Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Problem z ubezpieczeniami bezpośrednimi WHEN rozwiązanie itp.)

Napisany przez ADMCI4
Cześć, od miesięcy szukam odpowiedzi, która być może w ogóle nie istnieje. Mam ubezpieczenie bezpośrednie (Direktversicherung) i fundusz emerytalny w moim poprzednim pracodawcy (do 2009 roku). Ze względu na okres bezrobocia miałem problemy finansowe i poszukuję sposobu na uzyskanie dostępu do środków zgromadzonych w tych ubezpieczeniach (czy to poprzez przekształcenie w zwykłe ubezpieczenie na życie, czy poprzez wypowiedzenie, udzielenie pożyczki, cokolwiek...) Ubezpieczenia bezpośrednie nie mogą być wypowiedziane przez pracownika. Jeśli przeniosę teraz te ubezpieczenia do mojego nowego pracodawcy i poproszę go o wypowiedzenie tych ubezpieczeń po pewnym czasie, czy to może zadziałać? Jestem świadomy, że skorzystałem z ulg podatkowych dzięki ubezpieczeniom bezpośrednim i byłbym gotów je zwrócić. Nie musimy dyskutować o sensie i nonsensie tej akcji w kontekście ewentualnych rezultatów, jakie mógłbym teoretycznie otrzymać przy wypłacie z góry (o ile w ogóle jest to możliwe w jakiejkolwiek formie). Jestem świadom, że stracę pieniądze na tym. Być może ktoś ma pomysł, jak mogę uzyskać dostęp do kapitału zgromadzonego w ubezpieczeniu bezpośrednim. Dziękuję za przeczytanie i ewentualne odpowiedzi. Pozdrawiam Marco

Re: Problem z ubezpieczeniami bezpośrednimi WHEN rozwiązanie itp.)

Napisany przez Naseweis
Cześć Marco, niestety, pech chciał. Pracownicze plany emerytalne można wypowiedzieć najwcześniej w 60 roku życia, a kapitał można wypłacić najwcześniej od tego momentu. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata