Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy mój obowiązkowy ubezpieczyciel zdrowotny wypowie mi umowę w razie wyższego wynagrodzenia?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie po obecnej podwyżce wynagrodzenia w branży chemicznej i moim nadchodzącym przeniesieniu do innej grupy zawodowej latem, będę zarabiać ogółem nieco ponad 4200 euro brutto. Trochę się obawiam, że mój obowiązkowy ubezpieczyciel zdrowotny mógłby mi wtedy wypowiedzieć umowę. Ponieważ muszę ubezpieczyć dwójkę dzieci, nie stać mnie na zmianę na prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Czy w razie wątpliwości zostanę poinformowany wystarczająco wcześnie? Czy mam możliwość pozostania w obowiązkowej kasie chorych w jakiś sposób? Czy w razie potrzeby dzieci mogą również przesiąść się do mojej żony, która również jest ubezpieczona w publicznej kasie chorych?

Re: Czy mój obowiązkowy ubezpieczyciel zdrowotny wypowie mi umowę w razie wyższego wynagrodzenia?

Napisany przez 2Escorpio
Hej, nie musisz się martwić. ubezpieczenie zdrowotne publiczne zrobi wszystko, aby cię zatrzymać. Jeśli przekroczysz pewne roczne dochody lub jesteś samozatrudniony / dyrektorem, masz możliwość zmiany na ubezpieczenie zdrowotne prywatne. Regulacje te nie zostały stworzone po to, aby ubezpieczenie publiczne nie zwalniało ludzi, ale po to, aby ludzie nie przechodzili na ubezpieczenie prywatne, pozostawiając ubezpieczenie publiczne całkowicie bez środków. Co do tego, czy ubezpieczenie zdrowotne prywatne wraz z dziećmi jest naprawdę droższe niż ubezpieczenie publiczne, powinieneś to kiedyś obliczyć, ponieważ nie zawsze musi tak być. pozdrawiam esco

Napisany przez 2Bolitho
A może już nie jesteś dobrowolnie ubezpieczony? U nas zaczyna się to w TG 10, gdy przekraczasz granicę dzięki dodatkowym wpłatom. TG 11 jest już znacznie powyżej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata