Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: VAT podczas remontu domu!

Napisany przez ADMCI4
Cześć i dzień dobry! Jestem szczęśliwym posiadaczem domu jednorodzinnego, który wymaga remontu. Ponieważ mój budżet na renowację nieruchomości jest ograniczony, chcę oczywiście oszczędzać, gdzie tylko mogę. Oznacza to dużo pracy własnej i również nieoficjalne działania różnych rzemieślników. Czy mogę dodatkowo zaoszczędzić pieniądze, zakładając firmę jako osoba prywatna, aby odzyskać od urzędu skarbowego VAT od kosztów materiałowych i płacowych? Dziękuję, outlaw21

Napisany przez 2Bolitho
Tak, możesz to zrobić. Musisz jednak zapłacić firmie za usługę i odprowadzić od tych przychodów VAT. Zazwyczaj firma ma na celu osiąganie zysków. Urząd skarbowy nie zaakceptuje jedynie odnotowywania strat. Ten post jest prywatną informacją, a nie doradztwem podatkowym.

Napisany przez ADMCI4
Mój drogi przestępczo, To bardzo interesujący pomysł, ale gorąco polecam skonsultowanie go z księgowym, abyś był dobrze zabezpieczony. Współpraca z urzędem skarbowym nie jest żartem! Jinxx

Napisany przez 2Bolitho
Jinxx pisze: Z Urzędem Skarbowym rzeczą dobrze znaną jest, że nie ma żartów!
Jednak tak, moje zna się na zabawie! Pomimo tego, uważam, że Twój wskazówka dotycząca doradcy podatkowego jest wartościowa.

Napisany przez ADMCI4
Cześć... Moim zdaniem to powinno działać. Ty lub ktoś z Twojego otoczenia zakłada firmę, kupuje materiał i zleca zlecenia odpowiednim rzemieślnikom. Jako firma możesz następnie odliczyć podatek VAT w urzędzie skarbowym. Musisz jednak pamiętać, że wówczas będziesz też zobowiązany do podatku od wartości dodanej. Musi to być dobrze przemyślane, w przeciwnym razie może się okazać, że będzie to droższe niż gdybyś remontował jako osoba prywatna. Życzę powodzenia: maroon

Napisany przez 2Bolitho
maroon66 pisze: Nie zapominaj, że wtedy stajesz się podatny na VAT. Musisz to dobrze przemyśleć, bo w przeciwnym razie może się okazać, że ostatecznie będzie to droższe niż gdybyś remontował jako osoba prywatna.
Tak, dokładnie to napisałem w pierwszej odpowiedzi. Nawet urząd skarbowy na pewno sprzeciwi się temu, jeśli nie ma intencji osiągnięcia zysku. A z zamiarem osiągnięcia zysku sam w sobie ten trik jest już matematycznie droższy niż bez niego, ponieważ VAT jest naliczany od wyższej kwoty netto niż suma rachunków rzemieślników.

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za odpowiedzi. Chyba skonsultuję się z kilkoma profesjonalistami!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata