Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Barierki RC Banku Leu

Napisany przez Karat
Dzisiaj opublikowałem jeszcze 2 Post Barrier RC z emisji. Niskie kursy bazowych akcji w dzisiejszym dniu ustalenia kursu i bariery na poziomie 31% - 29% na dzisiejszym niskim poziomie kursu. Oprocentowanie w przedziale od 7% do 10,75% w skali roku. Dzięki temu spokojnie można spać przez rok. Karat

Napisany przez Dany1
Cześć Rich Wydaje mi się, że kiedyś również interesowałeś się takim produktem w Ciba. Czy to może być rozwiązanie? Numer: 2484388 na kuponie Ciba 6,95%, bariery nie były (jeszcze?) naruszone. Zakup za 91,29% Czekam na Twoje oświadczenie. Pozdrowienia i miłego dnia Dany

Napisany przez richard100
Cześć Dany Wtedy kupiłem Val. Nr. 2065989 po kursie 97,45 fr. Dzisiaj możesz je dostać za 89,40 Strike po 81,40 Val. Nr. 2484388 ma kupon w wysokości 81,80 Więc myślę, że oba tytuły są w przybliżeniu identyczne pod względem wyników. W przyszłym roku zbliżają się do ich wygaśnięcia. Jeśli nic nadzwyczajnego nie wydarzy się z CIBN, to zamienię te tytuły na gotówkę. Moja osobista ocena; Można podjąć to ryzyko, ponieważ cena jest już na dość niskim poziomie. Nadzieje na przyszły wzrost cen również są nieodparcie. :lol: Pozdrowienia Rich

Napisany przez Dany1
Dziękuję za szybką odpowiedź Rich. Bariera Leman 2484388 wynosi 65,55... jeśli nie zostanie dotknięta, to stawka zostanie zwrócona. 70.-- nie zostało do tej pory przekroczone... ale z Arminem Meierem prawdopodobnie się to uda ;-( Pozdrowienia, Dany

Napisany przez Karat
Planuję dzisiaj jeszcze podpisać następujący konwertowalny obligacyjny z barierą odwrotną (dziś jest termin końcowy): 9% na CS/Baloise/ABB 5.12.06-5.12.07 BRC ma barierę na poziomie 31%. Oznacza to, że po upływie okresu otrzymam 9% odsetek (tylko 2,21% podlegają opodatkowaniu) oraz 100% kapitału z powrotem, jeśli żadna z podstawowych akcji nie spadnie o więcej niż 31% w ciągu okresu trwania lub nie będzie poniżej ceny wykonania (kursu z dzisiejszego zamknięcia giełdowego) przy zakończeniu. Biorąc pod uwagę, że żadna z tych 3 akcji nie spadnie poniżej dzisiejszej ceny zamknięcia (dzień ustalenia/cena) w ciągu okresu od 5.12.06 do 5.12.07, ta inwestycja wydaje mi się bezpieczna, a w grudniu 2007 będę mógł dodać te 9% odsetek do moich prezentów świątecznych. Czy ktoś ma inny punkt widzenia i sądzi, że od dziś - 5.12.07 zobaczymy spadek o 31% lub więcej u tych 3 tytułów? OK, jeśli tak by było, musiałbym wybrać najgorszą z tych 3 akcji, ale sądzę, że to nie byłby długi problem. Zwłaszcza, że oprócz CDE, nie mam obecnie żadnych akcji w portfelu. Czy ktoś inaczej to widzi? Miłego dnia i powodzenia, Karat

Cześć Karat, Tak, dobra rada jest cenna.. :wink: Gdyby tylko wiedzieć, co dalej. Moje CELE są aktualne do 2007 roku. Dlatego jeszcze nie muszę decydować, jak będzie wyglądało moje przyszłe działanie. Tendencja raczej skłania mnie ku obligacjom w obcych walutach przy stopie zwrotu wynoszącej 4-5%. Oczywiście, także waluty się wahają, ale jeśli waluta w momencie spadku nie ma dobrej ceny zakupu, można po prostu ponownie zainwestować w obligacje tej samej waluty. Obligacje także mają codzienną wartość rynkową. Zrozum mnie dobrze. Pewne akcje osiągnęły bardzo wysoki poziom. Do tego zaliczam przede wszystkim Balois. Istnieje ryzyko, że w ciągu następnych lat będę musiał utrzymywać tę akcję w portfelu poniżej punktu równowagi. Zablokowany kapitał. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Karat
Dzięki Rich. Wszystko, co daje rentowność powyżej 2%, wiąże się z mniejszym lub większym ryzykiem. Nie da się tego uniknąć. Ale czy nie jest tak, że jeśli nie podejmiesz żadnego ryzyka, to podejmujesz największe ryzyko? Karat

Napisany przez Dany1
Petroplus: jeśli ktoś dba o bezpieczeństwo, może nabyć Barrier od Bank Leu. Kupon wynosi 8 3/4%, numer waloru 2789335. Trochę mnie dziwi, że takie produkty są oferowane jeszcze przed debiutem na giełdzie... widziałem coś takiego pod artykułami o akcjach w Szwajcarii... Dlaczego chcesz kupić pakiet trzyosobowy? Przecież dzisiaj nie możesz jeszcze powiedzieć, co się wydarzy na giełdzie za rok. Zgodnie z tym, co pisze Rich, możesz np. zainwestować w Baloise... Co się dzieje z tymi strukturyzowanymi produktami, gdy firma zostaje przejęta... np. Baloise???

Napisany przez Karat
Przy przejęciu Baloise, akcje nie znikają. Po prostu ktoś staje się większościowym akcjonariuszem. Karat

Napisany przez Dany1
Karat pisze: W przypadku przejęcia Baloise akcje nie znikają. Po prostu ktoś staje się większościowym akcjonariuszem. Karat
Oczywiście, ktoś staje się większościowym akcjonariuszem, ale co dzieje się na przykład z akcjami SWISS? czy co się dzieje z Mövenpick? Być może zostaną one wycofane z giełdy... tak prosta odpowiedź mi się nie wydaje.

Karat pisze: Dziękuję Rich. Wszystko, co daje zysk powyżej 2%, wiąże się z mniejszym lub większym ryzykiem. Nie sposób tego uniknąć. Ale czy nie jest tak, że jeśli nie ryzykujemy w ogóle, to podejmujemy największe ryzyko? Karat
Należy jeszcze wspomnieć o jednej korzyści: gdy akcje zostaną przeniesione do portfela, to przynajmniej nie płacimy prowizji. :wink: Można powiedzieć, że jest to bezpłatne. Pozdrawiam Rich

Napisany przez Karat
Dzisiaj kończy się termin subskrypcji BRC 16% na GSCI Oil/Gold/Gas. Wydaje mi się to interesujące. Aktualne kursy: Indeks złota = 60.76 USD H/T 52 tyg. 72.25/50.95 Indeks ropy = 825.85 USD H/T 52 tyg. 1220/805 Indeks gazu = 8.04 USD H/T 52 tyg. 15.11/6.88 Bariera wynosi 63.50%. Ponieważ kursy już poważnie spadły z maksimów z ostatnich 52 tygodni, to ryzyko wydaje mi się raczej niskie. Również niski poziom bariery 63.50% jest bardzo hojny. Ale właśnie... Ten BRC jest w CHF i jest ważny od 23.11.06 do 3.12.07 Jaka jest wasza ocena złota/ropy/gazu na przestrzeni roku? Karat

Napisany przez beat
Ok. Liczyłem 2-3 tygodnie temu, że cena ropy pozostanie stabilna, a złoto i srebro wzrosną do końca roku, i odpowiednio się pozycjonowałem. Poprzestawienie ceny ropy pokrzyżowało te plany. Ponieważ nie jestem w stanie przewidzieć nawet najbliższej przyszłości w miarę wiarygodnie, nie będę spekulować na temat dalszej przyszłości - w tych nieprzewidywalnych sferach.

Cześć Karat, W FuW znalazłem nową emisję GOAL. Chciałbym ją nabyć. (Niestety, obecnie nie mam gotówki na to) 8% na SwissRe w CHF. 2 lata ważności. Nr. wal. 2804748. Termin subskrypcji do 29.11.06. Emitent UBS. Wreszcie znowu GOAL dłuższy niż 1 rok i oparty na jednym aktywie. Dla RUKN widzę nadal potencjał wzrostowy. Pozdrowienia, Rich

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata