Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Obligacja z podwójnym oprocentowaniem Thomaslloyd Duo-Zins???

Napisany przez Nooby
Cześć, mój doradca finansowy (dobry przyjaciel), polecił mi zainwestowanie 5000 € w obligacje typu Duo-Zins na 3 lata w firmie Thomaslloyd. Czy ktoś z was ma doświadczenie w tej sprawie lub może powiedzieć mi, czy to dobra decyzja? Ma być 3,5% stałego oprocentowania + rekompensata inflacyjna. PS: Niestety nie mogę znaleźć żadnych opinii ani doświadczeń na temat tych obligacji Duo-Zins od Thomaslloyd w Google, znalazłem tylko raporty prasowe itp. Dlatego będę wdzięczny za wszelką pomoc!

Napisany przez EuroPaule
Cześć, nie mam doświadczenia w tym zakresie. Choć (lub właśnie dlatego) nie jestem niekompetentny w sprawach inwestycyjnych, nie zainwestowałbym w pojedynczą obligację korporacyjną. Obligacje korporacyjne są samą w sobie bardzo złożonym tematem. Inwestor musi umieć ocenić sytuację finansową przedsiębiorstwa tak samo dobrze jak bank. W końcu pożycza mu swoje pieniądze. ... Kupując obligację, to tak, jakbyś postawił swoje pieniądze na jedną akcję. Do tego dochodzą ogólne ryzyka związane z rynkiem obligacji. To również nie jest łatwy temat. Wspomniana obligacja oznacza po niemiecku: 3,5% premii za ryzyko ponad inflację. To wysoki zysk odsetkowy, odzwierciedla ryzyko związane z tą inwestycją. Porównaj inne inwestycje o porównywalnej stopie zwrotu i zastanów się, czy zdecydowałbyś się tam zainwestować. Co do Thomaslloyd: Przeglądnąłem stronę internetową. W jakiś sposób jest tam nadmiar tekstu, aby zrozumieć model biznesowy. Dla mnie to nie jest wystarczająco klarowne. Ale to tylko subiektywne wrażenie.... . Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Nooby
Cześć, dziękuję za odpowiedź. Według mojego doradcy finansowego, w przypadku bankructwa firmy, do 20 000 € całość kapitału jest zwracana (w jakiś sposób zabezpieczona przez inne firmy itp.). Jednak jestem trochę zaniepokojony tym, że nikt nie posiada tych obligacji o podwójnym oprocentowaniu, więc brakuje doświadczenia.

Napisany przez EuroPaule
Nooby pisze: Według mojego doradcy finansowego, jeśli firma zbankrutuje, cała gotówka do 20 000 € zostanie w pełni zwrócona (w jakiś sposób zabezpieczona przez inne firmy, itp.).
Cześć, Jeśli faktycznie ryzyko niewypłacalności zostałoby wyeliminowane, stopa procentowa byłaby na poziomie obligacji skarbowych... . Bez obrazy dla Twojego kumpla, ale sprawdziłbym to bardzo dokładnie! Często sprzedaż nie uwzględnia całej prawdy, bo to mogłoby zniechęcić do zakupu. Zawsze, gdy wydaje się, że zasady inwestycji (np. związek między stopą zwrotu a ryzykiem) nagle są obchodzone, należy zachować największą ostrożność! Czy zastanowiłbyś się nad taką inwestycją, gdyby zaoferował ją Ci zupełnie obcy??? Pozdrowienia, Paule

Napisany przez CSL83
Ostatnio również zgłębiałem temat obligacji TL DuoZins. Osobiście uważam profil szansy/ryzyka tego produktu za dość odpowiedni. Oczywiście nie jest to obligacja państwowa ani list skarbowy, ale jak opisałeś, okres zapadalności jest całkiem przystępny. Uważam, że zdecydowanie sensowne jest zainwestowanie tam tylko części swoich pieniędzy, a nie 80-100%, ponieważ brakuje po prostu elastyczności. Jednak temat zagrożenia inflacją jest obecnie bardzo interesujący. Co do zabezpieczenia kapitału, to może być w porządku, jeśli twój doradca oferował ci ten produkt poprzez dach ochronny... mam formularze przed sobą i tam również można to przeczytać. Moim zdaniem, zainwestowanie części twoich pieniędzy obok akcji i inwestycji o stałym oprocentowaniu może być zrozumiałe... Jeśli doradca proponował ci to jako elastyczną zastępczą książeczkę oszczędnościową, czego nie jestem w stanie sobie wyobrazić przy poważnym doradcy, powinieneś przeanalizować swojego kontaktu. To mieszanie twoich całkowitych inwestycji ma znaczenie! Ale musisz sam się zdecydować.

Napisany przez EuroPaule
CSL83 pisze: To zabezpieczenie kapitału może być dobre, jeśli twój doradca zaproponował ci ten produkt poprzez parasol odpowiedzialności.... mam formularze i tam można to również odczytać.
Hallo, to interesujące. Czy możesz podać kilka bliższych informacji na ten temat? Ja to rozumiem do tej pory tak: Aby sprzedawać obligacje, trzeba posiadać odpowiednie zezwolenie od BaFin (powiedzmy uproszczając, jako zarządzający majątkiem). Pozwolenie na sprzedaż funduszy zgodnie z §34c GewO nie wystarczy. Jeśli ktoś nie chce tego robić samodzielnie (co jest zrozumiałe), dołącza do kogoś, kto ma to zezwolenie i dostarcza ramy prawne. Generalnie jest to nazywane parasolem odpowiedzialności, ale z mojego punktu widzenia to początkowo jest raczej takie zezwolenie. Ale to bez znaczenia. Zarządzający majątkiem płacą do pewnego rodzaju funduszu zabezpieczenia, aby móc rekompensować inwestorom w przypadku złego doradztwa, oszustw, itp. Moim zdaniem ten fundusz zabezpieczenia nie obejmuje standardowych ryzyk rynkowych związanych z inwestycjami (szkoda!). Ryzyko niewypłacalności obligacji korporacyjnych jest jednak całkowicie normalnym ryzykiem tej klasy aktywów. Czy rzeczywiście z twoich dokumentów wynika, że to jest pokryte? Jeśli tak, to nie rozumiałbym, dlaczego stopa procentowa jest tak wysoka, skoro nie ma żadnego ryzyka. Byłoby miło, gdybyś mógł rzucić trochę światła na tę kwestię na podstawie posiadanych informacji. Dziękuję z góry! Pozdrowienia, Paule

Napisany przez CSL83
Hej Paul, ogólnie dobrze to zrozumiałeś: Jeśli produkt nie będzie w stanie zwrócić Twoich wpłat ze względu na nieprzestrzeganie przepisów (malwersacja, nieprzestrzeganie przepisów handlowych lub nadużycia), to 100% gwarantuje Ci to Thomas Lloyd. Jeśli TL nie będzie w stanie obsłużyć Cię jako klienta z powodu złego zarządzania i ogłosi upadłość, wówczas z obligacją DuoZinsanleihe otrzymasz pierwszorzędne obrót obligacji w firmie. Oznacza to, że wszyscy klienci (indywidualni lub instytucjonalni) będą najpierw obsługiwani zgodnie z obligacjami Duozins-Genusschein, a następnie dopiero z pozostałymi prawami udziałowymi! (dużo większe wolumeny). Tak jest też określone w warunkach. Ponieważ Thomas Lloyd również nie zajmuje się udzielaniem kredytów, w razie potrzeby będzie dostępna znacznie większa suma wolnych środków własnych, która w razie potrzeby zostanie przekazana w pierwszej kolejności właścicielom obligacji Duo Zins. Wśród inwestorów instytucjonalnych Thomas Lloyd zyskał dość dobrą reputację w ciągu ostatniej dekady, chociaż inwestycje były znacznie bardziej ryzykowne. Ogólnie uważam, że okres trwania około 3 lat, w porównaniu do potencjalnych zysków i istniejącego ryzyka, jest dla mnie akceptowalny, ale tylko jako częściowa inwestycja. Słyszałem również, że ludzie próbują sprzedawać to emerytom jako zamiennik książeczki oszczędnościowej, a ja osobiście uważam, że to nie jest do końca uczciwe.

Napisany przez EuroPaule
CSL83 pisze: Mówiąc ogólnie, wszyscy klienci (indywidualni lub instytucjonalni) będą obsłużeni najpierw przez wszystkich klientów obligacji genusschein opiewających rentę dwóch procentów, a dopiero potem przez pozostałych detentorów praw do dochodu! (o znacznie większym wolumenie)
Cześć, Dziękuję za informację, teraz wszystko znowu pasuje do siebie. Warto dodać, że sytuacja ta miałaby miejsce w przypadku postępowania upadłościowego. Co może potrwać bardzo... długo. Ponadto należy ustalić, kto ewentualnie ma być obsłużony przed dłużnikami. Urząd skarbowy zawsze ma pierwszeństwo. Cytat CSL83 Ponieważ Thomas Lloyd również nie zajmuje się udzielaniem kredytów, dostępna jest znacznie większa kwota niezadłużonego kapitału własnego, która w przypadku jakichkolwiek problemów przepłynęłaby pierwszorzędnie do klientów obligacji rentowych Duo Zins. Jeśli dojdzie do upadłości, prawdopodobnie niezadłużony kapitał własny zostanie znacznie zmniejszony. W przeciwnym razie, dlaczego występuje niewypłacalność? Wartość pierwszeństwa okazuje się zawsze dopiero po fakcie. Ale właśnie dlatego istnieje odpowiednia premia za ryzyko (=oprocentowanie). Cytat CSL83 Wśród inwestorów instytucjonalnych Thomas Lloyd zbudował już sobie dobrą reputację w ostatniej dekadzie, nawet w przypadku znacznie bardziej ryzykownych inwestycji. Moim zdaniem obligacje korporacyjne powinny również znaleźć się w portfelach instytucji. Zawsze mnie zastanawia, kiedy firma o ugruntowanej pozycji wśród dużych inwestorów musi podjąć trudną i pracochłonną drogę poprzez sprzedaż detaliczną i źle poinformowanych końcowych inwestorów. Zawsze mam wrażenie, że nie udało im się zgromadzić wystarczającej kwoty pieniędzy od instytucji. Wtedy zadaję sobie pytanie: Dlaczego tak jest? Ale nie muszę wszystkiego rozumieć... Cytat CSL83 Słyszałem również, że są ludzie, którzy sprzedają to osobom starszym jako zamiennik książeczki oszczędnościowej, co nie wydaje mi się zbyt uczciwe. Zło jest wszędzie...... Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata