Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Nokia

Napisany przez Simona
Dany, jednak ich nie kupuję: https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/nokia.asp Pozdrowienia, Simona : :roll:

Napisany przez Dany1
Cześć Simona masz rację...trzeba poczekać.

Napisany przez Dany1
a teraz znowu wzrost o 77% w Chinach... już uwzględniony w kursie? https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/nokia.asp

Napisany przez ADMCI4
w końcu dziś masz mocny dzień. Wreszcie modele, które mogą konkurować z innymi. Mimo wszystko wiele telefonów ma jakiś haczyk. Na przykład n91: Nokia powinna była wybrać prostą linię i zapewnić więcej miejsca na przyjazną klawiaturę.

Napisany przez ADMCI4
Ale najważniejsze, że w końcu udało się złamać tę 15

Napisany przez 2cybercrash
Ekstremalnie trudno wywnioskować przebieg kursu dla tego irytującego tytułu! Wbrew ogólnemu trendowi giełdowemu udało się utrzymać powyżej 15 €. Aktualne PE wynosi około 19. Nokia nie straciła już więcej udziałów w rynku, a nawet lekko poprawiła, ale marże nadal spadają. Długo-terminowy wykres jest bardzo płaski. Powietrze zrobi się rzadkie przy 17 € i najpóźniej przy 19 €, jeśli dojście do przesady przełożyłoby się na wzrost kursu, warto spróbować z tym iść. Doświadczenie pokazuje jednak, że Nokia jest obciążona ciężkimi derywatami, co powoduje, że dalszy przebieg kursu jest trudny do przewidzenia. Nokia lub główne banki mogą jednym negatywnym komunikatem spowodować upadek kursu Nokii do pożądanego niższego poziomu, co miało już miejsce w ciągu minut!

Napisany przez Simona
Jestem obecnie wycofana, zbyt mnie to denerwowało. :?: Czy warto wrócić na początku 2006 roku ze względu na rok kalendarzowy?   Pozdrowienia, Simona

Nokia dziś osiągnęła nowy szczyt na poziomie 15,6€, więc sugerowanie, że w grudniu można osiągnąć 15€, zostało szybko zrealizowane. Pozostawię ten irytujący szmatławiec. Czy dojdziemy do 16€, czy może do 15,8? 15,6 zostało osiągnięte ponownie, przedostatnia porcja została wykupiona z rabatem. Walka o każdy cent kursowy? I oczywiście teraz, kiedy jestem wykupiony, kurs nadal rośnie o kilka centów.

Napisany przez Dany1
Czy ktoś tu jest? Dzisiaj ktoś trafił 16 euro. Czy Nokia powróci z ceną od 20 euro w tym roku?

Napisany przez Simona
Jeszcze nie. Widziałem jednak, że coś może być na horyzoncie :idea: Wiadomości. https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/nokia.asp Terminy: https://www.nokia.com/investors Pozdrowienia, Simona

Miałem Nokię, dręczącą mnie przy 15,7, teraz została tylko jedna paczuszka z nieosiągalnego wszechczasowego szczytu. Oczekuję oporu przy 17 €, a następnie masowych 19 €. Wtedy wycena stanie się stopniowo niezdrowa przy skromnym wzroście, jeśli w ogóle. Jeśli osiągnięte zostaną 19 €, wykupię ostatnią partię z stratą. Nie kupuję już więcej na tym poziomie. W przyszłym tygodniu nadchodzi ezoteryczny piątek, a 20. to wygaśnięcie opcji. To może być burzliwe. Oczywiście teraz, gdy uzbierałem 2 znaczki rabatowe, po nieskończonym dręczeniu i wykupie, kurs szybko wzrósł do 16,25 €.

Napisany przez Simona
Zastanawiam się nad tą przesadną sytuacją. Ale myśl pozytywnie. Historyczne wydarzenia z dawnej przeszłości miały jedynie charakter przypadkowy. Zanotowałam datę 20.01. Pozdrowienia, Simona

Nokia jest już prawie zapomniana? Dzisiaj, 7 marca, w środku zamieszania w Hatcher, Nokia zgłasza zamówienie o wartości 190 mln dolarów na państwa arabskie i przekracza poziom 16 euro z pełnym rozmachem. Oprócz jednej pozycji wszystkie zostały wykupione. Teraz ustalamy cel na ostatnią pozycję na poziomie 17/19 euro w ciągu najbliższych 10 lat? Czy w Nokia nie jest już wielu na takim poziomie?

Napisany przez Simona
Nie zapomniałem o Nokii w tym sensie. Ale ponownie się im przyjrzę. Nadal mam je na liście obserwowanych. Mój ostatni kontakt z nimi nie był zbyt udany. Pozdrowienia, Simona

Nokia jest dzisiaj nawet wrogiem highblecha na rynku Hatchermartka, osiągając nawet 16,5€, czyżby było zbyt wielu pesymistów stawiających na spadek kursu akcji Nokii?

Kto jeszcze pamięta Nokię? Czy to nie była ta innowacyjna firma z Finlandii, która produkuje kalosze i wpadła na pomysł dostarczenia małego telefonu bez kabla i wtyczki? W każdym razie dla tych, którzy pamiętają, Nokia podniosła prognozę wzrostu sprzedaży z 10% na 15% (Wow!) Kurs utrzymywał się na poziomie 17€, teraz skoczył do 17.5€. Moim celem było 17 do 19€, co wcale nie było tak daleko, jednak z otwartym horyzontem czasowym. Ostatnia paczka po prostu leży, nie będzie już dokupowana.

Napisany przez Simona
Twoja prognoza była tutaj bardzo dobra. Jednak ja zostaję na zewnątrz. Dla mnie stało się to już raczej irytującym kandydatem Pozdrawiam, Simona

Napisany przez beta
cybercrash pisze: Kto jeszcze pamięta Nokię? Czy to nie była ta innowacyjna firma z Finlandii, która wcześniej produkowała kalosze, a potem wpadła na pomysł dostarczenia małego telefonu bez kabla i wtyczki?
Tak, .... ledwo sobie przypominam :lol: Nawet przypomniałem sobie wspaniały artykuł z 2004 roku, z BrandEins. Chociaż nie inwestowałem, byłem wtedy. Tak czy inaczej. Artykuł jest - powiem - obowiązkowy dla osób związanych z Nokia.... https://www.brandeins.de/home/inhalt_detail.asp?id=1525&magID=56&MenuID=130 Polecam (w lewej kolumnie) piękną wersję PDF. Służy również porozumieniu międzynarodowemu Pozdrowienia

Napisany przez beta
Opinia BW..... -------------------------- Nokie (Lekko) Lepsze Telefony Komórkowe Trio droższych telefonów komórkowych, które nie zrujnują budżetu, mogłoby zwiększyć rentowność w niektórych z najszybciej rozwijających się rynków na świecie 30 marca, dzięki optymistycznym prognozom Nokii, światowego lidera w produkcji telefonów komórkowych, akcje firm z branży telekomunikacyjnej zyskały na wartości. Fiński gigant telefonii komórkowej ogłosił podczas dorocznego zgromadzenia, że spodziewa się, iż sprzedaż jednostek przez wszystkich producentów telefonów komórkowych na świecie wzrośnie o 15% w tym roku, w porównaniu do 10% z poprzedniego roku. Była to dobra wiadomość na zakończenie względnie słabego pierwszego kwartału, co spowodowało wzrost akcji Nokii (NOK) o 5,2% do 21,27$. Akcje innych graczy branżowych również wzrosły. Texas Instruments (TXN), które produkuje układy scalone stosowane w telefonach komórkowych Nokii, wzrosło o 3,4%. ŻADNEGO ZASKOCZENIA. Dla niektórych poprawa wydawała się nie być zbyt zaskakująca. Nokia miała tendencję do zwiększania prognoz, czasem nawet kilkakrotnie w ciągu roku. W 2005 roku ostatecznie Nokia przewidziała wzrost sprzedaży o 24%, po początkowym celu 10%. Nawet teraz niektórzy analitycy uważają, że Nokia jest nadmiernie konserwatywna. Myślę, że 15% to minimalistyczna prognoza, mówi Paul Sagawa, analityk Sanford Bernstein. Wszystkie nasze sprawdzenia wskazują na silny wzrost. Większość tego wzrostu ma miejsce na rynkach takich jak Indie i Chiny. Nokia postanowiła wykorzystać swoje doroczne spotkanie do prezentacji telefonów skierowanych dokładnie w te rejony. Zestaw trzech nowych modeli, Nokia 1112, Nokia 2310 i Nokia 2610, jest zaprojektowany dla krajów rozwijających się, takich jak Chiny, które w zeszłym roku stały się największym rynkiem Nokii, odpowiadając za 11% sprzedaży. Są one również skierowane na Indie, gdzie Nokia planuje zepchnąć Stany Zjednoczone z pozycji drugiego co do wielkości rynku do 2010 roku (zobacz BW Online, 27.03.06, Nokia Connects). Telefony sygnalizują istotną zmianę w podejściu Nokii do najszybciej rozwijających się rynków. W przeszłości Nokia oferowała swój podstawowy model Nokia 1100, wprowadzony w 2003 roku, dla konsumentów na wschodzących rynkach, takich jak Chiny, w cenie około 50$. Jednocześnie oferowała wiele telefonów komórkowych kosztujących około 100$ lub więcej. Ale kupujący poszukujący telefonów kosztujących gdzieś po środku nie mieli zbyt wielkiego wyboru - aż do teraz. ZWYŻSZENIE ŚREDNIEJ. Dla użytkowników telefonów komórkowych w Stanach Zjednoczonych i Europie przyzwyczajonych do płacenia znacznie powyżej 100$ za nowy telefon, różnica w cenie średniej może wydawać się drobna. Ale nie w innych rynkach. Tani model 1100 odpowiadał za 25% sprzedaży Nokii w ostatnim kwartale, mówi analityk Piper Jaffray Michael Walkley. Ogółem firma sprzedała ponad 100 milionów tych telefonów. Trzy nowe modele mogą zdobyć część tych sprzedaży, uważa. A ponieważ nowa linia będzie sprzedawana w cenie od 55 do 79$, każdorazowo kiedy zastępują one sprzedaż modelu 1100, poprawia się średnia cena sprzedaży, dodaje Walkley. Co więcej, oczekuje się, że nowe telefony poprawią marże operacyjne. Rentowność spadała w ostatnich latach wskutek starcia firmy na rynkach rozwijających się. Dział telefonów komórkowych (który odpowiada za 60% ogółu sprzedaży) odnotował spadek marż operacyjnych z 17,1% w czwartym kwartale 2005 roku, z 18,9% rok wcześniej. Nowe modele mają zapewnić marże operacyjne na poziomie 20%, mówi Sagawa. Analitycy sugerują, że możliwe jest wprowadzenie więcej telefonów w przedziale cenowym od 50 do 100$. Nokia wyposażyła telefony w różne funkcje. Podczas gdy 1100 ma monochromatyczny ekran, 2610 posiada wyświetlacz kolorowy. Możliwości obejmują dostęp do poczty e-mail i internetu, a model pozwala na nagrywanie i wysyłanie wiadomości dźwiękowych. Posiada także wbudowany słownik angielsko-chiński. To nie jest zwykły telefon. To samo dotyczy nowej Nokii 2310. Telefon ten faktycznie ma wbudowane radio FM i grafikę wizualizującą dźwięk, która porusza się w rytm muzyki. Urządzenie oferuje również zaawansowane funkcje wysyłania krótkich wiadomości tekstowych. Nawet Nokia 1112, najbardziej podstawowy z tych nowych telefonów, posiada mówiący zegar i alarm mówiący w różnych językach lokalnych. UZALEŻNIANIE. Im więcej użytkowników zasmakuje w wielofunkcyjnych telefonach, tym bardziej mogą oni być zachęceni do przejścia na jeszcze bardziej zaawansowane, droższe telefony. Chiny i Indie są już wśród pięciu największych rynków Nokii dla telefonów multimedialnych, mówi Walkley. Rozwijając telefony niskiej klasy, Nokia nie zaniedbuje także urządzeń wyższej klasy. Plotki głoszą, że Nokia ma zamiar ujawnić nowe modele ultracienkie, zaprojektowane do konkurencji z sukcesem Motoroli Razr, pod koniec kwietnia. Premiera może być udana, zważywszy na spekulacje, że telefon Motoroli Q, ultracienki i przeznaczony do e-maili mobilnych, zostanie opóźniony (zobacz BW, 27.02.06, Dlaczego Zander Przeszedł do Motoroli). Oczywiście Nokia musi upewnić się, że jej nowe produkty zyskują popularność. To nie jest łatwe zadanie na superkonkurencyjnych rynkach wschodzących, gdzie Nokia rywalizuje z lokalnymi producentami telefonów, jak również sprzedawcami używanych telefonów komórkowych - mówi Bill Hughes, analityk z firmy konsultingowej In-Stat. Takie używane telefony mogą być sprzedawane taniej i oferować więcej funkcji niż nowe gadżety Nokii. Niemniej jednak, oceniając po ostatnich wynikach Nokii w Chinach i Indiach, optymistyczny widok firmy wydaje się być w pełni uzasadniony.

Prawie zapomnieliśmy, że Nokia może ponownie przekazać przyjazne komunikaty. 340 mln akcji zostanie wycofanych, co zwiększy zysk na akcję. Nokia osiągnęła średnio 103 € za telefon komórkowy w pierwszym kwartale, co pozwoliło poprawić erodującą marżę o 4 €. Kurs wynosi 17,6 € nowy szczyt, a zakres 17/19 € pozostaje realistyczny.

Napisany przez Simona
A 20 kwietnia ujawnione zostaną wyniki za kwartał Q1. Będę to obserwował. Można byłoby teraz szybko wejść w handel, ale może być trochę za późno ze względu na Wielkanocne dni. :arrow: O ile ktoś lubi ryzyko. :?: Pozdrawiam, Simona

Nie jesteśmy już przyzwyczajeni do Nokii. Dzisiaj, 21 kwietnia, nowe maksimum wynosi 18,65 €. Zakres 17/19 € potwierdził się. 20 € wydaje mi się zbyt wysoką przeszkodą, muszę jeszcze przeanalizować nowe dane.

Nokia wydała polecenie schowania się po osiągnięciu ceny 18,5€, co spowodowało spadek do 14,5€. Następnie nastąpił zwrot akcji, a dziś firma osiągnęła 16,5€, co oznacza wzrost o 4%. Niektórzy starsi użytkownicy mogą pamiętać czasy, gdy Nokia kosztowała 60€.

Napisany przez Hans
...demnext Exlosionne ..GPS, wykonane przez Nokię https://www.gameshout.com/news/nokia_driving_into_gps_navigation_market/article84 71.htm ...w tej dziedzinie stawiam na PLKC - TransTrak :wink: https://www.planettraks.com/

Napisany przez Dany1
Czy ktoś jeszcze inwestuje w ten biznes? Ostrzeżenie zysków od Motoroli, dziś minus 8%... czy to także wciąga Nokię o 4% w dół? Okazja do zakupu? czy zapomnieć?

Nadal mam starą rzecz od Nokia, bez dużych ambicji, 20€ na razie nie jest osiągalne. Miałem nadzieję na lepszy przebieg pod koniec 2006 roku. Czy cały obszar Hayblech trochę zardzewiał?

Napisany przez beta
MOT jest raz na szczycie, a potem z powrotem na dnie. Wieczna huśtawka, tak jak w przypadku Nokii. Można by pomyśleć, że jeśli Motorola ma problemy, to Nokia powinna prosperować....ale istnieje jeszcze Sony Ericsson. A Chińczycy również nie śpią..... Nie mam już cierpliwości dla tych firm, nawet jeśli Nokia oferuje produkty najwyższej klasy. Wolę dostawców sieciowych, jak Cisco. Pozdrowienia

Właśnie dowiedziałem się, że dekoder do telewizji cyfrowej dostarcza kto? Kto wie? W dużej mierze przez firmę Nokia. To musiałby być znaczący rynek, jeśli każde gospodarstwo domowe będzie musiało zaopatrzyć się w takie urządzenie w ciągu kilku lat?

Niedawno zapanowała wielka cisza wokół byłego giganta telefonów komórkowych. Nadal trzymam resztkę i obserwuję z boku. Nokia podniosła prognozy kwartalne i po spadku udziałów rynkowych poniżej 30%, teraz ponownie osiągnęła 38%! Kurs zmaga się z silnym oporem na poziomie 20 €, trudno ocenić, czy jest wystarczająco dużo siły na przekroczenie 20+? W każdym razie lepiej po prostu zostawić to i trzymać, nie możesz stracić więcej niż z powrotem spadając? Czy jednak nie?

Obserwuj, że kurs utrzymuje się powyżej poziomu 20 € przez ponad tydzień. Nawet Wegelin nie wyklucza utrzymania się na tym poziomie. Nokia dotychczas unikała typowych katastrofalnych ostrzeżeń dotyczących zysków i cieszy się szacunkiem konkurencji. Do tego napływają interesujące zamówienia z Chin. Zdecydowałem pozostawić ostatnią partię na razie, oczywiście nadal z księgowymi stratami z lat euforii 2000. Od tego czasu udało mi się jednak zrealizować kilka udanych transakcji na niższym poziomie.

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Zauważ, że kurs utrzymuje się już od ponad tygodnia w okolicach 20€. Spółka Wegelin również nie wyklucza chwytania okazji na tym poziomie. Nokia dotychczas unikała katastrofalnych ostrzeżeń dot. zysków i cieszy się szacunkiem konkurencji. Poza tym napływają interesujące zlecenia z Chin. Postanowiłem pozostawić ostatnią partię, mimo że ciągle jestem na straty z lat euforii 2000. Od tamtej pory jednak udało mi się zrealizować kilka udanych transakcji na niższych poziomach.
Mam wrażenie, że Nokia korzysta ze słabości swoich konkurentów. Na przykład, u Motoroli od dłuższego czasu nic się nie dzieje, akcje spadły o 10% w tym roku. Gratuluję Ci transakcji, osobiście jednak nie wierzę w niedługą przyszłość ogromnych skoków... wszyscy będą mierzeni nowym iPhonem Applea. Wszyscy sprzedawcy telefonów skoncentrują się na Apple, bo tam dzieje się najwięcej. Tak jak mówi przysłowie: Będziesz uczestniczył, będziesz przy tym. Dlatego ostrożnie z Nokią...

Napisany przez Immobilienwert
Nokia liczy na 5G
https://goo.gl/8tK1cS

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata