Hej Paul,
ogólnie dobrze to zrozumiałeś:
Jeśli produkt nie będzie w stanie zwrócić Twoich wpłat ze względu na nieprzestrzeganie przepisów (malwersacja, nieprzestrzeganie przepisów handlowych lub nadużycia), to 100% gwarantuje Ci to Thomas Lloyd.
Jeśli TL nie będzie w stanie obsłużyć Cię jako klienta z powodu złego zarządzania i ogłosi upadłość, wówczas z obligacją DuoZinsanleihe otrzymasz pierwszorzędne obrót obligacji w firmie.
Oznacza to, że wszyscy klienci (indywidualni lub instytucjonalni) będą najpierw obsługiwani zgodnie z obligacjami Duozins-Genusschein, a następnie dopiero z pozostałymi prawami udziałowymi! (dużo większe wolumeny).
Tak jest też określone w warunkach.
Ponieważ Thomas Lloyd również nie zajmuje się udzielaniem
kredytów, w razie potrzeby będzie dostępna znacznie większa suma wolnych środków własnych, która w razie potrzeby zostanie przekazana w pierwszej kolejności właścicielom obligacji Duo Zins.
Wśród inwestorów instytucjonalnych Thomas Lloyd zyskał dość dobrą reputację w ciągu ostatniej dekady, chociaż inwestycje były znacznie bardziej ryzykowne.
Ogólnie uważam, że okres trwania około 3 lat, w porównaniu do potencjalnych zysków i istniejącego ryzyka, jest dla mnie akceptowalny, ale tylko jako częściowa inwestycja.
Słyszałem również, że ludzie próbują sprzedawać to emerytom jako zamiennik książeczki oszczędnościowej, a ja osobiście uważam, że to nie jest do końca uczciwe.