Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zrezygnować z 7-dniowej umowy o oszczędzaniu mieszkaniowym

Napisany przez DerWorf
Cześć wszystkim, W zeszłym tygodniu podpisałem umowę oszczędnościową. Po namyśle (wiem - było to głupie) przeliczyłem koszty i niskie oprocentowanie kapitału, które sprawiają, że korzyść wynikająca z pożyczki zostaje w moim przypadku zniwelowana. Chciałbym więc odstąpić/rezygnować. Umowę podpisałem w placówce, więc moje prawo do odstąpienia w ciągu 14 dni nie ma zastosowania, prawda? Czy mimo to zadziała, jeśli wyślę odstąpienie? Dzisiaj byłem w placówce i szczerze mówiąc, poczułem się dość stłoczony. Ostatecznie nie zrezygnowałem z umowy, ale uzgodniliśmy, że jeszcze raz się nad nią zastanowię przez weekend. To nie do końca mój plan. Decyzje podejmuję chyba lepiej w spokoju, samotnie i w domu. Nie jestem pewien, czy jeszcze tam wrócę. Teraz pytanie: Czy wystarczy, jeśli po prostu wyślę odstąpienie do odpowiedniego banku oszczędnościowego? Jeśli nie, co w najgorszym przypadku może się stać? Na przykład, czy ta opłata za zakończenie w wysokości 1% może zostać zatrzymana? Byłoby to dla mnie małą katastrofą. Pozdrowienia i z góry dziękuję, Alex

Napisany przez EasyD
Prawo do odstąpienia od umowy nie ma nic wspólnego z tym, czy zaciągnęli Państwo kredyt mieszkaniowy w oddziale banku czy w innym miejscu. Po otrzymaniu certyfikatu kredytu mieszkaniowego mają Państwo 14 dni na odstąpienie od umowy. Jeśli podją Państwo decyzję, to droga pisemna do kasy oszczędnościowo-kredytowej jest zawsze zalecana.

Napisany przez DerWorf
Wielkie dzięki. Teraz mogę spokojnie pójść spać =)

Napisany przez NaTwoim13
Cześć DerWolf, złożyć wypowiedzenie, odwołać, zostawić (jeśli nie ma bieżących opłat), wszystko jest obojętne, nie ma obowiązku oszczędzania, a już w ogóle nie ma obowiązku wpłacania opłaty za założenie konta. Wystarczy złożyć pisemne odwołanie i po sprawie!

Napisany przez C. Andreas
14-dniowe prawo odstąpienia od umowy, wystarczy wysłać fax lub list. Sposób zawarcia umowy nie ma znaczenia.

Napisany przez Abendroth
Mogę się tylko zgodzić z poprzednimi mówcami. Po prostu zrezygnuj, ale zwróć uwagę na termin! Więcej informacji do przeczytania tutaj: Nowe pouczenie o odstąpieniu od umowy z 2010 r.: Co muszą wiedzieć sprzedawcy internetowi i handlarze na eBay

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata