Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy mogę żądać odprawy przy własnym zwolnieniu?

Napisany przez ADMCI4
Obecnie pracuję w firmie, która niestety wkrótce musi lub chce zwolnić kilku pracowników. Rozstanie nie przychodzi mi łatwo, ponieważ pracuję tutaj od ponad dziesięciu lat. Jednak nie chcę też być bezrobotny, dlatego już zaczęłam szukać innej pracy. W zeszłym tygodniu odbyłam rozmowę kwalifikacyjną i teraz czekam na odpowiedź. Jeśli się uda, chciałbym tam przejść, aby uniknąć zwolnienia ze strony pracodawcy. Mimo wszystko zastanawiam się, czy mam prawo do odszkodowania, jeśli złożę samowolne wypowiedzenie. W końcu zwolnienie to jest w interesie firmy. Co o tym sądzicie?

Re: Czy mogę żądać odprawy przy własnym zwolnieniu?

Napisany przez 2Bolitho
Prawo do odszkodowania przy samozwolnieniu nie istnieje, ale możesz to negocjować. Możesz zaoferować rozwiązanie umowy o pracę w zamian za zapłatę kwoty X. Pracodawca będzie skłonny do negocjacji, ponieważ zwolnienie zawsze wiąże się z ryzykiem. Zapytaj w radzie zakładowej, jaka wysokość odszkodowania jest typowa w Twoim zakładzie. Warto dodać, że tylko w jednym przypadku istnieje prawo do odszkodowania: w przypadku zwolnienia z przyczyn ekonomicznych, jeśli pracownik zrezygnuje z wniesienia skargi o ochronę przed zwolnieniem. Wtedy przysługuje mu 0,5 wynagrodzenia za każdy rok zatrudnienia. Wszystkie inne odszkodowania można negocjować. Bezpośrednio z pracodawcą lub pośrednio za pośrednictwem rady zakładowej w ramach planu socjalnego i ugody interesów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata