- śr maja 11, 2011 12:56 pm
Cześć ludzie,
dowiedziałem się od znajomej o dość podejrzanie brzmiącej możliwości inwestowania pieniędzy w formie funduszu emerytalnego w ramach programu Riester bez konieczności wpłacania własnych środków.
Próbuję zgromadzić informacje na ten temat, zanim skontaktuję się z dostawcą usług i zapytam.
Cała sprawa miałaby wyglądać tak, że ubezpieczający (VN) zawiera umowę z HDI i z pośrednikiem. Pośrednik wypłaca VN co miesiąc (!!) 750€, z których 500€ idzie na ubezpieczenie, około 40€ jest przekazywane na cele charytatywne do Arche, a reszta, czyli około 210€, jest dostępna dla VN do dowolnego wykorzystania, przy czym musi je jednak opodatkować.
Ponadto VN musi namówić dwie inne osoby do zawarcia takiej samej umowy, chociaż nie wiem, co się stanie, jeśli tego nie zrobi.
Pojawia się zasadnicze pytanie, jak taka forma finansowania jest możliwa, zakładając, że wszyscy zainteresowani chcą na tym zarobić. Skąd pochodzą te 750€? Zostały wypłacone przez pośrednika.
Dla VN nie powinno być żadnego ryzyka, a umowy nie powinny zawierać zaskakujących postanowień, ani nie powinny implikować dodatkowych umów.
Jaką rolę pełni darowizna? Nie mogę sobie wyobrazić, żeby była ona dokonywana z miłości bliźniego.
Czy HDI w ogóle współpracuje z pośrednikami, czy też korzysta wyłącznie z własnej sieci dystrybucji?
Czy ktoś kiedykolwiek słyszał o tego rodzaju konstrukcji umowy?
Pozdrowienia
Axel