Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Renta Riester bez własnego wkładu

Napisany przez Axelfoley0412
Cześć ludzie, dowiedziałem się od znajomej o dość podejrzanie brzmiącej możliwości inwestowania pieniędzy w formie funduszu emerytalnego w ramach programu Riester bez konieczności wpłacania własnych środków. Próbuję zgromadzić informacje na ten temat, zanim skontaktuję się z dostawcą usług i zapytam. Cała sprawa miałaby wyglądać tak, że ubezpieczający (VN) zawiera umowę z HDI i z pośrednikiem. Pośrednik wypłaca VN co miesiąc (!!) 750€, z których 500€ idzie na ubezpieczenie, około 40€ jest przekazywane na cele charytatywne do Arche, a reszta, czyli około 210€, jest dostępna dla VN do dowolnego wykorzystania, przy czym musi je jednak opodatkować. Ponadto VN musi namówić dwie inne osoby do zawarcia takiej samej umowy, chociaż nie wiem, co się stanie, jeśli tego nie zrobi. Pojawia się zasadnicze pytanie, jak taka forma finansowania jest możliwa, zakładając, że wszyscy zainteresowani chcą na tym zarobić. Skąd pochodzą te 750€? Zostały wypłacone przez pośrednika. Dla VN nie powinno być żadnego ryzyka, a umowy nie powinny zawierać zaskakujących postanowień, ani nie powinny implikować dodatkowych umów. Jaką rolę pełni darowizna? Nie mogę sobie wyobrazić, żeby była ona dokonywana z miłości bliźniego. Czy HDI w ogóle współpracuje z pośrednikami, czy też korzysta wyłącznie z własnej sieci dystrybucji? Czy ktoś kiedykolwiek słyszał o tego rodzaju konstrukcji umowy? Pozdrowienia Axel

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Axel, to brzmi jak bajka w stylu Beverly Hills Cop!! Brzmi podejrzanie, ale dzisiaj biznes jest prowadzony na najbardziej absurdalne sposoby! Dlaczego miałby ktoś płacić 750 euro miesięcznie na umowę z Riesterem. To daleko ponad uznanie podatkowe i daleko ponad niezbędny wkład kwalifikacyjny. Ale niedawno usłyszałem od kolegi z innego ubezpieczenia, że pracownik ubezpieczeniowy siada w Urzędzie Pracy i sprzedaje umowy Riester osobom otrzymującym zasiłek Hartz 4 oraz kusi, aby w pierwszym roku zapłacili 60 euro składki rocznej. Oczywiście robi się spory wolumen, ale co będzie w drugim roku??? pozdrowienia mike

Napisany przez Axelfoley0412
Cześć Mike, nie wiem teraz, ile trafia do emerytury Riester, a ile do funduszy, w sumie 500€ miesięcznie. Jeśli się zastanowić, to przez 5 lat to robi 45 000€, odnosząc się do całkowitej płatności 750€ miesięcznie, i gdzieś muszą one pochodzić... albo też nie, jeśli założyć, że kiedyś przestaną być płatne. Tylko wtedy pojawia się pytanie, kto zyskał ile w tej historii, a kto jest przegranym? Wygląda to dla mnie jak oszustwo, tylko nie jest mi jasne, kto tutaj oszukuje kogo... Pozdrowienia Axel

Cześć Axel, moja rada: po prostu trzymaj się z dala od tego. Proszę nigdy nie podpisuj niczego, czego sam nie rozumiesz. Ale jeśli dostaniesz tę ofertę na piśmie, to udostępnij ją tutaj. Wtedy będzie można o niej więcej powiedzieć. Pozdrawiam Mike

Napisany przez Daira
*uśmiecha się* Myślę, że ta oferta nigdy nie zostanie przekazana na piśmie. Brzmi podejrzanie jak schemat piramidy. To tylko domysł, ale prawdopodobnie jedyna droga finansowania. Ach Mike, w Szlezwik-Holsztynie kiedyś istniała firma, o której nie trzeba było się martwić. Nawet przedstawiciele handlowi mieli swoich klientów ubezpieczeniowych z cmentarza. Udowodniono, że sami opłacili pierwszą składkę, a następnie w pewnym momencie anulowali umowy. W tym duchu, trzymaj się z dala od podejrzanie brzmiących spraw. Pozdrowienia Daira

Brzmi prawie jak wersja z Urzędu Pracy! Tylko oni jeszcze żyją! Ale numer na cmentarzu też mi nie jest obcy. Zastanawiam się tylko, co się dzieje w tych ludziach. Przecież takie metody mają ograniczoną żywotność i w końcu wychodzą na jaw. Nie da się nimi zdobyć bogactwa i nie prowadzą one do przodu! Pozdrowienia Mike

Napisany przez Daira
Cześć Mike, nie mam pojęcia, co to ma na celu. Nadal uważam, że szczerość się opłaca najbardziej. Pozdrowienia Daira

Napisany przez Naseweis
Cześć Axel,

Mam dla Ciebie pewną rekomendację. Skontaktuj się z HDI i podziel się z nimi ofertą tego maklera. Myślę, że to byłby koniec współpracy tego maklera z HDI.

Inna opcja. Przekazanie danych do fundacji Warentest. Wtedy cała sprawa zostanie poprawnie ujawniona publicznie.

W przeciwnym razie trzymaj się z daleka od takich oszustw.

Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku umów Riester to ubezpieczony musi sam opłacać składki, w przeciwnym razie nie otrzyma on państwowych dodatków ani dodatkowej zwrotu podatku.

Pozdrowienia

Napisany przez Simon147
Cześć, miej na uwadze słowa Warrena Buffetta: 1. Jeśli coś wydaje się zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe, najprawdopodobniej tak właśnie jest. Jeśli coś wydaje się zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe, najprawdopodobniej tak właśnie jest. Oprócz skandalicznych bonusów dla pośredników, dopóki cała sprawa się nie wyda! Korzyści podatkowe dotyczące ulgi na rzecz podatnika obowiązywałyby tylko do 2100 euro odliczenia od opodatkowania Powodzenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata