Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy można kupić fizyczne złoto na niemieckich giełdach?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry,od czasu kryzysu finansowego zakup złota jako inwestycji kapitałowej jest ponownie bardzo aktualny i pożądany.Ale gdy teraz to rozważam, chciałbym naprawdę posiadać kawałek złota, a nie tylko mieć na papierze informację, że jestem właścicielem 30 gramów złota.Jeśli na giełdzie kupuje się akcje, otrzymuje się za to zaświadczenie o posiadaniu, a jak to wygląda w przypadku złota?Przecież to nie makler giełdowy mojego banku otrzymuje fizyczne złoto i przekazuje je dalej mnie...Czy to oznacza, że mogę kupić fizyczne złoto tylko prywatnie u handlarza, a na giełdzie mogę uzyskać jedynie dokument?Czy popełniam jakiś istotny błąd myślowy?Pozdrowienia, Eduard

Napisany przez 2Bolitho
Na giełdzie papierów wartościowych handluje się papierami wartościowymi. Złoto na pewno można jakoś fizycznie kupić na giełdzie surowców, ale prościej jest kupić złoto u handlarza lub na przykład na ebayu. Jednak na ebayu trzeba uważać i zachować zdrową sceptyczność. Również należy uważać i porównywać oferty złotych handlarzy, którzy w tej chwili wyrastają jak grzyby po deszczu w każdym mieście. W przeciwnym razie można skorzystać na przykład z handlowców internetowych. ProAurum jest dobrym przykładem, z którymi osobiście miałem dobre doświadczenia. Najlepiej szukać monet. Popularne, takie jak liście klonowe, Wiener Philharmoniker lub Krügerrand, powinny być stosunkowo łatwe do wymienienia na gotówkę bez zbyt dużych obniżek cen złota.

Napisany przez SHC
Czy nie można tego również zakupić bezpośrednio w niektórych bankach? Być może warto spytać w swoim banku.

Napisany przez 2Bolitho
Można. Ale zazwyczaj jest to zbędnie drogie. Banki traktowały dziedzinę złota zaniedbanie przez wiele lat i dopiero teraz powoli zaczynają proces reanimacji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata