Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy składki na emeryturę dla mężczyzny i kobiety są równe?

Napisany przez ADMCI4
Po tym, jak niedawno w mediach zobaczyłem lub usłyszałem, że składki ubezpieczeniowe dla mężczyzn i kobiet już nie mogą być różne, bardzo mnie to zainteresowało, czy dotyczy to wszystkich rodzajów ubezpieczeń. Na przykład w przypadku prywatnego ubezpieczenia emerytalnego firma ubezpieczeniowa musi brać pod uwagę, że statystycznie kobiety żyją dłużej. Ma to oczywiście wpływ na wypłacane emerytury w przyszłości. Czy oznacza to, że kobiety nie będą musiały w przyszłości płacić wyższych składek do takich ubezpieczeń?

Napisany przez Reibold
Hej! W aktualnych taryfach ubezpieczenia uwzględniono dłuższą oczekiwaną długość życia kobiet. Na przykład, dla renty w wysokości 100 € od 67 roku życia, kobieta zapłaciłaby nieco wyższą składkę niż mężczyzna urodzony tego samego dnia. Ta praktyka została teraz zakazana przez dyrektywę UE. Od 2012 roku składki muszą być zrównoważone. Zalecenie mówi jednak tylko o tym, że składka powinna być taka sama, a nie że kobiety powinny płacić mniej. Może się więc zdarzyć, że niektóre firmy podniosą składki dla mężczyzn do poziomu składek kobiet. Ponadto, składki prawdopodobnie wzrosną, ponieważ jednocześnie gwarantowany stopa procentowa, która musi być minimalnie stosowana do takiej umowy, zostanie obniżona z 2,25% do 1,75%. Otrzymamy zatem mniej gwarantowanej renty za tę samą składkę. Z poważaniem Alexander Reibold Ubezpieczeniowy i makler funduszy Neuburg an der Donau

Napisany przez ADMCI4
więc teraz wszyscy mężczyźni powinni założyć zabezpieczenie emerytalne, ponieważ wkrótce składki będą droższe lub oprocentowanie niższe!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata