- sob lip 09, 2011 6:39 pm
Cześć
Jestem nowy na forum i chciałbym się krótko przedstawić.
Nazywam się Michał, mam 38 lat i planuję kupić Dom w ciągu następnych 1-2 miesięcy, co sprowadza mnie właśnie na to forum.
W kontekście finansowania, z uwagi na istniejącą od kilku lat umowę ubezpieczenia emerytalnego typu Riester, rozważałem skorzystanie z budżetu mieszkaniowego Riester. Już prawie podpisany, znajduje się w drodze do mnie.
Oto kilka liczb i faktów.
Kwota finansowania wynosi 110 000 €, która będzie spłacana w ciągu 25 lat w wysokości 621 € miesięcznie. W ramach tego programu, 197 € miesięcznie trafia na rachunek oszczędnościowy związanego z programem Riester. Reszta to początkowo odsetki, do czasu gdy oszczędnościowiec nabędzie swoją wartość.
Ogólnie rzecz biorąc, więc spłacę około 187 000 € za kwotę 110 000€.
Teraz oszczędnościowiec Riester jest wspierany zgodnie ze swoją naturą, co moim obliczeniom, biorąc pod uwagę brak dzieci, daje kwotę około 157 € (maksymalna kwota dofinansowania 175 €) wraz z wysokością zwrotu podatku w wysokości około 525 € rocznie. Według moich laickich obliczeń opartych na informacjach, które udało mi się zdobyć z sieci, roczne dofinansowanie wynosi więc 682 €. Co w sumie przez 25 lat daje 17 050 €.
Moim zdaniem, biorąc pod uwagę oczekiwaną dopłatę podatkową (której wysokość nie znam) w momencie przejścia na emeryturę, to dość śmieszna kwota wsparcia.
Teraz moje pytanie kluczowe: Jak wysokie byłyby w moim przypadku podatki przy kwocie pożyczki 110 000 € i czy te należne podatki nie są znacznie wyższe od oczekiwanych środków dofinansowania?
Proszę wybaczyć moją niewielką wiedzę na ten temat i może niewystarczające informacje wynikające z niej. Ale nie kupuję tak często domów ani nie biorę pożyczek.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie
Michał