Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Ile minimum pieniędzy potrzeba na początek na rynku akcji?

Napisany przez ADMCI4
Nie mam dużo pieniędzy do dyspozycji, ale chciałbym spróbować swoich sił w inwestycjach akcyjnych. Nie chcę podejmować dużego ryzyka, ale chciałbym spróbować osiągnąć wyższe stopy zwrotu niż dotychczasowe oszczędności. Dlatego przydałoby mi się, gdyby eksperci na tym forum mogli mi powiedzieć, jakie minimum powinienem mieć, aby w ogóle rozpocząć inwestowanie. Moja inwestycja może teraz wynosić około 2000 euro. Czy to wystarczy? Olli

Napisany przez 2Bolitho
To moim zdaniem wystarczy na zakup 2 pozycji akcji po 1000 euro każda. Minimum to 1000 euro na pozycję, ponieważ poniżej tej kwoty opłaty zżerają zyski. ALE: W ten sposób byłbyś w 100% zainwestowany w firmy i nawet w obrębie klasy aktywów nie byłbyś zbyt szeroko zdywersyfikowany. Innymi słowy: ryzyko jest olbrzymie. Moim sposobem byłoby: kontynuowanie oszczędzania do 5000 euro. Następnie zainwestowałbym 60% w akcje, 20% w metale szlachetne i 20% w obligacje. Zgodnie z tym stosunkiem kierowałbym także nowe inwestycje, aż do osiągnięcia kwoty od 10 000 do 15 000 euro. Wtedy ponownie stworzyłbym plan. Ale tutaj rzeczywiście ważna jest indywidualność. Każdy lubi to inaczej.

Napisany przez Bockwurst
Myślę, że lepiej byłoby nadal oszczędzać, aż uzbierałbym około 10 000 euro, ponieważ 1000-2000 euro zostanie pochłonięte przez opłaty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata