- wt cze 21, 2011 11:15 am
Cześć wszystkim,
otrzymaliśmy ofertę pożyczki z Anglii.
Oprocentowanie jest bardzo korzystne, proces przebiegł bardzo szybko.
Teraz pieniądze są gotowe do przesłania, ale chcą, abyśmy za pośrednictwem Western Union przesłali 400 € (kwota kredytu 5000 €), aby wygenerować kod COT, który umożliwi przesłanie środków.
Pieniądze te mają służyć jako zabezpieczenie, czy będziemy w stanie spłacać miesięczne raty i zawierają również opłatę manipulacyjną.
To, co mnie zastanawia, to fakt, że w rzeczywistości powinno być możliwe dokonanie zagranicznej przelewu za pomocą IBAN, SWIFT. Jednakże te opcje nie zostały zapytane. Ponadto nigdzie nie jest zaznaczone, dokąd należy przelewać miesięczne raty.
W umowie kredytowej (jednostronnym dokumencie bez treści prawnych, klauzuli odstąpienia od umowy, regulaminu itp.) nie ma mowy o kaucji ani opłacie manipulacyjnej.
Otrzymałem rzekome potwierdzenie wpłaty kwoty pożyczki na renomowany bank angielski drogą mailową. Chętnie udostępnię tę wiadomość oraz umowę pożyczki. Znam również imiona, numery telefonów, adresy e-mail i adresy pośredników.
Zanim ostrzegę przed oszustwem tutaj i na różnych innych forach, chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat. Przeprowadziłem badania online i nie znalazłem nic negatywnego ani o pośredniku, ani o banku, ani ogólnie o takich nieuczciwych transakcjach z Anglii.
Dziękuję z góry.