Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Złoto

Napisany przez Karat
Właśnie otworzyłem nową stronę poświęconą złotu. Pozostałe strony z zawartością złota mają już często wiele podstron, są także pomieszane, a wpisy nie są już najnowsze. Czy teraz cena złota staje się celem ataku i zostaje zepchnięta w dół, po tym jak wczoraj atak hakerski na kursy akcji prawdopodobnie znalazł swój koniec? Od jakiego momentu obecnie byłoby warto wejść na rynek lub, jak ja, ponownie zainwestować w złoto? Karat

Napisany przez beta
Cieszę się, że zdążyłem zanieść kilka sztabek do banku (brzmi to dość przechwalająco, ....ponieważ były to stosunkowo małe ilości). Od tego momentu jestem trochę bardziej płynny finansowo, ...ale teraz pojawia się kolejny problem: Co teraz kupić??? Ale to już inna historia. Tak czy inaczej. To szalone, jak dzisiaj cena spadała. Nie jestem specjalistą od analizy technicznej, ale oczywiście wygłaszam swoją opinię, w końcu trwa Mistrzostwa Świata: Proszę o skręt w 540 $, przez chwilę utrzyma się na tym samym poziomie, aby być może ruszyć stamtąd z powrotem do góry. Wygląda to jak zdrowe konsolidowanie, prawda? Jakie są wasze opinie? Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Beta, Dzisiejsze załamanie nie ma nic wspólnego z analizą techniczną: Rohstoff Express: Soros inicjuje sprzedaż! Złoto gwałtownie spada! Legenda inwestycji, George Soros, w wywiadzie opublikowanym wczoraj na CNBC przewidział kontynuację korekty na rynkach surowców. Według Sorosa, Bank Japonii wycofał z rynków około 200 miliardów dolarów nadmiarowej płynności, która była głównie inwestowana w rynki wschodzące oraz surowce. Ponadto strateg oczekuje spadku wartości dolara amerykańskiego oraz załamania cen nieruchomości na całym świecie. Nie jestem w stanie ocenić, czy Soros będzie miał rację ze wszystkimi swoimi tezami, ale dzisiejsza wyprzedaż na przyszłym kontrakcie złota na sierpień z pewnością jest spowodowana autoramentem samego Georgea Sorosa.

Napisany przez beta
Aha. A gdzie według Ciebie mogłaby zacząć się faza konsolidacji na dole? Znam Twoją teorię trójfazową. Czy teraz mniej więcej jesteśmy w trzeciej fazie zakończenia?? Pozdrowienia

Napisany przez beta
Czy ekspert ds. złota, Beta, miał rację....? 540$ ----------------------------------------------------------- Ekspres surowcowy: Złoto i DAX z odwróceniem sytuacji? Środa, 14. czerwca 2006, 17:13 Cena złota wydaje się odzyskiwać siły po wczorajszych trudach i dzisiaj pokazała imponującą zmianę kierunku. Od swojego najniższego poziomu na poziomie 545,80$, przyszłość złota w sierpniu zwiększyła się o 30$. Obecnie notowanie wynosi 572,30$. Wyższa cena ropy naftowej oraz silny euro prowadzą według analityków do umocnienia się tego kruszcu. Technicznie patrząc, rynek skorygował teraz dokładnie 100% swojego ostatniego impulsu wzrostowego i powinien znaleźć oparcie w ciągu najbliższych dni. ----------------------------------------------------------- Cóż, co do Sorosa: Trzeba po prostu być skurwielem, aby stać się bogatym. Nie mam szacunku dla takich osób. Nawet jeśli głośno protestują przeciwko Bushowi i innym: W końcu i tak zostaną zapomniani z obciążeniami. HANDELSBLATT, Środa, 14 czerwca 2006, 16:37 Wyrok został potwierdzony Soros został uznany winnym handlu na podstawie informacji poufnych w Paryżu Finansowy potentat George Soros został w środę w Paryżu uznany winnym handlu na podstawie informacji poufnych. Sąd kasacyjny potwierdził w ten sposób wyrok instancji wyższej. Soros został uznanym winnym nabycia w 1988 roku nielegalnie udziałów w dużym banku Societe General po uzyskaniu informacji o planach przejęcia przez francuskiego inwestora. HB PARIS. W celu ustalenia kary sędziowie przekazali sprawę do sądu apelacyjnego. Dziś 75-letni Soros w 1956 roku wyemigrował ze swojego ojczystego kraju, Węgier, do USA, gdzie z zarządzaniem funduszami zbudował fortunę w miliardach.

Napisany przez ADMCI4
Znowu rośnie wartość złota! 630$/uncja!

Napisany przez 2cybercrash
Złoto - wykres długoterminowy w CHF

Napisany przez beat
Złoto technicznie US$ https://stockcharts.com/h-sc/ui?s=$GO...719&a=74692729 Ponadto warto przeczytać artykuł na temat metali szlachetnych: https://www.resourceinvestor.com/pebble.asp?relid=27509

Napisany przez beta
Złoto po prostu ma magnetyczną przyciągającą siłę, .... przynosi radość i smutek. Takie relacje pokazują to ciągle...... https://www.jungewelt.de/2007/03-17/057.php Pozdrowienia

Napisany przez beat
GFMS, które są dość istotne dla kształtowania cen handlu złotem, przewidują znacznie wyższą cenę złota na rok 2007 w swoim Gold Survey 2007. To już ma wpływ na cenę, która utrzymuje się dobrze pomimo odprężenia w Iranie.

Napisany przez Karat
DLACZEGO dzisiaj złoto jest takie słabe? Czy to z powodu informacji o kolejnych sprzedażach złota przez banki centralne? Ze względu na aktualną sytuację i groźbę finansowej katastrofy związanej z amerykańskimi kredytami hipotecznymi i ich skutkami. Problem trylionów dolarów w chińskich rękach. Dokąd zmierza złoto? To teraz pytanie, które zadają sobie wszyscy. Czy to złoto, ropa, czy akcje. Od dni oczekuje się, że coś wydarzy się w jakimś kierunku. Ale wszystko pozostaje takie niezdecydowane. Na szczęście udało mi się właśnie zakończyć sukcesem moje dwie krótkie pozycje na indeks DAX, które zakupiłem wczoraj. Karat

Napisany przez Adrian
@Karat: Prawie codziennie czytam o bankach centralnych, które w ostatnich miesiącach sprzedały swoje rezerwy złota. (Raporty sprzedaży pojawiają się dopiero kilka tygodni później) Wiadomo również, że nie przekroczyły one jeszcze swojego limitu sprzedaży, więc grożą kolejne wyprzedaże. Powinno być jasne, że cena złota nie reaguje pozytywnie na te tonowe sprzedaże. Te masowe odpływy są również widoczne w wykresie przy dokładniejszym przyjrzeniu się. W jaki sposób sprzedawano? Agresywnie, to znaczy w krótkich etapach większe ilości. Tylko wykres z postępującym spadkiem byłby dla mnie niepokojący. Aktualnie metale szlachetne również cierpią z powodu presji sprzedaży na rynkach akcji, co według mnie nadal wynika z faktu, że w przypadku gwałtownego spadku cen na rynkach akcji, inwestycje na szeroką skalę są likwidowane w celu zdobycia płynności. Jednakże dzieje się to krótkoterminowo i powinno to działać raczej pozytywnie na surowce, a zwłaszcza na metale szlachetne, nawet jeśli nastąpi dalszy spadek cen na rynkach akcji. Dolar był w ostatnich dniach w stanie utrzymać się ponownie powyżej poziomu 80, który po przełamaniu prawdopodobnie spowodowałby gwałtowny spadek. Uważam, że zbieg przełamania poziomu 80 dolara i masowego wzrostu cen metali szlachetnych jest bardzo prawdopodobny. Dla wielu osób zajmujących się metalami szlachetnymi ostatnie miesiące były wszystko, tylko nie różowe. Wyjście z bocznego trendu będzie niespodziewane, szybkie i bez większych korekt. Moim zdaniem może to nastąpić w ciągu najbliższych 2-3 miesięcy. Jeżeli chodzi o mnie, jestem nadal zainwestowany fizycznie i w najbliższym czasie, po długiej przerwie, zamierzam, ze względu na aktualną sytuację, zaopatrzyć się w opcje na srebro. Wygaśnięcie mniej więcej 03/08, próg w okolicach 13-14 USD. W przypadku przebicia poziomu 15.3 dolarów za uncję, zostanie uruchomiony dodatkowy call z dużym dźwignią. Z poważaniem Adrian

Napisany przez Adrian
Właśnie napisałem aktualizację dotyczącą złota i srebra: https://www.awebo.ch/?section=silber6§ion2=auswahl§ion3=ang Z poważaniem Adrian

Napisany przez Forexyman
Hallo Gold Złote czasy dla złota, podczas gdy wielu nadal mówi o wzroście cen złota, ja mówię czas na krótkoterminowe Podsumowanie: Spekulacyjni inwestorzy mogą otworzyć krótkie pozycje w poniedziałek, podczas gdy konserwatywni inwestorzy mogą jeszcze poczekać na potwierdzenie, że niedźwiedzia flaga wkrótce nabierze znaczenia i potwierdzi podwójny szczyt Pierwszy cel w okolicach 690 USD Pozdrowienia

Napisany przez Karat
@ Adrian Jesteś bardzo ufny co do srebra. Mam Coeur dAlene (CDE) w portfelu od dłuższego czasu i niestety nie błyszczy ono. Czy przewidujesz znaczną poprawę dla CDE w 2008 roku? Powinno tak być, jeśli ceny srebra rosną. Coeur dAlene (CDE) WKN: 868071 (NYSE, USD) Karat

Napisany przez Forexyman
Cześć Ważna informacja o złocie Do przeczytania bezpośrednio na stronie Deutsche Börse AG tutaj: https://deutsche-boerse.com/dbag/dispatch...dgestartet Pozdrowienia

Napisany przez Forexyman
Forexyman pisze: Cześć Złoto Złote czasy dla złota podczas gdy wielu nadal mówi o wzroście cen złota, ja mówię krótkoterminowo Podsumowanie: Spekulacyjni inwestorzy mogą otworzyć krótką pozycję w poniedziałek, podczas gdy konserwatywni inwestorzy mogą poczekać na potwierdzenie, że niedźwiedzia flaga niedługo będzie miała swoje znaczenie i potwierdzi podwójne dno Pierwszy cel 690 USD Pozdrowienia
Cześć wbrew oczekiwaniom, sytuacja złota się dotychczas rozwijała tu z małej straty z powodu świąt, ta pozycja również zostanie zamknięta Pozdrowienia

Napisany przez sevensense
Uważam, że złoto to nadal konieczność, także w perspektywie średnio- i długoterminowej. W lutym odbędzie się ślub w Indiach, a wtedy Hindusi będą potrzebowali dużo złota jako posagu. Dodatkowo istnieją niepewności na rynkach światowych. Dzisiaj zobaczyłem interesujący artykuł. Czy wiedzieliście, że w ETF ZKB Gold złoto jest przechowywane fizycznie? I co więcej: jest po prostu ułożone na paletach. Cóż, to prawie szalone :-) ale produkt wydaje się być nadal ****. https://investchannel.ch/instrumente/Gold---Der-sichere-Hafen.aspx

Napisany przez Forexyman
Cześć Złoto Na krótką metę złoto także oferuje małą okazję do krótkiej sprzedaży Pozdrowienia

Napisany przez ole111
Forexyman pisze: Cześć Złoto Krótkoterminowo również złoto oferuje małą szansę na pozycję krótką. Pozdrowienia
Dzisiaj byłem krótko w złocie. ale nieco wcześniej. Wydaje się działać. Przebicie w dół. Jakie jest twoim zdaniem krótkoterminowe cel?

Napisany przez ole111
ole111 pisze: Cytat od Forexymana Cześć Złoto Krótkoterminowo, także złoto oferuje małą szansę na sprzedaż Pozdrowienia Dziś byłem krótko w złocie. ale trochę wcześniej. Wygląda na to, że działa. Przebicie w dół. Gdzie widzisz krótkoterminowy cel?
wszystkie SL zostały złapane, a teraz znów idę we właściwym kierunku. Nieszczęście.

Napisany przez Forexyman
ole111 pisze: Gdzie widzisz krótkoterminowy cel?
Cześć Ole Wykres odpowiada na Twoje pytanie, dzięki niemu bardzo dobrze widać, gdzie jest cel złota Pozdrowienia

Napisany przez ole111
Jesteś już w środku. Ja nie.

Napisany przez Forexyman
ole111 pisze: Czy jesteś już w towarzystwie? Ja już nie.
logicznie, chociaż aktualnie również trochę na minusie, ale mam nadzieję, że niedługo to się zmieni Pozdrowienia

Napisany przez Forexyman
ole111 pisze: wszystkie SL zabrane i teraz znowu w dobrym kierunku. Kicha.
jest oczywiście szkoda, czy masz zbyt duże pozycje, że nie pozostawiasz sobie miejsca na ruch, ponieważ zaskakuje mnie, że zawsze bardzo szybko jesteś zatrzymywany((((( Pozdrowienia

Napisany przez ole111
pisze: Cytat od ole111 Jesteś już w trakcie. Ja nie już. logicznie, aktualnie także trochę na minusie ale to powinno się niedługo zmienić Mam nadzieję Pozdrowienia
jeśli byś to był ja, gdzie byś postawił stop. krótko

Napisany przez Forexyman
ole111 pisze: jeśli byś był mną, gdzie postawiłbyś stop bye. krótko
teraz też mnie złapali, tutaj jest oszustwo przesada nie zna granic w przypadku złota wszyscy uciekają do bezpiecznych przystani, prawdopodobnie ze względu na rynki akcji więc ponownie czekanie jest koniecznością, zawsze dostaje się kolejne dobre okazje jak to wygląda u Ciebie z walutami? Czy handlujesz walutami? Pozdrowienia

Napisany przez ole111
ole111 pisze: Cytat Forexymana Cytat od ole111 Czy jesteś już w to zaangażowany? Ja już nie. Logicznie, jestem teraz trochę na minusie, ale mam nadzieję, że to się niedługo zmieni. Pozdrowienia Jeśli byś to ty, gdzie postawiłbyś stopa. krótko
To nie wygląda dobrze. Mam nadzieję, że SL został ustawiony.

Napisany przez Forexyman
Tutaj dołączyłem jeszcze jeden wykres, który dobrze ilustruje przesadę

Napisany przez ole111
Forexyman pisze: Cytat od ole111 Gdzie umieścilbyś zlecenie stop loss, jeśli jesteś krótko? Jak wygląda handel walutami? Handlujesz walutami? Pozdrowienia
prawie nigdy.

Napisany przez Forexyman
ole111 pisze: Jeśli ty to ja, gdzie byś zrobił przerwę. krótko
gdzie? Jeśli chodzi o złoto, próbowaliśmy osiągnąć skrócenie poniżej linii trendu, ale poszło przeciwko nam, dlatego trzeba poczekać, ponieważ próbują przełamać kanał trendu, zobaczymy, co się tam w górze dzieje, dlatego poczekajmy, odwołane Pozdrowienia

Napisany przez ole111
Złoto 984 człowieku, O nie!

Napisany przez Forexyman
"Das na całym świecie aktualnie manipulowane jest już przez mnie omówione, to tutaj jest potwierdzenie moich podejrzeń

Pozdrowienia

Czy Fed manipuluje ceną złota?

autor: Detlev Landmesser

Co się dzieje? Złota cena prawie osiągnęła poziom 1 000 [url]dolarów[/url], gdy nagle zaczęły się silne spadki cen. To zrodziło nowe spekulacje o ingerencjach z góry – które są dość uzasadnione.

Cena złota wydaje się nie do zatrzymania: od 1993 roku rośnie, a od pół roku tempo szarży jeszcze bardziej przyspieszyło. W obliczu tej dynamiki wydaje się, że to tylko kwestia dni lub tygodni, zanim cena złota po raz pierwszy przekroczy magiczną granicę 1 000 [url]dolarów[/url].

Jeszcze w poniedziałek wynosiła ona 989,33 dolara, tuż przed magiczną granicą. Wtorek o godzinie 17:00 przyniósł jednak nagły spadek o ponad 20 [url]dolarów[/url]. Środę o 12:00 nad ranem towarzyszyła kolejna widoczna korekta, która dotknęła zwłaszcza metale szlachetne: platynę i pallad.

W tych historycznych wysokościach oczywiście są obserwowane realizacje zysków, a rozczarowani spekulanci szybko obwiniają banki centralne za swoje straty na kursach.

Statystyki wspierają plotki

Mimo to, zwłaszcza w tych kryzysowych czasach, wiele wskazuje na interwencję przynajmniej ze strony amerykańskiego banku centralnego, którego rezerwy złota przewyższają wielokrotnie roczne zużycie na świecie.

Od lat Dimitri Speck, redaktor strony Seasonalcharts.de, analizuje anomalie cenowe na rynku złota. Ekspert zwrócił szczególna uwagę na wzorce intraday w handlu na nowojorskiej giełdzie terminowej Comex, dla których nie znaleziono uzasadnienia rynkowego – jedynie tłumaczenie, że w handlu nowojorskim systematycznie próbowano obniżać cenę złota. Anomalie zaczęły się zresztą dopiero w 1993 roku. Ruch cen we wtorek również wskazuje na ingerencję rynkową, tak twierdzi Speck.

Dlaczego Fed miałby interweniować?

Co prowadzi do pytania, dlaczego wysoka cena złota byłaby problemem dla banku centralnego. W końcu spadek ceny złota nie leży w jego bezpośrednim interesie, ponieważ osłabia wartość jego własnych zasobów.

Ale istnieją konkretne powody polityki pieniężnej. Wzrost ceny złota jest wręcz wyrazem wzrostu inflacji i wzmacnia w społeczeństwie oczekiwania, że pieniądz papierowy będzie stale tracił na wartości. Wysokie oczekiwania inflacyjne są jednak szkodliwe dla głównego celu polityki pieniężnej, jakim jest zapewnienie stabilności [url]waluty[/url].

W tym kontekście duże znaczenie może mieć także symboliczna rola magicznej granicy. Cena 1 000 [url]dolarów[/url] za najważniejszą walutę kryzysową może być traktowana przez opinię publiczną wręcz jako sygnał kryzysu.

Ponadto spadająca cena złota przyczynia się do obniżenia stóp procentowych. Robi złoto mniej atrakcyjnym w porównaniu z konkurującymi inwestycjami o stałym oprocentowaniu, co zwiększa płynność na tych rynkach i przeciwdziała wzrostowi kryzysowych stóp procentowych.

Wreszcie, spadająca cena złota bezpośrednio korzysta dolarowi amerykańskiemu. [url]dolar[/url] nadal jest drugą co do wielkości rezerwową walutą dla zagranicznych banków centralnych, obok złota. USA łatwiej finansują swoje podwójne deficyty, jeśli zagraniczne banki centralne nie mają atrakcyjnej alternatywy do dolara, podsumowuje Speck.

Jak pokazuje ruch cenowy, dotychczasowe interwencje od 1993 roku odniosły ograniczony sukces – spekulanci mogą więc nadal stawiać na rosnące ceny metali szlachetnych. Wiedza, że zainteresowane strony mogą w dowolnym momencie strzelać fajerwerkami, nie jest tu niczym złym."

Napisany przez Forexyman
Cześć złoto po ostatniej fazie przesady możliwe, że żółty metal przejdzie w ostrą korektę, zakładając to, od jutra zostanie otwarta pozycja krótka na średni okres Pozdrowienia

Napisany przez ole111
2Złoto krótkie 2 razy piękniejszy zysk. To sprawia przyjemność.

Napisany przez Forexyman
ole111 pisze: 2Gold short 2 razy piękniejszy zysk. Tak to sprawia przyjemność.
radość po mojej stronie)))))))) Gratulacje

Napisany przez ole111
Forexyman pisze: Cytat ole111 2Gold krótka 2 razy lepszy zysk. To sprawia przyjemność. radość po mojej stronie)))))))) Gratulacje
czy nadal jesteś zaangażowany? Po raz trzeci przy 100MA przestało mi brakować odwagi. Szkoda. teraz przy 1000.

Napisany przez Forexyman
ole111 pisze: Cytat od Forexyman Cytat od ole111 2Gold short 2 razy piękniejszy zysk. Tak to sprawia frajdę. radość jest po mojej stronie)))))))) Gratulacje czy jesteś jeszcze w grze. po raz trzeci przy 100MA nie odważyłem się już. Szkoda. teraz na 1000.
muszę również dostosowywać się do okoliczności dlatego czasami dobrze jest zabrać zyski szybko, ponieważ nie zawsze można polegać na rynkach, patrząc krótkoterminowo zawsze dostaje się nowe okazje Pozdrowienia

Napisany przez ole111
Złoto powinno wzrosnąć. Dół około 910?

Napisany przez ole111
Złoto powinno wzrosnąć. Dno około 910? wygląda dobrze.

Napisany przez Forexyman
ole111 pisze: Złoto powinno wzrosnąć. Dno około 910?
Cytat od Forexyman Witaj Złoto po ostatnim fazie przerywaczł prawdopodobnie przejdzie ostrą korekturę Pozdrowienia nie zapominaj, że złoto nadal znajduje się w fazie korekty Cele 840-850 USD Pozdrowienia

Napisany przez ole111
To również nie miało być inwestycją długoterminową. Sprzedałeś, opłaciło się.

Napisany przez Forexyman
ole111 pisze: sprzedałeś, warto było.
Cieszę się z tego dla Ciebie))) Jeśli tak dalej pójdzie, będziesz musiał wkrótce zlecić zlecenie na transport pieniędzy, prawdopodobnie))) Pozdrowienia

Napisany przez ole111
Forexyman pisze: Cytat od ole111 sprzedał, opłacało się. Cieszę się z tego dla Ciebie))) jeśli tak dalej pójdzie, będziesz musiał wkrótce zlecić zlecenie na transporter pieniędzy, prawdopodobnie))) Pozdrowienia
no no, zysk nie był tak duży.

Napisany przez ole111
złoto spada, a tata się cieszy.

Napisany przez ole111
jo[załącznik=344]

Napisany przez ole111
sprzedaje

Napisany przez ole111
Cześć. Złoto może wkrótce ponownie wzrosnąć. Konsolidacja zakończona? Ja tak sądzę. Wciąż jestem długo zaangażowany od piątku. Zobaczymy. Dolna wartość z piątku nie została przekroczona.

Napisany przez Forexyman
ole111 pisze: Morgen. Gold könnte bald wieder steigen. Konsolidierung abgeschlossen? ich denke ja.
Dzień dobry aby wyglądało to o wiele lepiej dla Ciebie, kurs musiałby przekroczyć 960 Pozdrowienia

Napisany przez ole111
Forexyman pisze: Cytat od ole111 Dzień dobry. Złoto może niedługo znów wzrosnąć. Zakończono konsolidację? Myślę, że tak. Dzień dobry aby wyglądało to o wiele lepiej dla Ciebie, cena musi przekroczyć 960 Pozdrowienia
zatrzymany i teraz znów rośnie bałagan.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata