Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Zurich Financial

Napisany przez Dany1
silny wynik, zysk wzrósł o 21%. Poczekajmy, czy ktoś nie znajdzie jeszcze jakiegoś haczyka. Miłego dnia

Napisany przez 2cybercrash
Kursy przed sesją są przyjazne, wzrost o 0,65% do 238/239. Mogą jeszcze nieco drgnąć w trakcie sesji. Jutro prawdopodobnie nie będzie zbyt dużych zmian ze względu na termin wygaśnięcia opcji. Otawrcie jednak bardzo silne, 247 w przedsesyjnej nieruchomości nie jest dobrym wskaźnikiem, albo lepiej powiedziane: tym razem opłacało się złapać pakiet na przedsesyjnym rynku OffExch. :wink:

Napisany przez Dany1
Cześć Cybercrash Czy handlujesz przed otwarciem giełdy? A może ktoś inny? Swissquote? Jakie warunki oferują? Jakie są Twoje doświadczenia? Pozdrowienia, miłego dnia i

Napisany przez 2cybercrash
Do Dany, od niedawna Swissquote oferuje handel przed sesją dla wartości SMI i dostarcza kursy. Można je zobaczyć pod adresem SMI, OffExch. Sprawdzam kursy, gdy aktualność może być istotna dla kursu otwarcia. Zazwyczaj ceny kupna/sprzedaży są daleko od siebie, handel odbywa się za pośrednictwem banku, Swissfirst lub Vontobel. Handel jest niekorzystny dla transakcji. ZFS byłoby zgodnie z moimi obserwacjami pierwszą interesującą operacją. Dotychczas nie ryzykowałem transakcji przed sesją.

Napisany przez Dany1
Cześć cybercrash Mam konto w Swissquote ze względu na moje uzależnienie od warantów. Aby móc handlować poza giełdą, trzeba dodatkowo płacić. Nie wiem, czy to ma sens.? Ale od czasu do czasu może to pomóc zapobiec niebezpieczeństwom.

Napisany przez Simona
Ogromny skok kursu w ostatnich dniach. Nie spodziewałabym się tego. Ale trwało tak strasznie długo, zanim coś się wreszcie ruszyło. Niektórym już brakło tchu. Ciekawe, czy to się utrzyma - czy może będą zyski w przyszłym tygodniu? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
ZFS to jednak inwestycja długoterminowa. W innym forum zazwyczaj zalecane do zakupu między 200.-- a 220.--. Szalone i smutne jest, że najpierw potrzebne było kilka huraganów ze sporym śmiertelnością i cierpieniem, aby potem można było stwierdzić, że ubezpieczenia od ryzyka są atrakcyjnie wyceniane i wypłaty nie stanowią problemu.

Napisany przez richard100
Być może nieco niedoceniam potencjał wzrostu. Wciąż trzeba mieć świadomość, skąd pochodzi kurs i jaki potencjał przyszłości nadal ma. Jeśli sytuacja na giełdzie pozostanie stosunkowo stabilna, ZURN nadal będzie prawdopodobnie zaliczany do zwycięzców. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Dany1
Cześć Rich Zostałeś zainspirowany do sprzedaży przez darmowe transakcje w Postfinance..., też by mi się to przytrafiło ;-). Sądzę, że nie byłoby dobrze gonić teraz za kursem i od razu kupować. Czekaj na korektę, kiedyś nadejdzie, być może nawet podczas sezonu darmowych transakcji... Miłego weekendu

Cześć Dany Masz rację. Ale najlepsze jest to, że odkryłem, że tylko zakupy są darmowe, a nie sprzedaże ? ? No cóż, mam jeszcze kilka w PF powyżej 500 EP. Na pewno zostawię je na zawartość, być może przez jeszcze kilka lat. ? Pozdrawiam, Rich

Napisany przez Simona
Perfekcyjne wyczucie czasu zdarza się rzadko. Oczywiście frustrujące jest, gdy przegapisz to tylko o kilka dni. Jeśli ZURN będzie teraz utrzymywać kurs po konsolidacji, zakładam, że będzie dalej odbijać. Pociesz się tym, że bardzo wielu inwestorów nadal trzyma tytuły, które kiedyś kupili w 2000 roku lub nawet w 01. Wiele z tych firm nadal przechodzi proces odbudowy i nie osiągnęły jeszcze swojego dawnej szczytu. Dlatego uważam, że jest nieco niestosowne, gdy wciąż dostaje się w wiadomościach informacje o tym, jak dobrze stoi giełda. Oczywiście, dla nowych inwestorów, którzy trafili na właściwy tytuł w ciągu ostatnich dwóch lat, to jasne. Ale jeśli spojrzeć wstecz, moim zdaniem daleko nam jeszcze do poziomu z przeszłości. (Mój znajomy ma akcje ABB, które kiedyś kupił za 20.-, i znam jeszcze kogoś, kto kiedyś miał akcje Swiss Life za 880.-). Lista mogłaby być dowolnie długa, również w przypadku zagranicznych tytułów. Ale wtedy nadal pisałbym jeszcze jutro. Pozdrawiam, Simona

Dokładnie masz rację. Prawie wszyscy ci, którzy uczestniczyli w boomie giełdowym w latach 2000-2004, mają jeszcze zgniłe jajka w koszyku. Jednakże jest różnica - na giełdzie zgniłe jajka można znowu zjeść. :lol: Jednak są też takie akcje, w które nieodważałbym się teraz inwestować. Na przykład UBSN, NOVN, ROG. Moja obecna taktyka: nie przegapić momentu sprzedaży tam, gdzie jest zysk, a od czasu do czasu zbierać upadłe anioły. Czekam na okazję, aby kupić RUKN poniżej 90 franków. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Simona
Moje UBSN sprzedałem w poniedziałek. Miałem je od początku roku. Z ROG i NOVN nic nie robię. To, co może być interesujące z perspektywy długoterminowej, to Swiss Re, ale jeszcze trochę poczekam. Obecnie bardziej skupiam się na krótkoterminowych dobrych transakcjach, aby uniknąć przestoju. Mam w portfelu Serono, który muszę jeszcze trochę zaopiekować, i GSS, która zdarzyła mi się w październiku 2004 roku. To, co prawdopodobnie może mi przynieść sporą korzyść w przyszłym roku, to Betandwin. Trzymam je. Od ponownego wejścia po wynikach Q2 jestem lekko na plusie. Postawiam też na Straumanna. Dolna transza przy 285,50. Na pewno przyniesie mi radość w nadchodzącym roku. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
A gdzie stoi Zurn w dniu 31.12.05? Co sądzicie o 300Fr.?

Więc dokładnie na dzień nie chcę się zobowiązywać. Ale ZURN mają potencjał niedługo przekroczyć 300. :wink: Oczywiście, jeśli sytuacja na giełdzie będzie sprzyjająca. A na razie wygląda nieźle. Pozdrowienia, Rich

Cześć Pascalie, Dziś przeczytałem to w FuW. Pozdrowienia, Rich ZFS przemyślnie rozłożyło ryzyka Wyniki kwartalne przekonujące na całej linii, akcje zyskują świeży potencjał Autor Jan Baumann Liderujący szwajcarski koncern ubezpieczeniowy ZFS zaskakująco dobrze poradził sobie z kosztownymi huraganami w USA i powodziami w Europie. Pomimo wyjątkowo intensywnego sezonu huraganów w 2005 roku oraz sierpniowych burz ZFS zwiększył zysk o 21% do 2,3 mld $. Grupa poprawiła wynik na akcję o 17% do 18.75 CHF (rozcieńczony), wyraźnie przekraczając oczekiwania rynku. Stopa zwrotu z kapitału własnego (Roe) wzrosła do 14,9% z 13,4% na koniec 2004 roku. Rentowność kapitału jest więc wyraźnie wyższa od średnioterminowego celu 12% Roe. Wydaje się, że obawy wielu inwestorów o to, że wichry zniszczą wyniki ZFS, były przesadzone. Witajcie wśród najlepszych Dyrektor generalny James Schiro może być zadowolony z wyników od czasu swojego mianowania na stanowisko szefa koncernu w maju 2002 roku, jak sam twierdzi. Grube ingerencje w strukturę koncernu są teraz przeszłością; teraz przyszedł czas na ostatnie szlify. Następnym krokiem jest umocnienie obecności na rynku pod jednolitą marką Zurich. Jeszcze w tym roku rozpocznie się globalna kampania wizerunkowa. Rosnące przez przejęcia jest nisko na liście priorytetów, jak zasugerował Schiro. Dla niego kluczowa wciąż jest rentowność działalności ubezpieczeniowej. Jest to dla niego ważniejsze niż dążenie do wielkości. Aby utrzymać tempo poprawy rentowności, Schiro stale dba o jakość codziennego działania grupy. W latach 2005-2007 planuje zaoszczędzić około 1,5 mld $ poprzez zwiększenie efektywności głównie w sprzedaży, obsłudze szkód i underwritingu (ryzyka ubezpieczeniowego), w tym 0,5 mld $ w tym roku. „Jesteśmy wśród najlepszych w branży” - z dumą oświadczył 59-letni Amerykanin na konferencji telefonicznej w czwartek. Dobra zdolność do zarabiania w burzliwych czasach potwierdza strategię dywersyfikacji, kontynuował, zwracając w ten sposób uwagę na ważny punkt: ZFS nie tylko należy do największych ubezpieczycieli szkód w Ameryce Północnej. Dział ubezpieczeń ogólnych w Europie umożliwia grupie grę w czołówce także po tej stronie Atlantyku i nie musi ustępować konkurentom takim jak Allianz, Axa czy Generali. Ponadto dział ubezpieczeń na życie przyczynia się coraz bardziej do zysku grupy (patrz tabela). Wyniki za dziewięć miesięcy ilustrują korzyści płynące z rozproszenia ryzyka między różne działy i regiony świata: Podczas gdy nadzwyczajne obciążenie szkód z powodu katastrof naturalnych w wysokości 1,1 mld $ podniosło współczynnik szkód i kosztów (Combined ratio) do niekorzystnych 100,9% (z czego katastrofy stanowiły 4,9 punktu procentowego), dział ubezpieczeń na życie odnotował znaczący postęp. Marge z nowego biznesu wzrosła tutaj o 1,4 punktu procentowego do 11,9%. W szczególności ubezpieczenia na życie na kontynencie europejskim osiągnęły wysoką rentowność. Wielka Brytania wciąż nie dorównuje pod względem rentowności ze względu na działania restrukturyzacyjne. Farmers Management Services ponownie wykazał się wysoką rentownością. „Inne działy biznesu” skorzystały z udanego zastąpienia umów przez jednostkę Centre. Nadal niedocenione Reakcja giełdowa w pełni potwierdza pewne zachowanie kierownictwa koncernu. Akcje Zurich wzrosły w czwartek o 6% osiągając najwyższy poziom w roku w wysokości 251 CHF i utrzymały swój impet również następnego dnia. Poziom 258 CHF (piątek, godzina 16:00) pozostawia duży potencjał wzrostu, zwłaszcza że w ciągu roku nie były w stanie dotrzymać kroku SMI. Zwiększamy naszą prognozę zysku na akcję w 2006 roku o 2 do 32 CHF, co daje wskaźnik KGV na poziomie 8 i polecamy zakup akcji Zurich FS.

Napisany przez Klaus1258
Dla międzynarodowych konferencji telefonicznych mogę z czystym sumieniem polecić firmę Internationale Telefonkonferenz | Internationale Telefonkonferenzen | Powwownow.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata