- pn maja 23, 2011 11:39 am
Cześć,
my, czyli ja, moja żona, ja i nasze 3 małe dzieci, będziemy wkrótce potrzebowali większego miejsca do zamieszkania i podobnie jak wielu innych, pytanie brzmi, czy w ogóle stać nas na własny Dom.
Muszę przyznać, że jestem kompletnie zielony w kwestiach finansowania.
W naszej okolicy trzeba już wyłożyć co najmniej 300 000 euro za średniej klasy Dom, a częściej nawet więcej. Dlatego wpisałem kwotę pożyczki 250 000 euro w jeden z licznych kalkulatorów finansowych i jestem trochę zszokowany, że całkowity koszt kredytu wynosi około 538 000. Czy naprawdę trzeba spłacić więcej niż podwójną kwotę, której się pożyczyło?
Wydaje mi się, że w takim razie chyba zrezygnowałbym z tego pomysłu. Nasze miesięczne dochody netto wynoszą około 2800 euro i na pewno wkrótce wzrosną, gdy dzieci pójdą do przedszkola, ponieważ wtedy moja żona również zacznie ponownie pracować. Krótko mówiąc, czy zakup domu zgodnie z moimi przewidywaniami byłby w ogóle możliwy?
Podsumowując:
Koszt domu do około 330 000 euro
Maksymalna kwota pożyczki 250 000 euro
Kapitał własny do około 100 000 euro
Nie chciałbym jednak płacić więcej niż 850 euro miesięcznie przez okres 25 maksymalnie 30 lat, ponieważ chcielibyśmy mieć również dość pieniędzy na życie i nie chcielibyśmy żyć tylko dla domu. Dodatkowo do spłaty dochodzą jeszcze koszty domowe, takie jak prąd, podatek od nieruchomości, co pewnie daje dodatkowe 200-400 euro miesięcznie.
Obecnie mieszkamy w swoim własnym mieszkaniu, które jednak nadal należy do moich rodziców, ale w rzeczywistości należy do mnie. Nie chciałbym uwzględniać tego mieszkania w finansowaniu, raczej mam nadzieję, że poprzez późniejsze wynajmowanie będziemy mieć dodatkowe zarobki, które będziemy mogli odkładać na wakacje itp.
Mam nadzieję, że nie napisałem zbyt chaotycznie, a moja prośba jest zrozumiała :-/
Dziękuję i pozdrawiam,
Claud