Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Przepisy dotyczące budowy na działkach przeznaczonych pod bliźniaki!

Napisany przez ADMCI4
Cześć, dostałem ofertę na działkę pod bliźniak, którą chciałbym wykorzystać. Problem w tym wszystkim polega na tym, że druga połowa nie została jeszcze sprzedana i nie jestem pewien, jak będzie wyglądał mój przyszły sąsiad. Nie wiem, jakie będą jego preferencje dotyczące wyglądu bliźniaka, czy zgodzi się ze mną co do zewnętrznego wyglądu domu. Oferta jest tak atrakcyjna, że nie chcę jej przegapić. Chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie: Czy mogę już zacząć prace budowlane nad domem czy muszę poczekać, aż działka znajdzie swego właściciela? Przynajmniej wtedy mógłbym budować mój Dom zgodnie ze swoimi możliwościami finansowymi i nie musiałbym martwić się o spełnienie oczekiwań sąsiada. Z góry dziękuję za wszelką informację. Pozdrawiam

Napisany przez ADMCI4
Polecam ci natychmiast zasięgnąć informacji w lokalnym urzędzie budowlanym dotyczących planu zagospodarowania przestrzennego, zanim zdecydujesz się na zakup tej działki. Z pewnością istnieje jednolite prawo budowlane określające wygląd elewacji, kształt dachu, balkony i ilość kondygnacji budynku. Podobnie jak Ty nie chcesz dostosowywać się do sąsiada, tak samo nie możesz oczekiwać, że Twój przyszły sąsiad dostosuje się do twojego gustu. Na pewno będą różnice w kolorach i materiałach, ale jak wspomniano wcześniej, istnieć będzie zewnętrzne porozumienie co do kształtu zewnętrznych elementów, balkonów, ogrodu. Oczywiście Dom wyglądałby znacznie piękniej, gdyby obaj właściciele połówek posesji mogli się porozumieć co do elewacji budynku, ponieważ jako jedna duża całość miałby on bardziej efektowny wygląd. Pozdrawiam, Olli

Napisany przez Adi Zagi
Cześć,

postawiłem piękną bliźniaczą kamienicę zgodnie z określonym planem, który również uzyskał pozwolenie na budowę. Teraz przychodzi nowy sąsiad i chce zbudować swoją bliźniaczą kamienicę z tą samą firmą, ale wygląda ona zupełnie inaczej, zarówno pod względem wysokości, jak i głębokości.

Moje pytania są:

1. Czy może on zbudować inny projekt?
2. Czy jego dach będzie przecinać moje szczyty kilka metrów? Czy może to zrobić?
3. Czy muszę ponosić koszty uszczelnienia?
4. Czy lepiej, żeby zbudował w odległości (5 do 10 cm) od mojego szczytu zabezpieczenia przeciwpożarowego?

Dziękuję
Adi Zagi

Napisany przez Naseweis

Cześć,

zbudowałem już połowę bliźniaka według określonego planu, który otrzymał pozwolenie na budowę. Teraz pojawia się nowy sąsiad i chce zbudować swoją połowę bliźniaka za pomocą tej samej firmy, ale wygląda zupełnie inaczej, zarówno pod względem wysokości, jak i głębokości.

Cześć,

Pamiętasz pewnie, z którego miejsca otrzymałeś zgodę na budowę?

Po prostu udaj się tam i zadasz swoje pytania, ponieważ twój sąsiad również potrzebuje zezwolenia na budowę swojego domu.

Pozdrowienia!
Norbert Uhrig

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata