Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: ETF-y - Co pasuje do mnie?

Napisany przez Meyer Anlegerme
Dzień dobry! ETF, czyli fundusz inwestycyjny notowany na giełdzie, jest zazwyczaj zarządzany pasywnie. Oznacza to, że zarządzanie funduszem nie opiera się na własnych opiniach dotyczących inwestycji w aktywa funduszu, lecz stara się odzwierciedlić rozwój zdefiniowanego wskaźnika odniesienia w postaci indeksu finansowego. Od kilku miesięcy posiadam własny fundusz ETF i zalecany okres inwestycji znacząco się różni. Z jednej strony zaleca się lokowanie pieniędzy na piętnaście lub dwadzieścia lat, z drugiej jednakże możliwe są również krótkoterminowe wysokie zyski. Więc co teraz? Mam dla Was także film, który możecie obejrzeć: https://www.youtube.com/user/DeutscheAnlegermesse#p/u/0/8IXP55jkuyk Jakie są Wasze opinie na temat funduszy ETF? Czy warto? Długoterminowo, krótkoterminowo czy w ogóle nie? Jakie macie z nimi doświadczenia i co byście polecali? Z jakimi funduszami ETF mieliście dobre/złe doświadczenia? Dziękuję za Wasze opinie!

Re: ETF-y - Co pasuje do mnie?

Napisany przez EuroPaule
Meyer Anlegerme pisze: ... sonder versucht, die Weiterentwicklung eines definierten Benchmarks in Form eines Finanzindizes abzubilden.
Cześć, dosyć zaskakujące jest dla mnie, że ktoś, kto pracuje w organizacji targów finansowych i jest uważany za profesjonalistę z branży finansowej, zadaje takie pytanie. Jednakże dla zwykłych zainteresowanych czytelników kilka informacji. Przepraszam, jeśli nie wszyscy zostali zapytani... Chociaż kwestia jednego Benchmarku może jeszcze być związana z kwestią pisowni. Jednakże powinniśmy rozmawiać o indeksie i kilku indeksach. Cytat od Meyera Anlegerme Jakie jest wasze zdanie na temat funduszy ETF? Czy warto? Długoterminowo, krótkoterminowo czy w ogóle? Fundusze ETF (Exchange Traded Fund) są po prostu instrumentami służącymi do inwestowania w określone rynki lub klasy aktywów nawet przy mniejszych kwotach. Czy inwestować tam, w jakim procencie swojego kapitału oraz jak długo inwestować, nie zależy od tego, jakim instrumentem się to robi. Decydująca powinna być tutaj tylko strategia. Jeśli ten krótki post ma na celu zainteresowanie waszym filmem, mam nadzieję, że poświęcono mu więcej uwagi. Dlaczego tak nieco z boku? Nagróżliśmy fajny film na temat funduszy ETF. Co o tym myślicie? Czy nie mogło być to prosto i zwięźle? Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata