pieniędzmi, jeśli żyłbyś normalnie. Mógłbyś wynająć ładne mieszkanie, jeździć dobrym samochodem, kupować rozsądne ubrania i podróżować porządnie. Nie byłbyś bogaczem, ale byłbyś znacznie powyżej przeciętnej.
W takim razie robię coś źle. Ale zakładasz jednostkę, prawda? Z rodziną byłoby ok, ale 2 mln byłoby z pewnością lepsze... Generalnie uważam to za realistyczne.

Napisany przez pawelg
Tak, mówię o osobie. Na pewno, aby utrzymać rodzinę i dziecko, będą potrzebne 2 miliony, ale więcej niż to znowu nie.

Napisany przez RuhenderPol
Czy nie miałoby sensu zainwestować części jako depozytu terminowego? Myślę, że 900 000 nie musi być dostępne codziennie. Jeśli zainwestujesz połowę lub 2/3 na 5 lat, na pewno uzyskasz większy zysk niż z lokat terminowych. Krótka analiza: na 5 lat lokata terminowa oferuje maks. 4,65% (bigbank), w pewnym banku nadal jest to około 4%. Jeśli zainwestujesz 400 - 500 000, to możliwe jest nawet uzyskanie nieco większego zysku po negocjacjach. Ale skąd wziąłeś swoje 3% lub nawet 4% na koncie oszczędnościowym? Patrząc tutaj na wszystkich dostawców kont oszczędnościowych, 4% można uzyskać tylko z kontem depozytowym, 3% oferowane przez Advancia nie są naprawdę atrakcyjne, pozostałe są daleko od tego poziomu. Czy masz jakąś konkretną ofertę? Chętnie też na priv ;-) Jeszcze jedna kwestia, którą nie poruszono: inflacja! Oczekiwana inflacja na 2011 rok wynosi aż do 2,5% (Inflacja zżera portfele konsumentów | Koniunktura | Reuters) - w związku z tym pieniądze zdeponowane na koncie oszczędnościowym nie rosną naprawdę. Ale dobrze, że nie jestem w sytuacji posiadania miliona, więc te problemy mam tylko teoretycznie

Napisany przez 2Bolitho
Ja, Inflacja musi być uwzględniona, jeśli ma zostać zachowana siła nabywcza. Ale przecież nie ulokowałbym wszystkiego w lokatach terminowych. Ja na pewno nie. Część kapitału ulokowałbym w obligacjach, a część w akcjach lub innych udziałach w firmach. Można też zainwestować w nieruchomości itp. Średnio powinno się osiągnąć 6-8% rocznie, a przy wyższej inflacji nawet więcej. W zależności od wieku można też żyć z gromadzonych oszczędności. Mam na myśli, że mając 1 milion euro mogę przez 20 lat wypłacać 50 000 euro rocznie, co oznacza, że pieniądze wystarczą na 20 lat (bez odsetek). Jeśli kończy się 50 lat, można zacząć to realizować. Po uwzględnieniu przybliżonych odsetek i innych opłat kapitał wystarczy na 30-40 lat.

Napisany przez pawelg
Jakie jest roczne tempo inflacji? Przy 4% oprocentowaniu i odsetkach od odsetek, nadal się przekracza, prawda? A jak jest z kontem w Szwajcarii? Tam można zdobyć nawet do 10%. Czy to jest legalne?

Napisany przez RuhenderPol
Jaka jest roczna inflacja? W kwietniu 2011 roku inflacja wynosiła 2,4%, możesz zobaczyć rozwój na stronie Federalnego Urzędu Statystycznego: Statistisches Bundesamt Deutschland - Preise Edycja: niestety większość kont oszczędnościowych osiąga niższą stopę inflacji

Napisany przez pawelg
Ah fajnie, dzięki. No cóż, istnieją konta gwarantowane, które reklamowane są z efektywnym oprocentowaniem na poziomie 4%. Jeśli tam wpłacisz 900 000, to mogę sobie wyobrazić, że dostałbyś co najmniej te 4%, jeśli nie coś więcej, zgadza się? Oni byliby przecież zadowoleni z takiej sytuacji.

Napisany przez 2Bolitho
RuhenderPol pisze: W kwietniu 2011 roku inflacja wynosiła 2,4%, możesz sprawdzić rozwój sytuacji w Federalnym Urzędzie Statystycznym: Statistisches Bundesamt Deutschland - Preise Edycja: niestety, większość kont oszczędnościowych znajduje się poniżej poziomu inflacji
W kwietniu tego roku, to, co w Niemczech nazywa się inflacją, wynosiło 2,4%. To może nie ma wiele wspólnego z osobistą inflacją. Spojrzenie na zawartość indeksu cen towarów i usług dla konsumentów jest dość przygnębiające. Oto świetne wideo na ten temat. Niestety, jest po angielsku i odnosi się do USA. Ich pomiar inflacji jest jeszcze bardziej dziwny niż nasz. CPI Index | Khan Academy Co chciałbym naprawdę powiedzieć: Współczynnika inflacji tak naprawdę nie ma. Każdy mierzy to trochę inaczej i dla każdego obywatela inflacja również ma inne oblicze.

Napisany przez Naseweis
Cześć Pawleg, czy mógłbyś sobie wyobrazić wykorzystanie części kapitału na zakup domu? Obecnie najlepszym i najbezpieczniejszym zyskiem jest wynajem mieszkań. Ponadto należy pamiętać, że trzeba zapłacić podatek od zysków kapitałowych, jeśli zainwestuje się 1 mln. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata