Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Pracownik banku? Zła przyszłość? WHEN Finansowo)

Napisany przez Tobi
Cześć, miałem ostatnio rozmowę z dwoma stażystami na bankowego pracownika - stażystami X i Y. Oboje odbywają staż jako bankowi pracownicy w SParkasse. Jeden z nich jest jednak już ukończony i od czterech lat zakończył naukę. Kiedy zapytałem go, dlaczego nie kontynuował nauki, powiedział mi, że mu to odmówiono. Byłem zaskoczony. Jednak po intensywnym przepytaniu powiedział mi, że jego średnia ocen była 4. Wtedy już mnie to nie zdziwiło. Drugi powiedział, że pracując w banku nie można wychowywać dużej rodziny. Twierdził, że tytuł Fachwirt lub Betriebswirt dają zarobki netto w wysokości około 2000 euro (Badenia-Wirtembergia). Zastanawiam się teraz, czy to prawda? Czy warto starać się studiować betriebswirt w banku? Czy to się opłaca? I czy zarobki są naprawdę tak mizerne? Pozdrowienia Tobi

Re: Pracownik banku? Zła przyszłość? WHEN Finansowo)

Napisany przez 2Bolitho
To zależy od tego, co z tego zrobisz. W zasadzie rozwijanie się zawsze jest dobre. Jednakże trzeba także udowodnić swoje umiejętności wewnętrznie i zdobyć odpowiednie stanowiska. Wymaga to innych kompetencji, których nie nauczy się w szkole ani podczas nauki zawodu. Wynagrodzenie w wysokości 2.000 euro netto to również względna kwota. Jaka jest klasa podatkowa? Który bank? Jakie obowiązują zasady wynagradzania? Jakie stanowisko (przecież nie wszystkie są tak samo płatne)? W zasadzie praca jako bankowiec nie jest źle płatna. Ale też raczej nie jest rewelacyjnie opłacalna (z wyjątkami). Po prostu rynek jest zbyt nasycony. Bankowców dostanę na każdym rogu. Przynajmniej takie mam wrażenie. A na stanowisko w oddziale wolę zatrudnić biurowców lub podobne stanowiska. Ich można przeszkolić i zapłacić jeszcze mniej. To zwiększa podaż na rynku pracy i obniża wynagrodzenia... Jeśli jakiś specjalista tu obali moje wrażenie, będę bardzo wdzięczny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata