- śr cze 15, 2011 9:58 am
Szanowni Państwo,
stoje przed pytaniem, czy dla mnie opłaca się założyć kontrakt oszczędnościowy na budowę i chętnie poznałbym Państwa / Wasze opinie...
W średnim okresie (w ciągu 2-5 lat) planuję nabyć własność. Obecnie mam dostępną kwotę około 45 000 i chciałbym tę gotówkę ponownie zainwestować gdzieś, ponieważ nie planuję innej jej wykorzystki. Obecnie nie mam jeszcze kontraktu oszczędnościowego na budowę - jednak zdecydowanie chcę nabyć nieruchomość.
Czy ma sens zainwestować tę gotówkę od razu w kontrakt oszczędnościowy na budowę? Co miesiąc miałbym dodatkowo około 1000€ do dyspozycji, które mógłbym/inwestować w kontrakt oszczędnościowy na budowę.
Moje bank (Deutsche Bank) polecił mi kontrakt oszczędnościowy na budowę o wartości 150 000€, który w oparciu o powyższe dane mógłby dojrzeć do przydziału po około 5,5 roku. Produkt ten nosi nazwę Deutsche Bank OptimoBausparen.
Czy ta strategia jest sensowna? W innych miejscach czytałem, że wskaźnik oszczędzania powinien być możliwie niski - ale wtedy zajmuje to wieki zanim dojdzie do przydziału?!
Dla mnie istotne jest, aby otrzymać znaczną część kapitału do zabezpieczonych warunków - ponadto dla mnie atrakcyjniejsza byłaby niska stopa procentowa kredytu niż wysoka stopa oprocentowania oszczędności (czy popełniam tutaj jakiś błąd logiczny?!).
Im bardziej wgłębiam się w tematykę, tym bardziej jestem zdezorientowany
Więc jeszcze raz sprowadzając pytanie do sedna:
Czy ma nawet minimalny sens, wpłacić jednorazowo około 45 000€ oraz 1000€ miesięcznie na kontrakt oszczędnościowy na budowę? Jeśli tak, czy istnieje jakaś kasa oszczędnościowo-budowlana, która byłaby szczególnie atrakcyjna dla tej konstelacji?
Jeśli nie, do jakiej alternatywy by mi Pan/Państwo doradzali!?
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź, która rzuca trochę światła na dżunglę finansów!
Z najserdeczniejszymi pozdrowieniami
Stefan