Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt z Anglii.

Napisany przez Karle
Cześć wszystkim, otrzymaliśmy ofertę pożyczki z Anglii. Oprocentowanie jest bardzo korzystne, proces przebiegł bardzo szybko. Teraz pieniądze są gotowe do przesłania, ale chcą, abyśmy za pośrednictwem Western Union przesłali 400 € (kwota kredytu 5000 €), aby wygenerować kod COT, który umożliwi przesłanie środków. Pieniądze te mają służyć jako zabezpieczenie, czy będziemy w stanie spłacać miesięczne raty i zawierają również opłatę manipulacyjną. To, co mnie zastanawia, to fakt, że w rzeczywistości powinno być możliwe dokonanie zagranicznej przelewu za pomocą IBAN, SWIFT. Jednakże te opcje nie zostały zapytane. Ponadto nigdzie nie jest zaznaczone, dokąd należy przelewać miesięczne raty. W umowie kredytowej (jednostronnym dokumencie bez treści prawnych, klauzuli odstąpienia od umowy, regulaminu itp.) nie ma mowy o kaucji ani opłacie manipulacyjnej. Otrzymałem rzekome potwierdzenie wpłaty kwoty pożyczki na renomowany bank angielski drogą mailową. Chętnie udostępnię tę wiadomość oraz umowę pożyczki. Znam również imiona, numery telefonów, adresy e-mail i adresy pośredników. Zanim ostrzegę przed oszustwem tutaj i na różnych innych forach, chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat. Przeprowadziłem badania online i nie znalazłem nic negatywnego ani o pośredniku, ani o banku, ani ogólnie o takich nieuczciwych transakcjach z Anglii. Dziękuję z góry.

Napisany przez CFO
@Karle Wszędzie tam, gdzie konieczna jest przedpłata przy udzielaniu kredytu, można mówić o czymś nieuczciwym. Jeśli weźmiemy poniższą ofertę jako przykład, www livefinanceupdates co uk to koszty kredytu mogą być znacznie wyższe, niż w przypadku tradycyjnej instytucji kredytowej (z ryzykiem braku otrzymania pieniędzy). Zakładając, że biorę tutaj pożyczkę w wysokości 10000 euro na okres 4 lat oprocentowaną 7%, płacę - prostym obliczeniem - rocznie 700 euro. Jeśli teraz dodamy opłaty w wysokości - powiedzmy 15 euro za 100 euro - to w pierwszym roku płacę 2200 euro odsetek i opłat. W rzeczywistości przekracza to ustawowy procent lichwy w wysokości 19 2/3%, ale przeważająca część to nie odsetki, a opłata. Ponadto może się zdarzyć, że po zapłaceniu opłaty instytucja kredytowa się wycofa. Prawdopodobnie będziesz mógł odzyskać część opłaty, ale w najlepszym przypadku sąd znajduje się w Anglii, a w najgorszym na Wyspie Man (mieliśmy to już gdzieś wcześniej). Moja rada: Trzymaj się z daleka od tego rodzaju ofert! Pozdrowienia, CFO

Napisany przez 2Escorpio
Już samo to, że inny kraj, który w Niemczech może być bardzo trudny do zajęcia, nie może przeprowadzić oceny zdolności kredytowej itp. oferuje kredyt, jest bardziej niż podejrzane. Czy pożyczyłbyś komuś, kogo nie możesz zająć, o kim nie masz informacji dotyczących zdolności kredytowej, mieszkającemu za granicą, po prostu 5000 euro?

Odstąp od tego!

Napisany przez Karle
Cześć, dziękuję za odpowiedzi.

W międzyczasie okazało się, że to jednak tylko oszustwo.

Gdzie najlepiej opublikować coś takiego, aby więcej osób nie dało się oszukać tej taktyce ?? (naprawdę się postarali)

Następujące zdarzenie miało miejsce, gdy odpisaliśmy, że w żadnym wypadku nie zapłacimy tych 400 € :

doradca kontaktował się kilkakrotnie z moją żoną. Telefonicznie i mailowo, próbując budować zaufanie. Powiedział, że rozmawiał ze swoim przełożonym i że znajdzie z nim rozwiązanie, jak pieniądze trafią do Niemiec. Ponadto wyszarpnął to, że musimy przelać tylko 254 €. Najlepiej przez Western Union bezpośrednio do niego. Wysłał nam nawet (moim zdaniem sfałszowany) dokument potwierdzający wpłatę pieniędzy w renomowanym angielskim banku.

No cóż... odpisaliśmy mu, że chcemy zrezygnować z umowy, i nie usłyszeliśmy od niego nic więcej. Jestem przekonany, że gdybyśmy przelali te pieniądze, również bylibyśmy skazani na brak dalszych wiadomości, nie wspominając o naszej pożyczce.

Napisany przez 2Escorpio
Stamtąd wyszedłem

Po prostu napisz tutaj post lub odpowiedź w poście z nazwą firmy, wtedy będzie ona widoczna w Google

Pozdrawiam esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata