Cześć FinSpezi,
tak samo jest ze mną, zwłaszcza towarzystwa budowlane promują mieszkanie Riester jako remedium na wszystko, nie mając pewności, czy przedstawiciel zna lub chce poznać warunki ramowe! Jako były skuteczny dyrektor sprzedaży w dużym towarzystwie budowlanym z wiedzą i kontaktem z innymi towarzystwami budowlanymi mogę to śmiało potwierdzić ;-)
W mojej roli maklera finansowego w dużej firmie klientom zostało przedstawionych kilka ofert, gdzie klient nie potrafił nic zrobić z udziałem Riester, a doradcy - czy to świadomie, czy nieświadomie - składali fałszywe oświadczenia, a zauważyć mógł to tylko klient, który zagłębiał się w temat i był w stanie go zrozumieć, albo w dialogu z ekspertem finansowym to rozpoznał. Wystarczająco często klienci są konfrontowani z zasadami mieszkania Riester, by potem posłać ich z kwestionariuszem do sprzedawcy inwestycji! Dobrze, gdy klient wraca, z mojej strony można to zostawić tak, bo w ten sposób widać, kto doradza uczciwie i informuje! Prawdopodobnie dzięki temu pojawia się też kompetencja i buduje zaufanie!!!
Fikcyjne
konto mieszkaniowe (tak zwane po opodatkowaniu), związek przyczynowo-skutkowy z finansowaniem budowy (gdyż nadwyżki nie mogą być wykorzystane na spłatę bez uszczerbku na premie), ale także złożone powiązania jako takie nie są w wystarczającym stopniu objaśnione, a czasami nawet w ogóle nie są poruszane! Problemy pojawiają się dopiero wtedy, gdy na przykład podczas alokacji okazuje się, że nadwyżka nie może być wykorzystana, nieruchomość nie może zostać sprzedana z marszu, ani że należy co miesiąc spłacać odsetki zgromadzone na koncie mieszkaniowym aż do 85. roku życia, by wymienić tylko kilka przykładów doznań związanych z Riester.
Z mojej perspektywy Riester ma sens i z całą pewnością ma swoje uzasadnienie, ale forma inwestycji jest równie istotna, jak prezentacja warunków, kiedy wprowadza się Riester do finansowania budowlanego!!! To naprawdę nie jest takie proste zagadnienie, czasem mam wrażenie, że chce się zaoferować oferty Riester, aby uczynić oferty finansowania nieporównywalnymi między sobą!! A jeśli już integruje się mieszkanie Riester z finansowaniem budowlanym, to pozostaje pytanie, kto ma najtańsze mieszkanie Riester, niezależnie czy to jest w ramach ofert towarzystw budowlanych czy też w połączeniu z oprocentowaniem wynikającym z oferty
kredytu! W tym zakresie Fundacja Warentest w swoim wydaniu była bardzo wyraźna i porównała oferty szczegółowo!
Jeśli ktoś chce dziś sfinansować, to w porównaniu z innymi ofertami klientowi szybko staje się jasne, iż musi zadawać pytania na głębszym poziomie, ale jeśli planuje to w przyszłości i chce podpisać odpowiednią inwestycję, wtedy wręcz upycha się mieszkanie Riester (oszczędzanie mieszkaniowe), a przynajmniej mi to nie odpowiada!!! Zwłaszcza jeśli klient ze względu na złożoność i swoje intelektualne możliwości nie jest w stanie zrozumieć tego tematu, nawet jeśli
doradca odpowiada na wszystkie pytania w sposób merytoryczny i kompetentny!!
W takich sytuacjach cenię sobie klasyczny
kredyt ratalny z wszystkimi przywilejami, takimi jak dodatkowe spłaty, zmiany oprocentowania i odpowiednio długi okres karencji, wraz z odpowiednim kontem oszczędnościowym do spłacenia
kredytu w odpowiedniej firmie z najlepszymi warunkami ubezpieczenia na wypadek zwolnienia, a wsparcie Riester jest oddzielone jako
ubezpieczenie emerytalne (ale może być również inwestycją w funduszach, na przykład DWS Premium Riesterrente bez osłony ubezpieczeniowej lub w skrajnych przypadkach
ubezpieczenie emerytalne związane z funduszami).
Gdzie ma sens, wówczas z całą pewnością można zintegrować Riester z finansowaniem budowlanym, ale proszę, żeby uczynić to z klientem, który również rozumie lub chce zrozumieć temat i który wspólnie z ekspertem ds. Riester to opracuje, zwłaszcza w kontekście porównania ze wszystkimi ofertami na rynku!
To wszystko zdarza się jednak bardzo, bardzo rzadko, nawet jeśli wszystko to oferujemy i gwarantujemy ;-)