Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Emerytura // Nieruchomości // AWD

Napisany przez Ferox-1981
Cześć, obecnie zajmuję się moją emeryturą. AWD oferuje model oparty na nieruchomościach, co jest moją ulubioną metodą oszczędzania na starość. Chcę po prostu mieć coś, co ma stałą wartość. Oczywiście przeczytałem także o klientach AWD, którzy byli rzekomo oszukani. Czy ktoś może podać fachową opinię na ten temat? Mam dzisiaj spotkanie doradcze z AWD na ten temat i byłbym wdzięczny za więcej informacji. Nawiasem mówiąc... jestem doradzany przez AWD od dwóch lat i byłem zadowolony z produktów (np. OC/majątek). Dziękuję z góry! Pozdrowienia

Napisany przez el_bundz
Przy zakładaniu funduszu emerytalnego można popełnić więcej błędów lub zostać oszukanym niż w przypadku ubezpieczenia majątkowego czy samochodowego. Przeczytałem już wiele negatywnych opinii na temat AWD (system piramidy, Maschmeyer), dlatego zdecydowanie nie powierzę im swojego funduszu emerytalnego. W mojej ocenie ryzyko jest po prostu zbyt duże w przypadku firmy, która ma tak złą prasę.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, Fundusz inwestycyjny nieruchomości nie jest niczym wartościowym!!!!! Zwłaszcza w obecnej sytuacji. Zamknięty czy otwarty, w każdym razie! Zamknij klapę - spal pieniądze. Posiadanie nieruchomości jest czymś wartościowym i nawet tutaj nie można być pewnym, chyba że się z niej korzysta. Do AWD nie chcę się więcej wypowiadać. Wszystkim fachowcom jest jasne, co się tam dzieje. Na strukturze takiej firmy jak AWD można wnioskować, gdzie leży dążenie do rozproszenia ryzyka. Kup sobie 1-3 czasopism branżowych na temat emerytur. Kto umie czytać, jest w wyraźnej przewadze. Pozdrowienia mike

Napisany przez EuroPaule
Hej, Jeśli chcesz zarabiać pieniądze na nieruchomości, musisz znać się na branży nieruchomości. Inicjatorzy takiego produktu zarabiają na tym, że są wpłacane pieniądze. Sprzedawca AWD również. Mają oni inne interesy niż inwestor. Doświadczenie (tak, mam doświadczenie) wskazuje, że w przypadku sprzedaży tzw. strukturyzowanych produktów (także w bankach, biurach maklerskich, itp.) często ma miejsce rozmowa sprzedażowa, a nie doradcza. Być może sprzedawca AWD rzeczywiście jest przekonany o swoim doradztwie. Uświadomienie przychodzi często późno (czasami nigdy). Dla nieruchomości obowiązuje to samo co dla innych form inwestycyjnych: Nie stawiaj wszystkiego na jedną kartę i zachowaj władzę (=odpowiedzialność) w swoich rękach. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez EasyD
Czy dla Pani/ Pana osobiście nieruchomość jest odpowiednia, nie można jednoznacznie ocenić tutaj w forum. W przypadku AWD należy rozróżnić między tym, co było kiedyś, a tym, jak sytuacja wygląda obecnie. Tutaj nie mówimy o produkcie, który można szybko doradzić wieczorem. Przy nieruchomości trzeba najpierw dokładnie zbadać odpowiedni obiekt. Obiekty, które obecnie pośredniczy AWD i które są mi osobiście znane, uważam za nienaganne.

Dziękuję za liczne odpowiedzi, które chętnie przeczytałam. Teraz muszę najpierw sam poprawić swoje błąd. Model, który dążę do osiągnięcia, to nie fundusz nieruchomości, który jest oferowany przez AWD, ale program, w ramach którego deweloper oferuje mieszkania gotowe do zamieszkania i sprawdzone przez TÜV, które następnie są przekazywane przez AWD bezpośrednio końcowemu klientowi. Według doradcy AWD, ma to miejsce po dokładnej analizie różnych czynników lokalizacyjnych, takich jak miasto, dzielnica, itp., w których znajduje się mieszkanie. Jeśli wszystkie warunki są spełnione, klient może dokonać wyboru spośród wielu mieszkań dostępnych w puli. Finansowanie odbywa się przez bank, a klient ma obecnie do spłacania ratę. Istnieje tu pewna specyfika - klient nie otrzymuje czynszu z jego mieszkania, ale dochód z całych mieszkań jest dzielony między poszczególnych właścicieli mieszkań. W ten sposób łatwiej jest zrekompensować ewentualne puste mieszkanie, co - według AWD - wynosi maksymalnie 2%. To była zgrubna charakterystyka. Czy ktoś zna ten model? Ogólnie rzecz biorąc, muszę powiedzieć, że to naprawdę luźna rozmowa konsultacyjna bez zobowiązań ani narzucania. Teraz mam wybór... Na razie nie mogę zgłosić żadnych negatywnych informacji! Zasada, że inwestowanie w nieruchomości jest lepsze niż oszczędzanie, jest moim zdaniem zrozumiała! Pozdrawiam!

Ferox-1981 pisze: ................... To zostaje potem sfinansowane przez bank i w tym momencie klient musi płacić ratę. Tutaj jest pewna specyfika. Klient nie otrzymuje czynszu z jego mieszkania, ale dochód z czynszu wszystkich mieszkań jest brany pod uwagę i rozdzielany na poszczególnych właścicieli mieszkań. W ten sposób łatwiej jest zrekompensować, gdy któreś mieszkanie będzie stać puste. Co według AWD wynosi maksymalnie 2%.................. Pozdrowienia!
Cześć Ferox, najpierw dzięki za dodatkowe informacje. Zazwyczaj pytania kończą się bez echa. Kto wierzy w te bajki, oszukuje samego siebie. Dlaczego takie modele w ogóle są oferowane??? Ryzyko jest rozłożone, tylko jeden w tym wszystkim nie ma żadnego ryzyka, a mianowicie AWD. Być może się mylę, ale po co potrzeba trzech stron, gdy biznes można załatwić bezpośrednio z dwoma, czyli z Tobą i instytucją finansową lub kasy oszczędnościowo-budowlanej???? Żeby nie było źle zrozumiane! Ogólnie uważam, że zakup własnej nieruchomości, czy to do zamieszkania, czy do wynajmu, jest jedną z najlepszych form finansowego wsparcia na starość, czyli oszczędzania na przyszłość. Nie neguję również, że oferowane tu nieruchomości AWD są solidnymi inwestycjami. Tylko sposób, w jaki to jest robione, uważam za błędny. Ale czy nie uważasz, że korzystając z elastyczności własnego finansowania, dla nieruchomości zgodnej z Twoimi życzeniami i specjalnymi wymaganiami, również w kontekście możliwości samodzielnego użytkowania, lub swobodnej i niezależnej ponownej sprzedaży, jesteś lepiej doradzany? Jesteś szefem i nie musisz polegać na innych. Ta opinia jest oczywiście moją własną i indywidualną opinią i nie ma pretensji do bycia powszechnie obowiązującą. Pozdrowienia Mike

Napisany przez Reibold
Cześć! Myślę, że jeśli nieruchomość jest dobra i cena jest odpowiednia, nie ma znaczenia, od którego pośrednika bądź dystrybutora ją kupisz. Warto zrobić porównanie cen, aby ocenić, czy koszty dystrybucji nie obciążają zbyt mocno ceny sprzedaży. Trzeba również rozważyć koszty operacyjne, takie jak zarządzanie, naprawy, ewentualne poszukiwanie najemców, koszty związane z ponowną sprzedażą itp. To samo dotyczy puli wynajmów. Za nią odpowiada zarządca, który oczywiście również chce zarobić na swojej pracy. Te koszty są odejmowane od czynszu. Zdarza się, że właściciel mieszkania skarży zarządcę, ponieważ ten z powodu własnych problemów od miesięcy nie przekazuje mu czynszu. Warto więc sprawdzić, czy zarządca jest rzetelny. Ale ten sam ryzyko istnieje oczywiście, gdy nie ma się puli najemców i własny najemca nie płaci. Poszczególne mieszkanie często nie jest tak wygodnym i pewnym zabezpieczeniem emerytalnym, jak czasem jest zachwalane. Ale jeśli wszystkie dane się zgadzają i rozumiesz ryzyko, może to być właściwa droga. Moim zdaniem niewiele celu mają dodatkowe usługi oferowane często przez takie dystrybutory. Na przykład zastępowanie spłaty kredytu ubezpieczeniem na życie czy planem oszczędnościowym w funduszu. Lepiej szybko spłacić długi, mimo wszystkich wyliczonych korzyści podatkowych. Jeśli ktoś znowu płaci za dużo podatków, może zabrać się za następny projekt. To zdecydowanie lepsze niż zwlekanie z spłatą o lata i zawieranie umów oszczędnościowych z dodatkowymi kosztami. Proszę nie traktować tego jako porady! Mam zbyt małe rozeznanie w Twojej sytuacji. Pozdrowienia Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg nad Dunajem

@ Reibold Wydaje się, że pisaliśmy w tym samym czasie.

Myślę, że jasne i zrozumiałe jest, że AWD także chce na tym zarobić, prawda? ;-) Teraz sądzę, że zaletą tego rozwiązania jest to, że moje ryzyko zostaje zminimalizowane. Zarządca podejmuje się wszystkich zadań. Szczerze mówiąc, prywatnie nie miałbym czasu ani ochoty zajmować się szczegółami dotyczącymi mieszkania. Doceniam Twoje obawy i pomagają mi one w podjęciu decyzji. Planuję kolejną rozmowę w przyszłym tygodniu. Czy byłoby możliwe, żebyśmy wspólnie przygotowali pytania, które mogę zadać? Mogą być nawet krytyczne!

Napisany przez EuroPaule
Teraz muszę najpierw naprawić swój błąd. Model, który zamierzam osiągnąć, nie dotyczy funduszu inwestycyjnego w nieruchomości oferowanego przez AWD, ale polega na tym, że deweloper oferuje wykończone i sprawdzone przez TÜV mieszkania, które następnie są dalej sprzedawane klientom końcowym przez AWD. Cześć, Co dokładnie sprawdza TÜV w przypadku nieruchomości? To dla mnie nowość (ale nie jestem ekspertem od nieruchomości) i brzmi interesująco. Cytat Ferox-1981 Według doradcy AWD, jest to dokonywane po dogłębnej analizie różnych czynników lokalizacyjnych. Czyli w którym mieście, w którym dzielnicy znajduje się mieszkanie. Jeśli rzeczywiście wszystkie warunki są odpowiednie, klient może wybrać odpowiednie mieszkanie spośród wielu z dostępnego basenu. Warto zdawać sobie sprawę, że AWD nie jest kupującym, ale pośrednikiem w sprzedaży mieszkań. Ja osobiście zbadałbym, które mieszkania dobrze się sprzedają. Jako kupujący jednak przeprowadziłbym analizę na podstawie innych kryteriów. Warto więc dokładnie zadać sobie pytanie: Co zostało sprawdzone? Czy jako klient mogę ocenić, czy są to właściwe pytania dla mojej decyzji? Cytat Ferox-1981 Tutaj występuje pewna specyfika. Ponieważ klient nie otrzymuje czynszu, jaki generuje jego mieszkanie, ale dochód z czynszów wszystkich mieszkań jest dzielony na poszczególnych właścicieli mieszkań. W ten sposób łatwiej jest zrekompensować, gdy mieszkanie pozostanie puste. Co według AWD stanowi jednak maksymalnie 2%. W przeszłości często korzystano z gwarancji najmu. W razie potrzeby gwarant oddawał upadłość, gdy była potrzebna... . Opisany model rodzi wiele pytań. Jak to jest dokładnie regulowane, jeśli mieszkania mają różnych właścicieli, a dochody stają się swoistym wspólnotowym przedsięwzięciem? Co, jeśli nagle nie wszyscy właściciele będą chcieli współpracować. Lub odwrotnie: Co, jeśli nie chcesz już uczestniczyć, bo wszystkie inne mieszkania stoją puste, a twoje nie? To z 2% uważałbym za gadaninę sprzedażową. Tego nikt nie jest w stanie przewidzieć z góry. Cytat Ferox-1981 Ogólnie uważam inwestowanie w nieruchomości za lepsze od oszczędzania. Powody powinny być jasne! Tak do końca nie jest to jasne. Wiele osób inwestujących w nieruchomości poniosło już duże straty. Przy mieszkaniu trzeba pamiętać, że sam budynek ulega utracie wartości z powodu zużycia/starzenia. Nie można automatycznie uznać tego jako dobrej inwestycji kapitałowej. Naprawdę wartościowym elementem jest tylko grunt. To nie pogarsza się wraz z upływem czasu. Jednak udział w gruncie przy takim mieszkaniu powinien być bardzo niski, prawda? Do tego dochodzi demografia. W Niemczech mieszka coraz mniej ludzi. Zapotrzebowanie na nieruchomości będzie w gruncie rzeczy maleć, co oznacza, że ceny również będą spadać. Wyjątkiem będą, według ekspertów, wyjątkowe lokalizacje w ośrodkach miejskich. Pozostaje więc przy starej zasadzie, że istnieją tylko trzy ważne czynniki decydujące o rozwoju wartości nieruchomości: 1. Lokalizacja 2. Lokalizacja 3. Lokalizacja Powodzenia!!!! Paule

Co dokładnie sprawdza TÜV w przypadku nieruchomości? To dla mnie nowe (choć nie jestem ekspertem od nieruchomości) i brzmi interesująco. Zanim AWD włączy wolne mieszkania do programu, mieszkania są badane przez TÜV pod kątem stanu i substancji. Podobnie jak w przypadku samochodu. Jeśli dobrze to zrozumiałam, badane jest nie tylko mieszkanie, ale cały budynek (ogrzewanie itp.). Do tego sporządzane są ekspertyzy. AWD deklaruje, że do programu trafiają wyłącznie mieszkania nowe, ale też starsze niż 10-15 lat, aby poczekać na początkowy spadek wartości. Trzeba zdawać sobie sprawę, że AWD nie jest kupującym, tylko pośrednikiem w sprzedaży mieszkań. Na jego miejscu sprawdziłabym, które mieszkania można dobrze sprzedać. Jako nabywca jednak sam bym się zastanowił nad innymi kryteriami. Warto więc dokładnie zadać pytanie: Co zostało sprawdzone? I czy jako klient mogę oszacować, czy to właściwe pytania dla mojej decyzji? Tak, właśnie, AWD pośredniczy w sprzedaży mieszkań. Są również wydawane rekomendacje. Na przykład wybór mieszkania w pobliżu jeziora itp. Ale też chętnie bym się poinformował. W internecie są strony klasyfikujące obszary pod względem lokalizacji itp. Znacie jakieś dobre strony? W przeszłości często pracowano z gwarancjami najmu. W razie potrzeby gwarancodawcy chętnie ogłaszali upadłość, gdy ich potrzebowano... Opisany model budzi wiele pytań. Jak to dokładnie jest uregulowane, jeśli mieszkania mają poszczególnych właścicieli, a dochody stają się rodzajem spółdzielni? Co, jeśli nagle nie wszyscy właściciele będą chcieli grać. Albo odwrotnie: co, jeśli Ty nie będziesz chciał już brać udziału, bo wszystkie inne mieszkania są puste, a Twoje nie? O tym z 2% uznałbym za gadanie sprzedażowe. Nikt nie jest w stanie tego przewidzieć. Tak jak ja to zrozumiałem, nie ma takiej gwarancji najmu. AWD nie mówi, że przez najbliższe 10 lat wynajem jest pewny czy coś w tym stylu. Chodzi bardziej o zabezpieczenie, ale zgadzam się, że w tym punkcie pozostaje wiele pytań. Ten punkt również nie jest dla mnie jasny. Będę to uwzględniał w mojej liście pytań! Nie znajduję tego zbyt jasne. Wiele inwestorów poniosło już duże straty związane z nieruchomościami. Należy pamiętać, że wartość samej nieruchomości podlega utracie wartości z powodu zużycia/starzenia. Nie można tego automatycznie uznać za dobrą lokatę kapitałową. Rzeczywiście, wartościowe jest jedynie grunty. One nie tracą na wartości z powodu starzenia. Ale udział gruntu w takim mieszkaniu musi być bardzo niewielki, prawda? Do tego dochodzi demografia. W Niemczech mieszka coraz mniej ludzi. Zapotrzebowanie na nieruchomości zasadniczo maleje, co odbija się również na cenach. Wyjątki stanowić będą według ekspertów szczególne lokalizacje w ośrodkach miejskich. Tak więc pozostaje przy starej zasadzie, że istnieją tylko trzy ważne czynniki wpływające na wartość nieruchomości: 1. Lokalizacja 2. Lokalizacja 3. Lokalizacja Tak, udział gruntu jest niewielki, jeśli w ogóle istnieje. Będę o tym pamiętał w moim katalogu pytań, ale... ponieważ mieszkanie/willa są w dobrym stanie, można założyć, że nie spodziewam się żadnych niespodzianek. W końcu chodzi mi o moje wynajmowane mieszkanie. Jeśli zakładam, że za osiem lat będę mógł wziąć nieco wyższą czynsz, to w najlepszym przypadku mieszkanie samo się wtedy opłaci. Tzn. że czynsz + odsetki + koszty utrzymania mieszkania = spłata. Im szybciej mieszkanie zostanie spłacone, tym można wykorzystać pełny czynsz. Zgadzam się z Tobą, najważniejszym czynnikiem jest lokalizacja. PROSZĘ MNIE POPRAWIĆ, JEŚLI SIĘ MYLĘ!!!!

Napisany przez Naseweis
Ferox-1981 pisze: Zanim AWD przejmie wolne mieszkania do programu, mieszkania są badane pod kątem stanu technicznego i substancji przez TÜV. Podobnie jak w przypadku samochodów. Jeśli dobrze zrozumiałem, badane jest nie tylko mieszkanie, ale cały budynek (ogrzewanie itp.). Dodatkowo wywoływane są ekspertyzy. Jest prawdą, że TÜV wykonuje pewne testy lub badania budowlane - patrz https://www.tuev-nord.de/de/gebaeude/18005_Baubegleitendes_Qualitaetscontrolling_7773_D EU_PRODUCTIVE.htm AWD reklamuje lub obiecuje, że do programu zostaną włączone wyłącznie mieszkania nowe, ale również te starsze, np. powyżej 10-15 lat, aby poczekać na pierwszą utratę wartości. O co zatem w tym chodzi? Chodzi o wszystkie możliwe mieszkania! Tak, AWD pośredniczy w sprzedaży mieszkań. Wydawane są również zalecenia. Na przykład wybór mieszkania w pobliżu jeziora. Oczywiście, AWD chce zarabiać! Ale ja również chciałbym się dobrze poinformować. Istnieją strony internetowe klasyfikujące obszary pod względem lokalizacji itp. Czy ktoś zna dobre strony? O ile dobrze zrozumiałem, nie ma tutaj gwarancji najmu. AWD nie mówi, że czynsz jest zabezpieczony na najbliższe 10 lat itp. Chodzi raczej o zabezpieczenie, ale w tym punkcie zgadzam się, że jeszcze pozostawia to wiele pytań. Ten punkt pozostaje dla mnie jeszcze niewyjaśniony. Dodam to do mojej listy pytań! To kompletna bzdura. Albo kupuje się mieszkanie, które ma wartość i wynajmuje się je samodzielnie, aby uzyskać najwyższy możliwy zwrot z niego. Nigdy nie pozwoliłbym nikomu innemu na taką opcję poprzez umowę. Tak, udział w gruncie jest niewielki lub wręcz nieistniejący. Dodam to do moich pytań! Nie jest to możliwe, ponieważ musi istnieć oświadczenie o podziale, a następnie grunt zostaje podzielony odpowiednio. Ale,... zakładając, że mieszkanie jest w dobrym stanie, można przypuszczać, że nie będę musiał się spodziewać dużych niespodzianek. Jakie rezerwy finansowe są już dostępne dla tego budynku? Musisz sobie wyobrazić, że za 5 lat np. trzeba będzie naprawić dach, kto wtedy poniesie koszty? W gruncie rzeczy chodzi mi o moje własne wynajmowane mieszkanie. Jeśli zakładam, że za osiem lat być może będę mógł pobrać nieco wyższy czynsz, to najlepiej, gdyby mieszkanie w końcu samo się opłacało. Na podstawie tego tekstu władca decyduje o czynszu, a nie właściciel mieszkania, czyli czynsz jest również rozdzielany na innych właścicieli... co uważam po prostu za absurdalne. Mam na myśli, że czynsz + odsetki + koszty utrzymania mieszkania = spłata. Im szybciej mieszkanie zostanie spłacone, tym pełniej mogę czerpać korzyści z czynszu. Nie jest to możliwe - patrz powyżej! Zgadzam się absolutnie, lokalizacja jest najważniejszym czynnikiem. POPRAWCIE MNIE PROSZĘ, JEŚLI SIĘ MYLĘ!!!!
Ponadto chciałbym opowiedzieć tutaj o jednym zakupie mieszkania, który miał miejsce w sąsiedniej gminie. Większy budynek został wyremontowany i przekształcony w mieszkania studenckie. Firmy deweloperskiej przejęła sprzedaż, informując, że kupujący nie ponosi ryzyka, gdyż dochody z najmu całego budynku są gwarantowane. Umowy najmu są już zawarte. Sprzedawca tych mieszkań własnościowych miał swoją siedzibę w Badenii-Wirtembergii. Notariusz, który to załatwił, mieszkał w Nadrenii Północnej-Westfalii. Bank udzielający pożyczek miał siedzibę w Bawarii. Mieszkania własnościowe znajdowały się w Nadrenii-Palatynacie. Przeprowadzka i sprzedaż mieszkań własnościowych przebiegły szybko. I potem nadeszło wielkie przebudzenie: Firma deweloperska nagle nie miała już odpowiedzialności za udzielone zapewnienia. Nie było żadnych najemców. Mieszkania były zbyt drogie, czego bank nie sprawdził. Mieszkania własnościowe, które osiągnęły cenę sprzedaży 42 000 €, były warte tylko około 20 000 €. Obiecany czysty czynsz w wysokości 380 € był zdecydowanie za wysoki. Realistycznie było maksymalnie 250 €. W międzyczasie ustalono, że takie transakcje są zawierane przez kilku oszustów w kilku landach i tym zajmują się obecnie kilka większych kancelarii prawniczych. Konkluzja z tej historii: Nie wierz żadnym oświadczeniom, ani sprzedawcy, ani pośrednikowi, ani notariuszowi, ani bankowi. Pozdrawiam

Napisany przez Naseweis
tutaj kilka linków dotyczących wiarygodności AWD! https://daserste.ndr.de/panorama/die_reporter/awdpresse101.html https://www.fernsehen.netz-24.com/systematische-fehlberatung-durch-den-awd-interne-geschadigtenliste-aufgetaucht/ Kto teraz daje się oszukać przez sprzedaż strukturyzowaną, ten sam jest winny. Pozdrowienia

Napisany przez EasyD
Znajduję to zadziwiające, ile czasu i energii wkładają w to, Naseweis, aby tworzyć destrukcyjne wpisy. Kiedyś powiedziano mi w moim szkoleniu, że ktoś, kto próbuje się wyróżnić poprzez oczernianie innych firm, chce odwrócić uwagę od własnych błędów. W zasadzie zgadzam się z nimi, że należy wyrobić własne zdanie, zanim podejdzie się do takiego projektu finansowego. Ale ich sposób opowiadania, Naseweis, raczej blokuje ludzi w podejmowaniu działań w kierunku stworzenia pakietu, który moim zdaniem może być bardzo interesujący i dochodowy dla wielu osób. Tym bardziej, że moim bezwzględnym przekonaniem jest - jak już wspomniano - że obiekty AWD oraz nieliczni doradcy posiadający tam licencję do pośrednictwa nie mają nic złego do opowiedzenia. Osobiście zdecydowanie zrobiłbym to, że samemu sprawdziłbym lokalizację nieruchomości i rozwinął pewien przeczucie.

Napisany przez Naseweis
Możemy mieć różne zdania na ten temat. Jednak polecam każdemu, jak już wspomniałem, sprawdzenie faktów i nie poleganie jedynie na wypowiedzi jednej osoby. EasyD, nie chcę ograniczać czy blokować czyichś działań, ale chcę uświadomić niewiedzącym, na co należy być przygotowanym przy różnych pośrednikach. I często wierzymy bardziej doniesieniom prasowym niż dobrze myślnej rady jednej osoby! W jakiś sposób można by sądzić, że w Pańskiej strategii obrony, miało lub ma Pan bardzo dobre kontakty z firmą AWD!

Napisany przez EasyD
Naseweis pisze: W jakiś sposób można by sądzić, że w Państwa strategii obronnej macie Państwo bardzo dobre kontakty z AWD lub mieliście!
Tutaj nie prowadzę strategii, ale komentuję jedynie rzeczy, które osobiście mnie drażnią. I do tego po prostu należy, gdy koledzy z branży rozszyfrowują wszystko, aby skompromitować konkurenta. Zawsze zadaję sobie pytanie, jak to wygląda na spotkaniach? Jeśli konkurent był szybszy, czy wtedy dobre produkty są demonizowane, aby móc coś zaprezentować? Jest wielu takich przypadków... To ma niewiele wspólnego z AWD. Jeśli przeczytają Państwo moje posty tutaj na forum, zauważą, że zawsze - bez względu na firmę - podkreślałem, że to na pośredniku zależy, a nie na narzędziu, czyli na przykład na AWD. Jestem przekonany, że w tej branży - w każdej firmie - są czarne owce oraz bardzo dobrzy doradcy. Uogólnianie, że wszystko w AWD jest nonsensowne, jest po prostu błędne. Jeśli nie jesteś pewny danego doradcy, należy sprawdzić pewne rzeczy z wyprzedzeniem. Ale jeśli chodzi o przedstawianie potencjalnie dobrych konsultantów i/lub koncepcji tutaj jako bzdur, to mnie to denerwuje. Po prostu pracujcie nad pytaniem i nie zakładajcie niepotrzebnie nowych problemów.

Napisany przez Naseweis
Cześć EasyD, chętnie powtórzę jeszcze raz: moim zamiarem nie jest szkalowanie kogoś ani potępienie produktu. Niemniej jednak każdy powinien unikać polegania na pojedynczej osobie lub potencjalnie dobrym produkcie, lecz przeprowadzać własne badania i śledzić szczegóły, by się upewnić i zweryfikować. Kiedy dziecko wpadnie do studni, jest już za późno, by poprawić tę sytuację. Niemniej uważam, że bezsensowne jest kupowanie mieszkania, aby następnie umożliwić zarządzającemu wynajem mojego mieszkania i dzielenie się zyskami z innymi właścicielami mieszkań w całym budynku. Czy zgodziłbyś się na taki handel? Pozdrowienia!

Napisany przez EuroPaule
[cytuj=EasyD">
Bo jestem przekonany, że w tej branży - bez względu na firmę - są czarne owce oraz ekstremalnie dobrzy doradcy. I uogólnianie, że na przykład w przypadku firmy AWD wszystko jest nonsensowne, jest po prostu błędne.
[/cytuj]
Cześć,

Przeszłość (z której nie powinniśmy wnioskować o teraźniejszości) pokazała, że AWD (podobnie jak inne duże firmy w systemie sprzedaży wielopoziomowej) ma bardzo wysoki stopień zorganizowania.
To oznacza, że jeśli nawet jakiś zły produkt trafi do dystrybucji, zostanie on perfekcyjnie przygotowany i sprzedany bardzo efektywnie za pomocą przekonujących argumentów.
Czy można mówić o czarnych owcach, gdy produkty oficjalnie trafiają do dystrybucji przez AWD?

Bardzo mnie to interesuje, jak można zmierzyć, czy ktoś jest ekstremalnie dobrym doradcą?
Czy jakaś neutralna osoba analizuje wszystkie zawarte umowy i wystawia oceny?
Regularnie analizowane są sukcesy sprzedażowe. Naturalnie, są tam ekstremalnie dobrzy.....

Należy zauważyć adresata porady:
Mój Drogi, masz nierozwiązany problem! Większość rzekomej porady to faktycznie rozmowa sprzedażowa. Tam, gdzie nie płacisz za usługi doradcze na podstawie umowy, nie ma żadnej podstawy prawnej do udzielania porad.
Dobra rada nie wynika z systemu, ale pojawia się czasami i przypadkowo w relacji między pośrednikiem finansowym a klientem.
Porada na zasadzie honorarium to świetny pomysł, ale praktyka niesie ze sobą wiele trudności.

Rozwiązanie dilematu:

1. Bądź świadomy, że w każdej rozmowie jesteś kupującym, nie tą, który otrzymuje poradę.

2. Bądź wystarczająco inteligentny, by jako kupujący podjąć dla siebie właściwą decyzję i przenieś odpowiedzialność za swoje pieniądze tam, gdzie powinna być: U Ciebie.

Tak obie strony mogą znaleźć wspólny język.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Rosengarten
Jeśli AWD jest takie złe... proszę podaj mi jednego jedynego dostawcę usług finansowych, który nigdy nie stanął przed sądem z powodu błędnych porad... i przegrał. Prawdą jest, że klient zawsze powinien porównywać, co jest dla niego dobre. Na zakup nowego samochodu trzeba poświęcić około 20 godzin, by odwiedzić różne salony samochodowe (wierzcie lub nie, sprzedawcy również tam ciężko pracują na swoje zarobione pieniądze), przeszukać internet, kupić czasopisma motoryzacyjne i przede wszystkim zapytać innych o ich doświadczenia. Powiedzmy szczerze... ile czasu poświęcili Państwo na swoje zabezpieczenie emerytalne? Przeciętnie Niemiec poświęca na to około 1,8 godziny rocznie... 20 godzin na samochód, który zostanie wymieniony po około 6 latach... ale zabezpieczenie emerytalne powinno wystarczyć na 20/30/40 lat... jak to ma zadziałać? Spośród 100 klientów tylko 3 dalej opowiadają o swoich doświadczeniach z produktem - zazwyczaj negatywne opinie. Dodatkowo złe wieści rozprzestrzeniają się 10 razy szybciej niż dobre informacje. W związku z tym, z jakiegoś powodu bardziej wierzymy w negatywne, niż w pozytywne wieści (zazwyczaj podejrzewamy złośliwie, że dobre informacje pochodzą tylko od osoby, która ma z tego korzyść). I proszę mi podać firmę, która nie utrzymuje się z tego, że komuś coś sprzedaje? Jeśli piekarz zarabia na bułce to super, ale gdy dostawca usług finansowych dostaje odpowiednie wynagrodzenie za dobrą radę, obsługę i ryzyko, to jest toooo złe. Jednakże prawdą jest, że nadal zbyt wielu ludzi pracuje jako sprzedawcy w usługach finansowych na niewłaściwym stanowisku... około 90% wszystkich dostawców usług finansowych nawet nie umie porządnie liczyć. Czy jednak wierzą Państwo, że wszyscy lekarze/prawnicy/piłkarze są równie dobrzy? Czy też uważają Państwo, że istnieją ogromne różnice? W przyszłości zainwestujcie 20 godzin / nawet 100 godzin w waszą następną inwestycję... z pewnością to się opłaci!

Napisany przez EasyD
Naseweis pisze: Jednak uważam za bezsensowne kupować mieszkanie, aby następnie dać zarządcy możliwość wynajmu mojego mieszkania i rozdzielić dochody na innych posiadaczy mieszkań w całym budynku. Czy zgodziłbyś się na taki handel bydłem?
Kwestia gustu moim zdaniem. To jak polisa funduszu, w której możesz wybrać, jaką część wpłaconych składek chcesz zagwarantować. Jeden potrzebuje takiego klocka bezpieczeństwa, inny mniej.

Napisany przez Naseweis
Błędne porady Pozwy zbiorowe przeciwko AWD w Austrii! Sąd handlowy w Wiedniu uznał wszystkie pięć pozew zbiorowych Vieńskiego Stowarzyszenia Informacji Konsumenckiej (VKI) przeciwko dostawcy usług finansowych AWD w Austrii za dopuszczalne. Pozwy 2500 inwestorów, którzy zarzucali AWD w Austrii błędne doradztwo, mogą zostać szybko rozwiązane. Trzeba ustalić, czy doradcy AWD zalecali inwestorom akcje wiedeńskiego dewelopera Immofinanz jako bezpieczne inwestycje - porównywalne do książeczki oszczędnościowej. Chodzi o wartość sporu w wysokości 40 milionów euro. AWD zaproponował indywidualne rozpatrzenie każdego przypadku. VKI jednak domaga się rozwiązania zbiorowego dla wszystkich poszkodowanych. Przedstawia on szereg błędnych porad systematycznych. Źródło: Finanztest (Stiftung-Warentest) Wydanie 7/2011, strona 24 bez dodatkowych komentarzy

Napisany przez Rosengarten
Do wyjaśnienia jest...hm i co teraz mówi? Pozwolenie na skargę. Od społeczeństwa, które ma niewiele wspólnego z AWD Deutschland i produktem, którego nie było w Niemczech. Nie jestem przyjacielem AWD. Te ogólne podejrzenia są jednak mało pomocne. Pokaż mi instytucję finansową w Niemczech, która nigdy nie była skazana za błędne doradztwo. Nawet dla produktów uważanych za bezpieczne, które zostały ocenione przez biegłych jako takie, mają zezwolenie... jeśli klient może raczej wiarygodnie twierdzić w sądzie: nie zrozumiałem tego w ten sposób, to już wygrał przed niemieckimi sądami. Wciąż czekam na klientów, którzy pozew z powodu zbyt wysokich zysków (wysokie ryzyko... ojej) wytoczą przed sądem z powodu błędnego doradztwa

Napisany przez Naseweis
Cześć Rosengarten, ok, Austria nie ma wiele wspólnego z AWD Niemcy. Dlatego link do AWD i funduszu trójstronnego, który pojawił się lata temu we wszystkich doniesieniach prasowych, a w sprawie którego wciąż toczą się procesy. DLF - Fundusz Trójstronny? Walter Fink? Doradztwo Kapitałowe Madrocie

Napisany przez Naseweis
Dodatkowe informacje na temat AWD:

Porażka dla AWD -
Firma została zobowiązana do zapłacenia odszkodowania we wszystkich trzech przypadkach.

Wyrok: AWD musi zrekompensować kupującym fundusze filmowe - Fonds & Mehr - FAZ

Porażka dla AWD - VersicherungsJournal Deutschland

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata