Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy jest możliwa zmiana składki w emeryturze pracowniczej?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Trzy lata temu udało mi się podpisać plan oszczędności emerytalnej w moim miejscu pracy, niestety jednak pracodawca nie wspiera go finansowo. Wtedy nasze finanse były bardziej ograniczone i mogłem zrezygnować tylko z 25 euro netto. Ponieważ mam już 46 lat, nie mogę wpłacać tak długo do tego planu. Wyliczenia zostały dokonane na podstawie danych sprzed trzech lat i otrzymałbym w ten sposób około 16 000 euro później. Nasza sytuacja finansowa się nieco polepszyła, i chciałbym zoptymalizować składki, a co za tym idzie również zyski. Czy mogę teraz po prostu to zmienić i nakłonić mojego pracodawcę do wpłacania więcej na to ubezpieczenie? Pozdrowienia, Nicco

Napisany przez 2Bolitho
Po prostu porozmawiaj z działem personalnym. Oni będą mogli Ci pomóc.

Napisany przez EasyD
Tak, to działa. Jak piszesz, to przecież wyłącznie twoje pieniądze, które inwestujesz. Skoro twój pracodawca ma również korzyści z tzw. konwersji wynagrodzenia, na pewno nie będzie stawał na przeszkodzie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata