Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: W jakim terminie musi zostać wypłacone świadczenie urlopowe?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, od dwóch lat pracuję w dużej firmie, w której na szczęście wciąż wypłacane są premie świąteczne, dodatki urlopowe oraz premie zależne od wyników. W zeszłym roku sytuacja była taka, że premia i dodatek urlopowy zostały wypłacone w tym samym miesiącu. Razem z moją regularną pensją było to na tyle dużo, że miałem bardzo wysokie potrącenia i musiałem zapłacić znaczną ilość podatków. Chciałbym zasugerować działowi kadr i płac rozdzielenie tych wypłat, abyśmy mogli z tego korzystać dłużej. Jednak zanim to zrobię, chciałbym wiedzieć, czy istnieje jakiś ustalony, zgodny z przepisami czas, kiedy dodatek urlopowy musi być wypłacony, czy też można luźnie przesunąć jedną z tych wypłat. Ktoś zna odpowiedź?

Napisany przez 2Bolitho
Nie, nie ma prawnego roszczenia. Z jakiej umowy wynika Wasze prawo do dodatku urlopowego? Umowa zbiorowa? Kolektywna umowa pracy? Powinno to być w niej zawarte. To z podatkiem jest bajką, jeśli dobrze pamiętam. Ale nie pamiętam już dlaczego tak ma być. Ale nasz dział kadr kiedyś próbował mi to wyjaśnić.

Napisany przez Birgit
Cześć, Pieniądze na wakacje to dodatkowa płatność. Płacisz wtedy wyższą stawkę podatku niż w przypadku miesięcznego wynagrodzenia. Dlatego odbywa się nadproporcjonalna potrącenie podatku. To nie ma znaczenia, kiedy otrzymujesz te pieniądze. Nie ma to nic wspólnego z tym, że twoje całkowite wynagrodzenie brutto jest wysokie, ale z faktem, że stawka podatku od wakacji jest wysoka. Zbyt zapłacone podatki zostaną zwrócone w ciągu roku podatkowego wraz z deklaracją podatkową. Birgit

Napisany przez Naseweis
Cześć Birgit, Czy tworzysz teraz nowe przepisy podatkowe? Czy mogłabyś również podać tutaj różne stawki podatkowe dla wynagrodzenia i nagrody urlopowej? Pysku

Napisany przez 2Bolitho
Tak kiedyś też słyszałem, patrz wyżej. Ale według moich poszukiwań w internecie nie ma w tym nic prawdziwego. Chyba się pomyliłem. Ale zapytam naszych specjalistów od kadr...

Napisany przez Birgit
Naseweis pisze: Cześć Birgit, czy tworzysz nowe zasady podatkowe? Czy możesz też podać różne stawki podatkowe dla pensji i dla premii urlopowej? Naseweis
Znam oczywiście stawki podatkowe. (oprócz mojej własnej) Zależy to od wysokości wynagrodzenia lub dodatkowej wypłaty. Ale jeśli otrzymujesz dodatkową wypłatę, możesz to łatwo obliczyć. Birgit

Napisany przez 2Bolitho
tak, pytanie brzmi jednak: czy oszczędza się podatki, gdy 2 dodatkowe wypłaty są dokonywane w 2 różnych miesiącach w porównaniu z wypłatą w jednym miesiącu?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata