Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy obowiązek zatrudnienia po zakończeniu nauki musi zostać spełniony?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Ludzie! Mam 23 lata i właśnie kończę szkolenie na specjalistę organizacji imprez w rozwijającej się firmie. Mój pracodawca jest bardzo zadowolony z mojej pracy i już mi obiecał, że po zakończeniu szkolenia na pewno będę mógł znaleźć pracę w firmie. Jednak nie mam tego pisemnie, a moje szkolenie kończy się w przyszłym roku. Na ile wiążące jest takie ustne obietnica? Jeśli mogę na to polegać, to nie muszę dalej składać aplikacji. Czy mogę żądać pisemnego potwierdzenia, nawet jeśli trochę to niegrzeczne? Chciałbym po prostu mieć pewność. Pozdrawiam ChristianD

Napisany przez Doso
Ustne umowy są ważne, ale trudno jest je udokumentować. Jeśli chcesz się zabezpieczyć, lepiej załatw to na piśmie. Jeśli nie chcą ci tego dać, zwróć uwagę, że w takim razie będziesz musiał szukać innej pracy. Dlaczego miałoby to być nieuprzejme?

Napisany przez 2Bolitho
Doso pisze: Umowy ustne są ważne, ale trudno jest udowodnić ich treść. Jeśli chcesz się zabezpieczyć, powinieneś zażądać formy pisemnej. Jeśli nie chcą ci jej dostarczyć, powiedz im, że w takim razie będziesz musiał szukać innych opcji. Dlaczego miałoby to być niegrzeczne?
Prawo pracy czasami działa inaczej, ale ta odpowiedź jest w 100% słuszna. Umowy o pracę są zawierane zgodnie z BGB i nie wymagają specjalnej formy, więc są ważne także w formie ustnej. Problemem jest jednak ich udowodnienie. Co dokładnie zostało ustalone itp. Najpóźniej w momencie, kiedy zacznie cię zatrudniać od pierwszego dnia po ukończeniu szkolenia, a nie oddala - wtedy możesz być pewny, że umowa jest skuteczna. Ale nie doprowadzaj do tego. Prośba o pisemne potwierdzenie jest zasadna. Nawiasem mówiąc, umowy ustne w sądach pracy nie są rzadkością.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata