Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Union Investment 8491002

Napisany przez juster
Cześć wszystkim;-) Chciałbym zainwestować miesięcznie 200€ w fundusz inwestycyjny przez 20 lat. Miałem już pozytywne doświadczenia z tym, co zostało wyżej wymienione w dziedzinie VL. Ponieważ bardziej przemawiają do mnie niemieckie tytuły (czysto emocjonalnie), chciałbym zapytać was, czy nadaje się on również do mojego zamierzonego celu, albo jakie alternatywy moglibyście mi zaproponować. Dziękuję z góry!!!

Napisany przez EuroPaule
Cześć, ten fundusz znajduje się w czołówce swojej grupy porównawczej (np. na stronie Monrnigstarfonds.de z trzema z pięciu gwiazdek). Ważniejszy dla sukcesu inwestycyjnego niż wybór funduszu jest wybór segmentu inwestycyjnego (nazywanego również klasą aktywów). Sam rynek wykonuje o wiele silniejsze ruchy niż różnice między funduszami. Mimo to nie wybrałbym Unifonds. Główny powód: zazwyczaj kupuje się go przez bank ludowy lub Raiffeisen i trzeba tam zapłacić wysoką prowizję za nabycie. Alternatywnie można kupić Spitzenfonds (pięć gwiazdek) przez firmę dyskontową funduszy bez prowizji za nabycie. Oba te czynniki razem już wpływają na różnicę w zwrocie z inwestycji.... . Generalnie polecam ten wpis na blogu dotyczący planu oszczędnościowego. W szczególności przy planowanym czasie trwania, właściwe korzystanie z tego narzędzia jest bardzo istotne! Pozdrowienia, Paule

Napisany przez juster
Dziękuję najpierw za Twoją odpowiedź. Teraz jeszcze raz się rozejrzałem i wybrałem dla mojego planu: iShares DAX (DE) (WKN 593393) jako miesięczny plan oszczędnościowy o wartości 200€ poprzez Cortal Consors. Co o tym sądzicie? (Wiem, że to głupie pytanie, ale być może ktoś miałby wskazówkę na co powinienem zwrócić uwagę, albo gdzie może kryć się pułapka) Dziękuję dużo!!

Napisany przez EuroPaule
Cześć, aby pokryć obszar niemieckich standardowych akcji, możesz śmiało wybrać ten fundusz. Jednak nie powinieneś być zdziwiony, jeśli niemieckie akcje nie będą już w przyszłości prowadzić pod względem wzrostu wartości. Niemiecka gospodarka jest obecnie na górze, co oznacza, że ceny akcji nie są zbyt niskie. Oczywiście istnieje tu potencjał wzrostu, ale także zwiększone ryzyko rozczarowań. Następnie może się zdarzyć coś takiego: Duże (instytucjonalne) międzynarodowe inwestorzy zdobywają uzyskane zyski i sprzedają swoje niemieckie akcje, co prowadzi do spadków cen. W przypadku planu oszczędnościowego kupujemy więc zawsze coraz taniej, ale z wysokiego poziomu. Zanim rynek się odwróci, a my znowu będziemy na plusie, może to potrwać trochę czasu... . Jaka byłaby inna opcja, aby zainwestować część pieniędzy w rynek lub rynki, które obecnie są na dole i mogą raczej zaskoczyć wzrostem niż spadkiem? Jako ekstremalny przykład można wspomnieć Grecję. Ale również Hiszpania i Włochy mogą być interesujące. Zgodnie z zasadą: Kupuj tanio, sprzedawaj drogo... Osobiście rozdzieliłbym 200,- na różne rynki. Nie jestem w stanie ocenić, czy Consors jest naprawdę najlepszym partnerem dla funduszy. Przypuszczam, że ogólnie rzecz biorąc, klasyczne banki funduszy, takie jak np. ebase lub FFB, są tańszym wyborem dla czystych inwestycji funduszowych. Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata