Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyty rządowe - poszukiwane aktualne modele finansowania...

Napisany przez Fin-Spezi
Cześć ponownie, od pewnego czasu nie poświęcałam dużo uwagi tematowi Riester (to również nie jest moje główne pole działania), dlatego teraz chcę dokładniej przyjrzeć się aktualnym konstrukcjom finansowania. Motywacją jest aktualny test finansowy z czerwca 2011 roku i zawsze tak pozytywne przedstawienie tych możliwości wsparcia w mediach. Niestety we wszystkich przypadkach przedstawianych w mediach nigdy nie pokazano, jaka jest struktura kredytów mieszkaniowych oferowanych przez instytucje, na przykład model oszczędnościowy (pożyczka pośrednia od kasy oszczędnościowo-budowlanej z oprocentowaniem, obecną stopą procentową kredytu, ratą w % itd.). Szczególnie nie rozumiem rzeczywistych ofert poszczególnych instytucji/branż (bank/ubezpieczenie/kasa oszczędnościowo-budowlana). Rozumiem, że stopy procentowe nie będą jednolite, ale chciałabym po prostu obiektywnie przeanalizować przykłady przedstawione w czasopismach i wyciągnąć pominięte prawdy. Będę wdzięczna za każde wyjaśnienie dotyczące obecnych ofert mieszkaniowego rozwiązania Riester. (Klientem odniesienia powinien być klient, który obecnie nie ma jeszcze umowy Riester i chciałby kupić lub zbudować bezpośrednio). Ponieważ instytucje mówią mało, albo chcą zawsze wysłać doradcę do domu, pokładam nadzieję w Was. Oczywiście podzielę się z Wami obliczeniami i wnioskami. dzięki

Napisany przez Naseweis
To.... ten wpis jest znowu bardzo interesujący. Zazwyczaj można by oczekiwać, że specjalista od finansów będzie informować czytelników na takie tematy. Ale cóż... nie każdy jest specjalistą.

Napisany przez Fin-Spezi
.... Super..... Myślę, że jest dobrze..... Czy znasz wszystkie oferty i opcje na rynku? Jeśli tak,... podziel się nimi ze mną!

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Ciekawcu, tak naprawdę nie rozumiem Twoich intencji tutaj na forum! Fin-Spezi słusznie podjął dyskusję na pewien temat, o którym spierają się uczonymi, a Ty oczekujesz wyjaśnień? Na pewno nie chodziło mu o wyjaśnienie mu programu Wohnriester czy kredytów Riester, pod względem merytorycznym na pewno wie, o co chodzi, chodziło mu raczej o dyskusję na temat tego sposobu finansowania. Nie istnieje jedno FINANSOWANIE, to co jest dobre i sensowne dla jednego, nie musi być odpowiednim i najbardziej sensownym sposobem finansowania dla drugiego! Istnieje wiele bezsensownych i drogich opcji finansowania, ale istnieje kilka wariantów finansowania, które powinny być porównane ze sobą, a zwłaszcza wsparcie Riestera oraz konkcept oszczędzania w budownictwie powinny być dyskutowane, prześwietlane i brane pod uwagę! Dzięki temu (jeśli się to zrobi), może stać się jasne, czy jest się specjalistą w tej dziedzinie czy nie! W tym doskonałym forum jest ważne konkretnie odpowiadać na pytania użytkowników, pytania dotyczące koncepcji Riestera nie pojawiły się, więc nie musi nikt udzielać wyjaśnień w tej kwestii. To, że Fin-Spezi to podnosi do dyskusji, dla mnie nie oznacza, że nie jest specjalistą, a to, że niektóre odpowiedzi wydają Ci się zaskakujące - jak pięknie napisałeś - pokazuje, że Ty również możesz poszerzać tu swoją wiedzę i prezentować swoje poglądy, aby poddać się korekcie lub poprawie i w ten sposób również przedstawić to do dyskusji!! Z mojego punktu widzenia to forum w obszarze finansowania budowy na wysokim poziomie jest pomocnym narzędziem do pozyskiwania informacji, które pomogą w opracowaniu najbardziej odpowiedniego finansowania nieruchomości! Ale złotego finansowania nie znajdziesz tutaj, nikt nie może rozwiązać wszystkiego, nawet najlepszy specjalista w tej dziedzinie, ponieważ wiele spraw pozostaje kwestią widzenia i projektowania przy tworzeniu indywidualnego finansowania budowy!!! Przede wszystkim jednak jest to kwestia indywidualna i specyficzna!!!

Napisany przez Fin-Spezi
Witaj noelmaxim, chciałbym powiedzieć Dziękuję. Twoje stwierdzenia trafiają w sedno. Przeprowadziłem już kilka obliczeń różnych form finansowania, w tym również pożyczek ratalnych. Moim zdaniem wiele tutaj jest tylko twierdzeniem, bez klarownego udowodnienia. Wątpię po prostu w te stwierdzenia, które wyolbrzymiają znaczenie mieszkania na Riester i bezwzględnie je chwalą. Zazwyczaj to instytucje oszczędnościowe czerpią korzyści z tego modelu. Jak już wspomniałem we wstępie, firmy pożyczkowe, które nie pośredniczą w tych kredytach, niestety nie otrzymają rzeczywistych informacji na temat obecnych ofert pożyczek ratalnych (oprocentowanie i warunki umów). Riesterkalkulator (kalkulator dotacji) ani kalkulator kosztów mi tu nie pomogą. (To mogę zrobić samodzielnie używając kalkulatora). Ważniejsze jest projektowanie konkretnych instytucji i branż.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć FinSpezi, tak samo jest ze mną, zwłaszcza towarzystwa budowlane promują mieszkanie Riester jako remedium na wszystko, nie mając pewności, czy przedstawiciel zna lub chce poznać warunki ramowe! Jako były skuteczny dyrektor sprzedaży w dużym towarzystwie budowlanym z wiedzą i kontaktem z innymi towarzystwami budowlanymi mogę to śmiało potwierdzić ;-) W mojej roli maklera finansowego w dużej firmie klientom zostało przedstawionych kilka ofert, gdzie klient nie potrafił nic zrobić z udziałem Riester, a doradcy - czy to świadomie, czy nieświadomie - składali fałszywe oświadczenia, a zauważyć mógł to tylko klient, który zagłębiał się w temat i był w stanie go zrozumieć, albo w dialogu z ekspertem finansowym to rozpoznał. Wystarczająco często klienci są konfrontowani z zasadami mieszkania Riester, by potem posłać ich z kwestionariuszem do sprzedawcy inwestycji! Dobrze, gdy klient wraca, z mojej strony można to zostawić tak, bo w ten sposób widać, kto doradza uczciwie i informuje! Prawdopodobnie dzięki temu pojawia się też kompetencja i buduje zaufanie!!! Fikcyjne konto mieszkaniowe (tak zwane po opodatkowaniu), związek przyczynowo-skutkowy z finansowaniem budowy (gdyż nadwyżki nie mogą być wykorzystane na spłatę bez uszczerbku na premie), ale także złożone powiązania jako takie nie są w wystarczającym stopniu objaśnione, a czasami nawet w ogóle nie są poruszane! Problemy pojawiają się dopiero wtedy, gdy na przykład podczas alokacji okazuje się, że nadwyżka nie może być wykorzystana, nieruchomość nie może zostać sprzedana z marszu, ani że należy co miesiąc spłacać odsetki zgromadzone na koncie mieszkaniowym aż do 85. roku życia, by wymienić tylko kilka przykładów doznań związanych z Riester. Z mojej perspektywy Riester ma sens i z całą pewnością ma swoje uzasadnienie, ale forma inwestycji jest równie istotna, jak prezentacja warunków, kiedy wprowadza się Riester do finansowania budowlanego!!! To naprawdę nie jest takie proste zagadnienie, czasem mam wrażenie, że chce się zaoferować oferty Riester, aby uczynić oferty finansowania nieporównywalnymi między sobą!! A jeśli już integruje się mieszkanie Riester z finansowaniem budowlanym, to pozostaje pytanie, kto ma najtańsze mieszkanie Riester, niezależnie czy to jest w ramach ofert towarzystw budowlanych czy też w połączeniu z oprocentowaniem wynikającym z oferty kredytu! W tym zakresie Fundacja Warentest w swoim wydaniu była bardzo wyraźna i porównała oferty szczegółowo! Jeśli ktoś chce dziś sfinansować, to w porównaniu z innymi ofertami klientowi szybko staje się jasne, iż musi zadawać pytania na głębszym poziomie, ale jeśli planuje to w przyszłości i chce podpisać odpowiednią inwestycję, wtedy wręcz upycha się mieszkanie Riester (oszczędzanie mieszkaniowe), a przynajmniej mi to nie odpowiada!!! Zwłaszcza jeśli klient ze względu na złożoność i swoje intelektualne możliwości nie jest w stanie zrozumieć tego tematu, nawet jeśli doradca odpowiada na wszystkie pytania w sposób merytoryczny i kompetentny!! W takich sytuacjach cenię sobie klasyczny kredyt ratalny z wszystkimi przywilejami, takimi jak dodatkowe spłaty, zmiany oprocentowania i odpowiednio długi okres karencji, wraz z odpowiednim kontem oszczędnościowym do spłacenia kredytu w odpowiedniej firmie z najlepszymi warunkami ubezpieczenia na wypadek zwolnienia, a wsparcie Riester jest oddzielone jako ubezpieczenie emerytalne (ale może być również inwestycją w funduszach, na przykład DWS Premium Riesterrente bez osłony ubezpieczeniowej lub w skrajnych przypadkach ubezpieczenie emerytalne związane z funduszami). Gdzie ma sens, wówczas z całą pewnością można zintegrować Riester z finansowaniem budowlanym, ale proszę, żeby uczynić to z klientem, który również rozumie lub chce zrozumieć temat i który wspólnie z ekspertem ds. Riester to opracuje, zwłaszcza w kontekście porównania ze wszystkimi ofertami na rynku! To wszystko zdarza się jednak bardzo, bardzo rzadko, nawet jeśli wszystko to oferujemy i gwarantujemy ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata