Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wohnriester

Napisany przez bill2002
Cześć Jestem nowy na forum i chciałbym się krótko przedstawić. Nazywam się Michał, mam 38 lat i planuję kupić Dom w ciągu następnych 1-2 miesięcy, co sprowadza mnie właśnie na to forum. W kontekście finansowania, z uwagi na istniejącą od kilku lat umowę ubezpieczenia emerytalnego typu Riester, rozważałem skorzystanie z budżetu mieszkaniowego Riester. Już prawie podpisany, znajduje się w drodze do mnie. Oto kilka liczb i faktów. Kwota finansowania wynosi 110 000 €, która będzie spłacana w ciągu 25 lat w wysokości 621 € miesięcznie. W ramach tego programu, 197 € miesięcznie trafia na rachunek oszczędnościowy związanego z programem Riester. Reszta to początkowo odsetki, do czasu gdy oszczędnościowiec nabędzie swoją wartość. Ogólnie rzecz biorąc, więc spłacę około 187 000 € za kwotę 110 000€. Teraz oszczędnościowiec Riester jest wspierany zgodnie ze swoją naturą, co moim obliczeniom, biorąc pod uwagę brak dzieci, daje kwotę około 157 € (maksymalna kwota dofinansowania 175 €) wraz z wysokością zwrotu podatku w wysokości około 525 € rocznie. Według moich laickich obliczeń opartych na informacjach, które udało mi się zdobyć z sieci, roczne dofinansowanie wynosi więc 682 €. Co w sumie przez 25 lat daje 17 050 €. Moim zdaniem, biorąc pod uwagę oczekiwaną dopłatę podatkową (której wysokość nie znam) w momencie przejścia na emeryturę, to dość śmieszna kwota wsparcia. Teraz moje pytanie kluczowe: Jak wysokie byłyby w moim przypadku podatki przy kwocie pożyczki 110 000 € i czy te należne podatki nie są znacznie wyższe od oczekiwanych środków dofinansowania? Proszę wybaczyć moją niewielką wiedzę na ten temat i może niewystarczające informacje wynikające z niej. Ale nie kupuję tak często domów ani nie biorę pożyczek. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie Michał

Napisany przez C. Andreas
pisze: Cześć Jestem nowy na tym forum i chciałbym się krótko przedstawić. Mam na imię Michał, mam 38 lat i zamierzam kupić Dom w ciągu najbliższych 1-2 miesięcy. To właśnie skłoniło mnie do dołączenia do tego forum. W ramach finansowania rozważam skorzystanie z Wohnriester dzięki istniejącej od lat umowie emerytalnej Riester. Która jest już niemal gotowa do podpisania i powinna wkrótce trafić do mnie. Kilka liczb i faktów na ten temat. Kwota do sfinansowania wynosi 110 000 €, która zostanie spłacona w ciągu 25 lat kwotą 621€ miesięcznie. W tym celu co miesiąc wpłacane będą 197€ na rachunek oszczędnościowy hipoteczny Riester. Reszta to na razie odsetki, aż Bausparer stanie się gotowy do przydzielenia. Ogólnie więc spłacę około 187 000 € za kwotę 110 000 €. Teraz riester-Bausparer jest wspierany ze względu na swoją naturę, co według moich obliczeń, jako że nie mam dzieci, oznacza kwotę około 157 € (maksymalna kwota wsparcia 175 €) wraz z zwrotem podatku w wysokości około 525 € rocznie. Z moich amatorskich obliczeń opartych na informacjach, które dotychczas udało mi się znaleźć w sieci, wynika, że roczne wsparcie wynosi więc 682 €. Oznacza to łącznie 17 050 € przez 25 lat. Moim zdaniem, biorąc pod uwagę spodziewane dopłaty podatkowe (których wysokość nie znam) przy przejściu na emeryturę, kwota jest dość mizerna. Teraz przejdę do wszystko decydującego pytania: Jak wysokie byłyby w moim przypadku podatki od kwoty pożyczki w wysokości 110 000 €, i czy podatki do zapłacenia nie są znacznie wyższe niż oczekiwane środki wsparcia? Proszę wybacz, jeśli moja wiedza w tej dziedzinie jest niewystarczająca, a informacje, które z tego wynikają, mogą być niepełne. Ale nie kupuję domów tak często, ani nie biorę pożyczek. Dziękuję z góry za każdą odpowiedź i pozostaję z najlepszymi pozdrowieniami Michał
Cześć bill2002, Nie do końca rozumiem twoje pytanie, ale myślę, że chodzi ci o to, czy będziesz musiał zapłacić podatki od 110 000 euro w przyszłości? konto wsparcia mieszkaniowego jest zasila...

Napisany przez Wohn Riester
Sprawdź wady mieszkania Riester

Napisany przez Femto
Cześć,

wątek jest zdecydowanie dość stary. Tak, Wohnriester ma kilka wad.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata