- pn maja 30, 2011 3:08 pm
Cześć,
mam nowy Dom (2009) o wartości około 220.000,00 €.
Ten ND został w pełni sfinansowany z własnych oszczędności w 100%. Nie ma żadnych wpisów w księdze wieczystej ani miesięcznych spłat kredytów. Nie mam żadnych innych kredytów oprócz mojego samochodu. Kupiłem go 3 lata temu, wpłacając zaliczkę w wysokości 10.000,00 € i płacąc miesięczną ratę w wysokości 80 €. Teraz jednak muszę wykupić samochód. Koszt wykupu samochodu to teraz 17.500 €. Jestem emerytem i otrzymuję emeryturę w wysokości 1000 €. Moja żona zarabia dodatkowo 1500 € netto, do których dochodzą 368 € zasiłku rodzinne oraz 430 € zasiłku pielęgnacyjnego. Ponieważ nie mamy żadnych innych miesięcznych obciążeń, te pieniądze są praktycznie do naszej dyspozycji. W zeszłym roku mieliśmy kłopoty ze Sparkasse. Straciliśmy dużo pieniędzy na lokatach kapitałowych i byliśmy z tego bardzo złośliwi. Zmieniliśmy więc bank. Po zmianie dostałem rachunek za kartę kredytową w wysokości 600 €. Z złości nie zapłaciłem go. W rezultacie dostałem wezwanie do zapłaty. Wtedy zapłaciłem. Teraz podejrzewam, że jest to wpisane do Schufa. Moje pytanie: Czy wciąż mogę dostać hipotekę na mój Dom, aby wykupić mój samochód, czy też z tym wpisem w Schufa to się skończyło?
Kolejne pytanie: Dlaczego w ogóle zostało mi udzielone Leasingu przy 1000 € emerytury? Ach tak, cena detaliczna pojazdu wynosiła 28.000 €.
Na koniec chciałbym jeszcze dodać, że wszystkie oszczędzone pieniądze zostały zainwestowane w Dom, więc nie pozostało nic, aby teraz spłacić samochód.
Dziękuję za odpowiedzi.