Re: Zmarli rodzice przyjęli spadek. Spłacić kredyt lub wziąć nowy kredyt.
Napisany przez Hausdarlehnenum -
- czw cze 16, 2011 6:05 am
nehmen.
Hej wszystkim,
mamy problem.
Moja partnerka i jej brat odziedziczyli Dom.
Moja partnerka i ja chcemy kontynuować mieszkanie w domu w imieniu jej rodziców. Jej brat się nie zgadza. Warto wspomnieć, że jest on w prywatnej upadłości. Chce, aby został usunięty z księgi wieczystej. Chociażby po to, abyśmy mogli otrzymać kredyt lub refinansowanie.
Na Dom zaciągnięte są dwa kredyty, w dwóch różnych bankach.
Jeden kredyt został spłacony w kwocie około 45 000 euro (pozostało 51 343,58 EUR). Drugi kredyt pozostaje w całości do spłaty, ok. 90 000 EUR.
Nie ma ubezpieczenia, które by pokryło te zobowiązania.
kredyty mają ustaloną stałą czasowo spłatę, w przypadku wcześniejszej spłaty naliczane są opłaty w wysokości około 3000 euro. Według banku niemożliwe jest obniżenie comiesięcznej raty w obecnych warunkach kredytowych. Musimy kontynuować spłacanie zgodnie z warunkami umowy, co dla nas nie jest możliwe. Próbujemy sami uzyskać kredyt od banków, ale na chwilę obecną nie wygląda to zbyt dobrze. Mimo że teraz płacimy więcej za mieszkanie, niż chcielibyśmy lub moglibyśmy płacić miesięcznie w banku. Dodatkowo otrzymaliśmy podwyżkę czynszu, która przekracza naszą docelową miesięczną ratę za Dom.
Chcemy spłacić wszystkie nasze długi, które wynoszą około 138 000,00 EUR oraz zostawić niewielki fundusz rezerwowy na ewentualne prace budowlane w wysokości około 15 000 euro.
Jakie możliwości mają banki, zwłaszcza w przypadku obecnych dwóch kredytów, aby nam pomóc? Nie wiemy co dalej robić, jesteśmy wyczerpani. Straciliśmy dwie osoby i tak naprawdę nie wiemy, co mamy robić. Jednak chcemy przyjąć dziedzictwo i nie oddawać go bankowi ani sprzedawać poniżej wartości.
Będziemy wdzięczni za Wasze odpowiedzi i pomoc.
Pozdrawiam, Swen