Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy pracodawca musi zachować stanowisko pracy podczas urlopu rodzicielskiego?

Napisany przez ADMCI4
Kochani, moja przyjaciółka jest w czwartym miesiącu ciąży i chciałaby po urlopie macierzyńskim wrócić do swojej pracy. Pracuje w dużej firmie, a jej szef już powiedział jej, że ma ona prawo do pracy, ale niekoniecznie będzie mogła wrócić na swoje stare stanowisko. Jak to uregulował ustawodawca? Moim zdaniem to konkretne stanowisko powinno być zachowane na okres urlopu macierzyńskiego. W mojej opinii nie jest akceptowalne, że po dwóch latach trzeba podejmować inne stanowisko z zupełnie innym zadaniem. Jaka jest Wasza opinia?

Re: Czy pracodawca musi zachować stanowisko pracy podczas urlopu rodzicielskiego?

Napisany przez 2Bolitho
Tak jak ja to widzę, jest to dość obojętne. Jednakże w prawie pracy nie ma faktycznego prawa do powrotu na to samo stanowisko po urlopie rodzicielskim. Niemniej jednak pracodawca musi zaoferować porównywalne stanowisko. Dla przykładu: Jako specjalista ds. sprzedaży w zespole ds. sprzedaży w Anglii, nie mam prawa do dokładnie tego samego stanowiska. Powinno być jednak zaoferowane stanowisko w dziale sprzedaży. Jeśli z jakichś powodów to nie jest możliwe, być może możliwe byłoby również zajęcie stanowiska specjalisty ds. obróbki w zakupach. W żadnym wypadku jednak stanowisko z zupełnie innego obszaru, jak na przykład w dziale housekeeping (przy czym dla mnie ważne jest, że nie są to stanowiska o niższej wartości, więc bez mojej oceny). Cieszcie się na nadchodzącym dzieckiem, delektujcie się urlopem rodzicielskim, a reszta sama się ułoży. Nie przejmowałbym się tym teraz. Za to możecie zasmucić pracodawcę szerokimi uprawnieniami, jeśli chodzi o zatrudnienie na niepełny etat.

Napisany przez ELWMS
Marc1 pisze: Kochani, moja przyjaciółka jest w czwartym miesiącu ciąży i również chciałaby wrócić do swojej pracy po urlopie macierzyńskim. Pracuje w dużej firmie, a jej szef już powiedział jej, że ma prawo do pracy, ale niekoniecznie musi otrzymać swoje dawną posadę z powrotem. Jak to reguluje ustawodawca? Moim zdaniem to stanowisko powinno być zachowane przez okres urlopu macierzyńskiego. Absolutnie niegodziwe jest wymaganie od kobiety, która przebywała na urlopie macierzyńskim przez dwa lata, aby nagle podjęła jakiekolwiek inne stanowisko o zupełnie innej działalności. A jak Wy to widzicie?
Ogólnie zgadzam się z Bolitho. Jeszcze jedno zdanie na ten temat: Bardzo istotne jest, co jest napisane w umowie o pracę Twojej żony. Jeśli w umowie o pracę napisano: Pani Mustermann zatrudniona jest jako pracownik naszej firmy na stanowisku Senior Marketing Managera w dziale marketingu w obszarze zarządzania produktem. Wtedy miałaby ona prawo do swojego dawnego stanowiska w obszarze marketingu, jako Senior Marketing Manager. Jednak jeśli w obszarze zarządzania produktem wcześniej zajmowała się marką A, to dla niej byłoby odpowiednie, gdyby po urlopie macierzyńskim zajęła się np. marką B. Niestety nie zawsze wszystko przebiega tak sprawnie, jak matka by sobie życzyła. Często umowy o pracę nie są tak jednoznaczne, co oznacza, że może nie mieć ona prawa do konkretnego stanowiska lub dokładnie tego samego miejsca pracy, ale na pewno ma prawo do adekwatnej / porównywalnej posady. Oznacza to, że na przykład była starszą menedżerką w dziale marketingu nie może zostać później zatrudniona jako zwykła opiekunka klienta w Call Center. Ale zawsze obowiązuje zasada: wynagrodzenie musi pozostać takie samo! Pytałeś o podstawy prawne. Ustawę o urlopach rodzicielskich można znaleźć w Internecie pod następującym linkiem: https://www.gesetze-im-internet.de/beeg/index.html. Dodatkowo istnieje broszura Elterngeld und Elternzeit wydana przez Federalne Ministerstwo Rodziny, Kobiet i Młodzieży: Elterngeld und Elternzeit - Die Bundeselterngeld- und Elternzeitgesetz BMFSFJ - publikacje - Elterngeld und Elternzeit - Die Bundeselterngeld- und Elternzeitgesetz Powodzenia! Oczywiście, najważniejsze jest, życzę Wam pięknej ciąży! Żeby wszystko przebiegało bezproblemowo, spokojnie i zrelaksowanie, a matka i dziecko pozostaną zdrowi! Cieszcie się tym czasem!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata