- pt maja 27, 2011 4:25 pm
Co dokładnie sprawdza TÜV w przypadku nieruchomości? To dla mnie nowe (choć nie jestem ekspertem od nieruchomości) i brzmi interesująco.
Zanim AWD włączy wolne mieszkania do programu, mieszkania są badane przez TÜV pod kątem stanu i substancji. Podobnie jak w przypadku samochodu.
Jeśli dobrze to zrozumiałam, badane jest nie tylko mieszkanie, ale cały budynek (ogrzewanie itp.). Do tego sporządzane są ekspertyzy.
AWD deklaruje, że do programu trafiają wyłącznie mieszkania nowe, ale też starsze niż 10-15 lat, aby poczekać na początkowy spadek wartości.
Trzeba zdawać sobie sprawę, że AWD nie jest kupującym, tylko pośrednikiem w sprzedaży mieszkań. Na jego miejscu sprawdziłabym, które mieszkania można dobrze sprzedać.
Jako nabywca jednak sam bym się zastanowił nad innymi kryteriami. Warto więc dokładnie zadać pytanie: Co zostało sprawdzone? I czy jako klient mogę oszacować, czy to właściwe pytania dla mojej decyzji?
Tak, właśnie, AWD pośredniczy w sprzedaży mieszkań.
Są również wydawane rekomendacje. Na przykład wybór mieszkania w pobliżu jeziora itp.
Ale też chętnie bym się poinformował. W internecie są strony klasyfikujące obszary pod względem lokalizacji itp. Znacie jakieś dobre strony?
W przeszłości często pracowano z gwarancjami najmu. W razie potrzeby gwarancodawcy chętnie ogłaszali upadłość, gdy ich potrzebowano...
Opisany model budzi wiele pytań. Jak to dokładnie jest uregulowane, jeśli mieszkania mają poszczególnych właścicieli, a dochody stają się rodzajem spółdzielni?
Co, jeśli nagle nie wszyscy właściciele będą chcieli grać.
Albo odwrotnie: co, jeśli Ty nie będziesz chciał już brać udziału, bo wszystkie inne mieszkania są puste, a Twoje nie?
O tym z 2% uznałbym za gadanie sprzedażowe. Nikt nie jest w stanie tego przewidzieć.
Tak jak ja to zrozumiałem, nie ma takiej gwarancji najmu. AWD nie mówi, że przez najbliższe 10 lat wynajem jest pewny czy coś w tym stylu.
Chodzi bardziej o zabezpieczenie, ale zgadzam się, że w tym punkcie pozostaje wiele pytań. Ten punkt również nie jest dla mnie jasny. Będę to uwzględniał w mojej liście pytań!
Nie znajduję tego zbyt jasne. Wiele inwestorów poniosło już duże straty związane z nieruchomościami.
Należy pamiętać, że wartość samej nieruchomości podlega utracie wartości z powodu zużycia/starzenia. Nie można tego automatycznie uznać za dobrą lokatę kapitałową.
Rzeczywiście, wartościowe jest jedynie grunty. One nie tracą na wartości z powodu starzenia. Ale udział gruntu w takim mieszkaniu musi być bardzo niewielki, prawda?
Do tego dochodzi demografia. W Niemczech mieszka coraz mniej ludzi. Zapotrzebowanie na nieruchomości zasadniczo maleje, co odbija się również na cenach. Wyjątki stanowić będą według ekspertów szczególne lokalizacje w ośrodkach miejskich. Tak więc pozostaje przy starej zasadzie, że istnieją tylko trzy ważne czynniki wpływające na wartość nieruchomości:
1. Lokalizacja
2. Lokalizacja
3. Lokalizacja
Tak, udział gruntu jest niewielki, jeśli w ogóle istnieje. Będę o tym pamiętał w moim katalogu pytań, ale... ponieważ mieszkanie/willa są w dobrym stanie, można założyć, że nie spodziewam się żadnych niespodzianek.
W końcu chodzi mi o moje wynajmowane mieszkanie. Jeśli zakładam, że za osiem lat będę mógł wziąć nieco wyższą czynsz, to w najlepszym przypadku mieszkanie samo się wtedy opłaci. Tzn. że czynsz + odsetki + koszty utrzymania mieszkania = spłata. Im szybciej mieszkanie zostanie spłacone, tym można wykorzystać pełny czynsz.
Zgadzam się z Tobą, najważniejszym czynnikiem jest lokalizacja.
PROSZĘ MNIE POPRAWIĆ, JEŚLI SIĘ MYLĘ!!!!