Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Clariant

Napisany przez 2cybercrash
Właśnie zauważyłem, że nie ma żadnego tematu dotyczącego Clariant. Zaczyna to być powoli przykładem na to, co potrafią osiągnąć amerykańskie szumowiny. Kursy poniżej 17 są teraz faktem, podobnie jak wtedy, gdy Clariant wykazywał głęboką czerń. Zakupiono mały pakiet po 16,6. Guru od krachów wie, dlaczego: Morgan Stänkly to sprawia, że nic nie jest niemożliwe, jeśli chodzi o szumowiny z USA. Spojrzyjcie na ten wykres Clariant! To efekt, gdy Anglosaszyńczycy kierują kursami! Jak było, gdy tajemnicza brytyjska inwestycja chciała się zainstalować w Clariant, a nagle była warta 22 CHF, a teraz niecałe 15 CHF! Kto obstawia, że akcje zostaną zdobądź ze zdeponowanych portfeli za 16?

Napisany przez richard100
Jutro jest jeszcze ex Div. 0.25 rp. Zwrot nominalnej wartości. Bez potrąceń Verr. Pozdrowienia Rich

Napisany przez Mustang98
Miałem Clariant w PF, EP 16.80. Byłem w zasadzie optymistycznie nastawiony, trzymałem ją nawet powyżej 20.--. Ale potem nadeszła korekta i sprzedałem jeszcze z niewielkim zyskiem, nie chciałem czekać na zwrot wartości nominalnej. Chociaż zerknąłem na wykres, sądzę, że trudno jest się mylić przy EP poniżej 17.-- . Jeśli to pójdzie w górę, to mam nadzieję, że Clariant będzie na górze, cena ropy pomaga, powoli spada. (Pytanie, jak długo?) Nie mogłem się powstrzymać i wziąłem w zeszłym tygodniu BASF jako zamiennik w PF. W zasadzie nie chciałem już nic więcej kupować w tej chwili, ale istnieje pewne ryzyko uzależnienia, bardzo niebezpieczne. ops:

Mustang98 pisze: . Właściwie nie chciałem już nic więcej kupować w tej chwili, istnieje pewne uzależnienie, bardzo niebezpieczne. ops:
Też zastanawiałem się nad tym pytaniem. Cóż, trochę soli w zupie też nie zaszkodzi. Rozpoznane zagrożenie to tylko połowa zagrożenia. :lol: Pozdrowienia, rich

Ważne! Kupowanie na tym poziomie nie wydaje mi się błędne. Ale zawsze tylko odrobinę, aby w najgorszym przypadku można było to balsamować. Potem, gdy nadejdzie odpowiedni czas, wydobyć z powrotem, mam teraz dość dużo takich balsamowanych mumii w magazynie. Bardzo zakonserwowanym przykładem jest Kaba lub Publigroup, ale wkrótce znikną z wszystkich depozytów, gdy tylko się rozkręcą, banki ustalają ceny, a chciwi gonią za nimi.

Mimo celu kursowego kursu akcji w wysokości 15 CHF, dzisiaj Clariant wspina się na poziom 17 CHF pomimo wzrostu cen ropy naftowej, nawet po zwrocie wartości nominalnej w wysokości 0,25 CHF. Z podziękowaniami dla rich.

Clariant ponownie okazał się tradbar, ale na droższej podstawie. Zarejestrowany na poziomie 16.65, teraz wynosi 18 z 6% netto. Najniższy zamykający.

W dniu dzisiejszym, po Święcie Narodowym, Clariant obdarza nas ostrzeżeniem przed stratą, ale nie jest łatwo ocenić sytuację. W 2006 roku oczekiwano podwojenia zysku w porównaniu do roku 2005, co miało przynieść prawie 380 mln czystego zysku. Następnie miałaby być zwiększona wydajność o 120 mln, a teraz tylko 60. Trudno więc stwierdzić, czy przewidywane 380 mln są teraz zagrożone. Według informacji Clariant rzekomo nie może wprowadzić podwyżek cen? Przy zysku rocznym około 380 mln PE wynosiłby nadal poniżej 10, kto więc sprzedaje na tym poziomie? Nikt nie osiąga zysku, ponieważ notujemy wszechczasowe minima tak jak wtedy, gdy Clariant osiągnął głęboko czerwone liczby! Za to odpowiedzialne są także tu globalne banki, które doprowadzają do niekontrolowanych orgii sprzedaży na krótko! Żaden z analityków nie dał sobie radę z oceną wartości kursowej! Patrzmy na BASF, które poprawia swoją kiepską bilans handlując w przemyśle petrochemicznym. Clariant zainwestował w niewłaściwy segment i wspierał niewłaściwe sektory! W związku z tym ogranicza również CIBA do kwiatów.

Napisany przez Simona
Przykro mi z powodu sprawy Klärli - nigdy nie całkiem ufałam tej ciotce, od lat cierpiącej. Być może tytuł będzie można ponownie wykorzystać do handlu po prezentacji danych. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze:A Jedenfalls Clariant nie był w stanie wprowadzić podwyżek cen, tak mówią? nie, nie są w stanie. Może pamiętasz, że Ciba kiedyś śpiewała bardzo głośno, że zwiększą ceny o 5-30%. Na to napisałem: Prawda jest taka, że chcą podnieść ceny, ale zawsze potrzeba do tego dwóch. Klienci nie połykają takich podwyżek po prostu. Wtedy szuka się alternatyw, a podwyżki cen będą znacznie bardziej umiarkowane.

Napisany przez aktienfreund
Nie zapomnij: Clariant to także potencjalny kandydat do przejęcia. Obecnie niskie ceny stanowią doskonałą okazję. :wink: Pozdrowienia, przyjacielu akcji

Nie zapominaj: podobnie jak SwissRe, Clärli i CIBA oraz inne indeksy SWX długo cierpią na sezon na Anglosaski wirus niedźwiedzi. Odpowiednie zarządy firm współpracują (odnoszą korzyści) bardzo dobrze z potężnymi finansistami. Być może wkrótce ostatnich szwajcarskich CEO zostanie zastąpionych posłusznymi Anglosasmi? Wreszcie zostały opublikowane dane za pierwsze półrocze, gdzie rzekomo zgromadzono 109 mln., co rocznie daje około 220 zamiast prognozowanych 380, wtedy PE wyniósłby około 16, tak samo jak kurs. Być może wynik roczny okaże się gorszy? Albo i nie? Nie mogę nie wspomnieć, że Clärli dostarcza amatorski raport H1, który jest trudny do pobicia: zamiast podać liczby, zaczyna się od wspomnienia o słabych wynikach, a czytelnik powinien pamiętać, co miał na myśli? Później w ciągu dnia pojawiają się pojedyncze łagodzące wypowiedzi medialne, jakoby rzekomo dochodzono do kilku podwyżek cen. Wszystko to ma służyć poprawie kursu, aby pilni bankierzy zajmujący się krótkimi sprzedażami mogli natychmiast zamienić swoje błyskotliwe oszustwa na zyskowne transakcje kupna. Kiedyś ujawniono Morgana Stänkleya jako głównego oszusta, obecnie panuje szlachetne milczenie na temat działaczy anglosaskich. Clariant dziś notuje 6 mln. wymienionych akcji, mniej więcej tyle co ABB codziennie.

Informacje z dobrego źródła potwierdzają dziś rano, że jedynym angielskojęzycznym bankiem, który wyznacza cel cenowy dla Clariant na poziomie 14 CHF, jest Morgan Stänkley. Inne banki widzą fair wartość na poziomie 17/18 CHF. Zdecydowałem się wziąć udział w dzisiejszym masakrze i złożyć małe zlecenie równoczesne na poziomie 15,05 CHF, aby odebrać z rąk sprzedających ciężki ładunek. Mam jeszcze małą paczkę po cenie wejścia 21 CHF z ostatniej gorączki, gdy Clariant nagle stał się obiektem przejęcia. Czy fuzja CIBA/Clariant jest realna, a niewidomy i kulawy postanowili wspólnie rozwiązać swoje problemy z egzystencją? Dzisiaj, 3 sierpnia, udaje się osiągnąć poziom 14,55 CHF, zauważam zwiększoną ilość zakupów w księdze zleceń. Ze względu na intensywną orgię krótkiej sprzedaży przez M.Stänkleya i spółkę, można oczekiwać realizacji zleceń zakupu, jednak prawdopodobnie nie wystarczy to do finalizacji transakcji. W związku z tym dojdzie do dłuższych obraczeń z zastosowaniem zleceń stop-loss, co oznacza długoterminowy proces z celem 17/18. Ponownie zwracam uwagę, że moje obserwacje dotyczą akcji, należy trzymać się z dala od opcji. W księdze zleceń widzę około 15:30 około 500 sprzedających i 150 kupujących, jednak wolumeny po obu stronach są niemal wyrównane. Na poziomie 14,45 znajduje się kilkaset tysięcy zleceń kupna. Dzisiejszy obrót również przekracza 6 mln CHF! Wszystko, co jest sprzedawane, jest kupowane przez kogoś!

Napisany przez ADMCI4
Zastanawiam się, gdzie tym razem będzie się znajdował dno. Do 14 kurs wydaje mi się dobrze zabezpieczony, ale jeśli nagle spadnie poniżej tego poziomu, to kursy rzeczywistością mogą stać się 12.30 wkrótce. A może chcemy nawet przetestować dno na poziomie 8.18?

Napisany przez Simona
:P Wydaje mi się to dość brutalne; jednakże w takim razie nawet ja zainteresowałabym się bliżej klarinetem. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
No cóż, jeśli SMI jako całość spadnie, to Clariant również spadnie. Jestem zdania, że niedawno osiągnięto już dno. Jutro, po decyzji w sprawie stóp procentowych, okaże się, czy dojdzie do dalszego spadku.

Napisany przez Globalist
Cóż, W przypadku Clariant perspektywy są tak beznadziejne, że akcje mogą tylko dalej spadać i tak też się stanie. Nie kupiłbym obecnie akcji Clariant. Najpierw potrzebne są pozytywne wiadomości od samego Clariant, pozytywna sytuacja na giełdzie nie wystarczy. Niestety, Clariant zepsuł to szacunkowo na najbliższe 9 miesięcy. Chociaż są po prostu uczciwi. (Powinni być też docenieni na giełdzie.) :lol:

Napisany przez ADMCI4
Z bieżącego programu oszczędzania kosztów koncern w ciągu pierwszych sześciu miesięcy był w stanie oszczędzić co najmniej 130 mln CHF. W ciągu całego roku Clariant planuje zaoszczędzić 250 mln CHF. Ogółem Clariant teraz liczy tylko na satysfakcjonujący wynik netto, po tym jak wcześniej mówiono o znaczącej poprawie. Mimo to Clariant pozostaje przy dotychczasowych średniookresowych celach na rok 2007. Firma oczekuje poprawy EBIT o 400 mln CHF oraz zwrotu przed opodatkowaniem (ROIC) na poziomie 12%. Na bieżący rok koncern zakłada także wolny przepływ gotówki w wysokości od 200 do 300 mln CHF. Jednakże cele są obecnie poddawane gruntownej strategicznej ocenie. W listopadzie zostaną sformułowane nowe średniookresowe cele na lata 2007-2010. Co w tym złego? Ja (niestety trochę za wcześnie) zakupiłem. Kupiłem za 14.70. Ale nie żałuję tego zakupu. Jestem pewny, że kurs wróci do 16, jeszcze w tym roku - dokładniej mówiąc, jesienią.

Napisany przez Globalist
Jestem pewien, że cena akcji wróci do 16, w tym roku - konkretnie jesienią. No cóż...z 14,20 do 16 to nie tak dużo. Tytuł był wart 22 złote 5 miesięcy temu. Mimo to...Akcje notowane są z 35% zniżką w stosunku do sektora chemicznego w Europie. W obliczu trwale wysokich cen surowców, pomimo masowego programu oszczędnościowego, mało prawdopodobne jest, aby ta zniżka zmniejszyła się.

Obecnie komunikaty nie odgrywają żadnej roli w firmie Clariant, tutaj działa M.Stänkley. Po prostu kup paczkę i przestań się nimi przejmować. Być może sprawdzisz je pod koniec roku albo w 2007 roku albo kiedyś się coś zmieni.

Napisany przez ADMCI4
jodellady pisze: Naja, jeśli indeks SMI ogólnie spadnie, to Clariant również spadnie. Jestem zdania, że najniższy punkt został już niedawno osiągnięty. Dowiemy się jutro po decyzji dotyczącej stóp procentowych, czy będzie jeszcze głębszy spadek.
Teraz, gdy to powiedziałeś, to naprawdę zauważalne, jak obie krzywe biegną prawie równolegle, zarówno wczoraj jak i dziś!

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj akcje Clariant wzrosły do 15.20. Niestety zyski znowu się zmniejszyły (zamknięcie na poziomie 14.75). Jednak pokazuje to, że zainteresowanie tą akcją ponownie znacząco rośnie.

Śpiewam po prostu holdry-jodeloh. Jakoby połączenia CIBA-Clariant. Dzisiaj zarejestrowałem duże obroty na SMI put. W piątek mały wygaśnięcie opcji. Tutaj i ówdzie wysechłem trochę papierów.

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Da sing ich einfach nur holdry-jodelloh. Angeblich CIBA-Clariant Fusions-Fantastereien. Hab heute hohe SMI-Put-Umsätze registriert. Freitag kleiner Optionsverfall. Hab allenthalben das eine oder andere Papierchen trockengelegt.
Cześć Cybercrash! Czy ćwiczysz na następne spotkanie giełdowe? Osobiście wolałbym, żeby było trochę bardziej rockowo :mrgreen: CIBA-Clariant Fusion to jednak dobry pomysł, brakowałoby tylko jednej firmy do denerwacji...grrr

Napisany przez ADMCI4
Zawsze miło widzieć, jak Clariant rośnie, gdy cały rynek spada

Część z 3 sierpnia w cenie 15 CHF jest dziś dostępna do zawarcia transakcji. 2-5% netto. Wydaje się, że niektórzy dokonali jeszcze lepszej transakcji?

Napisany przez Simona
Zaledwie można być jeszcze lepszym; ale dobrze, gratulacje. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez kandinski
Gratulacje Cybercrash :!: Dzisiejszego ranka po ostrzeżeniu o spadku zysków -26% :!: Kierownictwo koncernu zostało teraz zmienione.

kandinski pisze: Gratuluję Cybercrash :!: Dziś rano po ostrzeżeniu przed stratami -26% :!: Prezes koncernu został teraz zastąpiony.
Cześć Kandinski Twój post powinien chyba być dla Ybsomed. Byłem na chwilę z dala i przeczytałem Twój post. Przeżyłem niemal zawał. :cry: Byłoby bolesne... Pozdrowienia Rich

Napisany przez kandinski
Dzięki za uwagę, masz rację :!: Fakt, że o mały włos dostałeś zawału, przeczytanie tego byłoby szkoda... Tutaj jeszcze jesteś potrzebny :lol:

Napisany przez beta
Gdy czytasz wątek na SWX i nagle to: Clariant -26%. . . . chciałem już ruszyć: stąpać po trupach. Ale potem zauważyłem również w wątku o Crashu, że chodzi chyba o dziwne Yospermed :mrgreen: a te są dla mnie jeszcze bardziej nieznane niż Clariant. Lepiej trzymać się z daleka, niezależnie od ewentualnych ruchów technicznych w przeciwnym kierunku. Pozdrowienia

richard100 pisze: Cytat z Kandinski Gratulacje Cybercrash :!: Dziś rano po ostrzeżeniu o zyskach -26% :!: Dyrektor koncernu został teraz zastąpiony. Cześć Kandinski Twoje wpisy prawdopodobnie miały być dla Ybsomed. Byłem na chwilę i zobaczyłem twój wpis. Prawie dostałem zawału. :cry: Byłoby bolało.... Pozdrowienia Rich
Muszę się chyba jasniej wyrazić.... :wink: Redukcja w PF bolała.... Pozdrowienia Rich

Napisany przez Dany1
Clariant jest jak autostrada... raz baustelle zawsze baustelle jak długo można jeszcze to znosić? Akcje 3% w górę, czyżby żyły tylko nadzieją? ... i Ciba Geigy zaczyna świątecznie się cieszyć... wolą się powoli zbliżać do 80.--. Chcę w końcu wyjść...i w telewizji właśnie wszystko jest szczegółowo wyjaśniane przez Mariannę Fastblind...cybercrash, pomogą tylko worki na wymioty...

CIBA miałem zostawić na 72. Następnie zniknęła w dolinie o wartości 68 i od tamtej pory wesoło kołysze się na grzbiecie fali w kierunku 80, machając, machając.Clariant nadal trzyma mnie w napięciu, poczekam aż jakiś brytyjski fundusz inwestycyjny stwierdzi, że teraz wart jest co najmniej 25 CHF? Takie żarty mają wartość.

Mój szybki handel Clariant może świętować swoje 1. rocznicę w lutym 07. Prawdziwa pamiątka, kto jeszcze pamięta o obiecującym put opcji na cenę ropy? Klammheimlich Clariant dzisiaj przekroczył barierę 20 CHF. Oszałamiające, nawet strat księgowych i wskaźnika P/E już nie chcę wiedzieć?

Napisany przez svx_biker
Analiza techniczna: Obszar bocznego trendu na wykresie CLARIANT został przełamany w górę na zamknięciach. Obecnie cel kursowy wyznacza się na podstawie zakresu poprzedniego przedziału i wynosi 22,80 CHF, czyli 0,50 CHF powyżej szczytu przy 22,30 CHF. Wsparcie dla akcji znajduje się wewnątrz zakresu przy 18,65 CHF, gdzie krzyżują się dwie wewnętrzne linie trendu.

Na odmianę, tutaj jest jeszcze jedno dzieło sztuki od Scharta dla Clariant, aby doskonale pokazać, co oznacza opór i co oznacza trend boczny. Zakres cenowy wynosi 14/22 CHF. Przewodnik akcji F&W z 2006 roku ma wskaźnik P/E wynoszący około 98, nie ma prognoz na rok 2007! Stopa dywidendy wynosi 1.3%.

Napisany przez Springer
To zależy od tego, w jakim horyzoncie czasowym chcesz inwestować. Każdy skaluje swoją oś czasu inaczej. Impresjonujące jest to, gdy widzisz, gdzie Clariant kiedyś był.... już mówi się o sygnałach zbliżającej się zmiany kursu w przypadku Clariant oraz o tak zwanej zdrowej redukcji.... Czy powinnienem trzymać Baloise na liście obserwowanych, być może zbierać w cieplejszych miesiącach?

Interesujące, prognoza svx-biker była do tej pory realistyczna. Clariant dziś wskoczył na 21 CHF.

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Interesujące, Spadek svx-biker jest jak dotąd realistyczny. Clariant dzisiaj rośnie do 21 CHF.
Tak, tak, stara ciocia Clärli wzrosła już o 18% w tym roku!!! Wreszcie oczekiwanie zaczyna się opłacać.

Napisany przez svx_biker
cybercrash pisze: Interesujące, wykres od svx-biker do tej pory wygląda realistycznie. Clariant dzisiaj spada poniżej 21 CHF.
Nie chcę przypisywać sobie cudzych zasług Wykres pochodzi od Godmode Trader Schweiz, jak wskazuje tytuł.

Jutro przyjdą liczby 2006. Wtedy się okaże: północ, południe czy remis.... :lol: Przy takiej prognozie nie można się pomylić. :wink: Pozdrowienia Rich

Napisany przez Dany1
Wyprzedałem krótkoterminowo większą część moich akcji Clariant i zabezpieczyłem zysk. Czy ten długotrwały problem zaskoczy nas pozytywnie? Podobnie jak Rich, trzymam się tego podejścia gdy spadnie: hurra, na szczęście sprzedane gdy wzrośnie: hehe...na szczęście nie wszystkie sprzedane

Napisany przez Dany1
Dany1 pisze:

Clariant jest na kursie zakupu, zgodnie z dzisiejszym artykułem w FuW. Najgorsze jest teraz prawdopodobnie za nami. :wink: W 2007 roku nie planuje się zwiększenia marży, ale jest na kursie zakupu Przez Andreasa Meiera Clariant kupuje około 6000 różnych podstawowych produktów chemicznych i surowców; z nich produkuje około 20 000 substancji pośrednich, które w końcu prowadzą do powstania 50 000 różnych wyrobów gotowych. Produkcja odbywa się na ponad 130 różnych zakładach, rozproszonych na całym świecie (z naciskiem na Europę), dostarczających do różnych branż, od przemysłu tekstylnego, poprzez codzienne konsumpcyjne do produkcji samochodów i branży elektronicznej. Złożona mechanika sukcesu Dlatego przedsiębiorcza i finansowa wydajność Clarianta nie może być przypisana jednemu czynnikowi, takiemu jak rozwój cen surowców, koniunktura czy zmiany kursów walut. Te czynniki mają znaczenie, ale tylko sporadycznie odzwierciedlają rozwój. Każda z czterech dywizji, a nawet każdy podsegment oraz częściowo każdy produkt mają własną mechanikę sukcesu. Dlatego nie ma uniwersalnego rozwiązania dla branży, aby wydostać się z trwającego od lat impasu zyskowności. Ani ogólna przenosiny produkcji do krajów o niskich kosztach pracy, ani duża akwizycja czy fuzja nie rozwiązałaby problemów. Na przykład lokalizacja produkcyjna dla dodatków farb (barwniki do tworzyw sztucznych) musi znajdować się w promieniu około 400 km od lokalizacji klienta, w przeciwnym razie nie można spełnić wymaganej gotowości dostaw. Zmiana lokalizacji w tym przypadku więc nie wchodzi w grę. Poka... Pełen tekst jest dostępny po zakupie.

Napisany przez ADMCI4
CLARIANT N ( 21.4 / / +1.95 / +10.03% / 17:16:55 ) jaka jest przyczyna?

Seven pisze: CLARIANT N ( 21.4 / / +1.95 / +10.03% / 17:16:55 ) was ist der Grund`?
Spekulacje dotyczące przejęcia spowodowały gwałtowny finisz na Clariant: Cena akcji wzrosła o 10% do 21,40 CHF przy bardzo wysokim wolumenie, a dzienny szczyt wyniósł 22,05 CHF o godzinie 16:45. Na rynkach powoływano się ponownie na niemiecką firmę Lanxess, która rzekomo jest gotowa zapłacić 24 CHF za akcję Clariant. Panikarskie zakupy na zabezpieczenie długiej pozycji jeszcze bardziej podsycały te spekulacje. Wyciąg z SF Börse Pozdrawiam Rich

Po około rocznym obserwowaniu wzlotów i upadków w przypadku Clariant, dziś po południu skorzystałem z okazji i sprzedałem blisko szczytu dnia, osiągając ładny zysk. :wink: Pieniądze zostały zainwestowane w Ascom, gdzie plotki również krążą tak samo jak w przypadku Clariant. :lol: Zobaczymy, co dalej się wydarzy. 8) Pozdrowienia, przyjacielu akcji

Sprawdź: Akcjonariusz informuje aktualnie o sprzedaży Clariant. Gdzie był komunikat o zakupie? W protokole znaleziono co najwyżej ukryty komunikat o zakupie z 2.8.06 . Mimo to dzięki za całkiem realistyczne posty i dobre wskazówki. Inwestorzy/traderzy cenią sobie udokumentowane wskazówki dotyczące kupna/sprzedaży , które można prześledzić i zweryfikować, wtedy temat jest żywy. Niektóre dyskusje tutaj są właściwie martwe, jeśli jeszcze tego nie zauważono?

aktienfreund pisze:Pieniądze zostały zainwestowane ponownie w Ascom, gdzie plotki wrzą tak samo jak w przypadku Clariant. ? Pozdrowienia, aktienfreund Możliwe, że to może zadziałać. W przypadku Ascom dzień nie jest jeszcze skończony. Czy coś tam jeszcze jest możliwe? Czy ta historia nie jest jeszcze zamknięta? W przypadku plotki o CLN też chyba nic nie ma. Raczej nie. Sprzedałem swoje akcje Ascom wcześniej. Pobierałem dywidendy. Jestem zadowolony z rezultatu. Nie chcę już ryzykować z zyskiem. ? Powodzenia. Pozdrowienia, Rich

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata