Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Volksbank VR-Maxi - doświadczenia?

Napisany przez Oliver1970
W 2002 roku zalecono mojej żonie i mnie fundusz inwestycyjny VR-Maxi w naszym banku spółdzielczym, polisę na życie związana z funduszem. Od tego czasu każdy z nas wpłaca 50€ miesięcznie, okres trwania 14 lat. Powiedziano nam, że zawsze będą uwzględniane tylko rosnące ceny, że w przypadku spadków kurs nie będzie się obniżał, ale pozostanie na poprzednim poziomie, więc teoretycznie nie poniesiemy żadnych strat... blablabla. Teraz minęło 9 lat i po zapytaniu o bieżącą sytuację otrzymaliśmy pismo z Volksbank, że nasze konto VR-Maxi jest około 300€ na minusie. W ostatnich latach zastanawiałem się, dlaczego w ogóle nic się nie ruszało. Czy ktoś ma już doświadczenie w tej dziedzinie i może coś na ten temat powiedzieć? Czy zostaliśmy oszukani, czy może decydujące są ostatnie lata, aby w końcu ruszyć do przodu?

Napisany przez 2Bolitho
Byłoby interesujące dowiedzieć się, jaki dokładnie fundusz stoi za tym. Właściwie od 2002 roku powinien nastąpić pozytywny rozwój. Przynajmniej jeśli był to fundusz akcyjny. Ale oczywiście część związana z ubezpieczeniem na życie i koszty także wpływają na wynik. Na pewno nie zostaliście oszukani. Raczej powiedziałbym, że produkt został skutecznie sprzedany, być może klientom, którzy byli nieco zbyt naiwni i być może nie do końca zrozumieli, co dokładnie kupują, oraz nie porównali produktu. (Oczywiście mogę się mylić. Możesz spróbować samemu wyjaśnić, jaki kontrakt podpisałeś. Ile wynoszą koszty, jak jest inwestowane pieniądze, itp. - wtedy będziesz mógł lepiej ocenić, czy zrozumiałeś produkt. W przyszłości kupuj tylko produkty, których sposób działania potrafisz wyjaśnić innym tak, aby zrozumieli ten produkt) Oczywiście nie jest to najdelikatniejsze podejście, ale gdy idziesz do sklepu O2, nie oczekujesz, że zostaniesz zalecany umowa z T-Com, ponieważ własne produkty mogą być mniej odpowiednie dla klienta. Dlatego bądź ostrożny przy zakupach finansowych. Aby dokładnie ocenić sytuację, trzeba mieć więcej informacji.

Öhm, nie muszę długo zastanawiać się, czy zrozumiałem ten produkt.... muszę przyznać, że nie zrobiłem tego

Napisany przez 2Bolitho
Tutaj niestety nie jesteś sam/a, a ja miałem/am podobnie do kilku lat temu. Naprawdę jest to trudne. Bardzo pomaga mi fakt, że stosuję koncepcję sprzedaży w bankach. I nie doradztwo. I po prostu zadawaj pytania. Aż zrozumiesz wszystko. Własne decyzje będą wtedy znacznie lepsze. Nie chcę bronić banków, ale też nie obwiniać. Myślę, że zwykle obie strony nie postępują optymalnie. Chwyć stare dokumenty i je przejrzyj. Spróbuj zrozumieć, dlaczego doszło do tego, co się stało. To pomoże Ci poczynić duży krok w kierunku kolejnej umowy w tej dziedzinie.

Od dwóch lat mamy doradcę finansowego. Z naszego najbliższego środowiska jesteśmy z niego naprawdę bardzo zadowoleni. Wkrótce przyjdzie znowu, żeby wszystko sprawdzić. Wygląda na to, że będziemy musieli kontynuować nasze działania do końca, aby przynajmniej trochę oszczędności pozostało, jeśli w 2016 roku ciągle będziemy mieli ujemne saldo, ale wtedy się ze mną spotkają........ Chciałbym z góry zdobyć kilka opinii na forum, im więcej opinii, tym lepszy obraz można sobie wyrobić, moim zdaniem. Bez naszego doradcy nigdy więcej nie zacznę nic podejmować, po prostu mam zbyt mało wiedzy na ten temat......

Napisany przez 2Bolitho
Oliver1970 pisze: Bez naszego doradcy nigdy więcej nie podejmę żadnych decyzji, ponieważ po prostu mam zbyt mało pojęcia na temat całej materii......
W takim razie powinieneś w ogóle odpuścić. doradca nie może podejmować decyzji za Ciebie. W ostatecznym rozrachunku zawsze jesteś odpowiedzialny za swoje decyzje. doradca może pomóc, tak. Ale jak będziesz oceniać jego sugestie, jeśli nie masz pojęcia. I cała ta sprawa nie jest tak trudna. Jeśli poświęcisz na nią średnio pół godziny dziennie, to już wiele zyskasz. Jeśli spojrzysz na np. średni czas oglądania telewizji przez Niemców, to na pewno znajdziesz tę pół godziny. A podstawowa wiedza finansowa po prostu należy do ogólnej wiedzy. O ile mi wiadomo, doradcy (sam nazwałbym ich sprzedawcami) są celowo szkoleni do przejścia przez najbliższe otoczenie. Możesz się zastanowić, kto płaci doradcy i za co. Wtedy każdy musi sam ocenić, czy pod takimi warunkami można się spodziewać bardziej odpowiedniego doradztwa czy raczej optymalizacji prowizji. Moja rekomendacja brzmi, jeśli nie chcesz inwestować czasu, złóż depozyt na rachunek oszczędnościowy i ulokuj tam swoje pieniądze. Być może zrobisz porównanie w internecie (to nie zajmie tak długo) i nie weźmiesz od razu pierwszej lepszej oferty. Możesz na tym niewiele zyskać, ale z pewnością lepiej Ci się powiedzie niż z jakimikolwiek doradztwami (rozmowy sprzedażowe).

Dziękuję za wskazówki. Muszę naprawdę dokładnie o tym wszystkim przemyśleć...

Napisany przez 2Bolitho
Oczywiście. Szkoda tylko, że nikt inny się nie odzywa. Wydaje mi się, że muszę tu być bardziej ostrożny. Jeśli forum jest zdominowane przez jedną osobę i jedno zdanie, to nie jest dobre ani dla użytkowników, ani dla forum, ani dla mnie.

Niestety, masz rację. Jestem również zdziwiony, że tylko ty odpowiedziałeś, spodziewałem się większej liczby opinii, ponieważ myślałem, że temat zainteresuje więcej użytkowników. Naprawdę szkoda....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata