Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja dla syna

Napisany przez SilverShadow
Cześć ludzie, mam tu pytanie, na które być może kilku z was może mi pomóc!? Chciałbym zacząć oszczędzać coś dla mojego niedawno urodzonego syna. Oto fakty: - nie mam kapitału początkowego, chcę zacząć oszczędzać od teraz (praktycznie od zera) co miesiąc. - chciałbym odkładać miesięcznie około 40-50 €. - w dniu jego 18. urodzin powinien dostać pieniądze. - po 18 latach opłaty końcowe itp. nie powinny być zbyt wysokie. - w najgorszym przypadku po 18 latach powinienem odzyskać 10800 € (teraz na przykład 18 lat po 12 miesięcy po 50 €), czyli ryzyko straty powinno być raczej bliskie zeru. Co byście mi poradzili? Mój bankier zapytał mnie o książeczkę oszczędnościową, ale odpadło to ze względu na zerowe oprocentowanie. Nie mógł mi właściwie doradzić, ani nie miał czasu, aby umówić się na spotkanie w najbliższym czasie. Niemniej jednak miałem wrażenie, że próbował mi wcisnąć jakieś produkty swojego pracodawcy. Być może ktoś tutaj może mi pomóc i doradzić.

Napisany przez 2Bolitho
SilverShadow pisze: - z kwoty 10800€ (teraz na przykład 18 lat po 12 miesięcy po 50€) powinienem w najgorszym przypadku po 18 latach znowu odzyskać 10800€, czyli ryzyko utraty powinno być raczej równe 0.
Czy za 18 lat będziesz w stanie kupić to, co dzisiaj możesz dostać za 10.800 euro? Załóżmy 2% inflacji, musiałbyś po 18 latach zapłacić około 15.400 euro, żeby dostać towary, które dzisiaj kosztują 10.800 euro. (Albo odwrotnie: Za 10.800 euro możesz już kupić tylko towary, które dzisiaj kosztują około 7.500 euro.) Obecnie mamy około 2,5% inflacji, raczej więcej. Zajrzyj na konto oszczędnościowe. Oszczędzasz do momentu, aż nazbierasz 1.000-5.000 euro (w zależności od minimalnej kwoty inwestycji oferowanej przez dostawcę lokat terminowych) i wtedy przenosisz środki na lokatę terminową. Prawdopodobnie siła nabywcza nie będzie w pełni zachowana, ale lepsze niż książeczka oszczędnościowa. Zazwyczaj jest to również bezpłatne. Alternatywnie, możesz zerknąć na agencję finansową państwa. Tam jest dostępna lokata jednodniowa. To również mógłbyś zrobić. Gdy nazbierają się pewne euro, można przejść do produktów z lepszym oprocentowaniem. Również, o ile mi wiadomo, bezpłatnie. Im wyższa oczekiwana stopa zwrotu, tym większe ryzyko. To jest podstawowa zasada. Można temu przeciwdziałać poprzez dywersyfikację środków, ale przy małych kwotach jest to trudne. Oto jeszcze 2 pomysły z większym ryzykiem, ale również większymi szansami: - Tutaj przychodzą mi na myśl Prawa udziałowe Prokon. Inwestuje się w odnawialne źródła energii. Być może pasuje to do planów oszczędnościowych. Syn powinien mieć piękne przyszłość. Jak wspomniałem, to nie do końca pasuje do profilu ryzyka: Jak bezpieczne są Prawa udziałowe Prokon? - Obligacje - Prywatny inwestor - Przy narodzinach dziecka mówi się, że powinno się zasadzić drzewo, prawda? Tutaj pasującym pomysłem na inwestycję byłby kontrakt oszczędnościowy na drzewo*|* ForestFinance. Tutaj również ryzyko jest znacznie większe niż w przypadku książeczek oszczędnościowych lub lokat terminowych/dniówek

Napisany przez EuroPaule
Bolitho pisze: Alternatywnie możesz sprawdzić ofertę Agencji Finansowej Rządu Federalnego. Tam jest dostępna obligacja jednodniowa. To też byłoby dobre rozwiązanie. Gdy zbierze się trochę euro, można przenieść środki na bardziej oprocentowane produkty. Wydaje mi się, że również za darmo.
Cześć, Poza obligacją jednodniową, tam można regularnie kupować obligacje skarbu państwa (co najmniej 52 euro przelew) oraz obligacje federalne (co najmniej 110 euro przelew) za pośrednictwem stałego zlecenia/polecenia zapłaty. Dzięki temu można też oszczędzać nawet małe kwoty, np. poprzez zakup co trzy miesiące. Informacje: Republika Federalna Niemiec - Agencja Finansowa GmbH: Zakup (Bezpośredni zakup) Obecnie rentowność tam jest na poziomie inflacji, ale są to jeszcze następstwa kryzysu finansowego. Długoterminowo, przy relatywnie dużym bezpieczeństwie, można oczekiwać rentowności zawsze trochę wyższej od inflacji. Warto jedynie kiedyś (gdy pieniądze będą potrzebne) zastanowić się nad związkiem między ryzykiem kursowym a terminem trwania, gdy stopy procentowe rosną. Alternatywą byłby plan oszczędnościowy w Fundusze inwestycyjne z zarządzaniem majątkiem, jeśli można zaakceptować nieco większe wahania, mając nadzieję na nieco wyższe zyski. Podpowiedź: Nigdy nie zakładałbym konta/portfela na imię dziecka, zawsze na imię rodziców. W przeciwnym razie pieniądze bezpowrotnie należeć będą do dziecka w dniu jego 18. urodzin, niezależnie od tego, jakie kreatywne pomysły może mieć potomek w tym czasie..... . Pozdrowienia, Paule

Otrzymałem tutaj ofertę od znajomego. Co o tym myślicie?

Napisany przez 2Bolitho
Na funduszie do tej pory zarobiliśmy mniej niż 3% zysku rocznie. Ponieważ jest to ocena przeszłości, niekoniecznie musi to również obowiązywać w przyszłości. Jednak w przykładowym obliczeniu zakładano 5% lub, w alternatywie, 3,5%. To może być trudne. Dodatkowo płacisz 3,5% prowizji przy zakupie. Więc inwestujesz tylko 48,31 euro. Jeśli ta kwota wzrośnie o 3% w ciągu roku, będziesz mieć po roku 49,76 euro. Możesz jednak kupić ten fundusz poprzez fundusz dyskontowy, wtedy zaoszczędzisz te 3,5% za każdym razem. Możliwe są również programy oszczędnościowe. Efekt średniej ceny nabycia: Czy efekt kosztów średnich, cost-average-effect, nadal działa? | finanzdeutsch Oferta nie jest zasadniczo zła. Ale można ją zdobyć taniej i obecnie obligacje nie są bardzo wysoko cenione. To może być szansa, ale też ryzyko. W przypadku bankructw państwowych lub restrukturyzacji długów (np. w Grecji czy innych), fundusz wystosowany. Ponad 35% pieniędzy funduszu inwestowane jest w Hiszpanii, we Włoszech i w Irlandii. Wszystkie to gorące kandydaty do zadłużenia. Fundusz W&W EUROLAND-RENDITEFONDS | 978047 | DE0009780478

Dziękuję za opinię. Miałem podobne zdanie co do funduszy emerytalnych. Zauważyłem, że pewien kapitał jest ulokowany m.in. w Hiszpanii, Włoszech i Irlandii. Nie przyszło mi jednak do głowy, że są to potencjalne bankructwa.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, 1. Fundusz jest raczej poniżej średniej w porównaniu z innymi funduszami tego typu. W agencji ratingowej Morningstar ma tylko 2 z 5 gwiazdek. Oznacza to, że znajduje się w gorszej połowie funduszy swojej klasy. Jak to wygląda w porównaniu z funduszem 5-gwiazdkowym, pokazuje ten wykres: Więc jeśli chodzi o fundusze obligacyjne, to raczej nie ten. 2. Jesteśmy na skrajnie niskim poziomie stóp procentowych, a ryzyko wzrostu stóp procentowych do czasu, gdy Twój syn będzie potrzebował pieniędzy, jest dość wysokie. Rosnące stopy procentowe oznaczają straty kursowe dla obligacji, a tym samym również dla funduszy. Dlatego perspektywy atrakcyjnej stopy zwrotu nie są zbyt wysokie. Mimo że jestem absolutnym zwolennikiem pomysłu na fundusz, w tym przypadku raczej zainwestowałbym bezpośrednio w obligacje skarbowe. Jeśli się przestrzega okresu zapadalności, ryzyko powinno być bardzo niskie. 3. Jeśli chodzi o fundusze, warto poszukać informacji o funduszach z rabatem. Można zaoszczędzić na prowizji emisyjnej, ale nie otrzymasz również żadnej porady. 4. Średnia ważona kosztów powinna mieć stosunkowo niewielki wpływ na fundusze obligacyjne, ponieważ wahania nie są tak duże. 5. Nawet bez bankructw państw, fundusze obligacyjne z powyższego powodu są raczej trudne. Pozdrowienia, Paule

Myślę, że wybiorę drogę przez konto oszczędnościowe i konto terminowe. Pierwsze 6 lub 7 lat zainwestuję w konto oszczędnościowe, a następnie przeniosę się na konto terminowe. Czy ktoś może polecić mi konto oszczędnościowe?

Napisany przez C. Andreas
SilverShadow pisze: Myślę, że wybiorę drogę poprzez rachunek oszczędnościowy i lokatę terminową. Pierwsze 6 lub 7 lat zamierzam zainwestować w rachunek oszczędnościowy, a potem przenieść się na lokatę terminową. Czy ktoś może polecić mi rachunek oszczędnościowy?
Witam, Inne możliwe rozwiązanie to skorzystanie z bezpiecznej umowy oszczędnościowej z atrakcyjną stopą zwrotu. Obecnie Deutsche Ring oferuje stałe oprocentowanie w wysokości 4%, a po 10 latach otrzymuje się zwrot opłaty za zawarcie umowy.

Napisany przez Naseweis
Bolitho pisze: Tutaj jeszcze 2 pomysły z większym ryzykiem, ale również większymi szansami: - Myślę tutaj o akcjach genussrechte w firmie Prokon. Dzięki nim inwestuje się w energie odnawialne. Może to pasować do planów oszczędności. Syn powinien mieć piękna przyszłość. Jak już wspomniałem, pasuje to nie do końca do profilu ryzyka: Jak bezpieczne są akcje genussrechte w firmie Prokon? - Obligacje - Prywatny inwestor
Cześć... Oto tekst z listy ostrzeżeń opublikowanej przez Stiftung-Warentest z dnia 25.07.2011: Firma Prokon Kapital GmbH, z Itzehoe, prowadzi nieuczciwą reklamę: w broszurze reklamowej przemilcza zagrożenia dla inwestorów. Inwestycja w Prokon wiąże się z dużym ryzykiem: Sąd zakazał Prokonowi jednostronnej reklamy korzyści związanych z udziałami w akcjach bez podawania ryzyka (sprawa 5 O 66/10). W przeciwieństwie do tego, co sugeruje Prokon w swojej reklamie (skuteczna ochrona majątku), zapewniając od 2006 roku roczną stopę zwrotu na poziomie 8%, kupno akcji genussrechte niesie za sobą znaczne ryzyko. W najgorszym przypadku inwestorzy mogą stracić całą swoją inwestycję, jeśli firma zbankrutuje. Ponieważ pomysły inwestycyjne nie są jeszcze w pełni ustalone w chwili wydania prospektu, istnieje również ryzyko podejmowania decyzji inwestycyjnych, które mogą prowadzić do strat.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, oto kilka podstawowych informacji na temat inwestowania w fundusze dziecięce: Formy inwestycji w fundusze dziecięce. Stopa zwrotu, ryzyko, elastyczność | finansowy język niemiecki Pozdrowienia, Paule

Napisany przez habari
Bolitho pisze: Możesz jednak kupić ten fundusz poprzez dyskont funduszy, wtedy oszczędzasz te 3,5% każdorazowo. Możliwe są również plany oszczędzania.
Racja, z mojego punktu widzenia zalecanym dostawcą jest na przykład ten: Profinance-direkt Tutaj dostępnych jest 7000 funduszy bez prowizji za emisję, a dodatkowo otrzymuje się premię lojalnościową od salda na koncie depozytowym. Założenie konta funduszu u tego pośrednika funduszy oznacza jednocześnie wsparcie dobrej sprawy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata