Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Dlaczego pomimo wysokiego nowe zadłużenie Niemcy mają rating AAA?

Napisany przez DerWorf
Cześć, właśnie zdobywam trochę wiedzy na temat pieniędzy itp. W trakcie tego natrafiłam na obligacje skarbowe. Opowiadano mi, że Niemcy finansują się w dużej mierze poprzez emisję obligacji, czyli państwo zadłuża się praktycznie każdego roku jeszcze bardziej niż w poprzednim. Czy nie sprawi mu to kiedyś kłopotów z powodu odsetek, które w końcu go pochłoną, i logicznie rzecz biorąc, nie będzie w stanie ich spłacić, prawda? Niemniej jednak Niemcy zawsze miały rating AAA, więc - według agencji ratingowych - jest mało prawdopodobne, aby zbankrutowały. Dlaczego więc obligacje skarbowe Niemiec są uważane za tak bezpieczne? W moich oczach ciągłe zadłużanie się nie zgadza się z wysoką wiarygodnością. Czy coś przeoczyłam? Pozdrowienia i dzięki z góry, Alex

Napisany przez 2Bolitho
no, zaufanie jest duże. Czy agencje ratingowe są obecnie obiektywne czy nie, każdy może sam wyrobić sobie opinię. Popatrz tylko, jak wysoki jest obecnie obciążenie kapitałowe, które Niemcy muszą ponosić. Tę liczbę łatwo można znaleźć w Google. Jest coś takiego jak otwarty budżet federalny. W przeciwieństwie do tego możesz zobaczyć dochody. Ocenę musisz wtedy dokonać samodzielnie. Załóżmy na chwilę, że Niemcy mają 1 000 euro dochodów ze podatków. Długi wynoszą 250 euro, a obciążenie kapitałowe 12,5 euro. Wprowadźmy to teraz fikcyjnie. Długi w stosunku do dochodów wynoszą wtedy 25%, a obciążenie kapitałowe 1,25%. W przyszłym roku wstrzykuję znaczną ilość pieniędzy na rynek, podnoszę płace itp. Wtedy mam dochody podatkowe w wysokości 1 050 euro. Długi wynoszą teraz zaledwie 23,81%. Obciążenie kapitałowe to 1,19%. Przelicz to na kilka lat do przodu. To fascynujące odkrycie... ;-)

Napisany przez DerWorf
Bolithos pisze: Przyjmijmy, że Niemcy mają wpływy z podatków w wysokości 1000 euro. Długi wynoszą 250 euro, a obsługa kapitału 12,5 euro. Tak tylko na potrzeby przykładu. Relacja między długami a dochodami wynosi wtedy 25%, a obsługa kapitału to 1,25%. W przyszłym roku wstrzykuję dużo pieniędzy na rynek, zwiększam płace itp. Wtedy mam wpływy z podatków w wysokości 1050 euro. Długi wynoszą więc tylko 23,81%. Obsługa kapitału to 1,19%. Przelicz to na kilka lat do przodu. Ciekawe spostrzeżenie... ;-)
Oj. To ma sens (trochę). Muszę się jeszcze trochę zagłębić w ten temat, o ile się orientuję. Ale dobrze. Dzięki za pomoc

Napisany przez 2Escorpio
Nie wolno zapominać, że aktualny stan AAA patrzy na BIEŻĄCĄ SYTUACJĘ, a nie przelicza, co będzie za 20 lat, jeśli tak będzie dalej, to w tych latach może się zdarzyć, że będzie więcej przychodów niż wydatków. To jak z Biurem Informacji Gospodarczej... gdy biorę dziś kredyt i nie mam nieuregulowanych długów, to go dostaję... ale to nie oznacza, że nie zbankrutuję w trakcie spłaty kredytu i nie będę miał długów. Nawet Biuro Informacji Gospodarczej nie oblicza, ile wydatków/rat kredytowych na miesiąc faktycznie mogę sobie pozwolić. Nawet bank tego nie potrafi, widzi tylko oficjalne dokumenty, nie wiedząc, czy mam na przykład 10 umów ratalnych z firmami i mogę przestać spłacać raty kredytu według mojego dochodu. I nie, nie jestem beznadziejnie zadłużony i nie mam 10 umów ratalnych... to był tylko przykład.

Napisany przez Doso
Dotychczas Niemcy spłaciły wszystko i można przyjąć, że z powodu naprawdę silnej gospodarki będą kontynuować to również w (bliskiej) przyszłości. Ponadto Niemcy pożyczyły bardzo dużą część bezpośrednio i pośrednio od niemieckich obywateli i firm, które w razie wątpliwości nie będą zbyt surowe przy żądaniu zwrotu swoich obligacji. Wszystko to w chwili obecnej, i tylko to wskazują oceny, usprawiedliwia odpowiednią ocenę ryzyka kredytowego.

Napisany przez Deyaz
Niemcy mają bardzo wiele długów w kraju, czyli u wielu krajowych banków. Problemem dla wielu innych krajów jest to, że często mają one długi wobec zagranicznych banków. Tak było na przykład w przypadku Grecji. Grecy mieli wiele długów wobec zagranicznych banków, które potem bardzo surowo od nich żądają spłaty. Chodzi tu tylko o jakiś kraj, a nie o ten, w którym się obecnie przebywa.

Napisany przez 2Bolitho
Czy możesz dostarczyć nam liczby, które potwierdzają twoje twierdzenia? U kogo Niemcy mają długi? U kogo Grecja? Nie wierz, że instytucje mogłyby postępować inaczej niż w przypadku Niemiec. Po prostu zrezygnuj z 50% ku dobru państwa. W końcu większość z nich to spółki akcyjne, a zarządy są zobowiązane do działania w interesie akcjonariuszy. Poprzez taki rodzaj rezygnacji dopuściliby się przestępstwa. Lub są to oszczędności prywatnej emerytury, z których również nie można po prostu zrezygnować. Całe pokolenie bez zabezpieczenia emerytalnego. Rewelacja.

Napisany przez EuroPaule
Deyaz pisze: Niemcy mają bardzo wiele długów w kraju, czyli u wielu krajowych banków.
Hallo, Skąd masz tę informację? Zakładam, że od czasu kryzysu finansowego duża ilość międzynarodowych środków została zainwestowana w niemieckie obligacje skarbowe. Zwykłe krajowe zapotrzebowanie, moim zdaniem, nie uzasadniałoby tak niskiego poziomu odsetek (= duże zapotrzebowanie). Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Deyaz
Pamiętam, że przeczytałem to jakieś dwa lata temu w jednym z magazynów. Jeśli się nie mylę, to było w Der Aktionär. Sprawdzę jeszcze raz źródło w Google, może uda mi się odnaleźć ten raport. Oczywiście zakładam, że banki mimo wszystko nie zrezygnowały ze swoich długów. W przeciwnym razie miałyby ogromną stratę, a nie zysk.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata