- śr maja 11, 2011 5:16 pm
Cześć,
od miesięcy szukam odpowiedzi, która być może w ogóle nie istnieje.
Mam ubezpieczenie bezpośrednie (Direktversicherung) i fundusz emerytalny w moim poprzednim pracodawcy (do 2009 roku).
Ze względu na okres bezrobocia miałem problemy finansowe i poszukuję sposobu na uzyskanie dostępu do środków zgromadzonych w tych ubezpieczeniach (czy to poprzez przekształcenie w zwykłe ubezpieczenie na życie, czy poprzez wypowiedzenie, udzielenie pożyczki, cokolwiek...)
Ubezpieczenia bezpośrednie nie mogą być wypowiedziane przez pracownika. Jeśli przeniosę teraz te ubezpieczenia do mojego nowego pracodawcy i poproszę go o wypowiedzenie tych ubezpieczeń po pewnym czasie, czy to może zadziałać? Jestem świadomy, że skorzystałem z ulg podatkowych dzięki ubezpieczeniom bezpośrednim i byłbym gotów je zwrócić.
Nie musimy dyskutować o sensie i nonsensie tej akcji w kontekście ewentualnych rezultatów, jakie mógłbym teoretycznie otrzymać przy wypłacie z góry (o ile w ogóle jest to możliwe w jakiejkolwiek formie). Jestem świadom, że stracę pieniądze na tym.
Być może ktoś ma pomysł, jak mogę uzyskać dostęp do kapitału zgromadzonego w ubezpieczeniu bezpośrednim.
Dziękuję za przeczytanie i ewentualne odpowiedzi.
Pozdrawiam
Marco